"Нова Зора" - брой 1 - 8 януари 2008 г.

Между Атанасовден и Видовден
Още на 16 декември новинарските емисии на някои електронни медии някак между другото съобщиха новината, че президентът на Русия Владимир Путин ще посети България в началото на следващата година. Съобщиха и датата на посещението, 18 януари - Атанасовден. И оттогава по този случай се мълчи. Но до Атанасовден остават само 10 дни.
За недотам посветените в политиката българи това може и да е нормално. И все пак подобно посещение би следвало да се предшества от „артилерийска подготовка” в средствата за масова информация, от която можеше да стане ясно приблизително поне каква е целта на посещението.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Демагогията на приоритетите
В последните дни на 2007 г. бе приет бюджет-2008. Когато става дума за бюджет на страната, има демагогията е най-много. Можем само да се съгласим с Йордан Цонев, че бюджетът е „най-сериозният инструмент за правене на икономическа политика”, но да добавим - най-сериозния израз на действително провежданата политика, а не на декларираната.
Кой е приоритетът на бюджетите на България за 2007 и 2008 г.? Еднозначен отговор няма. Всеки си избира някакъв аспект, обикновено социално значима дейност или няколко дейности, и ги обявява за приоритет.
Автор: Анко ИВАНОВ>> Пълния текст...
2007 на бързи обороти
 • Годината като памфлет
 • Измина още една успешна година в нашата прекрасна родина - Година Първа на нашето равноправно членство в богоизбрания Евросъюз!
  Най-много се увеличи народното благосъстояние - цените на притежаваните от всички нас недвижими имоти нараснаха с 30 процента. Голям скок отбелязаха и трудовите възнаграждения - заплатата на Мегленка Кунева, да речем, рипна от 2 на 32 хил. лв. Средната реална заплата, която в началото на 2007 г. бе цели два пъти по-ниска от румънската, сега е вече само четирикратно по-ниска!
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Прави числа, криви сметки
  В последния за 2007 г. брой на "Нова Зора" (бр. 50 от 18 декември) похвалихме военния министър Веселин Близнаков за това, че е разбрал разликата между численост на армията и относителния дял на военнослужещите спрямо цялото или трудоспособното население. Оказа се обаче, че и на журналисти трябва да се обяснява тази разлика, за да не повтарят, както тези от Би Ти Ви преди Нова година, че по численост на армията България била на пето място в НАТО.
  Да оставим настрана неистовата им радост от отмяната на задължителната наборна военна служба, представена като едно от главните събития на 2007 г. и да се съсредоточим върху тъй „многобройната ни армия”. При армия от 40 000 души - на пето място в НАТО!? Преди Германия, Англия, Испания, Румъния и Полша?
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  В жаждата за настояще и бъдеще
  На 4 януари т.г. на софиянци бяха напомнени две неща. Първо, че са българи, и второ - на кого дължат свободата си и статута на жители на столицата на суверенна (все още!) България. Защото отдавна денят на освобождението на София от турско робство - от войските на ген. Гурко, - не е бил отбелязван толкова тържествено.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Езикът, който "не съществува"
  Ако човек хвърли дори бегъл поглед към славистичната книжнина, ще констатира, че българският език се появява там едва в битието си от 19 в. Както изглежда, през предходните хиляда години родната ни реч изобщо не е съществувала...
  Съвсем различно е положението с другите славянски езици. Така например според същата книжнина езикът на западните ни съседи е минал през различни периоди - сръбски църковнославянски, старосръбски, средносръбски, новосръбски и т.н. Книжовният език на поляците, който става повсеместен едва през 16 в., също има своите периоди, че даже и предписмен период. И така е с всички славянски словеса - руски, украински, белоруски, чешки, словашки, сърбохърватски, словенски и т.н., чак до двата лужишки езика, говорени до днес източно от Берлин.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Истината за 11.09. - наяве?!
  Още първите дни след взривяването на кулите близнаци в Ню Йорк (11 септември 2001 г.) се появиха съмнения, че в цялата история има нещо гнило. Първоначално тези съмнения бяха изразявани плахо, и и не им се даваше много гласност. Макар и бавно, макар и вече седем години оттогава, официалната версия за извършителите на атентата - терористите на “Ал Каида”, взе шумно да се пука по всички шевове.
  Първи аргументирано изложи своята версия, коренно различна от официалната версия за атентата в Световния търговски център, нашият редовен автор анализаторът Иван Ценов (ноември 2001 г.). Г-н Ценов обаче, за разлика от всички останали, отговори и на въпроса защо са взривени кулите, докато и днес всички, които се занимават с проблема, описват как са били взривени сградите!..
  Сега, според новата версия, кулите близнаци са били минирани и взривени отвътре с участието на правителството и специалните служби на САЩ. Това твърдят група активисти от обединението “Архитекти и инженери за истината за събитията от 11 септември”. Те представиха на Американския конгрес доклад с резултатите от собствено разследване на атентатите.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Между чука и наковалнята
 • Г-н Първанов, г-н Станишев, не признавайте Косово, ако обяви едностранно независимост. Колкото и да ви натискат за това
 • Иначе Косово наистина е на път да създаде проблем с няколко измерения. Първото от тях би било безпрецедентно незачитане на нормите на международното право. В основата на това стои подстрекателството на САЩ, чиито намерения в региона вече не са тайна за никого, особено след вандалския акт на нападение срещу независима и суверена Сърбия. Тогава под претекст за защита на правата на едни малцинствени групи американците брутално погазиха правата на други групи, като бомбардираха граждански обекти, убивайки мирни жители. Тази най-голяма провокация в най-новата история на човечеството може да се съизмерва само с това, което направи нацистка Германия в годините на Втората световна война.
  Така лъсна още веднъж лицето на глобалния фашизъм, от което стана ясно, че освен жесток той е и страхлив. Страхът беше причината сухоземните операции да бъдат предвидливо избегнати. Едно е да бомбардираш мирни жители от високо и от далеко, а съвсем друго - да се изправиш лице в лице с мотивираните сръбски военни формирования. Това най-добре го разбра Адолф Хитлер, когато се опита да покори Югославия през Втората световна война.
  Автор: Еньо ВЛАДИНОВ>> Пълния текст...
  БСП или синдромът на самоубийството
 • Да вземеш повече пари от хората на наемния труд, а да оставиш повече при бизнеса, е класически пример на дясно управление
 • Имаше такъв филм - „Боговете сигурно са полудели"... Наблюдавайки българския политически живот сега, все по-често започвам да си спомням това заглавие, и по-скоро неговия перифразиран вариант: „На „Позитано" сигурно са полудели!?"
  С всеки изминал ден от мандата на своето управление левицата (по-скоро ръководството на левицата) все повече свива своя политически сегмент (лявата политическа територия), за сметка на заемането на повече територия в дясното политическо пространство.
  Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
  130 години от рождението на Пейо Яворов
 • Яворов в Поморие
 • Мечтата ми да посетя Яворовите места в приказния град Поморие (до 1934 г. се е наричал Анхиало) се сбъдна едва през декември 2007 г. В Поморие 21-годишният Яворов работи като телеграфист Х клас - от 3.09.1899 г. до 29.09.1900 г. Съизмерен дори с краткия му живот, този период е много малък. Кратък, но решаващ във формирането на твореца.
  Тук, за година и няколко дни, Яворов написва и публикува едни от най-популярните и значими произведения като "Калиопа", "Арменци", "Сизиф", "Великден", "Мечта", "Желание", "Минзухар" и др.
  В Градския музей на Поморие успях да си купя току-що отпечатаната книга "Писма от Анхиало" (съставител Георги Райков). Хартия, полиграфическо изпълнение, пък и съдържание - изискана работа. Книгата е издадена от община Поморие (изд. "Либра Скорп", Бургас, 2007) и отбелязва 130-ата годишнина от рождението на поета. От местните медии чух за широкото представяне на изданието пред културната общественост в Бургас.
  Подбраните двадесетина документа - писма на Яворов до домашните му, до д-р Кръстьо Кръстев (издател на сп. "Мисъл"), до приятеля-съидейник Никола Курдов и един спомен на Петко Т. Костов - са известни в научната литература. Но тук, извадени от обемните томове, обединени в темата Яворов и Поморие, чрез образното слово на поета и кратките, ненатрапчиви обяснителни бележки на съставителя, рисуват автентична картина на очарователно кътче от България от преди 108 години... Изданието е могло да се обогати с портрета на учителката Нонка Чипева (прототип на героинята от "Калиопа"), със снимка на къщата, в която е живял поетът, с повече данни за неговите "анхиалски бележници". Но и в този вид книгата вълнува, особено ако човек я чете в Поморие...
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...


  Паметник на Христо Ботев в Плевен
  скулптура: Стефан Стоимиров