"Нова Зора" - брой 49 - 11 декември 2007 г.

Заснежени боянски ливади?!
Вече стана традиция българските зими от политическа гледна точка да са от екваториалните ширини. Сиреч, да са горещи. Още повече, ако кабинетът е с доминацията на БСП, ако е навлязъл в третата година на своето управление, какъвто е случаят. И поради едното, и поради другото да създава усещането, че може ако не да бъде ритнат, то поне да бъде клатен. Започналата зима едва ли ще отбележи изключение. Разцеплението в НДСВ може да не се окаже продукт само на естествения разпад и гниенето от царската зараза. Откритите призиви на ГЕРБ за сваляне на кабинета не би следвало да се тълкуват само като просовидения на гладна кокошка. Защото тройната коалиция опротивя на всички. Пътем правителството успя в много неща. Най-вече да осигури устойчиво развитие по отношение на корупцията. Социалните протести станаха всекидневие; под въпрос са поставени цифрите за реалния ръст на БВП; инфлацията достигна двуцифрени измерения; няма изгледи да бъде променена и политиката на финансови рестрикции и бюджетен свръхизлишък. Обръчите от приятелски фирми здраво стискат гушата на държавата. Цели групи и направления в икономиката са грубо пренебрегнати. А това поражда нетърпимо желание за реванш.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
От източния вятър завет няма
 • Политиката на Путин и руските парламентарни избори
 • Току-що протеклите избори в Руската федерация завършиха с огромна победа на партия “Единна Русия”, чиято листа се водеше от президента на страната Владимир Путин. В парламента влязоха още комунистите, ЛДПР и новата пропутинова партия “Справедива Русия”. А това означава, че “Единна Русия” ще разполага с конституционно мнозинство и ще се явява гарант на политиката, която провеждаше Вл. Путин. Отпадат опасенията, че извън “Единна Русия” други партии в Думата (руския парламент) няма да фигурират (освен евентуално КПРФ).
  Според редица западни наблюдатели подобна доминация на една партия над другите парламентарно представени партии е знак за недемократизъм. Те забравят, че тази практика не е непозната и в парламентарния живот на развитите страни - например структурирането на френското Народно събрание по времето на генерал Де Гол, или на английския парламент в епохата на тачъризма.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Родопите не са турски санджак
  Няма и да бъдат. Странното е, че напоследък по снагата на тази легендарна планина се появяват белези на отродяване. Правят се опити да се отрече ролята й на твърдина на българщината. Та нали в нейните пазви са се носили не само песните на Орфей, оттук родопските владетели са бранили своята независимост.
  Родопа планина е родила Момчил войвода, Мехмед Синап, Индже войвода, Кара Феиз, Кара Мустафа... Родила е десетки синове, защитавали топлата й гръд. Осеяна е с руини на крепости, с гробове на знайни и незнайни чеда. За тях се пеят песни, разказват се легенди.
  Автор: Станислав ВЕЛЧЕВ>> Пълния текст...
  Хайде, да стигнем италианците
  Твърде дълго на българското и на румънското общество бе вменявано чувство на вина по отношение на циганите. И на нас, и на комшиите бе набивано, че сме изостанали, че сме националисти, че сме ксенофоби и расисти. А циганите бяха едва ли не някакви свещени крави, които всички ние, от двете страни на Дунава, трябва не само да търпим, ами и да дундуркаме, че и да им се извиняваме ката ден, задето сме се родили “бели” хора.
  Е, влязохме в ЕС, и тълпите балкански роми заляха Западна Европа. И тя скоро разбра за какво става въпрос. Първи пропищяха италианците, след убийството на жена от румънски циганин. Убийството предизвика взрив на расистки изяви в Италия и доведе до линчуване на четирима румънски цигани. Правителството и парламентът спешно приеха указ, улесняващ експулсиране на чужденци от страни от ЕС по съображения за сигурност. И 200 криминално проявени имигранти от най-различни страни вече са изпратени с еднопосочен билет до родните си места.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Слабите закони - рай за адвокатите
  Проницателен човек е българинът. Проницателен и мъдър. Една от сентенциите, която е залегнала в основата на неговата мъдрост, акумулирала в себе си много горчив опит и разочарование е: „Рибата се вмирисва от главата”.
  Дори само един бегъл поглед през тринадесетвековната история на българската държава е достатъчен, за да се види, че действително голяма част от бедите на българина са заченати отгоре...
  Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
  Честно казани и предсказани истини за България
  Една книга с интересното заглавие „Казано и предсказано” събра на 30 ноември в Стара Загора необикновено много публика на представянето й. Не е случайно: авторът й - Енчо Енев, през последните години публикува интригуващи анализи, прозорливи статии и остри критически бележки и интервюта в местната и в централната преса и заслужено спечели симпатиите на непредубедените читатели. Ако трябва да се характеризира с три думи съдържанието на тази книга, те не могат да бъдат други освен честност, искреност, мъдрост.
  Онова, което пише и казва авторът, не е съобразено нито с партийни официални мнения, нито с днешната конюнктура, нито с интересите на когото и да е било в икономическата българска среда (последното за съжаление все по-често ръководи съображенията на не малко автори).
  Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
  Съвсем лично - за концертна зала “България”
  От горчив житейски опит съм се убедила, че когато се пусне мълвата за нещо, рано или късно, частично или изцяло, то се случва. Най-напред под сурдинка, а после и открито, разбрахме, че определени кръгове имали намерение да извършат преустройство на, или около, архитектурния ансамбъл, заключен между улиците “Аксаков”, “Бенковски” и булевардите “Цар Освободител” и “В. Левски”. Ансамбъл, който ние, софиянци, от 65 години го наричаме кратичко хотел “България” и зала “България”.
  Преустройството имало за цел предимно търговски и бизнесдейности и както е модерно сега да се казва - щели сме да се сдобием с МОЛ (още един!). Не бих могла да преценя професионално полезността и красотата на бъдещото евентуално оформление, но ще кажа, че лично за мен зала “България” и кафе-ресторант “България” са свързани с повече от 6 десетилетия от живота ми.
  Автор: Инж. Мариана Ангелова>> Пълния текст...
  За да не му паднат панталоните
  От края на август мъжката тоалетна на международното летище в Минесота преживява истински "туристически бум". Мястото се прочу, след като през юни там бе арестуван "за неприлично поведение" републиканският сенатор Лари Крейг. Много от преминаващите през летището пътници се снимат за спомен пред прославения клозет, а гейстраниците в интернет го представят като свещено място за поклонение на хомосексуалните среди. Именно в летищната тоалетна сенаторът е отправил своите недвусмислени "сигнали" към някакъв добре сложен хубавец, който за негово нещастие се оказал полицай под прикритие. В резултат на разразилия се скандал, на 1 септември Крейг бе принуден да обещае, че ще се оттегли от Сената в края на месеца, но после се отметна от думата си.
  На 11 юни т.г. 62-годишният Крейг влязъл в мъжката тоалетна на летището и нагло заоглеждал през процепа на вратата седналия в една от кабините 29-годишен блондин. В докладната си записка сержант Дейв Карсниа обяснява, че след това сенаторът се намъкнал в съседната кабина и потупал с крак по пода - общоприет педерастки знак, че предлага плътско сближение. След малко пъхнал през процепа долния си крайник и го отъркал в крака на полицая.
  По данни на западните медии>> Пълния текст...
  Социалният расизъм е на ход
  Тезата за това, че не може да се поставя пазарът като ключов механизъм на развитието в социален, икономически, екологичен, културен и всякакъв друг план, а като такъв трябва да бъде „мрежовото взаимодействие” изисква разработката на конкретна стратегия за развитие, която ние наричаме „стратегия на изпреварването”. Целта на подобна стратегия е създаване на икономика и общество на знанието, в основата на което са именно мрежовият тип взаимодействия. Затова ще припомним още веднъж свойствата на мрежовия тип взаимодействия, а именно: активизъм, т.е. да не се чака да се случи дадено събитие, а да се действа изпреварващо; иновационност, тъй като важен момент за успеха на това взаимодействие е търсенето на качествено ново решение с позитивно съдържание за всички страни; солидарност, т.е. цел на мрежовото взаимодесйтвие е не търсене на максимизация на едностраната изгода, а дългосрочното взаимодействие в полза на всички взаимодействащи си страни.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Господин Д.М.К.Б.
  Ако си мислите, че ЕС се управлява само от Мегленка Кунева, грешите - Брюксел и Страсбург са пълни с политически титани. По-долу ви запознаваме с г-н Даниел-Марк Кон-Бендит (ДМКБ), съпредседател на зелената фракция в Европейския парламент, една от най-влиятелните фигури в него.
  И така, г-н ДМКБ е роден на 4 април 1945 г. във френския град Монтобан. Неговите родители са заможни немски евреи, избягали от Германия през 1933 г. заради нацистките гонения. Самият ДМКБ прекарва детските си години в Париж. През 1959 г. се връща в Германия, където баща му е адвокат. Там се записва в елитарно училище в Хепенхайм, в което се учат деца от върхушката на средната буржоазия. На 18-годишна възраст придобива и френско, и западногерманско гражданство. Но скоро се отказва от френското - за да не го вземат войник. Позната история! На г-н ДМКБ хич не му се отбива военен дълг към държавата, на която родителите му, а и той самият, дължат живота си. На него по му се занимава с хубави момичета.
  Автор: Проф. Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Много шум за... нещо
  Т.нар. Трансперънси интернешънъл публикува поредната си класация за корупцията по света, българските медии за пореден път дадоха гласност на данните, които засягат нашата страна.
  Според тия данни България е най-корумпираната държава в Европейския съюз след Румъния. В класацията, която включва 180 страни, нашата е на 64-то място заедно с Хърватия и Турция. "Какъв срам, какъв позор!" - сякаш искат да ни внушат медиите, споменавайки ни редом с Анадола.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Дело, равно на творчески подвиг
 • 100 години от рождението на професор инж. Иван Попов,
  член-кореспондент на БАН, виден учен съзидател и държавник
 • На 6 декември т.г., в Националния дом на науката и техниката в София, тържествено бе чествана 100-годишнината от рождението на член.-кор. проф. инж. Иван Попов. Колеги и приятели, ученици на проф. Попов, близки и по-далечни, се поклониха на гроба му, а следобед в залата на “Раковски” 108, бе открита фотоизложба, посветена на живота и делото на Иван Попов, последвана от възпоминателно събрание и слова на негови колеги и съратници.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Строител на модерна България
  Знаех проф. Иван Попов още от 50-те години на миналия век, от студентството ми в МЕИ-София. Тогава група колеги - бъдещи технолози-машиностроители - посещавахме извънредно някои от лекциите му по електрически машини. Не беше речовит. Беше много пестелив на думите. Пленяваше ни осанката му на ерудит; категоричността на желязната му математическа логика и аргументация; точното и ясно предаване на знанията; акцентът му не само върху теорията на знанието, а и на прилагането му в практиката, много убедително гарнирани с примери.
  Първата ми “тет-а-тет” среща с него се състоя много по-късно, когато той навършваше 61 години, а аз - 30 години, в Стара Загора. Току-що по негова инициатива беше излязло поверителното 51 ПМС 19.11.1968 г. за изпълнение на поетите от България ангажименти за доставка на партньорите ни от СИВ на компютърна и организационна техника в размер на 560 млн. рубли за периода 1971-1975 г. Трябваше да се създадат необходимите развойни и производствени мощности, непознати дотогава у нас суперпрецизни технологии, да се обучат съвсем нови висококвалифицирани хардуеристи и софтуеристи. Предвиждаше се изграждането на десет обекта на обща стойност 100 млн. лв. Един от тях - Заводът за запаметяващи устройства на магнитни дискове, щеше да бъде в Стара Загора. Ръководствата на града и окръга ми бяха възложили поръчението да му бъда директор.
  Автор: Васил НЕДЕВ>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев