"Нова Зора" - брой 48 - 4 декември 2007 г.

Последната загубена война
Играта свърши! Минаха общинските избори и правителството обяви война на... армията. Най-вероятно ще я спечели, както всички правителства на прехода преди него. Кабинетът причисли военните към армията от държавни чиновници и орязвайки с 12% парите на министерствата, накара и МО да размаха кадровата метла. Предъвкваният с години „интегриран модел” се озъби в цялата си прелест и накара всеки военнослужещ да си зададе въпроса: „Кой е следващият?”
Докато „социално чувствителният” червено-жълто-турско син Дядо Коледа, разбирай, МС, обеща 9,5% увеличение на пенсиите през 2008 г. и коледна надбавка от 50 лв. още през тази година - за всичките 2 261 100 пенсионери (нещо, което ще струва общо 115 млн. лв.), към чиновниците бе приложена тактиката на тоягата и моркова. Техните заплати ще нараснат с 10% през 2008 г., но само след като се редуцира, тоест след като се съкрати броят им. Така че МО ще трябва да „освободи излишните” бюрократи, в това число и тези с пагони. Може да се каже дори, че от интегрирания модел ще пострадат точно хората с пагони.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Дама Пика на новия цивилизационен избор
 • Г-ца Татяна Дончева. Един нов тоалет, една нова усмивка и неочакваните измерения на новото българофилство
 • На 28 ноември г-ца Татяна Дончева гостува в студиото на на тв "7 дни", в предаването на проф. Найден Андреев. Там тя изговори много интересни неща и както винаги, достатъчно пикантни.
  Този път беше леко отегчена, но затова пък уверена като поведение и маниер. Държанието й беше лежерно, а това предразполага уважаемата публика към мила съпричастност спрямо онова, което се говори от ефира. Накрая даже професорът се очарова и похвали госпожицата, че е комилфо! Чудесна, прическата й е някак свежа и ненадейна, не е сърдита, а усмихната, и с тази прическа, тоалет и усмивка се различавала коренно от времето на предишните кметски избори в София, които тя загуби. С новото си преображение имала шансове, ако тези избори се повторят днес, да получи далеч по-добри резултати.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Пред-премиерно
  На 27 ноември 2007 г., в Плодвив, по покана на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и от резерва, се състоя представяне на първия том от книгата на проф. Евгений Гиндев “Векът на Сталин. Опит за геополитически и геостратегически портрет”. В залата се събраха повече от 200 души, приятели, почитатели и съратници.
  Книгата беше представена от Минчо Минчев, издател и главен редактор на в. “Нова Зора”. Проф. Евгений Гиндев подчерта някои особености на книгата и изложи мотивите за написването й. Мощната антикомунистическа, антисъветска и антисталинска вълна, която сега залива света и най-вече България, като част от идеологическата борба на турбокапитализма, се оказва един от водещите мотиви за автора. Той отбеляза също, че историята на Съветския съюз се деформира до неузнаваемост и че това, което ни се представя днес, е лишено от историческа достоверност и съобразяване с фактите.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Пълни ли се с вода правителственият кораб?
  Миналата седмица жълтият цирей се спука. Общо 11 души напуснаха или бяха изключени от НДСВ. Първо Симеон поиска изключването на Борислав Великов, Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Владимир Дончев и Атанас Щерев. Щерев обяви, че сам напуска НДСВ, а останалите бяха изключени от партията и парламентарната група с гласуване. Кюстендилската депутатка Ваня Цветкова обяви, че ще напусне НДСВ. Последваха я Николай Свинаров, Татяна Калканова, Лидия Шулева, Валентин Милтенов и Илко Димитров.
  Повечето от тези хора бяха знакови фигури по време на кабинета Сакскобургготски: Николай Свинаров бе министър на отбраната, Лидия Шулева - министър на икономиката, а после - на труда и социалната политика, Пламен Панайотов - вицепремиер, Илко Димитров - зам.-министър на отбраната. Пламен Панайотов беше и председател на ПГ на НДСВ. А Борислав Великов бе - за малко - и председател на парламента - от 23 февруари до 17 юни 2005 г. Владимир Дончев, Борислав Великов и Борислав Ралчев бяха заместник-председатели на Парламентарната група на НДСВ. Владимир Дончев бе и секретар на НДСВ преди третия извънреден конгрес на жълтата партия т.г.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Неосветеният двор на истината
 • Ген. Владимир Заимов - един патриот на славянската кауза,
  между славата и позора на политическите конюнктури
 • Покрай изборите за кмет на София се получи интересен феномен. Младият и напорист кандидат за кмет от СДС Мартин Заимов се оказа, че е внук на генерал Владимир Заимов, за когото е известно, че е разстрелян през 1942 г. като агент на съветското разузнаване. Мартин Заимов обаче на няколко пъти се опита да омаловажи този факт и дори в интервю по телевизията заяви, че има документи, събрани от майка му, че генералът не е бил съветски шпионин.
  За съжаление двама от известните ни историци - професорите Георги Марков и Георги Бакалов, също се опитаха да изопачат историята, твърдейки, че няма доказателства за връзките на генерала със съветското разузнаване.
  Автор: Проф. Бончо АСЕНОВ>> Пълния текст...
  Велика скука налегна републиката и монархията
 • Седмицата като памфлет
 • Уф, пак нормална седмица в нормалната ни държава, направо да полудееш от скука. А именно:
  - Трима миньори загинаха скучно в частна мина край Лъки
  - Бивш председател на Народното събрание си поиска 100 хиляди лева подкуп
  - Кучета изядоха англичанка в глухата провинция
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Социалният расизъм е на ход
 • За догонването и иновационната парадигма на развитие на България
 • През последните години два академични института в България - Икономическият и Института за философски изследвания разработваха т.нар. модели за „догонваща социално-икономическа стратегия” за България. Обаче, съвсем еретично, както биха казали някои, си позволяваме да изразим съмнения в адекватността на подобни модели спрямо реалните нужди и изисквания на нашата страна, тук и сега.
  „Догонваща стратегия” означава, че трябва да се догонва някой, който е преди теб в социално-икономическата динамика. Подобни „догонващи стратегии” бяха част от реалността на „закъснелите страни” в рамката на индустриализма. И тъй като пионер в индустриализма бе Западът, то на практика „догонващите стратегии” бяха насочени именно към неговото догонване. Което означава постигане на сравними показатели на социално-икономическа динамика със Запада.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  “Приятел ми е литературата, но по-голям приятел ми е свободата в подхода към нея”
 • Никола Георгиев - на 70 години
 • "Текстовете на Н. Георгиев възпитават интелектуалните ни сетива, приучват ни да дочуваме множеството и противоречиви гласове на творбата, да пребиваваме в текста, да домуваме в литературата. И приютили се в нея, да бъдем свободни в размишленията си върху границите на човешкото разбиране. Нещо повече, някои от прозренията в тях се превръщат в културни формули, в критически клишета, в модел на литературоведско говорене."
  Това са думи от колега към колега, но с ясната йерархичност на погледа нагоре. Защото Никола Георгиев наистина има свое, неприкосновено, но и диалогизирано присъствие в най-високите етажи на литературната наука. Той е сред изключителното малцинство български интелектуалци, ерудити и учени най-вече, които имат щастието да възпитат последователи. И талантливи ученици. Почтеността му обаче - личностна, академична и обществено оцветена - не може да се похвали с такива. Трудно е да останеш прав в тълпата от гърбушковци...
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Дни на изкуството и културата на Варна в София
  И тази година в Огледалната зала на изд. “Захарий Стоянов” община Варна организира Дни на изкуството и културата.
  На 28, 29 и 30 ноември в галерията звучеше музика, представени бяха поети-преводачи от Варна. Една специална вечер бе отделена за поет Павел Цветков, първият носител на литературна награда за млад автор на името на Андрей Германов.
  В галерията на изд. “Захарий Стоянов” бяха подредени и невероятните фотографии на повече от тридесет варненски творци, емблема за културния живот в града - това бе авторската изложба на Красимир Делчев, фоторепортер на агенция БГНЕС.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Лъжите за Косово продължават
  Няма съмнение, че едно от най-тежките престъпления по международното право е геноцидът. Ужасно е да убиеш някого, но колко по-ужасно е да го убиеш само защото той не е като теб - няма цвета на твоята кожа, няма твоята вяра, няма твоята националност. Съвършено оправдано е следователно чувството ни на потресение, когато неочаквано се изправим пред това отблъскващо явление.
  Но геноцидът е толкова тежко престъпление, че е недопустимо да имаме към него спекулативно отношение. Ще оскърбим паметта на жертвите на геноцида, ако го превърнем в предмет на евтина политика.
  За съжаление тъкмо такова отношение към геноцида наблюдаваме напоследък. Водени от недостойни политически съображения, геноцидът се отрича там, където той наистина е проявен, и се обявява там, където го няма. Така например най-страшния геноцид в началото на миналия век, геноцидът на арменското население, извършен от османските власти, някои все още продължават упорито да отричат. Дори Народното събрание на Република България, чийто народ е бил жертва на геноцидни изстъпления по време на петвековното турско иго, не намери нравствения кураж да признае геноцида над арменците. Заедно с това обаче някои политици и журналисти продължават с необмислена лекота да говорят за извършения от сърбите геноцид спрямо албанското население в Косово. В това отношение пресен пример ни предложи едно телевизионно предаване, посветено на трудния проблем “Косово”.
  Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
  Докато умните се наумуват...
 • Бурята в Косово налага България да се снабди не с корвети, а с респектиращи агресора ракети
 • Един ден на българите може да се наложи силно да съжаляват, че са позволили на политиците си да им отнемат най-респектиращото всеки агресор оръжие, за което те бяха заплатили с труда си и което гарантираше националната сигурност на държавата ни - оперативно-тактическите ракети SS-23 с възможност да атакуват цели на разстояние 400 км.
  На потайно място, предателски, безотговорно нашето супероръжие беше съсечено. За да не се налага утре два пъти да съжаляваме, днес, когато около нас се надига буря с епицентър Косово, необходимо е не да купуваме безполезни корвети за милиарди, а да се снабдим с необходимото количество нови. Най-добре това да са руските ракети „Искандер” от най-ново поколение. Това оръжие, при изразена силна воля и решителност от страна на българското политическо и военно ръководство, е в състояние не само да възпре чуждите мераци да се налага модифициран, чужд на България държавен модел, но при необходимост да охлади и „горещите глави”, замислили агресия срещу България.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев