"Нова Зора" - брой 46 - 20 ноември 2007 г.

Реквием за последния набор
На 1 декември 2007 г. идва краят на наборната военна служба в България. Съгласно решение на 40-то НС това трябваше да е факт от 1 януари 2007 г., макар че преди президентските избори бившият председател на СДС и премиер на „първото демократично избрано правителство” Филип Димитров беше предложил задължителната военна повиннност да отпадне още до края на 2006 г.
Управляващите не отхвърлиха авантюристичната оферта, само отместиха с една година крайния срок за нейното осъществяване. Инициативата на хаджи Филип-Кенеди не помогна на „сините” и за президент бе преизбран „червеният” Георги Първанов. После, с мисълта за спечелване на местните избори, коалиционните партньори обявиха, че всички останали в казармата наборни войници ще бъдат уволнени на 1 декември 2007 г., т.е. с един месец по-рано от предвиденото.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
За ВОСР - без предразсъдъци
Не мога да скрия, че изпитвам удовлетворение от факта, че редакцията на в. “Нова Зора” е намерила актуални моменти в моята публикация за Великата октомврийска револция, от преди десет години, както и че предоставя на своите читатели отново моя текст. Струва ми се, че последното десетилетие, сложно и противоречиво като форми на развитие, потвърди основните мои констатации и изводи.
Същевременно длъжен съм да кажа: в периода от 1997 г. до 2007 г. оценките за ВОСР в световен мащаб наклониха везните към нейното отрицателно възприемане от широката публика. Това е осезателно забележимо, особено в САЩ и Европа, където видни политолози, социолози, политико-антрополози, политици, бизнесдейци осигуряват медиен комфорт за отрицателите на Октомврийската революция. Тук аз не говоря за грешките, допускани по време на самата революция, за оправдаване на насилието и най-вече на насилието, което ерозира или разрушава един от фундаментите на идеята, в името на която въстанаха руските хора: свободата; демократизма на политическата система; възможността народните маси, а не само техните политически представители, да имат решаващата дума в съдбата на държавата; равноправието на видовете собственост; възстановяването на пълнокръвния парламентарен живот след Гражданската война и др.
Говоря за поголовното отрицание на самата философия и дух на революцията, на нейните намерения и реализация, на мястото й в историята на 20 век.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Цивилизационни скоци и подскоци
При комунизма се живееше много лошо - половината ни народ беше концлагерист в Белене, другата половина го надзираваше с калашник на шията да не избяга на Запад. Накрая всичко това така ядоса Жорето Ифандиев, щатното журналистче на "тамплиера" Венцел Райчев, че той набързо разгроми световния болшевишко-хазарски заговор.
В резултат точно на тая победа и под вещото ръководство на Петърчо Стоянов и неговия Бати страната ни заотбелязва какви ли не цивилизационни скоци и подскоци в политически правилната посока.
Така например само за последното десетилетие потреблението на материални блага в България скочи цивилизационно на цели 48 на сто от консумацията през 90-те години.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Велко Вълканов на 80 години
Мътният поток на демократичния преход удави много интелектуалци, които след 1989 г. прибързано възприеха чужди съвети и чужди идеологеми. Живели като "несвободни", но привилегировани хора при режима на Живков, много от тях бързо се примириха да се подчиняват, или да се съобразяват с новите икономически и политически силни господари. Благодарение на тяхното примирение истинска демокрация не се установи. Вече 18 години България вегетира в безвремието на Ж.М.Ж. Гошо Тъпото, Секач Рилски, архонт Бинев, мутри, олигарси и политически проститутки.
Между малцината, които не пожертваха принципите си заради облаги от властта, се откроява самотната фигура на Велко Вълканов. На 16 ноември той навърши 80 години. Закърмен в семейство на земеделци от Елхово, Велко Вълканов посвещава живота си професионално на правото, а духа и интелекта си - на обикновените български граждани, на своя народ. Неговите литературни занимания дават живот на много книги и стотици статии, които ще останат като бисери в българската публицистика. Да споменем само някои от тях - "Спомени за настоящето", "На колене пред истината", "Те го убиха" и др.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Ще дочакат народния съд
В нормалните държави, където политическата класа управлява само и единствено в интерес на народа си, не познават явлението „правене на политика чрез натискане”. Политиката чрез натискане вирее по нашите географски ширини. Натиснаха ни и влязохме в НАТО. Ново натискане, и изпратихме военни контингенти в Ирак и Афганистан. Пак ни натиснаха, и пуснахме чужди войски на територията си. Натискане и мачкане имаше и докато ни вкарат в ЕС.
И така, приемайки политическия натиск като политическа практика, българската политическа класа придоби манталитета на магистрална проститутка - започна сама да се натиска да я натиснат. Още повече че за разлика от магистралните проститутки, политическите продават не своето тяло, а тялото на собствения си народ, при което нито заплащането, нито изпразването имат някакво значение...
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Лицемерната държава изсвири реквием на ХИЛД
Последните дни около компанията ХИЛД се разиграха светкавични събития, в които държавата бе основният играч. Реакциите на Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на потребителите и Икономическата комисия към Народното събрание бяха толкова бързи, че наивният наблюдател би повярвал, дето в България държавните институции са заработили нормално. Всички наблюдавахме как Ралица Агайн - зам.-председател на Комисията за финансов надзор, Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и председател на Икономическата комисия в парламента, неговата заместничка и председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров обясниха на целия български народ, как ще го предпазят от ХИЛД и ще гарантират на пенсионерите, че няма да бъдат измамени.
Автор: Доц. д-р Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Византийските козни на Доган
Стар адет на Доган е да произвежда скандали. И в тяхната цикличност има закономерност. Обикновено той забърква поредната воняща каша, когато са възникнали проблеми или е притиснат от обстоятелствата. Но с последното си активно мероприятие той съвсем душмански сгази лука. Постъпи като посамозабравил се провинциален политик. Може би и под въздействието на спиритуозни питиета, към които, както е известно, той има трогателна слабост.
Наистина скандално прозвуча изказването му в нощта на втория тур на местните избори, какво че купуването на гласове било обичайна европейска практика. Сиреч - всичко е нормално и нищо особено не се е случило.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Дейвид Линч и единното поле на съзнанието
Тези дни гост на България бе световноизвестният американски режисьор Дейвид Линч, автор на популярните в цял свят филми като “Туин Пийкс”, “Синьо кадифе”, “Мълхалдон драйв” и др. Организирането на визитата е по идея на инициативен комитет за “Образование без стрес”. Дейвид Линч бе посрещнат с възторг от почитателите на филмовото изкуство и участва в българската “Киномания 2007” със свой автобиографичен документален филм “Линч”. На 10 ноември в препълнената от почитатели аула на НАТФИЗ Дейвид Линч бе избран за почетен доктор и изнесе чудесна сказка за киното.
Дотук добре. Чест за българската културна общественост е такъв човек да гостува в страната ни. Това, че той се оказа привърженик на трансцеденталната медитация и медитирал от 34 години, също не смущава. Всеки човек има право да изповядва една или друга религиозна доктрина и ние трябва да се отнасяме с разбиране към този избор.
Автор: Проф. д-р Бончо АСЕНОВ>> Пълния текст...
Вашингонските цербери на морала и "хубавите жени"
Американските медии продължават да нищят скандала с "агенцията за компаньонки", обслужвала 13 години вашингтонския политически хайлайф. Клиентите на колгърлите били главно републиканци, които открай време се славят като най-бдителни цербери на християнското благоприличие.
По думите на собственичката Дебора Джейн Полфри агенцията й, наречена "Памела Мартин", предлагала на елитната публика 130 елитни "компаньонки", ще рече най-вече студентки и дипломирани висшистки. "Клиентите на агенцията бяха от висшите сфери, затова и момичетата трябваше да бъдат на висота във всяко едно отношение", обяснява Мадам. Сеанс от 90 минути струвал от 275 до 300 долара, които се поделяли наполовина между собственичката и съответното момиче.
По данни на западните медии>> Пълния текст...
“Докосване”-то и Виржиния
На 13 ноември в галерия “Фанита”, на ул. “11 август” 3, Виржиния Стоянова откри поредната си изложба. Този път я нарече “Докосване”, типично за стила й, и много показателно за цялостния дух на творбите й. Виржиния подреди свои творби, работени на един дъх, и както споделя самата тя - вдъхновени от пловдивската Нощ на галериите - един невероятен празник за окото и душата, но само на пловдивчани. За което може да им се завиди, благородно!
Творбите на Виржиния от цикъла “Докосване” документират друго измерение на дълбокия й талант, могат да се нарекат модернистични, абстрактни или постмодерни, но все едно - почеркът й е все същият. А най-краткото описание за този несравним стил на Виржиния е думата талант. Талантът личи. От всички кътчета на малката галерия, и от всяко докосване на четката.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Живописните изповеди на Чайка Абаджиева
На 15 ноември в галерията на изд. “Захарий Стоянов” подреди свои творби Чайка Абаджиева, живописец и реставратор, възпитаничка на проф. Падерлик и проф. Ондрачек в Академията за изящни изкуства в Прага.
През годините след завършването на Пражката академия творбите на Чайка Абаджиева намират пристан в различни изложбени зали и в различни държави, Сирия, САЩ, Норвегия, Чехия...
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Горбачов имаше двулична политика
Водещ: Започва “Коритаров Live”. Как тайни стенограми от разговори между Тодор Живков и Михаил Горбачов хвърлят неподозирана различна светлина върху събития от преди 18 години - по тази тема сега ще разговаряме с бившия политически съветник на някогашния държавен глава Тодор Живков Костадин Чакъров. Добро утро и добре дошли.

Костадин Чакъров: Благодаря, добро утро.

Водещ: Ще ми се да започнем разговора с един по-общ въпрос - деморализирана ли беше българската държава непосредствено преди 10 ноември 1989 година и какви бяха параметрите на това явление?

Костадин Чакъров: Една малка уговорка да направя преди това, когато човек пише мемоари или говори като свидетел, е много важно да направи едно уточнение - че ние не сме били хората, около които се е въртяла историята, България, света и така нататък. Това е много важно, защото всички бяхме един скромен екип от хора, които изпълняваха своите задължения и от тези позиции сме били свидетели, повтарям думата - свидетели, на исторически факти и процеси. Така че хората, за които ще говорим, те не са мои противници, аз не съм техен партньор, пак уточнявам това, нашите позиции бяха далеч по-скромни, макар че имахме достъп и сме наблюдавали всичко. Така че това уточнение е важно, за да не се предава излишна компетентност или роля на тези хора, на този екип. Имаше ли деморализация? Мисля, че по-скоро деморализация, ако се разбира като криминализиране или някакъв друг разпад, не, но във всички случаи Българската комунистическа партия (БКП) се натъкна на една силна съпротива и атака и от Запад, и от Изток.
Ударът срещу нас беше много по-силен от Изток, имам предвид Москва, в лицето на партийно-държавната върхушка в “Кремъл”, начело с Михаил Горбачов. Тук започнаха разложителни процеси, които бяха скривани зад цивилизационни лозунги, перестройка, ново мислене, нов ред и така нататък, което беше камуфлаж за див кариеризъм, който обхвана всички страни, пренесе се от Москва. Техният разпад започна да се пренася и в София, във всички източноевропейски столици. Така че в този смисъл деморализацията бе по-скоро като морално-политическа категория, а не в криминален аспект, тъй като системата беше много строга и респектираше.
Костадин ЧАКЪРОВ в интервю за Нова телевизия>> Пълния текст...
Документ:
До първия заместник-министър на вътрешните работи
Другарю Шопов,
Във връзка с Вашите информации за засилената дейност на чуждите разузнавателни централи сред неформалните групи у нас, Ви обръщам внимание за това, че събирането на информация за тези процеси не трябва да създава напрежение сред интелигенцията. Времето изисква да се приспособим към новото в съвременния свят.
Второ. Трябва да се заемете с един конкретен случай, който е с принципиално значение за висшия ешелон на властта. На последната среща с Колегиума на министерството обърнах внимание за нарастването на опасността от корупция. С новите закони и специално с Указ 56 се създава възможност някои хора да се възползват от служебното си положение за лично обогатяване.
Автор: Тодор ЖИВКОВ>> Пълния текст...Бай Ганю в действие
карикатура: Тодор Цонев