"Нова Зора" - брой 45 - 13 ноември 2007 г.

Изборите като правна деградация
Неделя, 28 октомври. Около 20 часа. А изборният ден вече е приключил.
Както винаги, много нещо се изписа, не по-малко се изговори. Самите избори дадоха всичко друго, но не и избор. Изборът, който нормалните хора очакваха и който би отворил вратите на справедливостта - за всички.
Публична тайна са огромните средства, хвърлени за купуване на гласове, че за преобладаващата част от кандидатите това бяха единствените аргументи спрямо избирателя, за да гласува "правилно". Досега не е имало избори, при които така безочливо да се купуват гласове и по особено демонстративен начин. Нещо повече, на някои места, най-вече в ромските райони, избирателите са изкарвани от жилищата буквално като добитък. Прибавете силикона, “сините прашки”, екзотичните шоумени и подгряващи програми по митингите и ще се види, че това бе същината на предизборната агитация.
Автор: Свилен ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
Трудът и битката на капитала
Изминаха 90 години от най-великото събитие на 20 век - Великата октомврийска социалистическа революция. На пръв поглед тази оценка звучи неубедително, защото СССР, великата империя на плебса, вече не съществува. Живеем в дни на тържествуващия глобален капитал - отрицанието на Октомври 1917 г.
Но само повърхностният ум или професионалният буржоазен апологет, нает да манипулира съзнанието на широката публика, може да принизява звездите на Великия октомври, чиято всеобхватна светлина и измерения, чийто мащаб и социална дълбочина нямат равни в човешката история.
10-те дни, които разтърсиха света, наистина го разтърсиха до самите му основи. И този първи социален земетръс промени света безвъзвратно. Великият Октомври не достигна великата цел, която го беше вдъхновила, но той така разкърти хилядолетните редути на несправедливостта, че преградата към тази цел днес всъщност е техните развалини. На човечеството не ще му бъдат нужни нови хилядолетия, за да разчисти тези развалини. Възстановеното господство на капитала вече не е същото, нито като обективна, нито като субективна реалност в главите на хората. Това господство е поставено под въпрос не само в рационален план, в съзнанието на високо образованите и мислещите, но и в съзнанието и подсъзнанието на масите.
Автор: Иван ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
За резултатите от изборите - действителни или нагласени?
Резултатите от изборите днес са ясни, или поне така изглежда на пръв поглед.
Едни твърдят, че вече са първа политическа сила, други ги оборват, твърдейки, че няма нищо такова, трети успяха да се промъкнат (като на шега, а всъщност сериозно) между капките - на сухо и топло в местните общински съвети и кметства.
Каква обаче е истината, та макар и относителна? Струваше ли си предизборната кампания на всички кандидати, за едно или друго място, парите на данъкоплатците?
Автор: Розалина ДИМИТРОВА>> Пълния текст...
И лъв, и лисица
След споразуменията между СССР, САЩ и Великобритания в Ялта и Потсдам, които разполовиха Европа, България нямаше възможност за независим геополитически, идеологически, политически, социален и икономически избор. А когато и вътрешните, и външните условия са срещу него, от държавния ръководител се изискват извънредни качества, за да осигури достоен живот на своя народ. Но за да осъществиш набелязаните цели, трябваше и да запазиш дълго властта. Тодор Живков се справяше отлично със своите външни и вътрешни неприятели, а от 60-те години нататък стана безспорен лидер на България.
Според Макиавели добрият държавник трябва да е силен като лъва и хитър като лисицата. Тодор Живков притежаваше и двете качества, но все пак бе в по-голяма степен “лисица”. Той винаги напипваше средния път между подчинението на Кремъл и службата на своя народ. Това не беше никак лесно - не на последно място заради огромното историческо и културно влияние на Русия у нас, което правеше невъзможна дори автономната политика. Като истинска “лисица” обаче Тодор Живков “тълкуваше” българо-съветската дружба така, че да изтръгне от нея максимум изгоди. Факт е, че по негово време пред българските стоки стоеше открит гигантският съветски пазар. От друга страна, благодарение на неговата гъвкава политика спрямо Хрушчов и Брежнев, България получаваше от СССР на привилегировани цени огромни количества суровини.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Канабис MADE IN USA
Въпреки, че американското правителство увещава страни като Колумбия или Афганистан да третират своите насаждения с психотропни растения с глифосат (хербицид, чиято употреба предизвика разгорещени дебати именно заради неговите вредни за фауната и флората вторични ефекти), американците отказват да си служат с този химичен продукт на собствената си територия.
Опирайки се на цифрите, предоставени през 2005 г. от Държавния департамент, Джон Гетман, бивш президент на Националната организация за реформа на законодателството за марихуаната (National Organization for the Reform of Marijuana Laws - NORML), осъществи проучване, от което излиза, че САЩ са на път да станат основния производител на това растение.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Белият дом без маска и без грим
“Незабавно да се бомбардира летището в Дамаск” - нарежда Ричард Никсън при вестта, че палестински терористи са задържали там американски самолет. “Никсън беше много пиян”, спомня си Хенри Кисинджър, който за щастие е трезвен и отменя заповедта на своя началник. При друг случай, след свалянето на американски шпионски самолет в международни води, Никсън, който пак е на градус, настоява да се хвърлят атомни бомби над Северна Корея.
По данни на западния печат>> Пълния текст...
Вода от извора
 • среща на български патриоти и приятели на Русия
  с арм. ген. Валентин Варенников
 • През последните години всички, които наблюдаваме събитията в Русия, станахме свидетели как руските патриоти използваха свободата на словото и печата не за охулване или отричане на авторитарния режим на Йосиф Сталин например. Реабилитиран в голяма степен от самия народ на Русия, въпреки известните репресии, уникалният исторически експеримент, започнал с Октомврийската революция, бе оценяван справедливо от тях като успешен опит за създаване на общество без частна собственост. Книги на автори като Виктор Карпов (Генералисимус), преминал през лагерите на ГУЛаг, и на Александър Зиновиев (осъден през 1939 г. за създаване на младежка група с цел убийството на Сталин), защитиха неимоверните усилия и лишения на няколко поколения “хомо советикус”, които направиха СССР велика сила. Те строиха страната на победилата революция с неизтребимата вяра, че правят исторически обрат в полза на равенството, братството и свободата. За разлика от много комунисти Александър Зиновиев завърши своя жизнен път убеден, че руският социализъм е имал шанс да победи, но предателството на тройката Горбачов, Шеварднадзе и Яковлев се оказало фатално. Днес, след като руският президент Путин даде да се разбере, че няма да търпи дистанционно управление от Вашингтон, върху него се сипят непрестанни обвинения за авторитаризъм и копиране на образа на Сталин.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Къде е гьола на жабата-новобогаташ?
 • Да запазим София от алчните търговци
 • Преди десетина години Столичната библиотека на ул. “Гурко” бе съборена. Старата сграда, натежала и красива с дългата си история, рухна като играчка след взрива. В първите седмици се говореше, че теренът ще стане част от архитектурен ансамбъл, обвързан със сградата на Столичната художествена галерия, сградата на Централна поща и особено с Народния театър “Иван Вазов”. Това обаче се говореше само в първите седмици. А след едно достатъчно дълго изчакване и в пълно мълчание на същото място се издигна чернолика и мрачна сграда - хотел “София” (предишният хотел “София” на пл. “Народно събрание” бе преименуван в “Радисън”). Архитуктурата на новия хотел естествено, не подхожда на ансамбъла от сгради, който я заобикаля. Но за сметка на това в туристическите гидове се описват предимствата на гледката от луксозните стаи по 200 евро минимум... Та от прозорците на тези хотелски гнезденца се виждали - представете си - ! - забележителностите на културна София и нейната архитектура в традициите на Европа от началото на 20 век. Естествено, в туристическия гид не се казва чие място е заел този мрачен хотел, съвсем излишен впрочем тъкмо в центъра на столицата. Но капиталът трябва да се върти... И всяка жаба да си намери гьолчето.
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Посланикът на САЩ пое ръководството на Грузия
  В Тбилиси продължава митингът на обединената опозиция. Ситуацията в Грузия е проста като хляба. Това е почти тоталитарна държава (по-точно авторитарна) и силно заплашена. В този смисъл възможността за масови протести, ако не им е позволено свише, практически липсва. Ние знаем, че когато в Грузия се събираха поддръжниците на Игор Георгадзе (по 5-6 хиляди души), всичко завърши с безпрецедентни процеси и присъди по съвършено непонятни обвинения. И никой не изврещя. Нито в Грузия, нито у нас, нито по “цялото прогресивно човечество”.
  В случая ситуацията е ясна. С устата на посланика си в Русия - Уилям Бърнс, САЩ заявиха по по повод Окруашвили, че “бандитът трябва да стои в затвора”. А когато на негово място се появиха “солидни хора” от типа на Бадри Шалвович (Патаркацишвили - бел. KM.RU), зам.-държавният секретар на САЩ Дениъл Фрид заяви: “така може”, “този не бива да се пипа”. Защото Бадри има големи заслуги към демокрацията. Аз пък не мога добре да си спомня какви са заслугите на Патаркацишвили в тази област - той съвсем не е по тия работи. Той си е просто един такъв “конкретен човек”. Може да се каже, че определени заслуги (и съвсем специфични) в областта на демокрацията има партньорът му - Борис Абрамович. Но Патаркацишвили тук е съвсем непричем. Обаче има други заслуги. Нека да видим какви.
  Автор: Михаил ЛЕОНТИЕВ>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев