"Нова Зора" - брой 44 - 6 ноември 2007 г.

Преди да дойде Караджата
 • Политическата целесъобразност и проблемът за държавността
 • Неделя, 28 октомври. Около 20 часа. А изборният ден вече е приключил.
  Точно в този момент центърът на европейския град Кърджали се разтърсва от мощен „кючек на победата”. Гледката е шашардисваща. Впечатлена, Българската телевизия отделя от скъпоструващото си телевизионно време, за да покаже на България и на света ритуала (запазена търговска марка на ДПС) за честване на изборните победи на етническите турци, населяващи Източните Родопи. Няма как неволно озовалият се на мястото на събитието представител на "цивилизования свят", да не потръпне от усещането, че вместо в Европа, се е озовал на Африканския континент. И местни племена, заедно с братовчеди, пристигнали с автобуси, празнуват поредния ловен трофей с гюбеци.
  Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
  Балонът “Хилд” се спука с гръм
  На 31 октомври зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн даде пресконференция, в която заяви, че след обстойна проверка на фирмата “Хилд” се оказало, че нейната дейност на територията на България е незаконна.
  Това предизвика невъобразим медиен шум. За пръв път една държавна институция се противопостави на дейността на “Хилд”.
  Автор: Доц. д-р Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Доган хвана и морето
  В изборната нощ Ахмед Доган спомена, че бизнеспартиите са явление на местните избори. “Особено в черноморските общини”, добави г-н Доган. В ДПС няма нищо случайно, нито в начина на работа, нито в думите, които Доган и приближените му изпускат в медиите. Доган отдавна се стреми да придаде общонационелн имидж на ДПС, чрез привличане на българи и цигани за членове и симпатизанти. Ако може и някой арменец, направо удря в десетката от гледна точка на етничесикя пи-ар, като се има предвид състоянието на турско- арменските отношения в глобален мащаб. И ако българите пак така не гласуват и на идващите парламентарни избори, ДПС трайно ще се окопае като трета политическа сила, плътно след ГЕРБ и БСП. И което, уви, е най-страшното, с присъствие в цялата страна.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Избори за продан
  В миналия брой предупредихме, че тези избори ще бъдат спечелени от олигархията и ДПС. Уви, резултатите от първия тур надминаха и най-песимистичните ни очаквания. Най-лошото е, че по време на тези избори за пръв път имаше толкова мащабно пазаруване на български гласове. То дори е на път да засенчи приеманите вече за рутинни изборни екскурзии от съседна Турция, които и този път си свършиха работата. Не само за да удържат “крепостта Кърджали”, а и за да смажат всеки опит за излизане от монопола на ДПС. Както стана в Ардино, където бившият земеделски министър Мехмед Дикме, дръзнал да играе от името на “Новото време”, трябваше да бъде наказан.
  Автор: д-р Тедор БОЕВ>> Пълния текст...
  Един ден за размисъл, четири години за разкаяние
  Слава богу, свърши се и тази предизборна тупурдия. Смятахме, че при предишната кампания сме стигнали дъното на абсурда и демагогията, но не би. Оказа се, че цинизмът на „политическия елит” е неизчерпаем. Улицата се тресе от протестите на учителите, от гнева и на други съсловия и гилдии, дето се канят да развеят знамето на бунта, а политиците виждат само кметски и съветнически столове. И сипят обещания и клетви за вярност, придружени къде с банкноти, къде с кебапчета за правилно политическо ориентиране на избирателите. Особено в големите общини като София и Пловдив, където за кметския стол се надпреварваха дузина кандидати, без да броим районните кандидат-кметове.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Бомба със закъснител
 • вечният двигател на двойния стандарт и по време на избори са лошите закони
 • Използваният от големия английски поет лорд Байрон нелитературен израз “лайнословие” пасва напълно на изказванията на някои народни представители в в 40-то Народно събрание и натрапените от парламентарното мнозинство изменения и допълнения (от 27.07.2007 г.) в Закона за местни избори - относно критерия за определяне смисъла на понятието “живеене” в дадено населено място.
  Подвластната на управляващата коалиция Централна избирателна комисия утвърди с Решение 19/20.08.2007 г. приетите в разрез с всякаква логика и принципи на демокрацията нормативни положения с цел да бъде регламентиран презграничния изборен туризъм.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
  ГЕРБ е политически миш-маш
  В общия хор на дитирамби, с които медиите възпяха новия "спасител на Отечеството" Бойко Борисов, отрезвяващо предупредително прозвуча гласът на проф. Хайнц Брам от Хумболтовия университет в Берлин - политолог и историк, специализирал по проблемите на Балканите и на България в частност.
  Разбира се, никоя "водеща" медиа не публикува неговото крайно отрицателно отношение и към ББ, и към ГЕРБ.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Народът ще потърси сметка
  ...Кандидатът за общински кмет на тези избори, поддържан от левицата, бе инж. Иван Райков Цаков - бивш директор на циментовия завод в Златна Панега. Той бе оценен и от обикновените хора като ръководител от висока класа и победи още в първия тур на изборите с 59.36%.
  Имаше обаче трима кандидати, в т.ч. и поддържаният от партия “Дром” и “Евророма” Мирослав Цанов, който се опита масово да купи циганите в общината. А те са вече мнозинство в селата Брестница, Златна Панега, Добревци, Орежане. Не са малко и в град Ябланица, наброяват около 500 души. (Когато аз бях кмет в Ябланица имаше само три цигански фамилии.)
  Автор: Стефан ТАШКОВ>> Пълния текст...
  Дъжд от рекорди
  Добрата новина е, че спестяванията на българските домакинства достигнаха рекордните 26 млрд. лв.
  Още по-добрата новина пък е, че въпросните домакинства имат да връщат на банките рекордните 36 млрд. лв. дългове, без дори да става дума за лихвите. А иначе пак е есен, сезонът на дъждовете и рекордите.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Иде ли нова Балканска война?
  Велика Албания, прекрояване на границите на Балканите и подялба на Македония са топтемите на албанските интернет сайтове. Организации, военни формации, политици и интелектуалци призовават към обединение на албанските територии в една албанска държава.
  Гвардията на “Бали Комбетар” чрез съобщение на албанска интернет страница призова към мобилизация за обединяване на албанците, а военната формация на Бали “Джем Хаса” е влязла в престрелка със сръбската армия на административната линия с Косово. В Тетово, по време на основаването на асоциацията за Македония на Съюза на албанците в света, преподавателят от Държавния университет Милаим Фейзиу поиска Македония да бъде третата албанска държава на Балканите.
  Автор: Проф. “Време”, Скопие>> Пълния текст...
  Горчиви истини за днешния свят
 • в новата книга на Наоми Клайн
 • Талантлива журналистка, едно от най-познатите имена на алтер(анти) глобалисткото движение, 37-годишната канадка завоюва престиж и в документалното кино. В 2002 г. Клайн публикува “Но лого” (без лого, т.е. марка), станал международен бетселър. Книгата разказва как транснационалните компании налагат собствените си марки, смазвайки дребните производители. Година по-късно, заедно със съпруга си Ейви Леви, снимат в преживялата стопанска криза Аржентина филм за предприятията, взети на самоуправление от работещите в тях, също с положителен отзвук. На неотдавна състоялия се във Венеция фестивал документалната лента на Клайн, съвместна работа с мексиканския режисьор Алфонсо Куарон - “Шокова терапия”, събра овациите на публиката.
  Филмът е построен върху едноименната книга на Клайн, току-що издадена в САЩ и Великобритания. В нея журналистката разкрива сценариите, които фанатиците на пазарната икономика прилагат, възползвайки се от катаклизмите - природни, финансови или стопански, за да впримчат пострадалите държави в желязна хватка.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев