"Нова Зора" - брой 43 - 30 октомври 2007 г.

Реквием за изборите
Както ни учат в университетските учебници, "представителната демокрация е единственият механизъм за упражняване на държавната власт в модерната държава, в която политически равнопоставените граждани избират определен брой хора помежду си. Избраните представляват и осъществяват общите интереси чрез властовия ресурс на държавната власт..."
Горната дефиниция е толкова фалшива, наивна и в същността си дълбоко манипулираща, че е безпредметно да я опровергаваме с практиката на всички избори, провеждани в съвременните "демокрации", особено в страната България.
Та горната "представителна демокрация", ни учат нас, избирателите, се реализира чрез "партийните системи, които са пътят към зрелостта на съвременното общество и са в основата на съвременната политическа система". На такива неща учат студентите в Софийския университет.
Както е известно, съществуват два вида избирателни системи: мажоритарната, въведена първо в САЩ и Великобритания, и пропорционалната система, въведена за пръв път в Белгия през 1889 г. Смесени варианти на тези системи се прилагат в много страни в света.
Автор: Доц. д-р Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Министерството на истината не спи
В България се води политика на лов на вещици, на компромати, уронване на личното достойнство на хора, които в продължение на десетилетия са помагали по един или друг начин за укрепване на българската държавност.
Тази политика се провежда вече 18 години с прийомите на отродяване, заличаване на всичко стойностно, народностно и ценно, на онова, което е осигурявало просперитета и възхода на българския гражданин. Внушава се, че всичко през тези 45 години е било единствено репресии, репресии и само репресии. Целта е да се разбие единството на българския дух, на българската народност, да бъде заличен половин век от историята на българския народ и неговата държава.
Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Държавни тайни
“Абе, какви ти държавни тайни в разграден двор като България?" - ще прихнете да се смеете. И няма да сте прави. Щом ви е толкова смешно, кажете тогава колко милиона българи са се отказали от услугите на “Топлофикация”?
Както е известно, това е една от най-свирепо охраняваните тайни на родната демокрация.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Открит урок
Учителите стачкуват. Вече пета седмица. Съвсем по български за техния протест се чуват противоположни становища. Едни ги подкрепят, а други: “Абе, какво искат тези? Изпеят си урока и ги няма”. "Учителите са тъпи!” "Ами частните уроци?” Пак по български - всеки е компетентен и разбира от всичко. С менторски глас се изказват политици, за съжаление се чуват язвителни бележки и от интелектуалци.
Явлението обаче никак не е белязано със знака на случайността, а самата природа на средното образование е толкова специфична и сложна, че изказалият се неподготвен лесно би могъл да уязви себе си.
Автор: Паруш ПАРУШЕВ>> Пълния текст...
Мършата е според стадото
Провокацията да перифразирам народната мъдрост - Всяко стадо си има мърша, дойде от новината да се преподава хомосексуализъм в училище.
Фондация, спестявам името, за да не й правя реклама, готви предложение до Министерството на образованието в часовете по философия и психология да се преподават и теми, свързани с хомосексуалността.
Автор: Мирена СЛАВОВА>> Пълния текст...
Професия "бито куче"
Аз съм частна учителка. По английски. Не, не плащам данъци. Моят данък от 5-те години учене ще отиде за нов телевизор от социалните помощи на някой циганин. Който си е спестил 5-те години учене. По повод учителската стачка искам да ви разкажа някои случки от 3-те години ( Боже, сториха ми се 30) , когато се мъчех по училищата. (Всички се мъчат, но не всички си признават.)
Автор: Катерина КАТЕРИНОВА>> Пълния текст...
Още една тъжна годишнина
На 6 ноември 1920 г. войски на създаденото на 1 декември 1918 г. Кралство на сърбите, хърватите и словените (КСХС) окупират 1545 кв. км българска територия, която и според най-тежкия за България - Букурещкия мирен договор от 1913 г., остана в границата на осакатената след Междусъюзническата война българска държава. Тези земи вече 87 години наричаме “Западните покрайнини”, а над 90 хиляди прогонени българи и техните потомци със сълзи на очи продължават да копнеят по родния край.
В брой 3 от 23 януари 2007 г. “Нова Зора” публикува материал, в който подробно бяха разгледани правните и политическите основания, довели до приемане на тази окупация от силите, наложили Ньойския договор, санирал една пладнешка агресия в полза на КСХС.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Проблемът, наречен “Русия”
Високопоставени държавни дейци на Русия и САЩ, в това число държавният секретар Кондолиза Райс, министърът на отбраната Робърт Гейтс и дясната ръка на президента Владимир Путин - Сергей Иванов, няколко дни водиха преговори в Москва по целия спектър на американо-руските отношения. При всички случаи тези преговори биха имали твърде важно значение за двете страни, тъй като в хода на провеждането им основното внимание бе към комплекса договори, които определят ситуацията в Европа от последните дни на “студената война”. Но на фона на войната в Ирак тези договорености придобиха много по-голямо значение. И Русия, и САЩ се опитват да променят системата за безопасност на ключови региони. Вашингтон се прицелва в Близкия изток, а Русия е по-загрижена за територията на своята бивша империя. Възгледите на двете страни са абсолютно несъвместими, а фактът, че Америка е погълната от проблемите си в Ирак, дава възможност на Москва да променя контурите на геополитиката в собствения си “двор”.
Автор: Питър ЗЕЙХАН>> Пълния текст...
И Саркози си показа рогата
Като се има предвид семейното минало на новия френски президент, заглавието може да прозвучи и фриволно, но за нещастие не е така.
От падането на комунизма, с което отпадна и необходимостта да се ухажват избирателите, олигархията на Запад неотстъпно и неотклонно демонтира т.нар. социална държава. Демонтажът се извършва и от “националните” правителства, и от другите глобалистки структури начело с т.нар. Европейски съюз.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Я, колко много загрижени за народа
Като заваля един предизборен компромат, та сума недели. Клип до клипа, мила моя майнольо, генерал до архонта, социолог до политолога.
Напои хубаво с гадости родните медии - да те е страх да ги включиш или разгърнеш. Че веднага ще нахлуят разни напористи 100-процентови жени, полагащи отчаяни усилия да изглеждат дружелюбни и грижовни отвсякъде. Още по-непоносима е дружината агресивни 100-процентови мъже - с категоричната захапка на булдог и най-безкористни (с извинение) намерения. Те щедро обещават да почешат електората (все по-оредяващ) най-вече там, където не го сърби. Изобщо - партиен цирк, ревю на “говорещи глави” - коя от коя с по-бандитско излъчване (тук комай първото място държи телевизия “Скат”).
Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Зависимост, пари и национални интереси
Свидетели сме на справедливите искания на различни прослойки от трудовия български народ за нормално заплащане на труда и за достойно съществуване.
Отговорът на управляващата върхушка е, че няма пари в бюджета, а той от своя страна е малък, защото производителността на труда е ниска, т.е. няма достатъчно приходи. Този аргумент, обаче съдържа само част от истината, защото разликата в производителността на труда у нас и в Германия например е 3-4 пъти, докато разликата в средната заплата е около 10 пъти!
Автор: Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
За мита Ернесто Гевара - ел ЧЕ
Историята тепърва ще запълва с факти празните места в събитията, съпровождали живота и смъртта на Ернесто Гевара - ел Че. Но само четири десетилетия след гибелта му - 9 октомври 1967 година - той се е превърнал в мит.
Кръглата годишнина бе отбелязана в цяла Латинска Америка: възпоменателни чествания в Аржентина, Боливия, Куба и т.н., статии и снимки в най-четените издания, нови разкрития...
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...Бай Ганю
карикатура: Тодор Цонев