"Нова Зора" - брой 40 - 9 октомври 2007 г.

Радко Ханджиев:
Нима предпочитаме да останем “неразумни и юроди”?
Г-н Ханджиев, трябва първо да Ви призная, че представената от Вас програма направи отрадно впечатление на читателите на “Нова Зора”. Ако трябва да бъда докрай откровен, номинацията Ви за кмет принадлежи тъкмо на тях. Аз само сведох този факт на вниманието на нашите коалиционни партньори, които ме подкрепиха. Как стигнахте до тази програма?

Парадоксално е, но програмата всъщност не е моя, а на самите граждани на София. Синтез е на онова, което столичани действително искат. Идеите на програмата отдавна са достояние на обществеността от публикации в медиите през последните 30 години.
Ако имам някаква заслуга, тя е, че съм събирал всички конструктивни идеи за една дружелюбна, екологична, жизнеутвърждаваща столица. Повечето от тези идеи отдавна са част от ежедневието на големите европейски градове. При честите ми пътувания зад граница спонтанно са се натрапвали сравнения. И въпроси - “Защо в Будапеща е така, а в София не е? Защо в Прага, Париж, Брюксел, Мадрид, Франкфурт, Москва го правят, а в София - не?”

Според Вас защо в София совите не са това, което са, ако мога така да се изразя?

Очевидно съвременните градоустройствени решения не са били оценявани по достойнство. Така е и с повечето неща у нас. Наши архитекти печелят престижни международни награди по света. Но в собствената ни столица идеите им очевидно “не минават”. Вероятно надделяват “други съображения”. За да се стигне до днешното катастрофално състояние. “Крайна нищета, неконтролирано изхвърляне на отпадъци, лоша хигиена, бездомни животни, замърсяване на въздуха и водите, ограничаване на зелените площи, разбита инфраструктура, нерационална транспортна мрежа, лоши маркировки, транспортен хаос...”
Интервю: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Кандидатска листа за София на Единния национален фронт
Кандидатска листа за София на Единния национален фронт:

1. Минчо Мънчев Минчев
2. Румен Илиев Воденичаров
3. Евгений Георгиев Гиндев
4. Здравец Николов Хайтов
5. Васил Тодоров Гюзелев
6. Радко Любенов Ханджиев
Автор: Коалиция "Единен национален фронт">> Пълния текст...
Първите двама кандидати в листата на ЕНФ
за общински съветници в гр. Варна
Кандидати в листата на ЕНФ за общински съветници в гр. Варна
Автор: Коалиция "Единен национален фронт">> Пълния текст...
Пловдив - символа на Съединена България
През 1885 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия се роди Обединена България. Питаме се днес „дей зората” и обединена ли е нашата България и гражданите на Пловдив под лозунга „Съединението прави силата”.
Как може Пловдив и региона, където беше люлката на борческия дух на Априлското въстание от 1876, където беше центърът на Съединението, места, по които се раждат голяма част от строителите на Нова България, днес да бъде град без облик и дух?! Превърнал се е в място, залято от ориенталщината на мургави просяци, джебчи - политически и крайпътни.
Автор: Николай ИВАНОВ>> Пълния текст...
Регистрирани кандидати за общински съветници,
кметове на общини, райони и кметове на кметства
1. Коалиция ЕНФ е регистрирала:
А. Кметове на общини - 11 души: Аксаково, Габрово, Ловеч, Тетевен, Угърчин, Ябланица, Иваново, София-град (Столична община), Златица, Стралджа, Тунджа
а) кмет на район - район Връбница, София
Б. Общински съветници - 205 души
В. Кметове на кметства - 34 души в 8 общини: В. Търново, Ловеч, Летница, Луковит, Тетевен, Угърчин, Ябланица, Златица
2. ПП “Нова Зора” - самостоятелно е регистрирала:
А. Кметове на общини - 2 души; Пловдив, Златоград
Б. Общински съветници - 98 души
В. Кметове на кметства - 6 души в две общини - Пазарджик и Димитровград
3. ПП НДСО - самостоятелно е регистрирала:
А. Кметове на общини - 1 човек; в община Сандански
Б. Общински съветници - 61 души
В. Кметове на кметства - 5 души
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Програмата на ПП ГЕРБ
или как мафията ще се сдобие с държава
Факти без коментар
1. Преамбюл. Цели на България: Ролята на България... може да е успешна, ако тя се превърне в износител на успешен преход към Западните Балкани и ключов посредник за процеса на преговори и членство на Турция в Европейския съюз.
2. Раздел 5. Данъчно облагане. Въвеждане на истински плосък данък върху доходите от 10% с висок необлагаем минимум от 1000 лева. В рамките на първия мандат се цели намаляване до 7 %.
3. Раздел 6. Производителност и пазар на труда. Ролята на синдикатите или работодателските организации не може да надхвърля ролята на всяко едно доброволно сдружение или фондация - без да са подплатени със законово установени правомощия. Да се въведат по-гъвкави и опростени административни процедури за уволнение и назначаване на служители, в зависимост от производствените резултати и качеството на работа. Да се оптимизира размерът и срокът на помощите за безработица с цел да се стимулира търсенето на работа сред получаващите помощи.
Автор: Коалиция "Единен национален фронт">> Пълния текст...
Български патриоти, съединявайте се!
Уважаеми читатели,
Драги членове и симпатизанти на партия “Нова Зора”;
на Националното движение за спасение на Отечеството,
на Единния национален фронт, носител на единствено спасителната идея за единение и концентрация на националната енергия,
календарът вече отброява часовете на записаните в закона и конституцията 30 предизборни дни. В кампанията на изборите за местни органи на властта на 28 октомври ние стъпваме с воля и решимост да отстоим светлия образ на българския патриотизъм, на социалния идеал, стоплящ сърцата на хиляди хора, на правдата, поругана и окаляна, на знамето на ч естността и волята за по-добър живот, вдъхновявало поколенията преди нас с неумиращия възглас “България ще пребъде, въпреки всичко!”
Срещу тържеството на меркантилността, срещу унилостта и сивотата, срещу отчаянието, срещу блатните миязми на гниенето, в лицето на предателите, еничарите и антихриста ние хвърляме пламъка на вечната българска борба.
Няма спасение, братя, ако отпуснем ръце, ако не кипне кръвта по жилите ни, ако не сетим невидимата ръка върху умореното ни рамо, на сенките на великите ни предци, ако не ни осени безсмъртният им дух, ако не ни вдъхнови саможертвата на всички ония, които в смъртта си навярно стъпваха с левия крак.
Автор: Коалиция "Единен национален фронт">> Пълния текст...
Проектът Б. Б. или тревогите на г-н Байърли
В условията на приближаващите общински избори един от въпросите, който все по-натрапчиво се набива в съзнанието на българина, и почти не се коментира (ако не се броят спорадичните изцепки на Бойко Борисов) е "Ще има ли предсрочни парламентарни избори, ако изборният резултат на предстоящите общински избори покаже промяна на обществените нагласи?"
Разбира се, отговорът на въпроси като този никога не е бил лесна работа. Особено когато става дума за суверенни държави, управлявани от достойни държавни мъже, чийто политически кураж не е дефицитна стока. И обратно - отговорът значително се опростява за държави като България, за които определението "държава" вече звучи доста преувеличено... Много по-точно би било ако вместо държава използваме определенията „протекторат” и "подопечна територия", а вместо правителство - туземна колониална администрация (както го формулира г-н Иван Ценов).
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Местни избори 2007:
Леви! И България над всичко!
Що се отнася до партиите от левия спектър главната роля и на тези избори ще играе БСП, въпреки натрупаните грешки и извършените откровено самоубийствени актове. Възможността БСП да не изгуби рязко позиции на изборите се обуславя от настроенията на левия избирател, който избира не между добрата и лошата алтернатива, а между голямото и по-малко зло. Левият избирател, особено след 1989 г., е принуден да избира между откровени свои политически екзекутори и между хора, които при очевидната своя готовност за всякакви предателства му обещават все пак и зрънце надежда.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Демокрацията в опасност!!!!!!
Измина една тежка седмица за родната и международната демокрация. Абе, какво ще увиваме думите в памук, ще си го кажем направо - родната и международната демокрация са в опасност!!!!!!!!
Първо на първо - разпада се измислената белгийска държава, пъпът на измисления Европейски съюз.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Управленският диференциал
 • Политиците - с 0 точки, учителите - с тебешир в ръка
 • Очакванията на правителството и на министър Вълчев, че и това “чудо ще трае три дни”, бяха опровергани от учителското съсловие по наистина достоен и категоричен начин. Дори синдикатите, начело с недолюбваната учителска лидерка Янка Такева, този път не успяха да оплескат работата и се държаха учудващо адекватно. Дори мобилно.
  Ако решим да използваме атрактивни заглавия от пресата, можем да обобщим учителската стачка като “мълчанието на агнетата свърши”, “голямото междучасие също” и дойде време да се води диалог в повелително (“ултимативно”)наклонение, вместо в удобното за политиците условно: бихме могли, ако...; предвидили сме “поетапно изпреварващо увеличение” на доходите ви, ако...; ако има икономии в бюджета, ще помислим евентуално за..., ако преценим, че увеличението на заплатите ви няма да “взриви бюджетните баланси”, ще ви подхвърлим едни 30% до 2009 година...; ако съберете хипотетично определен брой точки от стоте възможни по новото диференцирано заплащане, ще вземете още XXL лева еднократно за година... и т.н. И накрая може би - 14-а заплата! Ура!
  Автор: Рени МЕРЕТЕВА>> Пълния текст...
  Листа на ПП "Нова Зора" в Пловдив
  1. Николай Иванов - географ, специалист по туризма
  2. Борислав Сапунджиев - юридически съветник
  3. Виолета Михайлова - филолог
  4. Милена Мариновска - специалист информатика
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Грабежът продължава
  Че имотите на столицата ни са най-тлъстото парче от нациналната баница, съмение няма. Трупано е още от царско време, но най-вече - при социализма. Затова и след 1989 г. тарикатите не се натискаха за депутати, а за столични общински съветници. Или за управителни, и членове на борда на общинските фирми.
  След 10 години циреят се пукна. Държавното обвинение разследва три схеми за разпродажбата на общинска собственост през дружеството “Софийски имоти”, извършено в периода 1995-2003 г. На този етап прокуратурата е завела досъдебно производство за безстопанственост, която е причинила щети в особено големи размери за Столична община и респективно за гражданите. Освен това държавното обвинение разследва ръководството на дружество през въпросния период за престъпление по служба, длъжностни присвоявания и пране на пари. Повод за образуването на наказателното производство стана одитният доклад, който Столична община връчи на главния прокурор през септември 2006 г.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Българската риба...
  “Рибата се вмирисва откъм главата”
  (небезизвестна поговорка)

  Народната мъдрост, че рибата се вмирисва откъм главата, е определено остаряла - поне за българските условия. Защото при демокрацията рибата се вмирисва отвсякъде.
  Дребните риби не могат да гледат равнодушно какво правят едрите и започват активно да им подражават. Опашката се стреми да настигне главата... Да не се успокояваме, че това е ограничено от възможностите на стомаха. Рибешкият стомах е невероятно разтеглив и издържлив. Нека т.нар. “обикновен” рибогражданин не се самооблъщава, че лошите са само там - горе, - а той е една света вода ненапита.
  Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...  Помиярът: -Като не можаха да ме ликвидират,
  защо да не им бъда кмет?!..
  карикатура: Тодор Цонев