"Нова Зора" - брой 39 - 2 октомври 2007 г.

Местни избори 2007:
 • С офицера ход напред
 • Предизборната кампания за местни органи на властта е вече открита. Позициите са обозначени, играчите известни. Според внушенията на социолозите основни претенденти за водещи позиции ще имат представителите на ГЕРБ и БСП. Разроилите се формации на СДС, позициите на партия "Атака" и ДПС също са отчетени като възможности за успешно представяне.
  Ситуацията прилича на шахматна партия като дебютното начало на “белите” ГЕРБ и БСП ще диктува според жабешкия оркестър на политолозите развоя на играта в общо взето смрадливото политическо блато на българския обществен живот.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Български патриоти, съединявайте се!
 • Кандидатската листа за София на Единния национален фронт
 • Уважаеми читатели,
  Драги членове и симпатизанти на партия “Нова Зора”;
  на Националното движение за спасение на Отечеството,
  на Единния национален фронт, носител на единствено спасителната идея за единение и концентрация на националната енергия,
  календарът вече отброява часовете на записаните в закона и конституцията 30 предизборни дни. В кампанията на изборите за местни органи на властта на 28 октомври ние стъпваме с воля и решимост да отстоим светлия образ на българския патриотизъм, на социалния идеал, стоплящ сърцата на хиляди хора, на правдата, поругана и окаляна, на знамето на ч естността и волята за по-добър живот, вдъхновявало поколенията преди нас с неумиращия възглас “България ще пребъде, въпреки всичко!”
  Срещу тържеството на меркантилността, срещу унилостта и сивотата, срещу отчаянието, срещу блатните миязми на гниенето, в лицето на предателите, еничарите и антихриста ние хвърляме пламъка на вечната българска борба.
  Няма спасение, братя, ако отпуснем ръце, ако не кипне кръвта по жилите ни, ако не сетим невидимата ръка върху умореното ни рамо, на сенките на великите ни предци, ако не ни осени безсмъртният им дух, ако не ни вдъхнови саможертвата на всички ония, които в смъртта си навярно стъпваха с левия крак.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Целите сме изгорени и пак не знаем да духаме
 • За икономическата платформа на една политическа програма
 • Есента в България съвсем очаквано дойде с нов кръг на задълбочаване на социалната криза. Стачка на учителите, стачка на горските работници, протести на учените от БАН и университетските преподаватели... Какво още ни чака?
  Съвсем реална е угрозата поради неадекватни действия и поведение на коалиционното правителство този нов кръг на кризата да ни вкара във водовъртежа на социалния хаос.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Държавата нехае за собствеността си в чужбина
  В продължение на години като се кажеше Либия, всеки се сещаше за делото срещу медицинските ни сестри. От време на време - и за дълга на Триполи към София в размер от 56 млн. долара с натрупаните лихви, който в крайна сметка опростихме. Явно това е било част от сделката с полковник Кадафи. За огромната българска собственост там обаче се мълчеше.
  И ето че след като отношенията между София и Триполи се нормализират, някои хора решиха тихомълком да направят удара. За какво иде реч?
  Автор: Върбан СИРТОВ>> Пълния текст...
  Тояга и морков - за учителите, мюсли - за учениците
  Стачка, та чудо - правителството не е виждало такава, откакто пое властта. Вече две години народът с наведени главици чакаше цар, ага и другар да го оправят.
  Най-сетне учителите не издържаха на цинизма и празните обещания на управляващите, които си накупиха коли колкото заплатите на 20 гимназии. Но само това да беше!
  Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
  Времето на Маккарти отдавна отмина
 • Oтворено писмо чрез всички средства за масова информация до обществеността в България
 • На 26 септември 2007 г. изпълнителният директор на компанията "Хилд" г-жа Диляна Георгиева разпространи отворено писмо до всички медии, посветено на мои публикации, интервюта и предавания в телевизии и вестници, отнасящи се до дейността на компанията "Хилд", извършвана в България. Най-фрапиращо е, че с това писмо една голяма чуждестранна компания започва тотална медийна атака срещу български гражданин, който се е усъмнил в нейните правилни действия.
  Писмото изобилства с обидни квалификации и инсинуации, сред които са и такива, че “моите последни публикации са били насочени срещу възрастните хора”.
  Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Дамата с каничката
  На 27 септември т.г. компанията "Хилд", чието лого е “Доверен партньор за цял живот”, откри свой клуб в София, на ул. “Шипка” 7, почти срещу Руския културен център, и ако позволим да припомним на уважаемата читателска аудитория - почти до мястото, където се помещаваше Бизнесблокът на Жорж Ганчев... Знакът, който компанията си е избрала - нещо като “печата на Хилд”, е прекрасен на вид канадски кестен, дъб (или топола), или някакво друго, но красиво дърво. Това красиво зелено дърво - на живота - ако си спомним Гьотевия Фауст, е точно обратното на “сухата теория, друже”, а в случая с "Хилд" - обозначава как жизнените сокове ще се вдигнат от земята и ще потекат по вените на всички хора на възраст над 65 години обратно нагоре, как ще им удължат и усладят живота - нечуван комфорт за бедна, унизена и измъчена България. Луксът, който предлага компанията и който трябва да завладее българските граждани над една определено висока възраст, е живот без грижи. Дайте ни жилището си, ние ще ви дадем достойна месечна издръжка, а когато вече няма да сте жители на този прекрасен свят, ние ще разполагаме с вашия имот. Сделка или не?
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Стените на свободата
  За периода 1961-1989 г. комунистическите диктатори Улбрихт и Хонекер са убили цели 86 източногерманци, опитващи се да избягат през Берлинската стена.
  От друга страна обаче, за времето от 1995 до 2005 г. хуманистите Клинтън и Буш са очистили само 3000 мексиканци, опитващи се да се прехвърлят в САЩ през стената по 3360-километровата граница между двете страни.
  Автор: Иван БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  На кого пречи социалната тема
  Социалната тематика в днешната българска литература не е сред най-долюбваните. От редакции, от критика, от журита на конкурси, от фондации, от спонсори. Т. нар. посттоталитарни автори или автори на прехода се ориентираха бързо и най-добре в новите условия. Те запяха в тон с новите изисквания - зачоплиха душевни ранички, задълбаха екзистенциалното, разбирай изолираното като време и пространство от днешния ден на съвременния българин, гадно иронизират колегите си от по-старото поколение и сътвореното от тях, както и сътвореното в литературата на „онази" - социалистическа България. Всичко онова било създадено под партиен натиск, било обслужващо и едва ли не заслужаващо да бъде хвърлено в пламъците.
  Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
  Убийството на Ирак
  Престъплението на века
  Съществува отдавна отработена техника на мъчение, състояща се в изпълване на съзнанието на жертвата със страх, отнемат й й се обичайните навици и атрибути и накрая се изтриват спомените за това, което е било нейно минало. Тази психотехника беше използвана от САЩ в Ирак през 2003 г. А когато режимът на Саддам падна, Вашингтон се зае да “възстановява” пострадалата страна с катастрофална по своите последици тотална приватизация.
  Датата, планирана за нахлуване в Ирак, се приближава. Пентагонът провежда мобилизация на амариканските медии и им заповядва да наплашат иракчаните. Два месеца преди началото на войната телевизионният канал СВS започна репортажа си така: “Този ден се нарича “Ден А”, което означава ден на бомбардировките. Бомбардировките ще бъдат такива, че войниците на Саддам ще загубят всякаква охота да се сражават. По-нататък на зрителите беше показан Харлан Улман - автор на доктрината “Шок и ужас”. Той заявява най-безцеремонно: “Ние се готвим за ефект, който за няколко минути ще има за иракчаните ефекта на бомбата в Хирошима".
  Автор: Наоми КЛАЙН>> Пълния текст...
  България няма да конвергира Европа
  Отракана селска баба ни открехна в своя телевизионна изява как да разрешим паричните проблеми на третата възраст. Достатъчно е правителството да направи тото за пенсионери, ама само с печеливши числа. Пуска си третата възраст фиша - и още на другия ден си прибира печалбата.
  Отлично и даже много добре! Но редно ли е да се ощастливи единствено и само най-рахатясалото население на България, което по цял ден се излежава вкъщи и за разнообразие обикаля автосалоните, за да си купи последния модел мерцедес? Защо кабинетът да не приложи иновационни идеи и по отношение на останалия електорат?
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев