"Нова Зора" - брой 36 - 11 септември 2007 г.

Български патриоти, съединявайте се!
Единният национален фронт - единствената надежда на Отечеството!
От началото на “демократичните промени” та до днес новата политическа прослойка е доказала, че по същество няма нищо общо с България нито като държава, нито като нация, нито като народ, нито като история. Точно затова тя така успешно обслужва интересите на антибългарския във всякакъв смисъл олигархичен и компрадорски елит. И затова създаването на нова политическа формация въз основа на социалните ценности и патриотизма ние виждаме като единственото спасение на нашето Отечество.
Досегашният политически елит ще слезе от сцената на новата история на България. Това е неминеумо и неотменимо. Ние ще му помогнем за това! Но довел отечеството ни до разруха и пропаст, той е на път да изхвърли България от историята, да я превърне от държава - дом на българската нация, в територия - географско понятие. В този смисъл смъртта на българската държавност вече се е случвала. И ние нямаме право да забравяме това. Такава е истинската опасност и от нея произтича и истинският проблем: как, като български патриоти, като синове и дъщери на тази земя, да опазим българската държавност и българската нация, как да попречим на опитите за прекратяване на българската история и на превръщането на народа ни в обслужващ персонал на онези, които надменно си мислят, че са истинските избраници на Историята.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Човек на принципа и действието
Кметът на гр. Пазарджик Иван ЕВСТАТИЕВ пред в. "Нова Зора"
Интервю: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Бумерангът се завръща
Три пъти писах по проблема за отварянето на досиетата на служителите и сътрудниците на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Българската народна армия, преди да се приеме самият закон. Разбира се, с категоричното мнение, че не трябва да се отварят досиетата. Обосновавах се и защо. Знаех обаче, че няма никой да се вслуша в това.
Разчитайки на разума на депутатите, почти се примолих в последното си писание поне да не се отварят досиетата със задна дата - от 1990 г. насам. И това не стана. Законът се прие точно както искаше ДПС.
Срещнах се след това с двама от моите агенти. Влизаха в посочените в закона категории публични длъжности и щеле да им се изваждат досиетата. Какво да им кажа. Че не са длъжни да обясняват никому за сътрудничеството си. Че са си изпълнили своя дълг тогава към България. И двамата ми казаха, че не съжаляват за това. Но бяха смутени и малко объркани.
Автор: Бончо АСЕНОВ>> Пълния текст...
Когато мечката заиграе у съседа
В бр. 35 на в. “Нова Зора” от тази година, редакцията любезно ни предложи публикация от в. “Либерасион” на професора по геополитика от Есекс Чедомир Нестерович. Авторът прави анализ на обстановката в Косово, с оглед на интересите на Русия в региона и в Европа.
Макар и да не съм съм съгласен с някои от изводите му, няма да влизам в задочен спор с него, най-малкото защото не би следвало това да се прави с хабилитирани лица от такъв ранг, и то моята скромна особа. Искам да предложа на почитаемия читател някои размишления по темата Косово, които обясняват определени действия на големите играчи в световната политика.
Автор: Свилен ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
Седмицата като памфлет
Чувате ли тупуркането на конски копита наоколо? Това е бившата подтичваща инфлация, която през миналата седмица премина в галопираща. А освен че галопира, септемврийската инфлация се и кикоти в аванс на обявеното "увеличение" на пенсиите от 1 октомври.
Въобще-изобщо - голям смях падна и през тая подотчетна седемдневка.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Какво всъщност се случи
 • За събитията от август 1991 г.
 • За много от свидетелите и участниците в събитията от август 1991 г. една сцена ще остане дълбоко в паметта им. В нощта на 22 август по телевизията показаха как Горбачов пристига със самолет от Крим. Първото, което той заяви многозначително пред съпровождащите го и посрещачите, бе: “Вие никога няма да разберете какво се крие зад всичко това”.
  Какво имаше предвид държавният глава на поразклатилата се, но все още могъща държава? Каква тайна криеше в разгара на обявената от самия него гласност? Как пораснаха краката на лъжата, която “Известия” разпространи, че към момента на обявяване на извънредното положение са поръчани 250 000 броя белезници? Как стана така, че още същата вечер телевизията подхвана тази лъжа и убеждаваше, че от американски спътници е наблюдавана работата по реконструкцията на лагерите от системата на ГУЛаг?
  Така чрез премълчаване, митове и откровени фалшивки израсна и досега продължава да се разхожда една от най-големите фалшификации на съвременността - че в лицето на Б. Елцин и неговите съратници доброто било победило тъмните сили на злото. Че демокрацията възтържествувала над реакцията и над опитите страната ни да се върне към репресиите, към диктатурата. Че след август '91-ва Б. Елцин и неговата банда от беловежкото споразумение не са имали друг изход, освен да оформят разпада на страната, който вече се бил състоял на практика и т.н., и т.н.
  Автор: Валентин ВАРЕННИКОВ>> Пълния текст...
  Републиканецът Абдуллах Гюл...
  Светската опозиция в Турция обвинява новоизбрания президент Абдуллах Гюл, че искал да ислямизира държавата.
  Негодуванието на ГЩ и на лаистичните политически партии от факта, че съпругата на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили ходи забрадена с ислямска забрадка, очевидно е породено от нещо по-съществено.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Сбъдват се мрачните предсказания на учените
  Когато Жак Вебер, директор на Френския институт по биоразнообразие, направи своето изявление на 12-ата световна конференция за климата, състояла се в Найроби в края на миналата година, част от участниците намериха думите му за преувеличени и твърде песимистични. “Не се касае само за климатични изменения, каза той, а за глобална промяна, която обхваща, освен климатичните, още и промени по отношение на земята (обезлесяване, разпространение на несвойствени за дадени места култури, превръщане на аграрни земи в градски зони); касае се за мондиализация на търговията, за динамизиране битието на живите същества. Лицето на планетата се променя с голяма скорост и в голям мащаб. Последиците не са единствено в околната среда, те са политически, социални, икономически... Ще настъпи ден океаните да се напълнят с мекотели и медузи; ще изчезнат видове с по-дълъг период на съществувание. Бозайниците няма да устоят на промяната на климата. Приближава се победата на насекомите и микроорганизмите с тяхната, далеч над обичайната, способност за нагаждане”.
  Мрачен сценарий... За съжаление, в процес на сбъдване. Пробождана, взривявана, кръстосвана по въздух и вода от всевъзможни човешки изобретения, планетата реагира все по-раздразнително с урагани, наводнения, суши.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Отново смешен плач за 9 септември
  Ако днес запитате едно обикновено даскалче дали би имало смисъл по време на Парижката комуна да се оценява справедливостта на Наполеоновите войни, то най-вероятно би отговорило с усмивка - "Не". При това времето през 19 век без автомобили, самолети и интернет, е текло значително по-бавно. Поколенията са нови, общественият морал - променен, изобщо след 60 години нещата са станали несравними.
  Още по-несравними са мотивите на българите от Отечествения фронт, извършили деветосептемврийския преврат през 1944 г., с тълкуванията, които се лутат в главите на либералстващите демократи през 2007 г.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Пазарджик - витрина на вчера и днес
  Природните дадености на Пазарджишкия край го правят един от най-красивите и благодатни райони на България. Ако вземем границите на окръга-областта, които почти съвпадат и с историко-етнографските - това е територия от около 4 450 кв. км, надморска височина от 205 до 2 187 м, над 2400 хил. дка гори, 61 % иглолистни, 6 реки, 7 големи язовира, минерални извори в Стрелча, Велинград, Брацигово, Белово, Баня.
  Почвите, водите, климатът позволяват да се развива интензивно земеделие с над 80 вида култури. В Пазарджик средно 198 дни в годината са благоприятни за подобна стопанска дейност. А в района на Ракитово и Велинград слънчевите дни са около 200-220.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Празнодумството не е потребно никому
  Мнозина смятат, че след като общинската конференция не ми гласува през 1990 г. доверието да бъда отново първи секретар на ОбК на БКП, съм се оттеглил от активна обществено-политическа дейнос. Но това не е вярно. Според опита, който натрупах през житейския си път продължавам на обществени начала да работя за развитието на икономическите отношения между България и Русия.
  Председател съм на Областното представителство на Българо-руската търговска промишлена палата и главен координатор на движението “Русофили”. Бях създател и председател на всестранната кооперация “Съгласие” в родното ми Семчиново.
  Не мога обаче да премълча че тежко преживявам разрухата, която съсипа всичко онова, което бяхме постигнали през четирите десетилетия след Втората световна война. И аз както много други българи приех с надежда промените на десети ноември 1989 г., вярвах, че ще донесе по-добри дни за България.
  Автор: Борис ДИМИТРОВ>> Пълния текст...


  Проект за паметник на "жертвите" на комунизма
  карикатура: Тодор Цонев