"Нова Зора" - брой 35 - 4 септември 2007 г.

Контрабандист иска да управлява Бургас
Лидер на ГЕРБ мамел години държавата с внос на сухо мляко
Престъпната дейност се е извършвала в средата на 90-те години. Вносът на сухо мляко от ОНД, предимно от Украйна, бъдещият политически лидер започва през 1995 г. и го осъществява успешно през следващите години чрез бившата си еднолична фирма „Бове - 1" - Димитър Николов, която е регистрирана на 22.05.1992 г. по описа на БОС. Странно защо обаче „Бове - 1", която е била със седалище в с. Ветрен, е прекратила дейността си 5 години по-късно, но решението за това е било вписано в партидния номер на делото едва на 19.12.2006 г., когато вече Димитър Николов е спряган за кандидат-кмет на Бургас от името на ГЕРБ.
Според данните, посочени от самия Николов, личи още едно съществено противоречие. В своя автобиография Николов декларира, че от 1992 до 1994 г. е изпълнявал длъжността главен мениджър в московското дружество „ДИД-КО” АД, а в същото време излиза, че той е регистрирал паралелна фирма в България, която е с предмет на дейност: „търговия на едро с мляко, млечни продукти, яйца, хранителни масла и мазнини”. Интересно е също, че въпросното московско АД не може да бъде открито в регистъра на руските фирми. В българските регистри обаче излиза напълно аналогично акционерно дружество с името „ДИД-КО Лимитед” АД, регистрирано в София, като правоприемник на „ДИД-КО Лимитид” ООД, с регистрация от 1994 г. Възможно е това да е напълно случаен факт. В регистрите може да се прочете също, че управителят на „ДИД-КО” Галин Петров е съдружник с известни величини в туристическия бизнес: Младен Мутафчийски и изпълнителната директорка на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова. Това - между другото.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Политическият кръговрат на Турция
Резултатът можеше да се предвиди и от Космоса. Този път Гюл - настоящият, а не бившият ислямист, както го квалифицират българските медии (на Запад наричат ислямисти мюсюлманите, които под прикритието на религията се домогват до политическата власт), получи 339 гласа.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Трябва ни нова България - 3
Във връзка с "фаталния" въпрос "Какво да се прави” преданието носи до нас следната история.
Зайците в гората, отчаяни от дългогодишния терор на вълците, а също и от безчинствата на лисиците, в края на краищата отишли за съвет какво да правят при Совата, славеща се като най-мъдрото животно в гората. Тя изслушала внимателно печалния им разказ и след съответния размисъл ги посъветвала: "Превърнете се от зайци в таралежи - така ще победите противниците си". "Но как да направим това?"- възкликнали представителите на угнетените заешки маси. "Не ме питайте за това, не зная - аз съм Стратег" - отвърнала Совата.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Престъплението Цар Калоян
 • Язовирите не са рибарници
 • Бившето село Хлебарево, сега град Цар Калоян, е в бедствено положение. Официално се твърди, че било предизвикано от катастрофално наводнение - невиждано за това географско място на родината ни.
  Ако се проследят хидроложките редици за оттока на реките в този район, който е и функция от валежите, ще се види, че от 150 години само няколко пъти е имало валежи между 100 и 120 литра на кв. м. Така че няма никакво основание да не се вярва на хидрометеоролога Латин Латинов от БАН.
  Твърденията на министър Емел Етем, както и на председателя на комисията по бедствията към НС Венелин Узунов, и на председателя на социалната комисия Хасан Адемов не почиват на истината. Те дори преследват подличката цел да се хвърли вината върху природата (на Аллах или на Дядо Господ - все едно) и да се прикрие вината на истинските виновници. Като цяло те са управлявалите България от 18 години насам.
  Автор: Инж. Георги ДАКОВ>> Пълния текст...
  ДПС писна и на феновете
  Организацията на анкарските петоколонци ДПС явно е опротивяла на целукопиня електорат, щом вече и футболните агитки се надигат против нея. При това заедно, което е още по-показателно.
  Още преди да почне първенството, привържениците на "Локомотив" (Пловдив) вдиганаха бунт против продажбата на клуба на турския бизнесмен Левент Назифоглу. В първия кръг на първенството, на мача "Литекс"-ЦСКА, на трибуните в Ловеч бе издигнат транспарант с надпис “Не на изборния туризъм”. За което и двата клуба бях наказани да изиграят по два мача без публика.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Ако бях кмет или... какво искат столичани
  Ако бях кмет, централната част на София щеше да е първата екологично съвместима градска територия на Европа.
  Комуникационен пръстен, обхващащ кварталите между Централна гара, Сточна гара, гара Подуяне, Хладилника, Манастирски ливади, Овча купел, Западен парк, Захарна фабрика и надлез Надежда, щеше да органичава достъпа на моторни превозни средства до централните райони на града. Единствено коли на “Бърза помощ”, сметосъбирането, противопожарната и аварийните служби и таксиметрови автомобили щяха да могат да влизат в центъра. Зареждането на търговските обекти щеше да става само през ограничени часове на деня срещу заплащане на екологична такса, която щеше да намалява прогресивно, ако автомобилите преминат на електрическа тяга.
  Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Клуб на партия “Нова Зора” и в Пазарджик
  На 29 август в Пазарджик, за среща в областното и общинско ръководство на партия “Нова Зора”, пристигнаха Минчо Минчев, председател на партията, Румен Воденичаров, зам.-председател и народният представител Христо Величков, секретар по организационните въпроси. Те бяха приети от кмета на града, който подробно запозна гостите с успехите и проблемите на Пазарджик през неговия втори мандат. Бяха разисквани въпросите за мястото на партия “Нова Зора” в обществено-политическия живот на Пазарджик, както и възможностите й за опосредстване на контактите в областта на българо-руското приятелство и всестранно сътрудничество.
  След срещата при кмета гостите посетиха новия клуб на партията, на ул. “Константин Величков” 4 А.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Град - символ на епохата на съзиданието
 • На 2 септември 2007 г. Димитровград става на 60 години
 • Промените, настъпили в България след 10 ноември 1989 г., намериха своеобразно отражение в демографското състояние, стопанското развитие, политическата ситуация и културните прояви в Димитровград. В редица отношения те имаха негативни последици за неговото развитие и очерталите се в него основни тенденции. Същевременно те разкриха и някои нови и благоприятни перспективи.
  Без да се навлиза в разглеждането на един изминал почти двадесетгодишен период от чисто историческа гледна точка, необходимо да бъде направена една кратка рекапитулация, за да се очертаят контурите на това, което предстои - на близкото бъдеще.
  През 60-те години на 20 в., в годините на своя възход, Димитровград наброяваше повече от 60 хиляди жители. Според преброяването от 2002 г. с постоянен адрес в града са се регистрирали повече от 55 хиляди негови жители, а в цялата му селищна система те са били около 77 хиляди. Понастоящем града обитават около 50 хиляди души, а в общината му - 69 хиляди.
  Автор: Акад. Васил ГЮЗЕЛЕВ>> Пълния текст...
  Точката, от която няма връщане назад
  Ако случайно Сърбия стане република на Руската федерация, ако случайно Русия разположи свои ракети и радари върху територията на Сърбия, за да противодейства на САЩ и Европа, Европейският съюз ще е допринесъл до голяма степен за това.
  Този катастрофичен за едни и желан за други сценарий не е толкова екстравагантен, колкото изглежда. На практика ЕС постигна немислимото, да хомогенизира сръбската политическа класа (нещо, което не е незначителна работа) за отхвърлянето на независимостта на Косово. И което занапред съставлява един необратим пункт за Сръбската радикална партия, Социалистическата партия и Демократичната партия на Сърбия на премиера Воислав Кощуница, а така също и за Демократическата партия на президента Борис Тадич.
  Автор: Чедомир НЕСТОРОВИЧ>> Пълния текст...
  Копнеж за скука
  Когато преди шест години световните медии показаха като сензационен куриоз превръщането на един бивш цар в действащ премиер, въпросният заяви, че това всъщност е много хубаво, понеже страната ни се била появила в световните новини.
  Че е така, така е. Дори повече - от тогава насам името на България все по-често дефилира като на парад из чуждите медии.
  Автор: Стефан ДОЛАПЧИЕВ>> Пълния текст...
  На среща с мизерията
  София, малко глухо кръстовище в квартал “Надежда”. Насред асфалта - локва като езеро. Върху два камъка в локвата, явно пренесени там от нея, е кацнала възрастна жена. С лявата ръка се подпира на бастуна, с дясната опипва калното дъно. Явно е изпуснала нещо и то се е изтърколило във водата. Аха, ето, намира го! Ако се съди по сребристия му цвят, това е монета от 20 или 50 стотинки.
  Старицата изтрива паричката, пуска я в джоба и като прекрачва с усилие локвата, продължава пътя си към бакалията, аптеката или дявол знае къде. По дрехите й не може да се разбере каква е била тя в активната си възраст - учителка, работничка, чистачка, телефонистка. Но и така е ясно, че пак съм се срещнал с мизерията, в която вегетират стотици хиляди като нея.
  Автор: Иван БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Път само напред, път в бъдещето!
  В полумрака на хангара най-новият невидим, безпилотен самолет, подобно на прилеп се крие от дневната светлина. Това е самолет на бъдещето - летящ боен друид, способен сам да открива целта си на хиляди километри, да се насочва към нея, да преодолява ПВО, оставайки невидим за вражеските локатори, и да я унищожава с управляемите си ракети.
  До вчера демонстрацията на „руския Стелт” беше под въпрос заради секретността на разработката. И все пак разрешение явно бе получено (според мене лично от ВВП) и бойният безпилотен атакуващ разузнавач „СКАТ" (разработка на инженерното бюро Микоян)”зае своето място на московския авиосалон МАКС-2007.
  Автор: Владислав ШУРИГИН>> Пълния текст...  Колелото на късмета
  карикатура: Тодор Цонев