"Нова Зора" - брой 33 - 21 август 2007 г.

Трябва ни нова България - 1
През летните месеци на страниците на вестник „Нова Зра” отново се разгърна старата дискусия за бъдещето, природата и в крайна сметка за същината на това, което днес е прието да се нарича у нас „българска левица”.
Причините са насъщни - не само защото предстои поредният опит за обединяване на „всички леви патриоти” (каквото и да значи това) с оглед на наближаващите местни избори, а и след това, а защото въпросът за левия патриотизъм в България е просто същностен аспект на въпроса за бъдещето на страната в новото столетие, на въпроса за съдбата на България като общество и като държава.
Всъщност въпросът стои отдавна.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Отношенията между нашите държави излизат от сянката
С държавния секретар на Съюзната държава Павел БОРОДИН разговаря главният редактор на “РФ-сегодня” Юрий ХРЕНОВ
>> Пълния текст...
Боянските ливади на БСП
На 12 август 2007 г. БСП дочака своите “Боянски ливади”, или ако щете, своето “Евксиноградско бунгало”, както го кръстиха медиите. Проговори "социалният президент" и бивш председател на БСП - Георги Първанов. Направи го не много творчески - по същия начин, по който преди 15 години ЖМЖ се разграничи от СДС. С други думи, Първанов обяви вече своето официално разграничаване от бившата си партия. И ще кажем направо: нито бе много достойно, нито особено честно, защото именно благодарение на трусовете, които БСП претърпя Георги Първанов седна в кресло номер 1 на българската държава. Сега, виждайки задълбочаващите се проблеми в бившата си партия, а и в държавата, Първанов открито започва своя собствена игра.
Как ще свърши тя и какво ще прави Първанов след 20 януари 2012 г. още не е ясно. Но е ясно, че донякъде той има основание, не като човек, а като политик, за да започне подобен маньовър.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Явлението политически илюзионизъм
Pапознати твърдят, че една от многото причини за душевните страдания на човешкия индивид е свързана с момента на раздялата му с илюзиите. Когато разбере, че онова, което е поддържало емоционалния му статус и по определен начин дори е осмисляло живота му, всъщност е било мираж. Мираж не в пустинята, а в душата. В душата на човек, който дълго време е приемал желаното за действително.
Феноменът е известен дори в медицинската практика, като проява на "желателно мислене" и има пряко отношение към промяната в начина на мислене и поведенческите реакции на отделния индивид. Този аспект е изключително важен за нуждите на даден политологичен анализ, който засяга обществото или поне значими части от него. Защото самото общество в крайна сметка е еманация на индивид
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Почивка на Канарските острови
Pапознати твърдят, че една от многото причини за душевните страдания на човешкия индивид е свързана с момента на раздялата му с илюзиите. Когато разбере, че онова, което е поддържало емоционалния му статус и по определен начин дори е осмисляло живота му, всъщност е било мираж. Мираж не в пустинята, а в душата. В душата на човек, който дълго време е приемал желаното за действително.
Феноменът е известен дори в медицинската практика, като проява на "желателно мислене" и има пряко отношение към промяната в начина на мислене и поведенческите реакции на отделния индивид. Този аспект е изключително важен за нуждите на даден политологичен анализ, който засяга обществото или поне значими части от него. Защото самото общество в крайна сметка е еманация на индивид
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Пътища много - важен е верният!
 • Защо комунистите в България не са единни
 • В бр. 29 от 24 юли т.г. на в. „Нова Зора” проф. Нисим Аладжем, и в бр. 32 проф. Евгений Гиндев, поставиха на открито обсъждане проблема за единството на левите политически сили в България, като главно внимание отделят както на разединените комунистически партии, така и на родолюбивата левица.
  От позициите си на редови, но убеден член на Българската социалистическа партия др. Аладжем искрено споделя своето безпокойство от това положение, а проф. Гиндев търси изхода от него в патриотизма.
  Именно искреността, която лъха от всеки ред на техните статии, ми дава настоятелен повод да споделя не само личната си тревога, но и своя опит при усилията за обединение на комунистите в една партия и на патриотите в единен национален фронт.
  Не мога да пропусна в случая да изкажа своята благодарност към редакцията на в. ”Нова Зора” за предоставената възможност да се осъществи една подобна дискусия - нещо немислимо за който и да е друг ежедневник или седмичник в България.
  Автор: Проф. Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Мондиализация на здравеопазването
 • Ще остане ли България без достатъчно лекари и медицински сестри?
 • Ако някой бе задал подобен въпрос преди 20-ина години, щяхме да се усмихнем снизходително: четири елитни висши учебни заведения, няколко филиала и десетки полувисши училища за медицински сестри “бълваха” специалисти. А Институтът за специализация и усъвършенстване на лекарите, т.нар. ИСУЛ, бе препълнен с мераклии за специалност. И сега България има лекари, по нищо неотстъпващи на свои колеги в развитите страни. Но стачката в институт “Пирогов”, който поне доскоро смятахме за гранитно непоклатим пристан в случай на фатално премеждие, подсказа, че нещата в здравеопазването у нас, освен оповестените проблеми, имат и скрити страни.
  Ако си дадем труда да направним непълно, разбира се, проучване по същия въпрос във високо развити и развиващи се държави, ще разкрием, “че е настъпила мондиализация на пазара на труда на здравните работници”. Трима американци публикуваха в “Ревю ентернасионал дю травай” (“Международен преглед на трудовия пазар”) подробно изследване за състоянието и движението на работната сила в този специфичен отрасъл. Оказва се, че болниците и социално-медицинските центрове в развитите страни не могат да функционират без персонал, дошъл от т.нар. трети свят.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Синият залез ще започне от Кърджали
  Предизборната кампания на СДС започна с грандиозен фалстарт. И то такъв, че му гарантира пълен провал. Първо, новият лидер на сините Пламен Юруков се изцепи, че в Кърджали СДС ще подкрепи кандидата на Доган. И второ, взе, че изтърси, че това за обръча от фирми на ДПС не било доказано. При положение, че самият Доган си го признава!
  Завоят на новия син лидер към ДПС предизвика веднага истинско цунами в партията. Не друг, а маститият син ветеран Александър Йорданов се разграничи веднага от позицията на лидера. В изявление, озаглавено “В истинската политика има морал”, Големият Ал се обяви против политиката на "безпринципни съюзи по места с партиите от управляващата коалиция". Йорданов заявява, че още по време на заседанието на Националния съвет на партията се е обявил против решението, че СДС може да играе на местния вот с всички без БСП. "Това решение отвори вратата към сътрудничество, подпомагане и дори коалиране с ДПС и НДСВ. Това беше лошо решение”, се казва в декларацията - "и е крайно неморално, от една страна, да се атакува правителството на тройната коалиция, а от друга - да се подават спасителни пояси на партиите, които го съставят". И че няма никаква разлика между поведението на СДС на парламентарните и местните избори, защото и чрез двата вота се провеждала национална политика.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Фарсът съдебен заседател, общински съвет, съд
  Всъщност този фарс започва още през 2005 г. Настоящият Столичен общински съвет по неясно внушение от кого и защо предлага за съдебни заседатели в Софийския районен съд само лица, родени до 1942 г. Въпреки, че Законът за съдебната власт не определя възрастова граница за заседателите. От своя страна, Софийският градски съд, който е със статут на окръжен съд, одобрява без проблеми предложените заседатели. На улицата са изхвърлени опитни съдебни заседатели, изявени общественици и грубо е погазена законността.
  Този опит на Столичния общински съвет се превърна в неписана традиция и през това лято, когато трябваше да се предложат кандидати за съдебни заседатели в Софийския градски съд.
  Автор: Тодор ТОДОРОВ>> Пълния текст...
  Безмилостният бумеранг
  Много рядко английски писатели кръщават героите си с български имена. Вместо общоприетата измислица Руритания, страната, която през 1894 г. за първи път се появи в романите на Антони Коуп “Затворникът от Зенда” и “Руперт от Хентцау” - внезапно изскача някаква си България. Тя е не по-малко странна и екзотична държава. Ако тази България съществува някъде, тя все едно си остава безкрайно далече. На много хиляди мили разстояние от английския остров.
  Автор: Бригита ЙОСИФОВА>> Пълния текст...  карикатура: Тодор Цонев