"Нова Зора" - брой 32 - 14 август 2007 г.

Един е пътят: Единен национален фронт
На 22 юли 2007 г. беше учредено “Обединение на левите социалисти в БСП”. Ако се съди по информацията в медиите, “почти 7 часа в залата на театър “София” се развяваха червени знамена, ехтяха позабравени песни и се чуваха силни думи - нещо средно между психотерапия и опит на авторите им да припомнят за съществуването си” (в. “Стандарт”, 23.07.2007 г.).
Без да навлизам в подробности, ще отбележа, че в последните 7 години съм бил свидетел и участник в няколко подобни инициативи с препълнени салони, развети знамена и огромна надежда в очите на хората - както сред членове и симпатизанти на БСП, така и сред т. нар. леви среди. Обикновено всичко приключваше съвсем по Яворов - когато гръм удари, как ехото заглъхва. И съм убеден - не по вина на обикновените хора.
Такива зрелища говорят само за едно - за наличието на голям човешки потенциал, непредставен в българската политиката, и ставащ почти винаги играчка в ръцете на недобросъвестни и себични политици.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
За медиите и властта
Преди малко повече от месец бившият - вече - британски премиер Тони Блеър произнесе впечатляваща реч при откриването на новата централа на агенция “Ройтерс” в Лондон. Тя бе посветена на отношението между медиите и властта и предизвика широк отклик не само в Англия, но и в други европейски страни, в това число и в България.
Бих искала да направя уточнение, че в. “Нова Зора” винаги е давал трибуна за различни мнения по тази тема, много преди Блеър със своето изказване да наруши някои табута и да разбуни отново духовете. Затова именно на страниците на в. “Нова Зора” предлагам една друга гледна точка, още един щрих към темата медии и власт.
Автор: Мария СИМЕОНОВА>> Пълния текст...
За мазето и за интелектуалците
В рубриката “Проблясъци” на медиата “24 часа” (10 август т.г.) социологът Антоний Гълъбов забелязал, че “интелектуалците много поевтиняха. Изглеждат като момчета и момичета на повикване”.
Интелектуалецът - социолог А. Гълъбов очевидно изключва себе си от подобно “структуриране на публичното пространство и обществено говорене”. В цял свят изследвачите на общественото мнение са обгрижвани с епитети като “интелектуалец”, “анализатор”, “експерт”. Защо Гълъбов се самоизключва от тази красива отвсякъде и бляскава с промислите си среда? Сигурно защото много добре си спомня, че читателите и медиаторите също много добре си спомнят как звъни телефончето, на което се обаждат различни “властогонци” и кандидати за върха на стълбичката на Смирненски, щом наближат избори. Звънят, а отговорът, който получават, е винаги един и същ - категорично "да" или категорично "не". Зависи кой е от другата страна на жицата...
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Седмицата като памфлет
Най-значимото родно и международно събитие на седмицата бе бившето хубаво Наде, което навърши 45 години. Казано с музикално-поетични средства - "45 години стигат, времето е наше!" Останалите събития бяха ситни дребни като камилчета, та не заслужават по-специално отбелязване. А именно:
Не е за отбелязване фактът, че в Пазарджик повечето основни храни поскъпнаха с 40 на сто за три дни. Вероятно в чест на 10-процентното увеличение на пенсиите. Нищо извънредно и в това, че австрийският монопол EVN нанесе поредния си удар - този път срещу електроуредите в пловдивския квартал "Кършияка". Що се отнася до чуждите банкери, то те пък обявиха незаконно повишение на лихвите по... вече изтеглените кредити, с което плачат за съответните следователски, съдебни и надзирателски маси. В това отношение главнокомандващият на войничките ни в Ирак и Афганистан, президентът на Република България, вече свърши своето - пусна поредния "закон за съдебната власт". В братска Англия пък стана ясно, че репортерите на Би Би Си, които наскоро описваха делата на разни родни престъпници, също били закоравели такива.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Днешните следи са от вчера
 • Процесът срещу Сергей Антонов и медиците - образи от миналото в настоящето?
 • От пресата научихме, че на 1 август 2007 г. е починал Сергей Антонов. Намерили го мъртъв в дома му. Вестниците припомниха накратко периоди от живота му, които свързват личността на Антонов с опита за атентат срещу папа Йоан Павел Втори - Войтила, и т.нар. българска следа.
  Книгата за усилията на българската държава да отхвърли тази клевета все още не е написана.
  Въпреки че първият “демократично избран президент-председател”, Желю Желев, предаде досието “Антонов” на американците. В продължение на четири години този “президент-председател” се отплащаше щедро на своите американски покровители за демократичния си избор!
  В досието се съдържа всичко, извършено от българските съдебни, следствени и полицейски органи и част от документацията за огромната работа на българската дипломация в продължение на четири години. Но не съдържа истината за атентата срещу папата, защото тази истина не е в българските архиви!
  Тази истина е разпиляна в архивите на Ватикана, оглавявана от същия Йоан Павел Втори - Войтила, на вашингтонските специални служби и техните сътрудници Клеър Стърлинг и Пол Хенци, и в архивите на турското следствие, където скоропостижно почина Бекир Челенк (след екстрадицията му от България), предполагаемата връзка на Мехмед Али Агджа с българите, безспорният терорист и стрелец срещу папата.
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Новите въдици за голи шарани
  Преди да излезе в лятна ваканция, Народното събрание смая електората, заличавайки от Закона за местните избори цял параграф, уреждащ въпроса с така наречената уседналост.
  Какво се промени толкова от месец май, когато се проведоха евроизборите, за които бе въведено условието за уседналост на гласуващите? Защо избиращите евродепутати трябва да са живели постоянно няколко месеца преди изборите в България, а тези, които ще избират местните органи на власт, се освобождават от това изискване? Не беше ли по-логично да е обратното?! Кметовете и общинските съветници да се избират от хора, които после ще им сърбат попарата, а не от „изборни туристи”, вътрешни и външни?
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  От студена към полярна война?
  Този път ще става въпрос не за чашките с популярната водка по името на руския президент, производство на московския завод “Кристал”. Владимир Путин в края на своя втори мандат се чувства достатъчно силен, за да демонстрира на Запада някои мурафети или "маньоври", както казваше Бай Тошо, които ще останат запазена марка и за неговия приемник, ако такъв изобщо се появи. Нека ги наречем "путинки".
  И понеже в последно време реакциите на Путин, и оттам на Русия, са непрекъснати и доста впечатляващи, несъмнено трябва да очакваме и нови “путинки”, т.е. нови изненади. Като първа и най-вероятна би била позицията на Русия в спора за независимо Косово.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Прецедентът "Чунек"
  Чехът Иржи Чунек е голям расист и фашист. И прави политическа кариера именно с това. Не за друго, а защото и чешките избиратели са расисти и фашисти. Като избран от тях кмет на 30-хилядното градче Всетин пан Чунек посегна дори на прирожденото право на тамошните цигани да вършат цигании. Настани с тяхно писмено съгласие във временни бараки и в блокове на съседната община 40 ромски семейства (общо около 300 души) . Това с основание вбеси политически правилните политици и медии в Чехия.
  Автор: Игнат БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Кой погреба Цар Калоян
  Катастрфалното наводнение, почти заличило от лицето на земята лудогорското градче и отнело 8 човешки живота (засега) постави с цялата острота въпроса държава ли сме или територия? Оставяме настрана лъжите на Емел Етем относно 300-литровия пороен дъжд на квадратен метър, с която тя се опита да прикрие пълната липса на контрол в стопанисването на микороязовирите в района - нещо, за което русенският кмет Божидар Йотов вече сезира прокуратурата.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Хари Потър като инструмент за влияние
  Потъроманията порази целия свят. Тя се превърна в предмет на сериозни изследвания на маркетолози, филолози, психолози, културолози и т.н. “Потър” дойде в свят, където на пръв поглед за него просто нямаше място.
  След “фентъзи”-псевдоприказките всичко отдавна беше изорано дълбоко. С какво може да бъде впечатлен съвременният читател след “Властелинът на пръстените”, “Хрониките на Амбър”, “Звездни войни”, след цикъла книги за “Вълшебната Землемория” и редица други великолепни произведения?
  Автор: Дмитрий ЗИКИН>> Пълния текст...
  Манипулацията "Сребреница"
  По повод 12 години от събитията в градчето Сребреница, на територията на Босна и Херцеговина бяха проведени траурни мероприятия. Според официалната версия сръбските военни, които освободиха Сребреница през юли 1995 г., разстреляли няколко хиляди пленени босненски мюсюлмани. Тогава западната преса на мига окачестви събитията като “най-масовият геноцид от времето на Втората световна война”. За разстрелите бяха обвинени тогавашните лидери на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич.
  Но нима трябваше да изминат 12 години, за да стане ясно, че не е имало никакъв геноцид?
  Автор: Анатолий ПОМОРЦЕВ>> Пълния текст...
  Американско протеже въстана против господарите си
  Американски емисари посетиха няколко европейски държави, за да убедят тамошните политици, че т.нар. ракетен щит им е страшно необходим. Неочаквано за всички в Полша срещу плановете на Чичо Сам се обяви неговото собствено протеже, уволненият през февруари министър на отбраната Радек Шикорски. Според Шикорски американците искат да защитават поляците от държави, които изобщо не са техни врагове. “Ние, за разлика от САЩ, имаме свои източници на информации в Иран, който няма свое ядрено оръжие и няма скоро да има. Инсталирайки щита, ще бъдем заплашени от ответните стъпки от страна на Русия и това ще даде на Москва претекст да задълбочи разделението в НАТО”, заяви фаворитнатият министър. И продължи: “В отговор на нашите самолети Ф-16 Русия вече разположи системи S-300 до границата ни с Белорусия. Това е първата подобна крачка от 20 години насам. А НАТО дори не гъкна в знак на протест, което много ме безпокои”.
  Това без коментар. Без значение какви са мотивите му за това изказване, този път на Шикорски може да се вярва, въпреки че е бивш журналист и бивш политик. Впрочем да кажем кой всъщност е той.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...