"Нова Зора" - брой 31 - 7 август 2007 г.

Данайците от ХИЛД
Илияна ВЕЛЕВА

Темата ХИЛД се превърна от сензация в сериал. Но не сапунен, а сатанински. Думата не е силна, тъй като става въпрос за спекулация с нещо толкова съществено за човешкия живот като дома на гражданина от гражданското общество.
В средата на юли в. “Нова Зора” публикува гневното разследване на писателя и публициста Георги Сапунджиев, който изчисли какво ще струва “аромата на разкоша” за побелелите коси на самотни бедни възрастни хора в България. Целулоидните обещания на компанията ХИЛД за бъдещо добруване и спокойни старини текат по всевъзможни тв-канали и в пресата. В българското Народно събрание независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова повдигнаха питане по въпроса за ХИЛД, но що от това... Всичко в канала.
В. “Труд” от 19 юли публикува статия на доц. д-р Георги Сапунджиев “Плачът на ХИЛД за нашите пенсионери”, както и текстът на Емилия Милчева “Наказват ги в Унгария за измамна реклама”. Журналистката твърди, че на 17 януари т.г. унгарската комисия за конкуренцията постановява, че “Йорокярадек пропърти инвестъмнт” и “ХИЛД пропърти инвестмънт” са измамили потребителите с информация за предлаганата от тях програма “ХИЛД лайф ънюити”. Двете фирми са глобени и т.н.
Но палачинката се обръща.
ХИЛД с невероятна напористост, каквато очевидно е вътрешноприсъща на толкова благородно дело, продължават да се явяват по медиите, и най-често в лицето на Диляна Георгиева, изпълнителен директор за ХИЛД-България.
Българският вестник “Пенсионери”, в броя си от 25 юли, заявява гордо, че “при обсъждането в редколегията на рекламата на ХИЛД стигнахме до единното мнение, че... могат да намерят изход от мизерното съществуване след внимателно запознаване с условията, предлагани от въпросната фирма...
Според нас не става толкова дума за капан, колкото за една възможност, за един шанс, който доброволно може да бъде проучен и използван”. На своята първа страница в този брой в. “Пенсионери” отбелязва 120 години от рождението на Димчо Дебелянов с красивото заглавие “Искам красива смърт”. Твърде многозначително, твърде многозначително все пак!
На 27 юли г-жа Диляна Георгиева, изп. дир. на ХИЛД-България, дава интервю за в. “Труд”. Въпросите задава Емилия Милчева, за която споменахме малко по-нагоре. Това интервю е реванш и опит за извинение - който го е прочел, едва ли ще се усъмни. Още повече, че този път въобще не се споменава за измами в Унгария, а напротив - като печат за лоялност се цитира основният акционер в групата ХИЛД - инвестиционната банка “Мерил Линч”. Тук вече повечето от информираните читатели ще ревнат с пълно гърло - глобалистите настъпват. И ще са прави. Защото Народна република България затвори вратите на социализма с 93% собственици на жилища (от тях 29% и с втори имот), което е невероятно горчив хап за неоколониалната туземна и чуждестранна администрация. И естествено, той трябва да бъде направен на пух и прах. За да се глътне.
Черешката на тортата забива в. “Стандарт” и текстът на Наталия Малчева, която добавя луксозна гарнитура към охолния пенсионерски обяд в стил ХИЛД - тези мизерници ще получават и лекарства с отстъпка! Още не е решено, но какво пречи на медиаторите да го хързулнат в публичното пространство. Шарани много, а водата е доста мътна все пак. Самият Джеф Ули, председател на борда на директорите, вероятно е наредил да се услади живота на ограбените български пенсионери с още някои подробности за светлото им бъдеще, а както се разбра, българска журналистическа "туристическа"" група е наобиколила унгарските райони, за да се запознае на живо и на място с успехите на “благородниците” от ХИЛД. За да може на живо и на място в туземната ни колониална държава да запознае българските мизерници-пенсионери с хубавите неща, които ще им се случат. Ако решат да повярват докрай на ХИЛД.
Филцова шапка, бастунче от тик, обувки от имитация на крокодилска кожа, костюмче от магазините за “научни работници”... Какво му трябва повече на човек? Вяра в бъдещето след 65 години? Обърнете се към ХИЛД. Те контактуват с последните етажи на битието...

Нагоре
Съдържание на броя