"Нова Зора" - брой 31 - 7 август 2007 г.

Седмицата като памфлет
Ангел БАРУСОВ

През подотчетната седмица в София се изви лятна буря и предизвика хаос и в транспорта. В останалите шест дни пък хаосът в транспорта бе предизвикан от ремонтите и спрените трамваи на кмета Бойко Борисов, неосъществен все още маршал. За щастие точно тогава стана ясно, че доходите в България са вече само два пъти по-малки от румънските. Това наистина е нечувано постижение, тъй като от около 1300 години насам българите винаги са били по-заможни от жителите на влашките земи.
Но тройната коалиция в никой случай няма да спре дотук и двукратната разлика скоро ще стане трикратна. Главният двигател пак са поредните нови цени на тока, които влекат след себе си прекрасна пълзяща, а по-точно подтичваща инфлация (справка - цените на хлебните и млечните изделия, на пилешкото месо и т.н.). Освен това след поскъпването от 1 юли жичкаджиите от ЧЕЗ вече искат ново повишение - с цел и подтичващата инфлация да стане галопираща. В замяна на това чехите обещават опашки като през военните години. След което вече идва и четирикратната разлика в доходите, тъй като в Румъния предстои 40-процентно увеличение на заплатите и пенсиите.
И като видяха какво благоденствие се изсипало в Румъния, малцинствените екземпляри у нас пак го удариха на покупки. Някой си Ахмед Доган си купи вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", та сега се чуди дали да сдъвче за десерт и "Новинар". От своя страна малцинственият Даниел Вълчев купи на училищата 100 автобуса, и то не за друго, а защото кръговете от фирми около малцинственото старче от Мадрид също трябва да папкат. На бедните роми обаче пак не им стигнаха парите, та 2000 от тях се записаха в университетите съвсем безплатно, а по-всяка вероятност и съвсем бездипломно.
При това положение вече нямаше начин политическият хайлайф да не се заеме с плоския данък, с раздържавяването на медицинските заведения, скока на здравните вноски и разбира се, с увеличаване на акциза за цигарите алкохола и горивата, което да направи четирикратната разлика седемкратна.
При това всички тия добри новини са само предизборна агитация.
Който притежава фантазия в излишък, нека сам прецени какво ни чака след изборите.
И накрая - добрата вест. В Ирак цели 8 милиона души живеят в страх, мизерия и липса на здравеопазване. Както и да я смятаме, у нас такива едва ли са повече от 7 милиона.

Нагоре
Съдържание на броя