"Нова Зора" - брой 31 - 7 август 2007 г.

Много вода мина под моста на Вардар
Отъ дълго време ние, македонските българи, се чудимъ какъ да Ви напишемъ писмо, безъ да Ви обидимъ. Както знаете отъ есента на 1989 г. досега много вода мина подъ моста на река Вардаръ! Предъ Васъ сега стой въпроса какво ще правимъ съ онази частъ на Македония, която е населена съ българи следъ отделянето на Косово отъ Сърбия.
Днешната югославска република Македония следъ отделянето на Косово дефакто се разделя на два кантона. На албански, въ западната частъ, и български, обхващащъ онази частъ, която е населена съ българи!
Автор: Георги МЛАДЕНОВЪ>> Пълния текст...
Русия на кръстопът
Сергей Николаевич, в съвременна Русия Вие сте известен политик, а също и православен, вярващ човек. Народът се вслушва във Вашето мнение по актуални и важни въпроси на днешния ден. Последните десетилетия бяха изпълнени с бурни обществено-политически събития, наситени са с духовно-значими процеси.
Затова бих искал да Ви помоля накратко да очертаете днешната ситуация в Русия така, както Вие я виждате, и какво да очакваме от близкото бъдеще?

Според мен Русия успя да се оттласне от бездната, в която хлътна през 90-те години, но сега е на кръстопът. И по-точно - има три пътя пред нас, както в народната приказка... Първият път е да се размие в космополитната глобализация, като загуби национално самосъзнание, като загуби особеностите на културата си. Да не подминаваме и унифицирането на начина на живот по северноамерикански стандарти, и че на мястото на безсмъртната душа идва меркантилният интерес.
Това означава, че Русия ще се превърне в най-обикновен член на световната общност. Ние няма да имаме ясни граници, бариери, ще ни връхлетят, от една страна - блатото на потребителското общество, а от друга - западната псевдокултура.
Вторият път е пътят на възраждането на Русия като руска православна империя. Затова ние трябва да осъзнаем, че съвременната Руска федерация в своите държавни граници не е историческата Русия. Това е само една доста голяма осколка от Русия, и ние трябва да сме наясно, че Русия винаги е обединявала великоруси, украинци, белоруси. И можем да се наричаме руснаци, само когато сме едно цяло. Именно това е историческият руски народ.
Ако говорим за руска нация, от столетия тя е формирана именно от великорусите, украинците, белорусите, татарите, башкирите, мордвите и други етноси, които признаха ценностите на православието и значението на руския език, на руската култура като крепител на цивилизацията.
Сергей БАБУРИН пред в. "Нова Зора">> Пълния текст...
24 юли: Ден на многото бащи на успеха
Когато гледахме по телевизията колко политици се бяха изсипали сутринта на 24 юли на летище София, за да посрещат почти отписаните наши медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинеца с вече българско гражданство д-р Ашраф, неволно се запитахме: как при толкова много „спасители” скъпите ни мъченици изкараха в либийските затвори цели 8,5 години? Без никакви доказателства за вина, освен изтръгнатите с жестоки мъчения „признания”? Мястото на някои от посрещачите, най-вече представителите на „политическия елит” не беше на летище София, но какво да се прави, като наближават общинските избори. Защо да не отъркат около славата на хората, които наистина могат да се нарекат спасители? Номерът е стар като света, защо да не мине и този път?
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Седмицата като памфлет
През подотчетната седмица в София се изви лятна буря и предизвика хаос и в транспорта. В останалите шест дни пък хаосът в транспорта бе предизвикан от ремонтите и спрените трамваи на кмета Бойко Борисов, неосъществен все още маршал. За щастие точно тогава стана ясно, че доходите в България са вече само два пъти по-малки от румънските. Това наистина е нечувано постижение, тъй като от около 1300 години насам българите винаги са били по-заможни от жителите на влашките земи.
Но тройната коалиция в никой случай няма да спре дотук и двукратната разлика скоро ще стане трикратна. Главният двигател пак са поредните нови цени на тока, които влекат след себе си прекрасна пълзяща, а по-точно подтичваща инфлация (справка - цените на хлебните и млечните изделия, на пилешкото месо и т.н.). Освен това след поскъпването от 1 юли жичкаджиите от ЧЕЗ вече искат ново повишение - с цел и подтичващата инфлация да стане галопираща. В замяна на това чехите обещават опашки като през военните години. След което вече идва и четирикратната разлика в доходите, тъй като в Румъния предстои 40-процентно увеличение на заплатите и пенсиите.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Когато ти гори чергата, а царят е гол
Вече няколко седмици България гори. Горят не просто белите й дробове - горите, гори държавата. Гори малкото, което е останало от държавността, а с дефицита й като че ли вече свикнахме в годините на прехода.
От доста време климатичните катаклизми на планетата дават сигнал, че не сме застраховани срещу бедите по света и около нас. Въпреки всичко огненият вал, по стар български обичай, пак ни завари неподготвени. И тъй като лошото и хубавото вървят ръка за ръка, в цялата тази трагедия се случи нещо положително. Разбрахме цената на прехвалената европейска солидарност, с която толкова много обичат да се декорират в ЕС.
Автор: Доц. Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Данайците от ХИЛД
Темата ХИЛД се превърна от сензация в сериал. Но не сапунен, а сатанински. Думата не е силна, тъй като става въпрос за спекулация с нещо толкова съществено за човешкия живот като дома на гражданина от гражданското общество.
В средата на юли в. “Нова Зора” публикува гневното разследване на писателя и публициста Георги Сапунджиев, който изчисли какво ще струва “аромата на разкоша” за побелелите коси на самотни бедни възрастни хора в България. Целулоидните обещания на компанията ХИЛД за бъдещо добруване и спокойни старини текат по всевъзможни тв-канали и в пресата. В българското Народно събрание независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова повдигнаха питане по въпроса за ХИЛД, но що от това... Всичко в канала.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Соросоиди
Те са особена порода хора. За разлика от астероидите не са паднали от небето. Подобно на комунистите са оформени под влияние на идеи, лансирани в общественото пространство от велики философи. Ако за първите е Маркс, то за соросоидите - идеологът е британският философ, роден в Австрия, Карл Попър (1902-1994).
“Един голям ум винаги може да измисли нещо, стига да се сети” - казва любимият на всички деца герой Мечо Пух. Карл Попър се осмелява да подложи на критичен анализ безспорни до Втората световна война авторитети във философията като Платон, Хегел и Маркс.
Докато тоталитарните Германия и СССР воюват, усамотен в Нова Зеландия, той написва книгата “Отвореното общество и неговите врагове”. В нея той пръв аргументира, че Платон е тоталитарен в сравнение с учителя си Сократ (“Хората не могат без водачи...”), а в корена на тоталитаризма на 20 век стоят Хегел и Маркс.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Светът се връща в 19 век
Изпитвам съчувствие към Дейвид Милибанд, новия министър на външните работи, който кръстосва из Европа, за да търси подкрепа за нашата конфронтация с Русия.
Както се е случвало с мнозина преди него, включително с премиер-министри, човекът започва нова работа и си мисли, че може да започне на чисто, но още не успял да прочете първия документ, оставен на бюрото му, и събитията го помитат във вихъра си. Русия, Ирак, Афганистан, напрежението в отношенията с Америка, скоростта и енергията, с която президентът Саркози иззе инициативата в европейските дела - за нито един от тези проблеми самият Милибанд не е виновен, нито би искал да се окажат на бюрото му. И все пак те са налице - всички тези кризи, които лишават външния министър от способността на контролира събитията.
Автор: Ейдриън ХАМИЛТЪН>> Пълния текст...
Писмо до редакцията
Уважаема редакция,

Темата за възродителния процес и преименуванията не е чужда на вестника ви. Предлагам ви един спомен, който има отношение към тази тема, с надеждата, че ще е интересен за читателите, а може би ще заинтересува и някои изследователи на проблема.
През лятото на 1971 г. с големия ми син, тогава почти на 5 години, правехме преход по билото на Среден Пирин, от Папаз чаир (Попови ливади) до хижа Пирин. Малко преди 14 ч стигнахме Суват чешма (Водопоя)и седнахме да обядваме. Времето бързо се развали, заваля проливен дъжд и започнаха силни гръмотевици. Приютихме се под един найлон и оставихме раниците настрана. Когато дъждът спря, се оказа, че наоколо всичко е подгизнало от вода. След кратко съвещание решихме да слезем по пътеката, която на това място пресича билото и слиза на изток към с. Лъжница, и там да търсим транспорт. Но още след петдесетина метра попаднахме на егрек, където потърсихме подслон.
Автор: Инж. Д. ДОБЕВ>> Пълния текст...
Потайности в църквата за вълци
Няма да се занимавам подробно с анатомията на новия български телевизионен сериал “Църква за вълци”. На едни от зрителите сериалът ще се хареса, на други по-малко, а на трети никак. Това е естествено, особено когато едно художествено произведение поставя мъчителни проблеми, от които боледува съвременното общество. Само като информация ще съобщя, че сериалът е подготвен по пиесата “Църква за вълци”, играна в началото на 90-те години с успех на сцената на Народния театър. Неин автор е Петър Анастасов - един от действително талантливите ни съвременни поети и драматурзи.
Не е толкова трудно да бъдат посочени някои недостатъци на сериала. Преди всичко пропуските в организирането на сюжета, тъй като в сегашния си вид творбата е твърде разпиляна като повествувание за една човешка история. Режисьорът Никола Ламбрев и в това свое произведение подчертава тягата си към експресивния изказ, което активизира трагичните интонации в изображението на героите, но и допринася за известно изравняване на емоционалната атмосфера. Не е възможно непрекъснато да се започва и свършва с горно “до”, без смяна на състоянията и темпоритъма, без нюансиране (видимо) на психологическия живот. Това в известен смисъл влиза в разнобой с реалистичната естетика на драматургията.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...карикатура: Тодор Цонев