"Нова Зора" - брой 30 - 31 юли 2007 г.

Драматично единство на време и място
 • Геополитическите измерения на българската трагедия в Либия
 • На 24.07.2007 г., в 9, 51 ч софийско време, на аерогара София кацна френският президентски самолет, на борда с госпожа Саркози, българските медицински сестри - бивши затворнички в Либия, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар - български гражданин Ашраф на борда.
  Завърши първата част на почти деветгодишната отвратителна поредна “епопея” с българско участие. Трябва да се радваме и наистина се радваме, че нашите българки са при нас, вече свободни. Това не е малко, но не е всичко.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  19 въпроса по казуса “Либия”
  На 24.07.2007 г., в 9, 51 ч софийско време, на аерогара София кацна френският президентски самолет, на борда с госпожа Саркози, българските медицински сестри - бивши затворнички в Либия, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар - български гражданин Ашраф на борда.
  Сега, след като медиците са вече на свобода, заедно с изпълненията на “Одата на радостта” и “Марсилезата”, нека се замислим и върху следните въпроси...
  Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Седмицата като памфлет
  Чифтосаха се жегите и хаосът на майчиноезичните министри, народиха пожари. Около 500 на брой впрочем. За щастие каквото бе оцеляло и от тазгодишната реколта, пак се оказа своевременно прибрано. От циганските мародери, естествено.
  Междувременно пожарите продължиха да върлуват като същи цигани, не щат да се потушат от само себе си. Ето защо държавният елит потърси помощта на ЕС и НАТО. Ама понеже гасенето на пожари не е като безплатните бомбардировки над Сърбия, всички ни помогнаха с по един як среден пръст. Само братска Германия ни предложи въртолети и самолети на цена 134 хил. долара на час, та пак трябваше да приемем безкористната помощ на иловете от вражеска Русия. Която - не ще и дума - отново преследва имперски някакви користни цели.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Тирове извън закона
  Kаскоро на разклона преди с. Трапище, обл. Разград, стана поредното автопризшествие. Турски тир не спря на знак „Стоп” блъсна кола и по чудо не уби водача й.
  И този случай щеше да отмине ей така, ако не беше малката подробност - пострадалият водач е служител в местното РПУ. Сега в района има “засилено полицейско присъствие”. Но става нещо странно - вместо засилен контрол по главния път, където стават автопроизшествията, на масови проверки са подложени жителите на околните населени места. А турските тирове продължават да безчинстват, и освен че не плащат такси за ползването на пътищата, строени с нашите пари, те не спазват и нашите правила за движение по тях. Кой не знае печално известния шофьорски израз - кара като турски тираджия.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Ще се превърне ли окончателно България
  в секс-туристическа страна?
 • Нуждата от "духовно обновление"
 • Преди време един от трите „големи” телевизионни канала излъчи филм, посветен на една „премълчавана” тема в българското общество - „публичната тайна” за разцвета на проституцията в България като част от мрежата на международния секстуризъм. В случая се фиксираше град Сандански. А, помислих си аз като редови зрител, даже тези ключови манипулационни инструменти на неолибералния режим в България са се възмутили от обществената язва, наречена проституция. Ще си призная искрено се зарадвах, че се излъчват „социални предавания”, бичуващи обществения порок на „платената любов”.
  Но при по-нататъшното проследяване на предаването се оказа, че радостта ми е била преждевременна. Филмът дотолкова „бичуваше” порока, доколкото той не бил „узаконен”. Ето например, няколко коментара от предаването. „Проститутката получава 1/3 от сумата за услугите, 1/3 получава сутеньорът, а останалото отива за босовете. А къде остава държавата?”
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Девети век: Крум ни вкарва в Европа
  Чудно нещо са политиците. Мислят си, че историята започва именно от тях. И че най-важните неща ги правят именно те. И че народът трябва да благодари именно на тях.
  Така се получи през 2007 г. Всички партийни централи ревнаха с исторически патос, че именно те са вкарали България в Европа. Депесето дори чевръсто се вмъкна в учебниците по история само два месеца след изборите за евродепутати.
  Но, ето ти ирония на съдбата.
  Точно в този миг през юли 2007 г. кандидатстудентите в СУ „Св. Климент Охридски” опровергаха всички партийни централи, всички евродепутати, всички еврокомисари и всички евроучебници, където между другото, България въобще я няма в Европа.
  Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
  Буфосинхронистиката
  Изминаха вече седем месеца от 1 януари, а смаяният свят още не може да се начуди как така България успя да влезе в Евросъюза само две години след централноевропейските цигани. А отговорът е много прост: Мегленка Кунева. Да преговорим още веднъж нейния житейски път.
  Мегленка, която съвсем наскоро чества своя 50-годишен юбилей, е родена на историческата дата 22 юни в семейството на буфосинхронист. От него вероятно тя наследява и дарбата да танцува на политическата сцена под чужда музика и озвучаване.
  Автор: Тодор АНГЕЛОВ>> Пълния текст...
  Уважаема редакция
  Любимата фраза на политиците от 18 години насам, откогато ни лъжат с "пазарната икономика", "прехода", "демокрацията" и прочие капиталистически евфемизми за грабежа на века, е "Безплатен обяд няма!" Няма безплатно здравеопазване, образование, социален отдих, няма пенсии, заплати, няма отпуски, придобивки, нищо. Макар че докато ни обясняваха либералния капитализъм, някои съвсем безплатно и ненаситно погълнаха онова, което три поколения българи бяха изградили.
  Автор: Иванка ИГНАТОВА>> Пълния текст...
  България в американската игра на "руска рулетка"
  Време е да погледнем истината в очите. И повод да се освободим от илюзиите ни дава обвинението, че една от причините за излизане на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), обявено с указ на Владимир Путин от 14.07.2007 г., е и планираното разполагане на територията на България на обикновени въоръжени сили на САЩ. Това именно издава необмисленоста на решението, нарушаващо равновесието и сигурността в Европа.
  Автор: О.р. полк.инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...  карикатура: Тодор Цонев