"Нова Зора" - брой 29 - 24 юли 2007 г.

Милостта като доживотен затвор
В деня, в който се очакваше Върховният съд в Триполи да оневини нашите медици, опърпан субект от ромски произход обикаляше край чешмите с минерална вода в центъра на столицата и крещеше: „Сестрите, та сестрите. Голяма работа. Толкова хора лежат в затвора, толкова умират от глад и болести, а те само за сестрите говорят!” После в трамвая чух две жени да разказват, че по телевизията се била обадила една от онези особи, които бих нарекъл „кукумявки”. И тя, видите ли, твърдяла, че едната от сестрите е виновна и трябвало да си признае, за да освободят другите.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Един е пътят, два пътя няма
На няколко пъти и с неотслабващ интерес препрочитам интервюто на първия секретар на КПБ Ал. Паунов, поместено в “Дума” на 25 май т.г., и статията на Минчо Минчев, председател на партия “Нова Зора” - “Когато небесата са гневни и недрата бучат”, поместена на 26 юни в седмичника, чийто главен редактор е той. Правих и продължавам да правя това, защото в тези два материала, от различни гледни точки и по различен начин, всъщност се интерпретират едни и същи проблеми, главният от които за мен е защо все още не са решени въпросите, свързани със създаването на единна партия на българските комунисти и този за единодействието на левите сили в страната. Т.е. въпроси, които са неразделно свързани помежду си и са част от големия проблем за настоящето и бъдещето на страната ни.
Автор: Проф. Нисим АЛАДЖЕМ>> Пълния текст...
Не ви щем ни акъла, ни парите
Световната банка ще ни помага за усвояването на 3,8 млрд. евро, предаде радио “Дойче веле”. В началото на август ще бъде одобрен нов проект на СБ за България. Той ще бъде с цел подпомагане на усвояването на 1,3 млрд. евро от ЕС за регионално развитие, и над 2,5 млрд. евро за селските райони в периода 2007-2013 г. Проектът е за 78 млн. щ.д., от които 28 млн. щ.д. се осигуряват от бюджета, а 50 млн. са заем от банката. Тя работи и по проекта за кадастрален план на България, който ще бъде в интернет.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Инструментът “Агенция за национална сигурност”
Както е известно, информацията най-често е виртуалният израз на всичко онова, което се случва при функционирането на различните системи. За да запазят своята стабилност, те непрекъснато се променят в съответствие с промените в средата, където оперират.
В информационните общества, към които несъмнено принадлежи и България, информацията е и стока. И като всяка стока тя може да бъде купена, открадната или подарена.
Преди да се превърне в продукт, готов за ползване, информацията преминава няколко стадия: събиране, анализ и форматиране. И следва представяне на съответния отговорен фактор.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Тръбата отново свири "сбор" за безродниците
“Ти ми се виждаш умен човек и си учил много - шегуваше се с мене навремето фотографът Любо Донов, докато катерехме стената на вр. Мальовица. Кажи ми тогава как си представяш вакуум под налягане?”. Не си спомням какво му отговорих, но днес бих могъл да отвърна на словесния му каламбур с друг въпрос: ”А ти как си представяш неправителствена организация (НПО) без правителство зад нея?”
Наистина както вакуумът в ограничен обем е немислим без налягане около него, така и т.нар. НПО могат да оправдават името си само за страната, в която са успели да се регистрират. Финансирането им, и следователно дейността им, се определят от други правителства, които преследвайки свои цели, гласуват определен бюджет на фондации, в наименованието на които най-често фигурира думичката демокрация.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Политиката на “омарите”
В последните дни светът изглежда разколебан в единното си становище по въпроса за мястото и ролята, и най-вече силата на Русия, която за първи път след тежките години на перестройката и разрухата намери сили да заяви категорично позицията си по разполагането на елементи от ПРО на САЩ в Източна Европа, както и във връзка с бъдещето на Косово.
Смущаващи полусенки в тона и думите на Путин накараха “развитите демокрации” да наострят уши. Независимо че президентът Владимир Путин е към края на своя мандат, в последните месеци той очерта без притеснение твърдата позиция на Русия по тези важни проблеми. Путин не се смути от оценки като “тиранин” или “нов диктатор”, остана недосегаем за натиска на САЩ и големите европейски държави за признаване независимостта на Косово, без оглед на мнението на сръбската страна и сръбското население в тази древна земя, люлка на сръбското православие и култура.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Разрушиха Берлинската
Сигурно и вие сте гледали известното телевизионно предаване “Другата България” за онези наши сънародници, които живеят в чужбина. Във всички случаи те са “успели” българи и ни ги сочат за пример. Не съм техен почитател, а от гърдите ми не се отронва въздишка на възхищение към тези, чиято житейска философия се заключава в изречението: “Където ми е добре, там ми е родината”. Под определението “другата” аз разбирам онази България - на тъй наречения елит, на богаташите и “звездите”, които уж живеят редом с нас, но едно, че не им пука за нашето битие (вярно, те не са длъжни да го правят), но с показността на своя начин на живот сякаш ни казват: какво бе, некадърници, завиждате ли ни, единствено ние знаем вкуса на живота!
Известната ни скачачка на високо Стефка Костадинова направи сватба с виден строителен предприемач. От дванайсет години се любели. Дай боже, всекиму такава любов. Това, което ме подразни, бе разтръбяването на приготовленията за сватбата. Медиите гръмнаха за роклята и пръстена на младоженката, за шатрата на морския бряг, където щели да бъдат поканени стотици от знатни по-знатни гости, за специално построения в близост до вълните параклис, за известния чуждестранен състав, който щял да услажда душите на изисканата публика, за кумовете, също богати предприемачи (че то няма да поканят някои социално слаби люде), за сливенския кмет Лечков, който щял да ги бракосъчетае, докато се стигне чак до шаферите, сред които щял да е и дванайсетгодишният син на Стефка от първия й брак...
Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
Два звучни филмови шамара за политиката на САЩ
По червения килим на филмовия фестивал в Кан пристъпват красавици в дълги рокли с голи гърбове и диамантени бижута, достолепно крачат мъже-легенди в смокинги, тълпят се журналисти и любопитни. Така е всяка година. Но върху съвършенно лакираната повърхност все по-често се появяват грозните тунели на скрити дълбоко във вътрешността “дървояди”. През 2005 г. филмът на Майкъл Мур “Фаренхайт 9/11” бе определен като остра критика на водената от САЩ война в Ирак и спечели “Златната палма”. Тази година “смутителите” на блясъка станаха двама: Мур и Ди Каприо.
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
Скандалът HILD:
Парламентарен контрол

Председател Камелия Касабова: Преминаваме към следващия въпрос, който народните представители Минчо Христов и Стела Банкова са отправили към министър Масларова относно договорите, които фирма „Хилд” предлага на българските пенсионери.

Госпожо Банкова, заповядайте да развиете въпроса към министър Масларова.

Стела Банкова: Уважаеми колеги, уважаема госпожо Масларова! Отскоро в България започна интензивна рекламна дейност фирмата „Хилд”. Тази дейност е насочена единствено към българските пенсионери. Ръководството на компанията твърди, цитирам, че те се ръководят от благородната цел да подобрят живота на българските пенсионери и жилището им да работи за тях.
Ще ви обърна внимание на няколко смущаващи факта. Първо, жилището на пенсионера се прехвърля предварително на компанията „Хилд”. Каква гаранция има, госпожо Масларова, че в определен момент фирмата няма да продаде тези апартаменти на трети, така наречени, добросъвестни лица и няма да напусне страната с придобитите средства? Второ, изпълнителният директор на компанията дава следния пример: 70-годишен пенсионер притежава жилище на стойност 100 хил. лв. По договор срещу това жилище той ще получи еднократно 10 хил. лв. и пожизнен месечен доход от 460 лв. Фирмата твърди, че ще индексира тази сума съобразно инфлацията, която е средно около 6% през последните години. Защо ли обаче фирмата мълчи, че през последните години цените на жилищата нарастват многократно повече от инфлацията? Ако пенсионерът доживее до 75 години, отчитайки и инфлацията, фирмата ще придобие жилището му за 40 хил. лв., като ще спечели 60 хил. лв. Точно толкова ще бъде загубата за пенсионера. Средната продължителност на живота у нас е под 73 години. Сама разбирате, че фирмата „Хилд” се готви да придобие огромни печалби, използвайки факта, че с тази правителствена политика пенсионерите у нас са поставени на ръба на оцеляването.
Считам, че пред погледа на правителството и парламента се замисля грандиозна измама, която цели ограбването на българските пенсионери. Госпожо Масларова, ще предприемете ли действия по изясняване дейността на компанията „Хилд”?

Председател Камелия Касабова: Благодаря, госпожо Банкова. Министър Масларова, имате думата за отговор. Заповядайте.

Министър Масларова: Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаема госпожо Банкова, уважаеми господин премиер! Веднага след като получих, госпожо Банкова, Вашия въпрос, помолих моите сътрудници да намерят всички данни за фирмата „Хилд” - България. Тя е еднолично ООД със собственик чуждестранно физическо лице. Фирмата е вписана с Решение N 2 на Софийския градски съд, регистър 10, партида 114130, том 53, стр. 5 на 15 март т.г. с предмет на дейност покупки и продажби на собствени недвижими имоти.
Както личи от данните, фирмата няма нищо общо с Министерството на труда и социалната политика - нито с мен, нито с някой от моите колеги, както и с правителството.
Във въпроса Ви Вие сочите, че фирмата насочва дейността си главно и единствено към българските пенсионери. В последните няколко месеца ние станахме свидетели на множество протести на българските пенсионери и докато ние тук в залата се опитвахме да направим всичко възможно малко да облекчим положението на българските пенсионери, други пък в тази зала призоваваха да не се гласува за това. Но това е друг въпрос. Сигурно знаете, че министърът на труда и социалната политика като едноличен орган на изпълнителната власт разработва, координира и провежда държавната политика в областта на трудовите отношения. При изпълнението си на тези функции обаче аз като министър разполагам с определени правомощия, но не и с право, да забранявам на гражданите, независимо от това дали са или не са пенсионери, да се разпореждат със своята лична собственост. И досега има практика, в която възрастни хора преотстъпват своята собственост на някой, който да ги гледа. Аз не разполагам с възможност да предприема мерки, с които да гарантирам, че от извършването на една правна сделка няма да последват неблагоприятни последици за едното или другото лице, без значение какво е това лице. В законодателството ни обаче има правни норми, които регламентират възможността за разваляне на сключени сделки, за обявяването им за недействителни или за нищожни.
>> Пълния текст...
Поет от коляното на жертвоготовните интелектуалци
Минчо Минчев, главен редактор на в. “Нова Зора”, бе удостоен с Националната награда за поезия на Съюза на българските писатели. На 16 юли, в зала 7 на НДК, се състоя тържество, на което председателят на СБП Николай Петев връчи на Минчо Минчев приза на името на Георги Джагаров. Тази награда е една от най-младите - връчва се само от четири години.
Тазгодишният носител на наградата “Георги Джагаров” обаче е не само утвърден поет от златното поколение на 70-те и 80-те години, но и човек с богата творческа и професионална биография. Поетичната награда е признание както за таланта на Минчо Минчев, така и за отговорното му отношение към българската литература, публицистика, обществен и политически живот. И всички тези теми присъстват в творчеството на Минчо Минчев с яснота и непоколебимост, разработени с характерния почерк на самобитен поет.
>> Пълния текст...


Бай Ганьо в парламента:
- Сус!
карикатура: Тодор Цонев