"Нова Зора" - брой 28 - 17 юли 2007 г.

Васил Левски или вярата да продължиш
Няма защо да скриваме един банален исторически рефрен, чийто произход и последвали рецидиви не са само българско явление. Той внушава угнетяващата зависи мост, че колкото по-безпомощен е един народ в текущото съвремие, толкова по-безукорно изглежда неговото минало. И толкова по-старателно като утеха, а не като опора то се въздига като щит срещу днешната безпомощност.
Ако вникнем в истинската същност на личностното величие на Левски, ще се успокоим, че той е твърде значим, за да бъде мехлем за текущи комплекси.
Автор: Проф. Андрей ПАНТЕВ>> Пълния текст...
Предателството
 • Иван Драсов в търсене на истината за залавянето на Васил Левски
 • Провалът във Вътрешната революционна организация и мястото на поп Кръстю в него
 • Поддържането на необмислената и антисоциална приватизация на електроразпределението доведе и в България до поредния ценови удар за консуматорите, гарниран с радикално понижаване на качеството на електроподаването и перманентни "грешки" при отчитането и фактурирането на сметките за ток в цялата страна.
  Така българските потребители вече заплащат най-скъпия ток на Балканите, а може би и в цяла Източна Европа. И това съвсем не изчерпва списъка на безобразията. Гражданите на Република България все по-често са принудени да отделят от мизерните си доходи за закупуване на нови електроуреди, поразени поради токовите удари на иностранните ни електроснабдители.
  Автор: Д-р юp.н. Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  Човекът от школата на съзиданието
  - Г-н Причкапов, на 21 юни т.г. бяхте издигнат като кандидат за кмет на Благоевград от Инициативен комитет на група забележителни творци и общественици. Как мислите, на какво се дължи подкрепата за Вашата кандидатура?

  - Посрещам всичко това с голямо вълнение. Не ме е завладяла рутината, не съм бил и подвластен на интереси, различни от тези на обикновените хора. Смятам себе си за политик от една малко по-стара, но затова пък много по-морална школа, за която делата в обществена полза и общественото признание имат водещ смисъл.
  Сред хората, които издигнаха кандидатурата ми, има мои съмишленици, колеги и приятели, с които отдавна изповядваме едни и същи принципи на достойно гражданско и човешко поведение. Това са известни личности, представители на обществения, културния, стопанския елит на Благоевград. Има и много хора, с които досегашният ми път рядко ме е срещал или изобщо не ме е срещал, но сегашното им присъствие показва, че между нас има една обединяваща ни надежда за доброто бъдеще на Благоевград.

  - И все пак, г-н Причкапов, има ли политическа окраска Вашата кандидатура? Има ли и конкретна политическа партия, която Ви подкрепя?

  - Явих се на частичните избори с девиза: “Проблемите на Благоевград нямат политически цвят”.
  Интервю: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Казусът “Шишеджам” - тест де юре и де факто
  От няколко месеца вече скандалите около търговищкия завод на турската фирма “Шишеджам” не затихват. Същата “Шишеджам”, която навремето бе посрещната с фанфари (пардон, зурни) в западналия лудогорски град. Чиято община, в желанието си да привлече тъй важния "инвеститор" и да намали жестоката безработица, му отстъпи безвъзмездно земята. Държавата пък, в лицето на БДЖ, му построи - пак безплатно - 3 км жп линии. А медиите се прехласваха от “гения” на Доган, докарал въпросния инвеститор и осигурил си по този начин престиж не само сред местните турчеещи се, но и сред българите.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Превъоръжаване по близнашки
  Неотдавна някой си Близнаков, министър на войната (напр. в Ирак и Афганистан), изстена, че “превъоръжаването” на армията изостава с цели трийсет години. За това “превъоръжаване” трябват милиарди, а що се отнася до милиардите, те пък трябват на западните милиардери, които ще осъществят поръчките на министър Близнаков. От това кой ще вземе комисионите, у нас не се интересува никой - като се започне с тайните служби и се свърши с явните прокуратури. И правилно - в комисионите няма нищо интересно, защото по света има къде-къде по-интересни неща.
  Много интересен например е факът, че при посещението си в България президентът Буш даде ясно да се разбере, че и на родния данъкоплатец му е време да спонсорира американските милиардери с още някой и друг милиард - срещу внос на изтребители “Фолкън-16”. С тях българските милитаристи начело с главнокомандващия Първанов и министър Близнаков ще плашат гаргите в Ирак, Афганистан и всякъде другаде, където Чичо Сам нареди.
  Автор: Игнат БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Лакейството и паметта за майор Томпсън
  Вече втори месец до с. Батулия, Софийско, се гради новият паметник на английския майор Томпсън. На това място през май 1944 г. той е ранен и пленен след опита си да достави оръжие на българските партизани. Нека оставим подробностите от историята обаче и да обърнем внимание на някои други интересни неща.
  През 1944 г. майор Томпсън като офицер от Великобритания е враг на България и нейните национални интереси в стремежа й към обединение. Значи от тази гледна точка през 2007 г. ние вдигаме паметник на един враг на държавата България. По тази логика трябва да издигнем паметник на американските и английски летци, бомбардирали България през 1943 и 1944 г. Те също са воювали срещу България, с монарх тогава цар Симеон II и българското правителство, определяно като фашистко.
  Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
  Генерали с кметски жезъл
  Посред юлските жеги, уморени от безделие, родните политици се захванаха да нареждат политическия пъзел на общинските избори, които ще се проведат наесен. Паникосани от очертаващия се нов разгром на „жълтата” идея, от НДВСВ измислиха “вълшебното лекарство” срещу политическата апатия на българските гласоподаватели. И то, според тях, е да се направи гласуването задължително. Белким в калабълъка някой пусне погрешно гласа си за партията на „Негово Величество”. Която пак се зове НДСВ, но съкращението се превежда вече като Национално движение за стабилност и възход. Като си спомним каква „стабилност и възход” излъчваше скандалният конгрес на „жълтите”, щем не щем си казваме като Стамболов при посрещането на Фердинанд на видинския пристан: „Мамка й на тая България!”
  Ами киселата физиономия на „Н.В.” на конгреса след изцепката на Паси, ами заплашителното му писмо от чужбина с обещанието да снеме политическото си доверие от някои партийни другари! И изведнъж, вотът да станел задължителен. Сиреч, да глобяват или вкарват в затвора онези с повредените чипове, които така и не повярваха, че „царят” мисли ката ден за тяхното добруване.
  Включително, когато си иска двореца Кричим. Макар че въпросите около неговите „наследствени” имоти хич не му харесват. Тези имоти, видите ли, били “нещо нищожно”. Нищожно, нищожно, ама не се отказа от придобиването им, нали? Нейсе, та ставаше дума за задължителното гласуване, което ни се размина засега само защото другите „съдружници в престъплението” сметнаха, че и без него ще вземат достатъчно гласове, за да отчетат представянето си за успешно.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Седем пропилени години
  На 21 и 22 юни 2007 г. в белгийската столица Брюксел се проведе срещата на върха на Европейския съюз. На нея трябваше да се спаси Конституцията на 27-те, понесла тежък удар с отхвърлянето й от референдумите във Франция и Холандия.
  На срещата в Брюксел бе представен уж опростен и видоизменен основно проект на конституционен договор на ЕС, но и той се натъкна на острата съпротива на все още националните държави, като Полша, Чехия и Англия. Уж Европа бе излязла от своята институционална застиналост, уж Франция изигра важна роля в преговорите за новия договор, а поводи за оптимизъм - никакви. Френският публицист Филип Тюро-Данжен предупреди да не се радваме прибързано. Понеже срещата на върха показала, че Европа е на две скорости и както изтъква Романо Проди, има страни, които искат да напредват, и такива, които искат да отстъпят. Между последните е и Обединеното кралство Великобритания, което още повече се дистанцира от Европейския континент. „Възползвайки се изцяло от европейския пазар - пише Данжен, - Лондон видимо не е готов на никаква жертва - нито политическа, нито икономическа. Що се отнася до договора, който само номинално е „опростен”, той трудно ще бъде разбран от европейците. За да се направи така, че Съюзът да бъде заобичан от своите граждани, по-добре е реформите да се изтеглят към хоризонта за 2014 и дори 2017 г., ако така решат нашите полски или чешки приятели.”
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Катастрофата от “евтините” хранителни продукти и демографската криза
  Глобализацията означава и спад в цените на стоките в нашите супермаркети и придобива неподозирано човешко измерение. Някои евтини селскостопански продукти всъщност се изнасят от бедни страни за сметка на местното население, и същевременно все повече сe засилват призивите за намаляване на раждаемостта
  Автор: в. “Льо Соар”>> Пълния текст...
  “България е нравственост и морал...”
 • За незавършения спомен на Тодор Цонев
 • Така казваше художникът Тодор Цонев и продължаваше: “България не е нито булевард, нито площад. България е Родина, Земя на славни деди, земята, която ни ражда и погребва... България е нравственост и морал, при това исторически...” (22.4.1981 г.).
  На 22 юли 2007г. Тодор Цонев трябваше да навърши 73 години (22.07.1934-23.10. 2004 г.) Неподражаем и неповторим във всичко, Тодор Цонев страстно, по свой начин, обичаше България.
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...


  Проект за паметник на "жертвите" на комунизма
  карикатура: Тодор Цонев