"Нова Зора" - брой 27 - 10 юли 2007 г.

Отглеждането на бедността
С „развихрянето” на т.нар. демокрация и пазарна икономика у нас се появи едно почти забравено през тези „страшни и лошави” 45 години социализъм явление - бедността.
Лека-полека тя започна да се превръща в съдба на немалко граждани на България, при това доживотна... През последните години дори се заговори за политика на „антибедност”. Появиха се публикации, в които се твърди, че у нас от пет-шест години започва да се снижава броят на бедните. И веднага тръгнаха спорове дали това е така? Синдикатите атакуваха, че се вземала доста ниска цифра като граница на бедността...
Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
Токов удар
 • раздържавяване в електроснабдяването
 • Поддържането на необмислената и антисоциална приватизация на електроразпределението доведе и в България до поредния ценови удар за консуматорите, гарниран с радикално понижаване на качеството на електроподаването и перманентни "грешки" при отчитането и фактурирането на сметките за ток в цялата страна.
  Така българските потребители вече заплащат най-скъпия ток на Балканите, а може би и в цяла Източна Европа. И това съвсем не изчерпва списъка на безобразията. Гражданите на Република България все по-често са принудени да отделят от мизерните си доходи за закупуване на нови електроуреди, поразени поради токовите удари на иностранните ни електроснабдители.
  Автор: Д-р юp.н. Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  Йеремиев плач на гузните
  Без съмнение, скандал номер едно за миналата седмица - а може би и за цялото полугодие, - станаха откровенията на полковник Николай Марков от НСО относно нерегламентираната дейност на службата му, а именно събирането на информация за охраняваните от нея политици. И която информация е предоставяна на президента Първанов. Медиите веднага засипаха обществото с различни версии за случилото се. Според едни това е директна атака срещу президента от противници на неговата политика, изхождащи от средите на БСП и от дясната опозиция. Според други Първанов сам се “злепоставя”, за да има алиби за сдаването на НСО на изпълнителната власт, алиби за пред недоволнците от това решение и от НСО, и от “Позитано” 20. Това се вписва напълно и в плана за спешното създаване на новата агенция за национална сигурност, която да обедини всички спецслужби. За нея ни натисна лично Джордж Буш преди месец, а през миналата седмица и еврокомисарят Майкъл Хъмфрис.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Да запазим БАН
  На 28 юни в Химическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше учредено Гражданско движение за защита на науката и образованието в България. В учредителното събрание участваха 183 учени, преподаватели, докторанти, студенти и специалисти от университети, институти на БАН и НЦАН, както и гости от синдикални организации. Инициативата беше подкрепена и от около 200 колеги от цялата страна и от чужбина.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Политиците са килърите на нацията
  За пореден път авторитетни изследователски центрове посочват България като заплашена от демографска катастрофа - само след четвърт век населението на страната ще се е стопило до 5,5 милиона души. От които почти половината навярно ще бъдат с чуждо етническо съзнание. И пак почти половината - хора в пенсионна възраст или деца. За причините, довели нацията до този колапс, е писано много. Някои смятат, че падането на раждаемостта е характерно за всички европейски народи поради измествването на ценносстната система в посока на кариерата, развлеченията, желанието за по-добър стандарт за сметка на децата, на изгубения авторитет на църквата, на т. нар. сексуална революция, превърнала разводите и абортите в масова практика и т.н., и т.н. И подчертават, че раждаемостта е икономически мотивирана - някога за българския селянин децата са били не само Божия благодат, но и работна ръка за семейния имот.
  Други са настроени оптимистично. И дават примери със страни като Норвегия и Ирландия, които също претърпели в миналото подобни демографски сривове поради масова емиграция и глад, а днес се радват на един от най-високия жизен стандарт в света.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Дали, или?
 • Либералният бартер
 • “Горко на народ, чиито управници са лисици, философите шарлатани, а изкуството е изкуство на кърпенето и подражанието...
  Горко на народ, който приветства новия си владетел с фанфари и го изпраща с освиркване, само за да посрещне следващия пак с фанфари...
  Горко на народ, разделен на части, всяка от които се смята за нация...”
  Автор: Рени Меретева>> Пълния текст...
  Истината не е директива
  2.
  Истината е, че за първи път в българската история, и след събитията от 1984 г., се разработва и приема цялостна концепция с конкретна програма за нейното реализиране. Направен е опит целокупната обществена дейност - икономика, политика, образование, наука, култура, социални отношения, бит и семейство, обичаи и традиции да бъдат обхванати в обща концепция за преодоляване на последиците от турското владичество. Крайната цел е единството на българската нация. Всъщност за първи път националният въпрос получава полагащото му се място на централен и обобщаващ проблем за България в стогодишната й история.
  Трябва ли да се чакат отново 40 или 70 години, за да се оцени безпристрастно и по достойнство възродителният процес не само с крайностите, но и с общата линия и с потребностите на националната кауза, с драмата на ислямизираните българи, станали играчка в разиграването на антибългарска игра?
  Автор: Йорданка БЪЧВАРОВА>> Пълния текст...
  сторическо ехо или реванш на историята?!
  През 2006 г., шест години след конфликтите в Косово от 1998-1999 г., Съветът за сигурност на ООН реши, че е крайно време да започне “политически процес за бъдещето на Косово”. Специалната автономия на Косово, получена през 1974 г., бе отменена по време на мандата на Слободан Милошевич, с намерението да се запази целостта на федеративната република в условията на разпадаща се държавност след перестройката в социалистическите страни на Източна Европа.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Албум на ненавистта
  Споразуменията, подписани между югославското правителство и НАТО на 9 юни 1999 г., бяха последвани от резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Международната общност трябваше да гарантира вместо армията на Белград (защото тя трябваше да се изтегли) сигурността на албанскоговорещите малцинства от провинцията, чиято принадлежност към Сърбия бе призната.
  Международните войски се оказаха неспособни да обуздаят расисткия гняв на албанските екстремисти. През годините, които последваха, наследниците на АОК успяха в голяма степен да опустошат всичко онова, което не принадлежи на тяхното вероизповедание или не е от тяхната история, отвличаха и избиваха сърбите и членовете на другите малцинства, унищожаваха техния елит, техните реколти, опожаряваха и ограбваха техните села, поругавайки и разрушавайки религиозните им сгради.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Вести от свободния свят
  Голяма работа е това, американският хуманизъм! Достатъчно е човек да му падне в ръчичките, за да изпее и майчиното си мляко като в католишка изповедалня.
  Ето, да вземем за пример някой си Халид Шейх Мохамед. Въпросният е спипан през март 2003 г. в Пакистан, после държан в таен затвор на ЦРУ някъде в цивилизована Европа, а миналата година преместен в Гуантанамо.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Строител и човек с големи букви
  На 10 юли инж. Стамен Георгиев Стаменов навършва 80 години. В такива бездуховни времена юбилеят на този скромен, честен и всеотдаен труженик на социалистическа България, със сигурност би останал незабелязан.
  “Нова Зора” обаче има памет за всеки и за всичко добро, сътворено в името на България. Затова дължим на инж. Стамен Стаменов тези думи.
  Автор: Редакционен съвет на в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Уважаема редакция
  Уважаеми дами и господа,
  Във в. “Билд” от 30.05.06 г., на стр. 2, е публикуван материал със заглавие: “Ще отнемат ли българите работните ни места на нас, германците”. Подобно отношение (страх) се изразява не за първи път във вашите вестници и телевизионни предавания. Преди около три години например подобен въпрос беше отправен към един български министър (П. Панайотов). В едно предаване на ВДР (Вест Дойче Рундфунг). Защо, защо вие българите искате да дойдете при нас в Европейския съюз (ЕС), питаше водещата на предаването, намеквайки за това, че България е бедна страна и желае да се възползва от богатите западни страни. “Защо, защо България и Румъния трябва да се присъединят към нас? - задаваше многократно и настойчиво въпроса си водещата г-жа Сабине Кристиянсен, от Първа немска програма, към бившия министър на икономиката Волфганг Клемент, но той деликатно или по-точно хитро отклоняваше отговора на този въпрос.
  Тези и други подобни въпроси предизвикват у читателите и зрителите безпокойство и заблуда внушавайки им, че присъединяването на България към ЕС застрашава работните места, сигурността и прочие, на гражданите от ЕС.
  Автор: Емануил СЛАВОВ>> Пълния текст...


  - Ти си добре... ти си много добре...
  карикатура: Тодор Цонев