"Нова Зора" - брой 26 - 3 юли 2007 г.

Нагла измама
 • американската компания HILD
  иска да отнеме жилищата
  на българските пенсионери
 • През февруари 2007 г. американският холдинг “HILD Asset” регистрира в България “HILD България”, която започна масирана истерична кампания по телевизия, радиостанции, вестници, интернет и т.н., с която рекламираше своята дейност. А тя се свежда до следното.
  На пенсионерите се предлага срещу прехвърляне на собственото им жилище във владение на компанията да получат еднократна сума, месечна издръжка и да живеят във вече продаденото жилище до края на живота си.
  Напоследък се хвърлят огромни суми за реклама и са ангажирани известни водещи и артисти да рекламират компанията (напр. Милен Цветков). Ще се спрем по-нататък на схемата на изнудване на пенсионерите, но искаме с възмущение да отбележим, че по-гнусна, нагла и открита форма на присвояване на жилищата на болните, измъчени и нещастни български пенсионери нашата история не познава. И начело на тази гнусна организирана кражба са пак американци, и то в съдружие и общо песнопение на наши продажни медии и купени журналисти.
  Автор: Доц. д-р Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Отговорът на Русия е предсказуем
  От пестеливите обяснения на американския президент Джордж Буш - на пресконференцията при посещението му у нас - стана ясно, че противоракетният щит на САЩ, включително радарът в Чехословакия и десетте шахти с антиракети в Полша, са насочени към „ракети с далечен обсег на действие, ракети, които биха преминали над територията на България”. Но както той се изрази, „има и защитни противоракетни системи, които противодействат на ракети със среден обсег”. И допълни: „Понеже България не е част от този щит с голям обсег, не означава, че тя няма да бъде част от щита със среден обсег”.
  Автор: О. р. полк.инж.Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Истината не е директива
 • Възродителният процес в България - 1984 година
  (1.)
 • Днес за Възродителния процес или се пише рядко, или се обругава, мнозина го премълчават. Някои политически сили го представят в изцяло порочна светлина и няма съмнение, че търсят политически дивиденти. Обществеността и главно науката мълчи, защото психологическият натиск е огромен. Но няма ли най-сетне да бъде осъзнато, че в името на националната кауза трябва да се изкажат всички мнения и разбирания, дори да засегнат една или друга личност, пък бил той президент или министър-председател. Защото истината не е директива, а продукт на свободна размяна на мнения и на задълбочено изучаване на фактите.
  Необходимо е най-после да се извлече историческата истина, която да стане конструкция за бъдещата национална политика. Възродителният процес така или иначе остава най-крупният и мащабен опит за разрешаване на главния национален проблем на България през 20 век.
  Автор: Йорданка БЪЧВАРОВА>> Пълния текст...
  Играчки за богати
  По данни на западния печат през периода на най-голямото обедняване на източноевропейците - 1996-2006 г., богатите в света станаха двойно по-богати. Доскоро те бяха главно американци и западноевропейци, но глобализацията и “преходът” в новите територии за колонизиране бързо промени нещата.
  В Русия в следствие на Елциновата “приватизация” вече има около 3000 души, почти всички неруснаци, чието лично състояние надхвърля 30 млн. долара. В Китай милионерите също се увеличиха с 320 хил. души. Подобни са тенденциите в Индия и дори в Африка, където само за една година броят на милионерите нарасна с над 11 процента.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Работохоликът Бисмарк
  Потомъкът на прославения Железен канцлер е най-големият кръшкач в немския Бундестаг, смятат неговите сънародници. Когато през пролетта на 2005 г. граф Карл-Едуард фон Бисмарк стана депутат от листата на християндемократите, журналистите се надпреварваха да търсят приликите му с неговия велик прапрадядо. Днес обаче тези сравнения им изглеждат безкрайно нелепи.
  “Това, с което изпъква праправнукът, е преди всичко неговото безделие”, пише многотиражният “Билд”. През настоящата година аристократът фон Бисмарк е изкръшкал от 12 от общо 21 пленарни заседания на Бундестага. Не е взел участие в нито едно от най-важните гласувания. Рядък гост е и на заседанията на комисията по европейската и външната политика, на която е член. През последните месеци престанал дори да отговаря на писмата на избирателите. Не плаща партиен членски внос, но се разписва най-редовно за заплатата си от 7000 евро. “Та нима това не е най-ленивият депутат в Германия?”, задава въпрос с предизвестен отговор “Билд”.
  Автор: Игнат БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Къде са достойните герои на България
  Страхотно нещо е класиката! Първият български социолог Иван Хаджийски сякаш сега го е написал (а всъщност „Оптимистична теория за българския народ” е вече на 70 години). Същото е и със стиховете на Смирненски за бедните гаврошовци!..
  Днес ние сме смес от (пост)социализъм и нео(капитализъм) - нямаме ред и страдаме от уродливото съчетание на старите навици и новите директиви. Тази „смесица” особено органично мултиплицира недостатъците - защото лошото от старото успешно се комбинира с лошото от новото. Точно така, както мошениците от Европа се сношават (по принципа на краставите магарета) с мошениците от България... с най-голям евроентусиазъм.
  Нищо ново под слънцето!
  Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  Развратното време ни счита за луди
  Това не е само перифраза на Ботевия стих. В последното си интервю, дадено пред един литературен вестник, Павел Матев казва, че времето ни е развратно; то не е време на творците, а на куртизанките. Силни думи. И в никакъв случай не бива да се схващат буквално. От ясно по-ясно е, че става дума за куртизанщината в целия ни съвременен “демократичен” живот. Не агитирам никого да се съгласява с тази оценка, въпреки че е изречена от един човек, на когото лично аз, а и хиляди читатели вярвахме безусловно. Но трезвомислещият българин, най-вече потърпевш от “демократичния” роден преход, а това означава деветдесет процента от нас, ще се съгласи.
  Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
  Творческият подход и мъдростта са основата на успеха
  На 23 март т.г. в Минск се състоя среща на Съвета на министрите на Съюзната държава Русия - Беларус. Това заседание не беше обикновено регулярно съвещание. Дневният ред съдържаше 25 точки. Държавният секретар на Съюзната държава Павел Бородин разговаря по тази тема с главния редактор на сп. “Российская федерация-сегодня” Юрий Хренов.
  С това интервю отбелязваме и националният празник на Република Беларус - 3 юли.
  Интервю: Юрий ХРЕНОВ>> Пълния текст...


  - Дами и господа, вие останете "движение",
  а аз съм и ще бъда цар - Негово Величество Симеон Втори!..
  карикатура: Тодор Цонев