"Нова Зора" - брой 25 - 26 юни 2007 г.

Когато небесата са гневни, а недрата бучат
 • Преодоляна ли е кризата в БСП?
 • Интересни са последните десетина дни в България. Почти нищо не се случва. Всъщност може би само привидно е така. Като в блато. Гниенето напредва неудържимо, жабите крякат, народът все така ближе раните си, България все така стене повалена... Поетът е казал: “Във гората враг стаен, във гората мрак и изстрел...” Но тук не се вижда врагът. Изстрелите му обаче са коварни и точни. И усмъртителни.
  Започна се планомерно и безмилостно: с органите за сигурност, селските кооперативи, армията, разделението... Препълнените площади цепеха небесата: "Долу!" После беше по-лесно: отидоха си заводите от промишлеността, банките, реакторите на АЕЦ, БГА “Балкан”, "Балканкар", "Кремиковци", електроразпределението. Хората губеха хляба си, работните си места, но не гъкваха. Когато рухнаха трегерите на базата, се срути и надстройката: култура, наука, образование... Българинът се поотърси от унеса и разбра каква ще я вършат едва когато демокрацията превърна болниците в търговски дружества. “На един народ щом здравето му превръщат в стока, трябва да му е ясно какво го очаква”. Пиша ги тези думи, но те не са мои. Чул съм ги от устата на най-върлия костовист, когото познавам. Същият после се хвана за “царя”. “Щото 800 дни и на такова да ни въртят, все ще ги изкараме!” Да, ама не! Напоследък го чувам все за бат' Бойко намила. Налапал значи въдицата. Лошото е че такива голи шарани като него с лопата да ги ринеш.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Човекът каза "ще видим"
 • Гурбетчии под прикритието на дипломати
  сътвориха кошмара за медиците ни в Либия
 • Дни преди поредното заседание на либийския съд през ноември 2005 г., отговорните фактори от МВнР и политическият елит единодушно ни уверяваха в три единствено възможни варианта. И че този път няма да има гeле... Защото либийският съд трябвало да постанови най-сетне окончателно решение. Другояче казано - четвърти вариант няма.
  Оказа се, че имало. Две години по-късно медиците ни са подсъдими по не-знам-кой-си вариант. Този път за клевета. Както предупреждаваха професионалисти - още от самото начало през 1999 г., - процесът е политически мотивиран и вариантите са толкова, колкото са необходими на полк. Кадафи да разреши вътрешно- и външнополитическите си проблеми, да натрупа дивиденти като компенсация за униженията, ембаргото, разрушителните бомбардировки и, разбира се, за Локърби. Напоследък редица западни наблюдатели отбелязват, че имало сериозни основания да се смята, че осъденият за атентата либийски офицер Али Басет ал-Меграхи може и да не е действителният извършител.
  Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Науката е философията на българската цивилизация
  На 14 юни в аудитория 130 на Химическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се състоя събрание на научни работници от БАН, Софийския университет и други ВУЗ. Темата на провежданата дискусия бе тоталната липса на интерес от страна на българските институции към науката и висшето образование. Главният въпрос, който бе поставен пред присъстващите, бе какво да се прави, какви действия да се предприемат, за да се обърне вниманието на управляващите и обществеността към този наболял проблем.
  Автор: Гияс ГУЛИЕВ>> Пълния текст...
  Какво става в НДСВ?
  Това, което става във всички партии, или - ако предпочитате - клики по света: води се хищна борба за власт, за още повече власт.
  Противно на общоприетото мнение бившият цар не е едноличен господар на своята партия (клика). В нея съществува и друг властови център, съставен от хора като Соломон Паси и неговата клика Лидия Шулева, Николай Свинаров или Даниел Вълчев, които са напълно независими от своя лидер. Тия хора се оказаха в българските правителства не толкова по волята на Кобурга, колкото като застъпници на едно много влиятелно задгранично лоби, за да провеждат още по-ефективно политиката на заробване и загробване на България.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Туризъм, реклама и митология
  След като най-успешно и скоропостижно съсипа българското стопанство, промишленост и високи технологии, нашенската демокрация предложи на българина едно основно занимание - да бъде обслужващ персонал на европейските туристи. В това, разбира се, няма нищо лошо - туризма е успешен и бързооборотен поминък за милиони хора по света. Това обаче е свързано с по-широк кръг проблеми и не зависи само от алчния строеж на хотели върху плажната ивица (част от които след време ще се наложи да разрушаваме)...
  България всъщност отдавна развива своите туристически зони (не всичко започва след Десети ноември 1989 г.!) - а напоследък все повече и все по-ентусиазирано се изживява като туристическа страна. Поради климатични причини тя не може да бъде достатъчно сериозна конкуренция на Гърция и Турция в морския туризъм, но има реална възможност да поеме част от европейския трафик.
  Но само строителство не стига. Трябва и рекламиране.
  Не е тайна, че туристическата реклама се опира на три кита, на три типа интереси и потребности: развлечение, здравословност, културно любопитство.
  Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  Голямото замитане
  Господарят на света, американският президент Джордж Буш, ощастливи българските управляващи с двудневен престой в София. На приятеля си Георги Първанов той донесе топка и колие, а на премиера Станишев - рокерско яке. И на двамата нареди: „Отворете си очите за корупцията!” Станишев излезе с едни гърди напред след императорското благоразположение: Буш го нарече „Мистър Чист” и дори го повози в своя автомобил до резиденция „Бояна”. Там, след като се разходи из Националния исторически музей и се увери, че светът не започва със САЩ, заключи тъжно, че и днес мъжете са принудени да прахосват част от златото си, за да задоволяват капризите на жените. Интересът му към историята се сведе до въпроса за какво са се използвали тракийските щитове. Да не би, санким, и траките да са имали своя ПРО? Индивидуална, а не колективна.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Медицината след войната в Ирак
  Военната медицина опитва нови техники на медицински грижи, които впоследствие се прилагат в гражданската област.
  Войната в Ирак и Афганистан може да се опише с няколко цифри. Знае се, че около 3500 американци са загинали и 24 000 други са били ранени. Но малко хора знаят друга цифра, също толкова значителна: процента войници, починали от раните си. Този процент е около 9,4% от 2001 г. насам. Казано другояче, на 1000 ранени войници 94 умират. Впрочем тази цифра възлизаше на 19,1% по време на Втората световна война и на 15,8 % по време на войната във Виетнам. Причината за този голям спад на ранените е подобряване на средствата за лична защита, снабдяването и медицинските материали.
  Автор: Eмма МАРИС>> Пълния текст...
  Как богатството създава бедността в света
  Наложително е да обясним как увеличаването на корпоративните инвестиции, чуждестранната “помощ” и заемите за бедните страни през последния половин век драматично увеличиха и бедността в целия свят. Броят на хората, живеещи в бедност, се увеличава с много по-бързи темпове от населението на света. Как да разбираме този странен факт?
  През последния половин век промишлеността и банките на САЩ (и други чуждестранни корпорации) направиха огромни инвестиции в по-бедни райони на Азия, Африка и Латинска Америка, известни под общото название “третия свят”. Транснационалните корпорации са привлечени от богатите природни ресурси, големите печалби от нископлатения труд и почти пълната липса на данъци, закони за защита на околната среда, социална защита на работниците и ниските разходи за охрана.
  Автор: Майкъл ПАРЕНТИ>> Пълния текст...
  Голям, колкото българското небе
  На 30 юни т.г. се навършват пет години от смъртта на последния патриарх на българската литература Николай Хайтов. През годините неговата личност и творчество бяха обект на различни интерпретации, използваха неговите “камъни”, за да го охулят и низвергнат, четяха творбите му и черна завист тресеше писатели еднодневки и политически празнодумци.
  Докато беше още сред нас, воюваше с хъс, не се даваше на лилипутите от перестроечната джунгла. Когато премина в Горния свят, освободи място за низки и долни страсти. Не се спряха нито пред патриаршеската му възраст, нито пред силното му слово. Но сигурно са забравили, че с легендата не се воюва.
  Интервюто, което публикуваме, е от сборника разговори с Николай Хайтов, събрани и подготвени от неговия почитател и приятел Иван Гащилов през 2001 г. Сборникът с интервюта, озаглавен “Който има ухо да чуе”, отдавна е бестселър в българската литература. Названието му се превърна в крилата фраза, повечето от тези, които я употребяват, дори не знаят произхода й, а онези, които трябваше да чуят, чуха и се настървиха още повече. Но с легендата не се воюва. Тя е другото измерение на гениалното, метафора за непостижимото и синоним на голямото.
  Както и преди пет години, и днес можем само да кажем - Поклон, Войводо, името ти няма да бъде забравено.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...


  Колелото на късмета
  карикатура: Тодор Цонев