"Нова Зора" - брой 24 - 19 юни 2007 г.

След срещата на Джордж с Джордж
Трудностите, които най-силният президент в света, Джордж Буш, изпита при опитите да запомни и произнесе трисричното фамилно име на своя домакин, доведоха до стопяване на ледовете от пръв поглед - и двамата президенти преминаха в обръщенията си един към друг на първо име. За улеснение на г-н Буш някой му подшушна, че българското Георги е всъщност Джордж и трудните въпроси в разговорите между двамата президенти бяха преодолени още преди посещението да бе започнало.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Отровните цветя на злото
Като се опират върху появилата се макар и оскъдна информация за тайнствени опити на Пентагона с т. нар. нелетално оръжие (Non Lethal Weapons - NLW, или Less Than Lethal Weapons - LLW), придобиващо популярност с наименованието stun gun - стангън, анализатори предполагат, че в „последния голям скок”, който президентът Джордж Буш предвижда за спечелване на войната в Ирак, ще бъде засилена употребата и на това ново оръжие. Достатъчно силно респектира цифрата над 650 хил. загинали иракчани и над 3 хил. американци, за да има очакване за измъкване от капана на „катастрофата”.
Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Литургичният Димитър Сотиров
Двойна премиера отбеляза литературният салон-галерия “Захарий Стоянов”. На 6 юни бе открита изложба - скулптура и живопис на Димитър Сотиров, и премиера на неговия албум с творби, издание на “Захарий Стоянов”.
Роден в с. Мустрак, Свиленградско, възпитаник на Националната художествена академия “Николай Павлович”, Димитър Сотиров завършва скулптура в класа на проф. Илия Илиев.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Соломон разчленителят
Когато след едни парламентарни избори в Русия запитали Владимир Жириновски защо не иска да се номинира за вицеспикер (зам.-председател) на Руската дума, журналистите получиха следния отговор: "Ако бъда избран, ще трябва да седя с лице към депутатите, а това значи да гледам продължително физиономията на бившия външен министър Андрей Козирев. Това би ми се отразило зле на здравето."
Разликата между Андрей Козирев и "царския" външен министър Соломон Паси е малка. Проамериканската политика и на двамата демократи беше видна - за първия - от Сърбия, а за втория - чак от Ирак! Все пак малка разлика има. Жириновски описва своя етнически произход така: "Мать русская, а отец - юрист". Паси подобно на либералния лидер може да каже: "Майка ми е българка, а баща ми - философ." Малката разлика в бащите води до неочаквани различия във водената от тях политика. "Жири" беше приятел на Саддам и обещаваше на евродепутатите да ги "навре в тунела под Ламанша". Мони плачеше за НАТО и обеща връщането на дълга от 3 млрд. щ.д. след свалянето на диктатора Саддам.
И двамата не изпълниха изявленията си.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Големия Брат не само те наблюдава - 3
Големия Брат те манипулира
Ще припомня края на предишната (втора) част: "На това място спирам. Искам да осмисля последните новини. Едни говорят за задължително гласуване. Други - за образователен ценз. Трети - и за двете. Четвърти - обратното. Очевидно шамарът от последните избори е страшен. Сега, уважаеми читатели, най-добре ще разберете защо ви карат да гласувате! Пак ще повторя. Когато гласуваш, даваш легитимност на Официалната власт и бих добавил, за да работи срещу теб. Когато гласуваш, ти ставаш съучастник на извършваните срещу самия теб престъпления!"
В тази част ще покажа ужаса на "хрантутниците" (тази квалификация ни я припомни през седмицата г-н Иван Гранитски, за което му благодаря), тоест ужасът на тази част от туземната колониална администрация, която добре преживява от "работата" по перманентната дезинформация и манипулация на "обърканото стадо". Защо "ужасът", ще попитате. Защото се провали. Провали се заедно с другата съставка на туземната колониална администрация, естествено, също пълна с "хрантутници", т.нар. политическа класа. А защо става дума за "провал", може би някой ще попита. Защото избирателната активност (впрочем не се съмнявам, че броят на гласувалите е силно завишен чрез откровена фалшификация) падна под 30 на сто и това е най-яркото доказателство, че под маската на "съвременна форма на демокрация" властта в България е узурпирана от не съвсем ясно идентифицирана престъпна група, но за сметка на това съвсем ясно са разпознаваеми туземците, които обслужват интересите на тази престъпна група с надеждата да станат част от нея.
Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
Доставчикът на смъртта и неговият западен покровител
При предателския режим на Борис Елцин, когато започна голямото разграбване на Русия, голяма част от приказните богатства на необятната страна беше "приватизи- рана" от няколко десетки нейни граждани. Но това не стана нито по тяхна инициатива, нито по тяхна заслуга. Операцията бе проведена от прословутата Елцинова "фамилия" и ръководена от световната финансова олигархия, чиято цел бе да си създаде в Русия посредници, с помощта на които да я ограбва до края на света. Това се потвърждава от факта, че сред "произведените" по този начин няколко десетки милиардери от рода на Ходорковски, Березовски, Абрамович и т.н. От статията по-долу може да се добие представа както за "стопанската дейност" на един от тях, така и за неговите западни покровители.
По данни на западната преса>> Пълния текст...
Поезията на камъка
Евгений Кузманов е винаги различен и изненадващ. Казвам го от позицията на негов колега - живописец, а не като рутиниран изкуствовед.
Той е много по-разнообразен в материалите и средствата за работа, отколкото в темите, които разработва. Винаги съм уважавала автори, които не се ограничават да работят в един стил, с който вече са станали известни, автори, които не ги е страх да експериментират и да търсят нови пътища за творческа изява.
Автор: Мария ЗЛАТАНОВА>> Пълния текст...
Православието - вечна опора и нова надежда
Както вече бе съобщено в миналия брой на "Нова Зора", на 4 и 5 юни т.г. в Москва се проведе за втори път сесия на Православното политическо съвещание.
В него взеха участие делегации на политическите партии: "Народен съюз" (Русия), "Нова Зора" (България), "Народна воля за Приднестровето" (Приднестровие), "Сръбска радикална партия", "Демократична общност на Сърбия", "Движение свободна Сърбия" (Сърбия), "Партия на регионите", "Прогресивна социалистическа партия на Украйна", "Киевска Рус" (Украйна). На съвещанието в качеството си на гости и наблюдатели присъстваха и представители на Православното духовенство, Руското казачество, на политически и обществени организации от Руската федерация, Република Беларус, Република Абхазия.
Православно политическо съвещание>> Пълния текст...


Отново...
карикатура: Тодор Цонев