"Нова Зора" - брой 23 - 12 юни 2007 г.

Безумието на политическата проституция
Г-н Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи, заяви на 4 юни, че България настоява да се включи в американската противоракетна система (ПРО), тъй като за нея била важна сигурността на територията на страните от НАТО. Г-н Калфин уточни, че бил дълбоко обезпокоен, от факта, че т. нар. трета част от американската противоракетна система не включвала територията на България. Нещо повече, това било пагубно за отечеството ни, тъй като от едната страна бил американският щит, а от другата - Русия. А ние сме оставали по средата!
Можем да се поупражняваме в квалификации на това безподобно изявление. И г-н Калфин напълно би ги заслужил. Считаме обаче, че това би било напълно излишно.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Свръхестествени явления
Като заваля, та пак цяла неделя. И така, както си валеше, се случиха и други свръхестествени неща. От политическите облаци например капнаха няколко оставки - нещо нечувано в нашата страна. Правосъдният министър Петканов - в оставка, зам.-финансовият Кадиев - в оставка, шефът на следствието Александров - и той едва ли не почти в оставка. Енергетичният Овчаров пък съвсем в оставка. Която на свой ред повлече след себе си цяла верига свръхестествени явления. А именно: уж Овчаров вече не е министър, а слънцето продължава да свети. Електрическите крушки - също. Чуждите електроразпределители тоже съвсем без негова помощ пак сюрпризираха народа с още по-свръхестествени сметки. И като разбраха това, шушулките на Шушулов така се възмутиха, че и те оповестиха поредното свръхестествено увеличение на тока. От месец юли, (свръх)естествено.
И ето така, както си валяха дъждовете, оставките и надписаните сметки, из страната отново лиснаха наводнения. А при това положение вече нямаше как и националното бедствие Емел Етем да не се покрие отново вдън Горите Тилилейски.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Срещи на върха и под него
Срещата на Г-8 в Хайлигендам започна в сложна обстановка. Дни преди 5 юни президентът на Русия Владимир Путин даде интервю, в което ясно отсече, че руските ядрени ракети ще бъдат ориентирани към обекти в Европа, ако Вашингтон продължи да разширява плановете си за разполагане на ракетни бази в Полша и радиолокационни системи в Чехия. През 2002 г. САЩ излязоха от договора за ПРО, който действаше в продължение на 30 години, и паралелно с Варшавския договор. Тук се насложи и проблемът с офицера от Федералната служба за безопасност Андрей Луговой, която бе заподозрян, че е отровил колегата си Александър Литвиненко. Диалогът между британската и руската дипломация се втвърди и повиши допълнително напрежението.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
А какво мисли Русия?!
Уважаеми дами и господа,
Както е известно, на 17 май опозицията в българския парламент провали ратификацията на договора за нефтопровода Бургас-Александруполис. Разбира се, последва нов опит за ратификация и на 29 май тя бе осъществена. Тук обаче не става дума за една нормална демократична процедура, а за една илюстрация на низходящия път на развитие, нежели на дълбоката криза в отношенията между България и Русия от последното десетилетие на 20 век и първото на 21 век.
Публична тайна е, че България отдавна не е между приоритетите на руската външна политика. Това особено силно се почувства след вестта от върха на Кремълската игла, добила усмъртяваща публичност: “Берите всю заграницу!” Днес българската държавна политика има нова ориентация: България вече е член на Европейския съюз. И на НАТО! С други думи, налице е промяна на геополитическата и културно-историческа същност на ориентацията на България, с всички произтичащи от това последствия, най-важното от които е откъсване на страната от ареала на източноевропейската и православна култура и превръщането й в съставна част на западната католическа и протестантска култура. Това, ако се запази като тенденция, неминуемо ще доведе до загърбване на проверените и изработени български духовни модели през вековете.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Коалиция на безсилието
Политическият цирк в следизборната нощ за евродепутати в НДК бе най-яркото свидетелство за безсилието и несъстоятелността на клоуните, участващи в политическия водевил, наречен българско държавно управление. За момент г-н Ахмед Доган допусна, че е спечелил най-много гласове в съперничеството с останалите политически формации и в еуфорично опиянение направи две фатални грешки, от които успя да се опази в продължение на 17 години преход.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Големия Брат не само те наблюдава - 2
Ще заостря вниманието към една "малка, но важна подробност". Каква е тази “подробност”.
Ако сте наясно с технологията на манипулацията на съзнанието, ако сте наясно с целта, която си поставят манипулаторите в конкретния сучай (предстоят някакви, каквито и да са избори), вие лесно ще долавяте “подробностите”. Ще обърна внимание на нещо много съществено. Подобно на властта, манипулацията също е отношение между хора. В този смисъл едно и също “съобщение” може да има различен отклик. Така думите на Доган пред аудитория от привърженици на ДПС имат по-скоро смисъл на скрита закана, тоест на властово въздействие - аз съм много силен, така че правете си сметката, - но те са планирани като опит за манипулация по отношение на противниците - хей, мухльовци, пак турчин ще ви владее, ако не гласувате. Но и в двата случая се разчита на недостатъчна информираност и грамотност на електората по въпросите на политиката и управлението.
Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
Прозрачност без граници
Бившият концлер Герхард Шрьодер вече пребивава повече в Швейцария, отколкото в Германия. В град Цуг заседава съветът на акционерите на консорциума "Северен газопровод", в който той е не само председател, но и един от представителите на "Газпром". В Цюрих пък се намира централата на издателския концерн "Ринигер", на който незаменимият Шрьодер е "консултант по въпросите на международната политика". Освен това той е незаменим и в Лондон, където е съветник на банка "Ротшилд".
Но това далеч не изчерпва златния дъжд, който се изсипва върху главата на височайшия пенсионер. Най-много пари печели той от лекции. През тази година Шрьодер ще споделя мислите си на над трийсет места по света. Всяка от тези изяви ще му носи по 70 хил. евро. Освен това миналата година той издаде и автобиографията си, която също ще му носи милиони.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Визитата на Буш в Германия започна с куриози
На 6 юни в немския град Хайлигендам започна срещата на Г-8. Джордж Буш долетя пръв и бе посрещнат от министър-председателя на Мекленбург-Горна Померания Харалд Рингсдорф. Рингсдорф бе известен преди това с откритата си неприязън към американския лидер.
Американският президент, със свойствената си демократичност, го потупва по рамото дружески. Но по някаква неясна причина това се сторило малко на Буш, той направил няколко крачки и повторил същото “приветствие”.
Колаж от световната преса>> Пълния текст...
Чичо Сам в София
Само след няколко дена* България ще бъде връхлетяна от поредния вселенски празник - в София пристига лидерът на свободния свят, олицетворението на Америка (която пък от своя страна въплъщава прогреса, и то в неговите най-пречистени форми), началникът на единствената световна суперсвръхсила и следователно фактическият началник на Земното кълбо, човекът от чието работно място (кабинетът му, сиреч) се управляват съдбините на човечеството - с една дума в София пристига президентът на САЩ Джордж Буш.
От друга страна Дж. Буш е „куца патка”. С този неблагозвучен (и донякъде неуважителен) израз в САЩ е прието да бъде наричан такъв президент, на който му се е случило да няма (или да е загубил) влияние върху законодателната власт, т.е. да няма подкрепата на мнозинството в горната или - по-важно - в долната камара на Американския законодателен орган. Това се е случвало и с други президенти, с други думи не е необичайна ситуация, а в сравнения с някои други неблагополучия, които по принцип могат да се случат (и са се случвали) на отделни американски президенти - това да си „куца патка”, си е просто едно нищо.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...


Тотална американизация:
- Вуте, колико е акъло на управниците ни?
- Два инча!..
карикатура: Тодор Цонев