"Нова Зора" - брой 22 - 5 юни 2007 г.

Преди да дойде Буш и когато си замине
Само за 17 години - съвсем кратко време, България преживя метаморфоза в своето политическо и икономическо развитие, както и в културната си идентичност. Промяна, каквато не е преживявала през целия период на своето съществуване.
Многовековната борба за извоюване на свое жизнено пространство, независимост и свобода, отстъпи пред васалната зависимост, в която бе поставена от мафиотската управляваща върхушка, заграбила властта.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Двигателят на комерсиалната глобализация
Настоящата статия посвещавам на 19-годишния италиански студент Карло Джуляни, умишлено застрелян на 21.7.2001 г. от полицаи по време на мащабните протести срещу срещата на Г-8 в Генуа, както и на хилядите ранени мирни демонстранти, брутално бити от силите на реда или пострадали от гумените куршуми и газовите гранати.
Автор: Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
Разграждането на държавата продължава
След като реши да извади на бял свят кадрите на българското разузнаване, правителството подготвя следващия удар върху държавността.
Служебната тайна вече няма да е секретна информация. Това ще стане с промяна в Закона за защита на класифицираната информация, съобщи шефът на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Писмо до редакцията
Уважаема редакция,
По случая с купулното цианидно излужване мога да Ви кажа един интересен факт.
В България през 70-80-те години започва мащабно търсене и проучване на цветни и благородни метали. Открити са над 35 такива находища, част от които са препроучени за по-сигурно.
Тогавашната власт възнамерявала да добие стотици тонове злато, за общо добро, разбира се. Не като сега.
Автор: К. ДИЧЕВ>> Пълния текст...
Чапкъните от сала на “Медуза”
След като големият син кораб се разби в рифовете на всеобщото презрение и неприязън, оцелелите корабокрушенци силно наумяват на “пасажерите” от сала на “Медуза”.
Това ни връща към капиталната творба на художника Жерико от 1819 г., изобразяваща окаяното състояние на последните живи пасажери от потъналия кораб “Медуза”. Там, на сала, както средоточат някои данни, са се разиграли и сцени на канибализъм. Тези сцени пък ни препращат към други едни, които можем да определим като политическо людоедство.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Оставяме, оставка, оставаме...
Над България духа вятърът на промените, тоест на оставките. От доста време избирателите очакват едни хора да освободят от присъствието си политическата сцена и министерските си кресла, но се получава нещо, което кара всинца ни да се питаме от кой глагол произтича думата оставка. От оставям, или от оставам?
Като правило българският политик се разделя с поста и облагите, които той му носи, само когато го изнесат с краката напред. Никога доброволно, дори да са го обвинили в най-тъмни престъпления. Оставката, казва той, щяла да означава, че е виновен.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Големия Брат не само те наблюдава
 • Анатомия и технология на манипулацията
 • Често ме питат защо непрекъснато цитирам Оруел. Сега няма да отговоря на този въпрос, но пак ще цитирам (на първо място това го изисква научната етика).
  Ще започна с извадка от книгата на Сергей Кара-Мурза “Манипулация на съзнанието”. Този откъс ще ми послужи като въведение в проблема, а след него ще приведа няколко примера за манипулация на избирателите в седмиците преди “първите избори в България за евродепутати”. И ако темата предизвика интерес у читателите, ще се постарая да я продължа. “Манипулацията на общественото съзнание по много признаци напомня на война на една неголяма, но добре организирана и въоръжена армия на чуждоземци против огромно мирно население, което не е подготвено за тази война.
  Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
  Какво се случи?
 • Българските политици се подиграха с първите евроизбори
 • Никой в България не разбра ни кого избира, ни защо избира на първите евроизбори (20.05.2007 г.). Михаил Миков, председател на ПГ на „Коалиция за България” се оплака в нощта на 20.05.2007 г., че европейският „дебат” бил подменен от враговете на БСП с привличане на общественото внимание към различни вътрешни (български) скандали. Това може да е така, но политиците затова са политици и затова имат предизборни щабове, за да има кой да мисли за всякакви възможности в предизборната борба. Тези политици са виновни, че мнозинството българи така и не разбраха, че избират 18 души, които няма да бъдат национална група в Европарламента и няма като национална група да защитават българските национални интереси. Теоретично тази възможност се запазва, но чрез европейските парламентарни фракции: група на социалистите, група на алианса на демократите и либералите, група на европейската народна партия и на европейските демократи, група Идентичност, Традиция, Суверенитет и др.
  Това просто означава, че в най-добрия случай българските национални интереси може да бъдат огласявани, но едва ли ще бъдат отчитани. Ролята на Европарламента е да защитава „националните” интереси на общността и в него политиката се прави от фракциите. Следователно, вътрешният политически „дебат” в България трябваше да се съсредоточи върху позициите на кандидат-депутатите и на техните партии по европейските „национални” интереси, и как те са свързани с българските национални интереси.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Обелискът на Нимейер
  В Каракас предстои изграждането на 100-метров наклонен обелиск, чийто връх ще е насочен към САЩ. Монументът ще струва 1 милиард от долара.
  "Това ще бъде най-голямата инвестиция в Южна Америка, достоен символ на независимостта и мощта на нашия континент". Така представя грандиозното съоръжение Уго Чавес в телевизионното си предаване по държавния канал "Телесур". Автор на проекта е не някой друг, а маестро Оскар Нимейер. Името на 99-годишния бразилски архитект нашумя преди около половин век, когато той издигна върху изпепелените от тропическото слънце пампаси новата модерна столица на своята родина.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Защо американската армия не може да победи "избрания" от Вашингтон противник
  „Опасно е за нас американците да вярваме , че можем да спечелим всяка война по всяко време”, предупреди през лятото на 2003 г. американският военен историк проф. Лорънс Фридмън. Бързата победа в Ирак, каза той, не означава нищо - много по-сложно е да се постави под контрол завзетата територия. И се оказа прав - на 1 май 2003 г. президентът Джордж Буш обяви края на войната в Ирак, а на 10 януари 2007 г., демонстрирайки собствената си слабост, трогателно призна вината си за провала!
  Остава открит въпросът защо американската армия не може да победи „избрания” от Вашингтон противник? В очертаващия се дефицит на енергоресурси военно-политическото ръководство на САЩ реши да установи пълен контрол на Големия Близък изток, един от ключовите енергийни суровинни райони.
  В похода си американското командване стъпи на стратегическата инициатива от 11 септември 2001 г. и на опита от водените до този момент локални войни.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...


  Отново...
  карикатура: Тодор Цонев