"Нова Зора" - 21 - 29 май 2007 г.

Кога кънти тишината?
 • За тупурдията в горната махала и тишината в долната махала
 • Ако по правило досега всички избори в България се поднасяха като „исторически събития с непреходно значение”, то отминалите току-що евроизбори съвсем естествено се изживяваха (от пряко заинтересуваните) като епохални, вселенски, и дори някак галактично-космични.
  Шега ли е наистина - избраниците (на съдбата поне, ако не на народа) ще могат да видят на живо самия Жозе-Мануел - и т.н. - Барозу! Ще се ръкуват с него - за завист на всички други неизбрани!
  Пък и командировъчните, казват, не били никак лоши.
  Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
  Кой кум, кой сват, ... кой евродепутат
  Кой кой е? Кой ще гласува? Кой ще гледа и пасува? Кой за кого ще пее? Кой последен ще се смее? Кой какво планира? Кой разигра панаира? Кой как реагира? Кой кого рекетира? Кой кого сезира? Кой за кого лобира? Кой къде инвестира? Кой чии пари препира? Кой ще изцеди пешкира? Кой срещу какво протестира? Кой ще стачкува? Кой нагло празнува, докато София “плува”? Кой накъде се цели? Кой губи и кой печели?..
  Автор: Рени МЕРЕТЕВА>> Пълния текст...
  Ножът опря до кокала
  Това, което трябваше да стане - стана. Първите евроизбори преминаха като в турска провинция. Турците, солидарни както винаги, пуснаха бюлетини, зачеркнати от други. Недостигащите изборни туристи, заради “закона за 3-месечна уседналост”, бяха компенсирани с купени гласове на циганите. “Раздаваха ли ви пари?” - задаваха риторичен въпрос журналистите. “Даваха по 10 лв. и по 2 кебапчета” - отвръщаха ромите, лъжейки като чисти цигани. Всъщност раздаването е било по 10 евро (нали са евроизбори), а към кебапчетата най-вероятно е имало и бутилка бира.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  На крив Соломон, времето му пречи
  Най-тъповатият анализ на избирателната активност даде печално известният атлантик Соломон Паси, който все още преживява доволно извън затвора, където всъщност му бе мястото. Видите ли, дъждът и спокойствието били причина за слабото гласуване. От тези мисли могат да се направят съответни промени в прогнозата за времето и народопсихологията на българина. Значи на 20 май дъжд е валял само над главите на българските избиратели, а турците са се радвали на слънце и суша. Също така, неспокойните и нервни български граждани с турско етническо самосъзнание отишли да гласуват, а спокойните и благоденстващи българи - не!
  Автор: Доц. д- р. Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
  Провал на очакванията или очакван провал?
  Пороища, смерч, кебапчета и петолевки за ромския електорат белязаха деня на първите европейски избори в България от 20 май 2007 г. А вечерта, когато започнаха да се броят пилците, на някои политически лидери им идеше да се удавят от срам.
  Въпреки тоталния погром на отдавна разбитите авари, само Иван Костов си подаде оставката, поемайки политическата отговорност. Софиянски се покри, в усмивката си, разбира се, а Стоянов заяви, че няма да подава оставка, но размисли и след 24 часа последва примера на Костов. Но и оставката на Командира е до 15 септември, когато Националната конференция на ДСБ със сигурност ще поиска от „новия Стамболов” да остане на поста си. Докога ще е оставката на Стоянов, още не е известно...
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Ако се поучим от челния опит на Турция
  Реджеп Ердоган ефенди, премиерът на братска Турция и пряко началство на някой си Доган, който пък на своя ред е началство на някой си Симеон и на някой си Станишоглу, напоследък си има коджа неприятности.
  Да вземе, значи, Реджеп ефенди и да нарече “сайън” гниещия в затвора от осем години кюрдски лидер Абдулла Йоджалан. Което означава, че е нарекъл затворника на турската демокрация “уважаемият Йоджалан”. Че като ревнаха ония ми ти анадолски газети, че като го натисна оная опозиция - шега няма, току виж го смъкнали от поста.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Най-полицейската държава в света
  Ако си мислите, че става дума за Съединените щати, грешите. Най-полицейската държава в света е Англия, най-старата и най-солидната "демокрация" в света. А ето и някои доказателства: Статистическият жител на Лондон е фотографиран против волята му от монтираните из града камери 300 пъти дневно. Снимат го в магазините, в службата и по улиците. Увековечават го, когато се почесва, когато си чопли носа или целува жената на ближния в асансьора. Фотографират го дори когато шофира из страната.
  По данни от чуждия печат>> Пълния текст...
  Когато Буш съсипва дори собствената си партия
  „Дори републиканците преценяват вече, че президентът е некомпетентен. Решението? Да се възложи на главния секретар на Белия дом да вземе нещата в свои ръце в очакване на изборите” Това пише Дейвид Игнасиус във в. „Вашингтон пост”.
  Както казва една поговорка, глупост и кашлица не могат да се крият дълго. Също и некомпетентност, ще добавим ние, които сме препатили от управляващи, дето учат бръснарския занаят върху собствените ни глави. Във всеки случай некадърността проличава още през първия мандат. Това, че не американците, а Върховният съд на САЩ определи Буш за президент на изборите през 2000 г., е добре известно. Тогава съперникът му Ал Гор имаше 250 000 гласа повече, но „измисленият президент” Буш (така го нарече носителят на „Оскар” за филма „11.9 по Фаренхайт”, режисьорът Майкъл Мур), влезе триумфално в Белия дом. При това спечели убедително още един мандат, заради „смяната на режима в Багдад” и залавянето на Саддам Хюсейн.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Горчива клоунада
  Никой народ не си избира поробителите, нито освободителите. Към първите изпитва изконна ненавист, към вторите - заслужена благодарност. Но когато политически помияри се опитват да накарат своя народ зорлем да намрази освободителя, за да угодят на някое посолство, замирисва на проституция.
  Както излиза напоследък, за всичко ни е виновна Русия! Тя ни е най-големият враг! Предлага да ни направи нова по-евтина АЕЦ - помиярите в хор лаят, че ставаме “зависими”. Кандърдисва ни да изградим съвместен нефтопровод с Гърция, от който ще печелим доста от транзитни такси, помиярите изпадат в истерия: Русия щяла да ни съсипе пристанището, ще ни развали туристическия бизнес и... ще ни зароби икономически! И изобщо Русия е много подла! И такава си беше...
  Автор: Георги КАРДАНОВ>> Пълния текст...
  Дълбок познавач на българското изкуство
  На 17 май т.г., един ден преди рождената дата на художника изкуствовед Лазар Марински (роден на 18 май 1915 г. в с. Славейно, Смолянски окръг, починал на 5 август 2005 г. в София) в галерия “Аргос” (ул. “Д-р Стефан Сарафов” 7, кв. “Иван Вазов”) се откри изложба с негови картини. В продължение на един месец ценителите на живописта ще могат да се запознаят с неизвестни творби, създадени от автора по време на следването му в Художествената академия в София (1936-1941). Марински завършва живопис при известния педагог проф. Никола Маринов.
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...


  Ха, наздраве, за...
  карикатура: Тодор Цонев