"Нова Зора" - брой 20 - 22 май 2007 г.

Феодалната демокрация на България
Днес, когато морето на българския еврооптимизм започна да се подквасва (така че чак замириса на вкиснао), е крайно време да се замисим вру някои фундаментални въпроси. Наример за демокрацията по български, която придобива все по-ясни феодални характеристи.
Известният руски дисидент Александър Зиновиев, лежал в съветски затвори и изгонен на Запад, има едно много поучително сравнение между свободата в СССР и САЩ. На първо място, имаш относителна свобода да ругаеш непосредствения си началник, и съвсем никаква - да кажеш нещо против Брежнев, защото ще те арестуват. На Запад можеш да ругаеш колкото си искаш Буш, но не и да кажеш нещо лошо за непосредствения си началник, защото тутакси ще те изритат на улицата...
Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
1001 приватизации
 • Кризата в телекомуникациите и раздържавяването на БТК
 • Няколко години продължи приватизацията на Българската телекомуникационна компания (БТК). Накрая раздържавяването все повече наподобяваше на несръчно режисирана пиеса, вместо на пресметнат икономически акт.
  Българската общественост и до днес не е наясно защо това държавно предприятие с годишна печалба от над 253 милиона лева за 2003 г. непременно трябва да бъде продадено, и то на фирма без опит в този бранш. Липсваше качествен купувач и световната пазарна конюнктура в бранша от години бe повече от лоша. А кешовата цена от 235 млн. евро за 65% собственост бе меко казано съмнитeлнo ниcкa, тъй като е само около една четвърт от реалната стойност за такава компания. Само недвижимите имоти на БТК бяха оценени по-скъпо. Подобни предприятия обикновено се търгуват от 10 до 12 пъти по-скъпо от годишната им печалба - т.e. за БТК реалната й цена още 2003 г. бе между 1,3 и 1,5 млрд. евро.
  Автор: Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  Започва голямата битка за България
  Един на пръв поглед “нормален” за нашите парламентарни нрави случай ни дава основание да мислим, че България отново, като преди почти век, се оказва в центъра на голямата световна игра. С всички съдбовни за народа ни последици.
  За какво иде реч? В четвъртък Народното събрание трябваше да утвърди на второ четене параметрите на договора за строителство на нефтопровода Бургас-Александруполис. С което да се сложи точката над “и”-то на продължилата вече две петилетки сага с този наистина геостратегически проект.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Пак удариха българския селянин
  Откакто през 2001 г. ДПС се докопа до изпълнителната власт, и по-точно, узурпира земеделието, българският селянин бял ден не е видял. Всяко евро, което ни подхвърляха от Брюксел, и всеки лев, гласуван от Държавния бюджет, отиваше за структурите на Доган. По този повод навремето дори започнаха да наричат министър Мехмед Дикме “министър на тютюна”. Сега неговият наследник, Нихат Кабил, стовари поредния удар върху българското село. Той е издал наредба, съгласно която отпада досегашната възможност за признаване на организация на производители на плодове и зеленчуци на основа само на критерия за притежавана площ. Вместо това ще се изисква доказване на реализирана на пазара продукция. Минимум 7 производители на плодове и зеленчуци с най-малко 100 000 евро годишен оборот ще могат да създадат организация на производителите.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  ДПС посегна и на Витоша
  Дълго време софиянци не разбираха що е това ДПС. И се отнасяха с недоверие и дори насмешка към сънародниците си от т. нар. смесени райони, пропищели от произвола на ДПС. Е, сега и столичани ще опитат всички сладости на “опазването на етническия мир”. Който не е нищо друго, освен позорно отстъпване пред всичките нагли претенции и лакомия на анкарските петоколонци. И понеже апетитът идва с яденото, депесарите решиха, че може да се направи далавера и с Националния парк "Витоша".
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Робството на посредствеността и користта
 • Българската армия като ЕАД за военни услуги!
 • България е предвидила за военни разходи в Държавния бюджет за 2007 г. около 2.4% от БВП, което възлиза на около 2 млрд. лева. Перспективата е - съгласно “План 2015” - делът от БВП за армията да нарасне до 2.6%.
  Числеността на българската войска е под санитарния минимум за армия на суверенна държава. За сравнение в бюджета за здравеопазване за 7.5 милиона българи са предвидени под един милиард лева, а за финансиране на цялата образователна система - около 900 000 ученици, около 127 000 редовни и задочни студенти и БАН - около 600 милиона лева.
  Целта на тези няколко реда е не да обясняваме защо данъците, които плащат българските граждани, трябва да се разходват за опазване здравето на хората, нито защо трябва да се образова младото поколение, нито защо разходите за образование и здравеопазване на цялото българско население са обидно малки в сравнение с военните разходи. Интересува ни по-скоро въпроса дали изобщо е необходимо да се предвиждат военни разходи в бюджета за армия, която в този състав нито може, нито се предвижда да изпълнява функции по отбрана на отечеството!
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Нужен ли е на България антикризисен проект?
  Неотдавна министър-председателят Станишев излезе със заявление, че през последните две години страната ни има икономически ръст от 13%, като само за 2006 г. растежът е 6.5%. Такива хвалебствия за позитивния растеж, “излъчени” от поредните ръководители на страната, заливат постоянно българското общество. Убеждават ни, че сме добре, дори много добр-р-ре. И ако за иван Костов като професионален лъжец това бе обяснимо, изказването на Сергей Станишев би следвало поне да бъде анализирано. Всички досегашни т. нар. реформаторски правителства след 10 ноември 1989 година насам, на официално равнище продължава да доминира философията и мисленето на „редукционизма”.
  Казано по друг начин, същността на социално-икономическото развитие се свежда само до растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България в абсолютни цифри. Това налага и настоящия анализ.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Поредният скандал с американската дипломация
  Малко спретнато скандалче пак тресе оръфания имидж на американската политика. Както покрусено мънкат замесените в скандала глобалистки медии, прочутият Радован Караджич, обявен от щатската пропаганда, за вдъхновител на “геноцида” в босненската Сребреница, вероятно никога няма да застане пред Хагския трибунал, който вече умори няколко сръбски лидери.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Димящи дула
  Ама много стана вече. Мине се не мине време и - бум! Медиите огласяват случката и с едва прикрито възхищение отбелязват, че убийството било извършено много професионално. Като че ли става въпрос за отстрелване на патици.
  Намерихме с какво да се хвалим!
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Глобалистите развратиха дори германците
  Корупционен скандал във “Фолксваген”, скандал в “Мерцедес”, скандал в “Опел”...
  Ами да, случват се и такива работи, казваха си немците и продължаваха да живеят със самочувствието, че страната им е сред най-некорумпираните в света. Поредният скандал със “Сименс” обаче сложи край на тези илюзии. Сега германците започват да разбират, че не Франция, Италия или Източна Европа са шампионите в голямата корупция.
  По данни на западния печат>> Пълния текст...
  Слънчевият мъжки глас на поезията
  Странички за Андрей Германов
  - Ела - казва ми редакторът на вестник “Нова Зора”, - ела да поговорим за Андрей Германов: годишнина от смъртта му се задава, кръгла годишнина от рождението му...
  Да, Андрей си отиде през май, в тази 2007 година можеше да вдигне чаша за своите 75 години. Но не бе му съдено. Откъсна се ненавършил и петдесет, замлъкна един от светлите и тъжни гласове на българската поезия, угасна една от нежните и гневните мелодии, в която се възпяваше цветчето, птицата, живота и ненавистно се жигосваше нечовеколюбието, измамата и коварството, вещаеше се “смърт на вълците”. Секна един от силните гласове на нашата лирика, който в началото пристъпваше бавно и тихо сред по-шумните си връстници, но крачката му беше стабилна, тежка и равноускорителна. Погледнато от днешния ден, е странно как през 1957 г. Георги Джагаров чете в Съюза на писателите доклад на младите поети, а Германов не се споменаваше, как сме отпечатали в списание “Септември” подборка от 30 млади автори, а Германов го няма. Нали е далече от София, учител в провинцията... Дори в 1962 година в статията на Пенчо Данчев за младата поезия го няма. Но в 1968 година същият този Пенчо Данчев дойде на работа в редакцията на списание “Септември” и ми вика: "Знаеш ли, аз в последните години малко се бях пооткъснал от поетите - какво ново, какво интересно и какво значително?" Говорихме дълго, донесох му цяла чанта разни книги, разменихме думи за различни поети. Идва един ден и сияе: - Какъв солиден поет бил станал Германов. Браво на Андрей!
  Той наистина вече бе показал своето можене, изявил се беше като автор, умеещ да види явленията, да осъзнае идеите, да ги въплъти в художествен изказ. В стиховете му се открояваха релефни образи, живописни рисунки, показваше се като певец на делничния свят, на безшумния подвиг, на когото крясъкът е по природа чужд, помпозността му е противна, биенето по гърдите би го огорчило, далече е от елементарността и веселяшкото викане на ура, при които щръква лекомисленият удивителен знак.
  Автор: Найден ВЪЛЧЕВ>> Пълния текст...


  Мераците на Бай Ганьо:
  - Хайде, моме, да се венчаем пред олтара на Отечеството!..
  карикатура: Тодор Цонев