"Нова Зора" - брой 19 - 16 май 2007 г.

Не гласувайте!
Христо ТЕПАВИЧАРОВ

Изборите за депутати за Европейски парламент, насрочени за 20 май т.г., по една ирония на съдбата, са първата възможност, която българският народ получава през последните седемнадесет години, за да изрази отношението си към начина, по който управляващата върхушка присъедини България към Европейския съюз и унизителните условия, при които договори присъединяването ни. Ако има безсмислени избори за българина това са именно изборите за евродепутати. Просто защото от Европейския парламент нищо не зависи.

Той не може да взема решения, задължителни за страните членки на съюза по никакъв въпрос, тъй като се намира извън структурата на механизма за вземане на решение в ЕС. Механизмът за вземане на каквито и да е решения в Европейския парламент е гласуване. Решенията и препоръките се приемат с мнозинство от гласовете и те не са задължителни за никого. Основният принцип, определящ характера на Евросъюза и на който се базира нормалното му функциониране е принципът на консенсуса, т.е. съгласието на всички държави членки при приемането на задължителните решения. Всяка държава членка на съюза може да блокира всяко решение, с което не е съгласна. И твърде вероятно тук изключение може би ще направи България.
ЕП е скъпо струваща зала за обмяна на мисли, и за разговори, в която разделените по партийна принадлежност групи депутати, обсъждат и гласуват препоръки. Но те имат малко общо с дневния ред на обществото в съответните държави. Самият факт, че са част от една европейска структура, неотговорна пред никого, ги прави по-близки помежду си, отколкото с държавите, чиито граждани са.
Този факт обуславя и интереса на евродепутатите да поддържат съществуването на измисления дневен ред на ЕП без институционална връзка с обществата, които са ги избрали, както и с ЕС. Поради тази причина Европарламентът не прави политика, а политиканства по проблеми от интерес за едно или друго лоби в страните членки. Затворете очи и се заслушайте в посланията на кандидатите на различните български партии и ще чуете приспивната им песен, общите им фрази, прикриващи професионална немощ, и обещанията как ще защитават вашите интереси, как ще осигурят работа на всички, как ще бранят българския национален интерес, как ще ви построят мост, а ако нямате река, и река ще ви прекарат... Едни обещават да покажат европейското лице на България, каквото очевидно избирателите нямат, други - по байганьовски ще съживяват изключените реактори в Козлодуй, трети ще демонстрират азиатската предприемчивост на нацията, а четвърти, изчерпали всичко останало, ще демонстрират достойнство!
Тези същите хора, които превърнаха София в сметище, които разграбиха общинското и държавно имущество, които превърнаха градинките в бензиностанции и кафенета, които ликвидираха детските градини, безплатното образование, безплатната медицинска помощ и социалната осигуреност, ограбиха спестяванията ви, приватизираха пенсионните ви фондове чрез присвояване на индустриалните и предприятията за услуги, изграждани в продължение на четири десетилетия от днешното поколение пенсионери. Приватизация до дупка, дотогава, докато управляващите партии и паразитната администрация се освободят от всякаква пряка отговорност за управление на средства за производство, които биха могли да повишат благосъстоянието на българския народ.
Ето такава политика препоръчва на българските управници Европарламентът и силните в него. От българските евродепутати нищо няма да зависи, но целият национален политически спектър е запретнал ръкави да изпрати свои представители. И всеки един от вписаните в листите на отделните партии се смята за най-достоен! Как да не им завидиш на самочувствието.
Как тези представители на различни политически котерии, които нямат единно мнение по нито един вътрешно- или външнополитически въпрос от национален интерес ще защитават интересите на избирателите си в институция, от която нищо не зависи? Първото ниво е вземане на решения, които никого не задължават! Второто ниво е, участие на български евродепутати при вземането на тези никому ненужни решения от ЕП. Ако ли пък случайно някога нещо зависи от българските евродепутати, ще се намерят достатъчно паневци, стояновци, мехмедовци и тошевци, за да провалят всяко полезно решение.
Няма значение кой ще седне на евродепутатски стол, тъй като българските евродепутати нито могат да навредят, нито могат да помогнат на България в настоящия момент. Поне това е моето убеждение.
България сама трябва да си помогне, тук, на място. Време е за референдум! Време е народът да осъди чрез пълен бойкот на предстоящите избори политическите самозванци, наричащи себе си политически елит. Да ги оставим сами да гласуват за себе си. Ние не можем да ги спрем, тъй като дори един глас им е достатъчен, за да се само-изберат. Такъв е законът, който са си гласували. Но можем да не участваме в избори, които легитимират представителната им власт! Нека в ЕП да представляват само себе си и божествата, на които служат!
Уважаеми съграждани, лишете кандидатите за български евродепутати от народа, който политическата класа употребява като движима собственост! Не гласувате! Време е народът да бламира т.нар. политически елит, защото, ако те са единственият възможен избор, който българската нация може да излъчи, то ние, които ги избираме, би трябвало да сме политически боклуци. Защото нормални граждани трудно биха избирали в продължение на десетилетия такава хищна, грабителска и самодоволна сбирщина от случайни персони. Те търсят изход в голите обещания на несъстояли се царе, генерали, ефрейтори, дезертьори и паразити, изсмукват жизнените сокове на нацията и ги превръщат в банки, бизнесцентрове, бензиностанции, спа-центрове, палати, сечища и хиляди обръчи от фирми...
Във Франция гласуваха 85% от избирателите за президент на страната. На французите не им е безразлично кой ще ги управлява и затова гласуват. Призовавам ви - не гласувайте за онези, които не искате да ви управляват, защото нито могат, нито знаят, нито искат да знаят как се управлява благословеното място България.

Нагоре
Съдържание на броя