"Нова Зора" - брой 19 - 16 май 2007 г.

Европа - за смет
Людмил НЕДЯЛКОВ

Седмица преди изборите за евродепутати България продължава да живее под знака на скандала Ангел Александров - Румен Овчаров, в който са набъркани или поддякват софийският градоначалник Бойко Борисов, изпълнителният директор на холдинга „Булгартабак” Христо Лачев, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова(тя и председател на Надзорния съвет на „Булгартабак”), следователката Татяна Шарланджиева и дори бившият и.д. изпълнителен директор на софийската „Топлофикация” Георги Рогачев.
С коментари, препоръки и с мълчание, в пошлия „ВИП Брадър” участват още премиерът Станишев, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, съдружникът им в доразграбването на България Ахмед Доган, президентът Георги Първанов, лидерите и активистите на опозиционните „политически сили”. Не минава и ден, без да се спомене зловещото Шесто управление на ДС - вълшебното оправдание за „червени” и „сини” политици, обвинени в някакви грехове.
СДС и ССД поотделно поискаха вот на недоверие на правителството, ДСБ - само оставката на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В отговор той заяви, че оставката на един вицепремиер и заместник-председател на управляващата партия БСП е политически акт, който ще дестабилизира държавата. Следователно, няма да подава оставка, а ще иска уволнението на шефа на НССл Александров.
Междувременно, по собствена воля, или по препоръка на главния прокурор, Ангел Александров излезе в отпуск, за да не пречи на разследването, а министърът на икономиката и енергетиката замина с делегация за Москва. Въпреки решението на премиера Станишев да уволни заместника му Корнелия Нинова и заместник- министъра по бедствията, авариите и катастрофите, Делян Пеевски. Самият вицепремиер бе пуснат в домашен отпуск, който ще ползва след завръщането си от Москва.
Овчаров, дето смяташе, че няма кой да му предложи да се отстрани от разследването, сигурно се чувства предаден от своите. Дори министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви, че ако някой се опитвал да влияе на разследването, бил той в изпълнителната или съдебната власт, трябва да си носи последствията. Очевидно не само премиерът Станишев ще да е бил „смутен” от разразилия се скандал. Защото след срещата му с Борис Велчев на Гергьовден, главният прокурор квалифицира скандала като „омерзителен”. За разлика от президента Георги Първанов, който го нарече снизходително като „обиден за държавата”.
По-рано Станишев бе казал прибързано, че се надява скандалът да има оздравителен ефект върху... следствието. За оздравителни мерки в Министерството на икономиката и енергетиката се сети след завръщането си от Португалия, но по-добре късно, отколкото никога. Впрочем Станишев изрази несъгласие с казаното от президента, че мерките били закъснели.
И като си помисли човек, че всичко тръгна от софийската „Топлофикация”! Която се оказа спестовна касичка не само за Вальо Топлото и мама Цеца Димитрова, а и за част от „политическия и бизнеселит”. Със и без изпълнителен директор на „Топлофикация”, сметките за парното на софиянци растат, пропорционално на дълговете на дружеството. Очевидно някой го води към фалит, за да бъде приватизирано както МК „Кремиковци”, авиокомпания „Балкан,” БТК или електроразпределителните дружества.
Докато дружеството се източва, Бойко Борисов и Румен Овчаров си прехвърлят вината за кражбите, придърпвайки към себе си заслугите за тяхното разкриване.
Така щяха да си доизкарат мандата, ако не беше избухнал и скандал с опита за скрита приватизация на „Булгартабак,” който шефът на НССл Ангел Александров твърди, че е започнал да разследва. Подразнен от упреците за буксуващото разследване на аферата с „Топлофикация”, Александров сподели публично, че има изтичане на информация за хода на следствието, като визира Корнелия Нинова (от МИЕ) и своята подчинена следователка Татяна Шарланджиева. Последната дори бе предложена за дисциплинарно уволнение и делото вече е насрочено.
Според Александров, Нинова и Шарланджиева са предупреждавали Красимир Георгиев, собственик на фирма „Фронтиер”, приятел на Р.Овч. и съдружник на Вальо Топлото и майка му Цеца в „бизнеса” им в Банско. Доказателствата за тяхното престъпно сътрудничество при възпрепятстване на разследването били събрани със специални разузнавателни средства (СРС), включително с подслушване на телефонните им разговори. В медиите се тиражира и новината, че шефът на следствието разполага с уличаващи снимки от Боровец. Тоест, знае „кой с кого спи”. На снимките бил и еврокомисарят Франко Фратини, с когото Овчаров караше ски на Боровец.
Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Не и в България.
На свой ред двете дами, Нинова и Шарланджиева, разтръбиха в медиите, че шефът на националното следствие се е опитвал да им оказва натиск. От същото се оплака и изпълнителният директор на „Булгартабак” Христо Лачев, като добави, че Александров е искал от него не само компромати срещу Нинова, а и по 150 000 лева на месец. Може да се предполага, че парите са били за ДПС, имайки предвид приятелските отношения на Александров с Доган. Ахмед обаче призна само за приятелството си с шефа на следствието, без да го защити открито. На предизборна среща в Хасково лидерът на ДПС заяви, че политиците не трябва да се намесват в скандала, а трябва да осигурят комфорт на прокуратурата, за да стигне до дъното. Значи Доган вече е направил каквото е трябвало и ДПС ще излезе от скандала в бяло. НДС В- също.
Междувременно Александров сподели пред ВСС, че е бил заплашван с физическо ликвидиране от самия „стопанин на държавата” Р. Овчаров. Не лично, а чрез посредници. Овчаров отвърна, че зад атаката срещу него стоят икономически интереси, включително на лица в БСП, работили в Шесто управление на ДС. Те били засегнати от прозрачната приватизация, понеже били свикнали да получават незаслужени държавни пари, което Овчаров нямало да позволи. Излиза, че има кой да получава незаслужено държавни пари, но нейсе.
Коалиционният партньор, лидерът на НДСВ Симеон СКГ посъветва благо да не се вторачваме толкова в корупцията, защото имало по-актуални неща. С което направо призна, че корупцията хич не е чужда на управляващата тричленка. И че борбата срещу нея е също тъй безнадеждна, както битката на Дон Кихот с вятърните мелници.
И как да е иначе, след като съвсем наскоро исландският собственик на БТК, „Вива Венчърс”, на който преди три години царско-турското правителство хариза 65% от компанията за 280 млн. евро, я препродаде тройно по-скъпо - за 1,08 млрд. евро, на американската AIG Global Investment Group.
Вероятно ще узнаем истинската цена на електроразпределителните дружества, които пък Р.Овч. хариза на австрийската EVN и германската E.ON, когато те бъдат препродадени на други печалбари.
На фона на ставащото, най-нелепо прозвуча твърдението на Овчаров, че се разпадала държавността. Той наистина ли се взема за стожер на държавността? Може ли да се разпадне нещо, което отдавна се е разпаднало на атоми? Или министърът си е спомнил Лениновото твърдение, че и атомът е неизчерпаем?
За марксистко-ленинското определение на социализма като първа фаза на комунизма, Овчаров предпочита да не си спомня. Иначе нямаше да казва, че БСП нямала да връща социализма. Което значи, че ще връща капитализма, макар че него щяха да го върнат и без „ляво-дясната” Столетница.
Ако обобщим казаното и написаното за и от цитираните по-горе персони, участници или коментатори на скандала през последните седмици, ще стигнем до няколко заключения.
Първо, че за званието „стопанин на държавата” воюват вицепремиерът Р. Овчаров и негови съпартийци от Шесто управление на ДС, които защитават колегата си Александров.
Второ, че борбата с организираната престъпност е обречена, докато стълбата не се измете отгоре надолу. Щом и шефът на НССл рекетира, както министъра на икономиката и енергетиката, да си вървят и двамата едновременно. Или и двамата лъжат, или и двамата казват истината: за своя опонент, не за себе си! Народът пък се убеждава, че и едните, и другите са маскари.
Трето, че Главният прокурор не е съвсем безпристрастен, щом пренебрегва доказателствата, събрани със СРС за МИЕ и не повдига обвинение срещу Р. Овчаров. Или пък срещу Ангел Александров за оклеветяване на министър Овчаров. А може и Б. Велчев да не вярва, че казаното от главния следовател е клевета, но проявява лоялност към БСП? Със сигурност Велчев, както и Станишев, не вярва на българската Темида, щом предлага експерти от ЕК да наблюдават делото. Очевидно, за да се пресекат всякакви опити за разпъване на политически чадър над някой от споменатите герои от скандала.
Четвърто, че страната ни се носи като самолет без пилот, или с пилот, който не знае да каца. Станишев най-после прояви характер, макар че трябваше да натири от поста и Румен Овчаров, вместо да го праща в отпуск. Той би трябвало да е също толкова „смутен” и „омерзен” от информацията на НССл за МИЕ, колкото от твърденията на Христо Лачев за рекетирането му от Александров. Ако премиерът поне временно не отстрани от длъжност своя вицепремиер, сам би заслужил отстраняване с целия си кабинет.
Тук възниква резонният въпрос: как може да стане това отстраняване? Във всеки случай не с вотове на недоверие, които бетонират кабинета за нови шест месеца. Забелязвате ли, че ДСБ, най-яростният критик на тройната коалиция, иска само оставката на Р. Овчаров? Да не би Костов да вярва, че Станишев ще захвърли баласта Овчаров, за да спаси правителствения балон?
Не! Командира не иска да се води по акъла на Петър Стоянов в една изгубена кауза. За него е най-важно да запази самостоятелността на ДСБ и да я наложи като първа сила в дясното пространство, без която не ще може да се сформира дясно правителство. Може на тези избори в ЕП да влезе само един десен депутат, но той трябва да е от ДСБ!
Сметката е направена без кръчмаря, но какво от това? Ако Петър Стоянов стане евродепутат, поне ще спре да се пречка из краката на Командира.
Страната е готова за смяна на кабинета, но не и „политическият елит”, който се е окопал около държавната копаня и само с бой може да бъде откъснат от нея. Той ще стиска кокала, докато не види друг, по-тлъст. Това, че старите муцуни парадират с подмладените евродепутатски листи е стар номер. Да не би сред тях да не се разкриха бивши доносници на ДС? Не е ли Петър Стоянов водач на листата на СДС? Не е ли Соломон Паси в листата на НДСВ? НДСВ било европейското лице на България! Ами че другите партии да не са еврозадника на България?
Ако слушаме социолози и политолози, изгрява звездата на ГЕРБ, начело с ББ. Някои дори пророкуват коалиция на БСП и ГЕРБ. Не писа ли обаче едно американско списание за криминалното досие на лидера на ГЕРБ? Някой да го е осъдил за клевета? Представяте ли си един кабинет начело с Борисов, в който човек като Р. Овчаров ще е вицепремиер и министър на икономиката и енергетиката!?
Не беше ли Борисов част от управлението, което хариза БТК, погреба четирите блока на АЕЦ „Козлодуй”, подписа скандалната концесия за магистрала „Тракия” и освен в НАТО ни набута в иракското и афганистанското блато? Не беше ли Борисов главен секретар на МВР, когато Милен Велчев превъртя външния ни дълг така, че задлъжняхме с още 250 млн. долара? Като кмет на столицата, кои проблеми реши той? С боклука ли се справи, или с уличните псета? Или пък с „Топлофикация”?
В кръга на шегата, предлагам на мястото на Р.Овч. и ББ незабавно да се назначат техните съпруги. Защото, ако вярваме на имуществените декларации, и двамата са бедни като църковни мишки - целият семеен имот е в ръцете на жените им. Да си министър на мегаминистерство или столичен кмет, а у дома да си мъж под чехъл, значи че не ставаш за управник. Това не са политици, а будали, които вода газят, жадни ходят, ще рече бай Ганьо.
Виж, жените им са друго нещо, богати са и по презумпция не могат да бъдат корумпирани, освен с много пари. Съпругата на ББ дори е банкер (СИБанк), а мъжът й с един боклук не може да се пребори.


Вратата на Бай Ганьо към Европа
карикатура: Тодор Цонев

Решението е съвсем просто: боклукът да се върне там, откъдето е дошъл в София, или да бъде изпратен в Европа. Както Софиянски, П. Стоянов, Д. Стоянов и т.н. в Европарламента. Европа за тях, боклукът - за Европа. Или Европа за смет?
Румен Овчаров бе нарекъл държавата „Биг Брадър”. Да, но от това шоу само един излиза със 100 000 или 200 000 лева. А както ще забележите, от шоуто на Овчаров -Александров само един герой остана в къщата. Това е шефът на „Булгартабак.” Христо Лачев. Това означава ли, че „стопанинът на държавата” не е Р. Овчаров, а някой, който държи съдбата на тютюневия холдинг?
Защото заради приватизацията на „Булгартабак” изгаря втори министър на икономиката. Доган трябва да е самият „Биг Брадър”, който уведомява дембелите в шоуто, че трябва да си ходят.

Нагоре
Съдържание на броя