"Нова Зора" - брой 19 - 15 май 2007 г.

Европа - за смет
Седмица преди изборите за евродепутати България продължава да живее под знака на скандала Ангел Александров - Румен Овчаров, в който са набъркани или поддякват софийският градоначалник Бойко Борисов, изпълнителният директор на холдинга „Булгартабак” Христо Лачев, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова(тя и председател на Надзорния съвет на „Булгартабак”), следователката Татяна Шарланджиева и дори бившият и.д. изпълнителен директор на софийската „Топлофикация” Георги Рогачев.
С коментари, препоръки и с мълчание, в пошлия „ВИП Брадър” участват още премиерът Станишев, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, съдружникът им в доразграбването на България Ахмед Доган, президентът Георги Първанов, лидерите и активистите на опозиционните „политически сили”. Не минава и ден, без да се спомене зловещото Шесто управление на ДС - вълшебното оправдание за „червени” и „сини” политици, обвинени в някакви грехове.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Паметни знаци за писателя и човеколюбеца Алеко Константинов
Политическият живот на България след Освобождението (1878 г.) освен постижения и достойнства има една трайна, сенчеста страна. Партийно-политическите борби са съпроводени и с насилствено премахване на политическия противник, без да се подбират средствата. Да се развращава обществото с публични обиди, лъжи,грозни нападки, клевети, призиви да се палят, бият, убиват политическите противници, е стил и морал на поведение на не малко политици, властници, журналисти. Както пише един съвременник: “...Голямо разединение се получи между хората, омразата влезе дълбоко в сърцата. Заради партиите, скараха се сродници, близки приятели...”
Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
Държавата като плячка
Скандалът, разразил се отначало като сблъсък между енергийния министър Румен Овчаров и директора на Националната следствена служба Ангел Александров се затъркаля като снежна топка и чудовищно наедря.
Вонята бе толкова непоносима, че трябваше все пак да се реагира. Реакцията, макар и закъсняла, дойде - премиерът прати Румен Овчаров в заслужен отдих до изясняване на случая. Уволни и двама зам.-министри, което бе косвено признание, че държавата е дълбоко поразена от бацила на корупцията.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
България в Европейския Съюз:
Шамани и заклинания
Когато говоря за буржоазнодемократична революция, имам предвид, че тя ще унищожи компрометирания реакционен режим, съществуващ в България вече 17 години. Този режим е заченат в грях и роден в мръсотия, той трябва да бъде премахнат - или с оръжието на критиката или с критиката на оръжието. Историята ще избира. В словосъчетанието реакционен режим, влагам само философски смисъл. Имам предвид, че реакционен режим е всеки, който базира видимата си парадигма и действия върху исторически остарели представи и идеи. В последните 17 години у нас не се случва нищо друго освен исторически реверс, а той по определение е реакционен.
Днес в България протичат паралелно три процеса: цивилизационен, политически и икономически.
Българският отговор на предизвикателствата на епохата се съдържа в отношението и разбирането на всеки политически субект към тези процеси. Моето становище е, че именно тези два момента (отношението и разбирането) ще ускорят или ще забавят неизбежното приближаване на буржоазнодемократичната революция.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Не гласувайте!
Изборите за депутати за Европейски парламент, насрочени за 20 май т.г., по една ирония на съдбата, са първата възможност, която българският народ получава през последните седемнадесет години, за да изрази отношението си към начина, по който управляващата върхушка присъедини България към Европейския съюз и унизителните условия, при които договори присъединяването ни. Ако има безсмислени избори за българина това са именно изборите за евродепутати. Просто защото от Европейския парламент нищо не зависи.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Вместо некролог
От друга страна, мерзавщината всячески се мъчеше да се легализира и да се самовъзвиси.
Ако елцинизмът бе продължил още десетина години в чист вид, човек, който не е бил в затвора, нямаше да бъде допускан в политиката или в крупния бизнес. Формулата бе “Ваня, изкарай няколко седмици в Зоната, а после се стягай да ставаш депутат”. Сега това звучи диво (нали хората все пак забравят някои работи), но онези, които помнят доинфлационното време, ще потвърдят - всичко отиваше именно натам).
Автор: Константин КРИЛОВ>> Пълния текст...
Саркози - не и “френски пудел”
Без съмнение много хора в САЩ ще бъдат доволни от победата на Никола Саркози в президентските избори във Франция, които се произведоха в неделя (6 май). Така и трябва да бъде - но не защото има вероятност той да бъде по-отстъпчив към САЩ, отколкото предшественика си Жак Ширак.
Предизборната кампания създаде впечатление, че Саркози е по-проамерикански настроен от опонентката си Сеголен Роаял. Това е така, но не се отнася непременно за външната политика. Ако някой във Вашингтон смята, че Саркози ще бъде френската версия на Тони Блеър или “френски пудел”, както биха го нарекли шегаджиите, то тогава го очаква голяма изненада.
Автор: Кристофър ЧИВИС>> Пълния текст...
Митовете и лъжите за Жан Виденов и неговото управление
В два поредни броя разказахме за невероятната финансова криза, довела до крах на банковата система и за нейния генезис още от началото на сбъркания преход, за което отговорност носеха всички правителства и ръководства на БНБ до 1995 г. Фатална за почти половината търговски банки у нас е 1996-а година. От 34 банки в България под особен надзор бяха поставени 14 трезора. На тях се падаха 24% от активите на търговския банков сектор. Ако извадим от сметките Булбанк, която през този период беше най-голямата банка у нас, но по същество не кредитираше реалния сектор, то на практика над 50% от активите, инвестирани в реалния сектор, бяха засегнати от санкциите, наложени първоначално от БНБ. По-късно извън строя излязоха още две институции.
Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
Не стреляйте по белите лебеди!
или за бай Дянко - оръжейника от кв. Видима на гр. Априлци,
последната му изложба и още нещо
Запознах се с Дянко Дянков - оръжейника от кв. Видима на гр. Априлци, в далечната 1987 г. Събра ни любовта към историята на българския народ и историческото оръжие като неизменен спътник на българина, независимо дали е бил господар на съдбините си, или е пъшкал под чуждо иго.
Оръжието, без което през вековете не е било възможно да опазиш родното огнище, чест и достойнство, да защитиш имота си, нито да браниш род и Родина! Шепа ентусиасти и радетели от цялата страна се бяхме събрали на 30 май 1987 г. да учредим “Клуб за история на оръжието”, с любезното съдействие на председателя на образцово народно читалище “Ген. Вл. Заимов” гр. София (ул. “Парчевич” 49), г-н Рашко Петрински. Това напомняше за едно малко “Оборище”, защото в онези времена беше първият “пробив” в рестриктивния режим за притежаване на хладно и огнестрелно историческо оръжие. Цяла година преди това ние, “софиянците”, се събирахме там като “секция” към читалището и провеждахме сбирки, изучавахме обстановката и подготвяхме документи за регистрирането на сдружението по тогавашния Закон за лицата и семейството.
Автор: Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
Битката за Райхстага
Изминаха 62 години от деня, в който заглъхнаха оръдейните гърмежи на Втората световна война, обаче завинаги ще останат паметни в историята две събития, свързани с тази жестока война.
Настъплението на фашизма в Германия започна с Райхстага, с неговото подпалване. Краят на войната в Европа бе оповестен с поставянето на червеното знаме от храбрите съветски воини Егоров и Кантария над този символ на фашизма - Райхстага.
Във Втората световна война участваха 61 държави, дадоха над 50 млн. души скъпи жертви, 80 млн. души бяха ранени и осакатени, разрушени бяха хиляди градове и села, паметници на културата, ценности на човешкия дух, произведения на човешкия гений. През тази война се водеха жестоки, кръвопролитни боеве, които никога няма да бъдат забравени от историята.
Автор: О.з. полк. Добри ЖЕЛЕВ>> Пълния текст...
Да запазят своята вяра, честност, живот и имот
Съгласно плана, приет от Гюргевския революционен комитет, страната била разделена на четири революционни окръга, един от които бил Сливенският. На него, според К. Божилов, било възложено да се вдигне на въстание едновременно със Средна гора. За всеки окръг били избрани пълномощници (апостоли), които в началото на 1876 г. се завърнали в родината. За главен апостол на Втори сливенски революционен окръг бил определен Иларион Драгостинов, а за негови помощници - Стоил войвода и Георги Икономов, заменен по-късно от Георги Обретенов. Още с пристигането си Георги Икономов се заел със сформирането на окръжен революционен комитет. Пристигането на Ил. Драгостинов в Сливен дало нов тласък на приготовленията, като усилията били насочени към увеличаването на броя на съзаклятниците и доставката на оръжие.
Автор: Иван СЛАВОВ>> Пълния текст...


Вратата на Бай Ганьо към Европа
карикатура: Тодор Цонев