"Нова Зора" - брой 18 - 8 май 2007 г.

България в Европейския Съюз:
Шамани и заклинания
Статията на дълбоко уважавания от мен проф. Чавдар Добрев в сп. „Ново време” бр.2 /2007 г. беше последният творчески подтик да напиша предлагания материал. Макар да изглежда позакъсняла, статията на проф. Добрев не е загубила своята актуалност. Тя засяга фундаментални въпроси от битието на БСП и нейната връзка с готвената нова партийна програма е очевидна. БСП наистина стои пред сурови, жестоки и неизбежни предизвикателства на времето и колкото и да й се иска, не може да ги прескочи.
Вниманието към БСП, към нейното състояние и към нейното бъдеще, е лесно обяснимо. За всичко, което се случи в България в последните 17 години, БСП носи главната, основна отговорност - и за доброто, което е пренебрежимо малко, и за лошото, което е преобладаващо.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Бруталната Глобализация
След ерата на студената война човечеството изпадна в икономическа и социална криза на небивало обедняване на големи части от световното население. Цели национални икономики се сринаха, безработицата бързо се увеличи. В Африка, на юг от Сахара, в Азия и в Латинска Америка избухнаха регионални гладни кризи.
Глобализацията на бедността, която заличи всички положителни резултати от ликвидирането на колониалната система след войната, започна в началото на 80-те години с кризата на задлъжнялостта на Третия свят, с въвеждането на Новия световен икономически ред и с налагането на катастрофалните изисквания на Международния валутен фонд на страните-длъжници.
Автор: Проф. Майкъл ШОСУДОВСКИ>> Пълния текст...
Фасада и задкулисие
В последно време обществото е свидетел на огромен по мащабите си скандал. То е облъчвано с обвинения и свидетелства за корупция и нарушаване на обществените интереси. Централни герои в скандала са началникът на Националното следствие Ангел Александров и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Останалите лица приличат на епизодични персонажи, които са само “оръженосци” на едната или другата конфликтуваща страна. В. “Нова Зора” не разполага с неоповестени доказателства, нито със стенограми на специални разузнавателни средства. Ние няма да раздаваме правосъдие, тъй като по закон това е работа на Прокуратурата, МВР и следствените органи. Убедени сме обаче, че в максимално кратки срокове Прокуратурата е задължена да излезе със становище “кой кой е”, защото единият от воюващите лагери без съмнение не казва истината.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Политически фльорци
Фльорцата е попреминала средната възраст дама, която обаче не иска да напусне бойното поле на платените ласки и продължава да се кипри на тротоара.
Гледка жалостна.
Не са никак малко едни особени същества, минали и заминали през полтическото позорище, които силно наумяват на фльорци. Характерното за тях е, че са дълбоко увредени от дългото си съприкосновение с политическата тиня на прехода. Те не могат да бъдат обикновени хора и с труд да си изкарват насъщния, защото са неизлечимо поразени от бледата спирохета на партийния разврат.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Обидно за държавата
Или защо няма да гласувам за евродепутати
Само преди 20 години България беше част от една наднационална структура.
Притежаваше ограничен суверенитет, но неограничени възможности за евтини суровини и сигурни пазари в суперсилата СССР. Някои циници тогава се шегуваха, че имаме най-голямата колония на света. За "хомо советикус" (терминът е на Ал. Зиновиев) страната ни беше "кусочек рая", а моят брат Пирин по време на спор казваше мъдро - "Глупчо, не виждаш ли, че точно с губернатор като бай Тошо, България, в сравнение с другите страни, представлява една голяма почивна станция. Това, разбира се, не беше съвсем вярно, но в същото време отразяваше истината, че ограниченият български суверенитет се продаваше на висока цена.
През 2007 година, очевидно неподготвени, ние влязохме в друга наднационална структура, наречена засега Европейски съюз. Икономическият суверенитет бяхме загубили още през 1997 г. с валутния борд, политическият - с членството в НАТО.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Вместо некролог
 • За 75-годишнината на Борис Николаевич Елцин:
  бележки за човека и неговото време
 • След дълголетна кремълска скука, когато на върха се мяркаха едни и същи павиански опашки, всеки орангутан с леки признаци на човекоподобие бе обречен на народната любов. Обаче ефектът не е дълготраен. След няколко дни хормонална буря вятърът се променя, удовлетворението на първичните потребности утихва и настъпва безветрие. За да овладееш спихването на чувствата, трябва да ги подгряваш специално, и рецептата за това не се изпълнява в обикновени аптеки...
  Автор: Константин КРИЛОВ>> Пълния текст...
  Митовете и лъжите за Жан Виденов и неговото управление
  “Решението”, реализирано от правителството на Беров, а именно поемането на необслужваните кредити на държавните предприятия от държавния бюджет чрез емитиране на т.нар. ЗУНК-ове, установи традицията всеки възникнал проблем да се решава с помощта на пари от бюджета, т.е. с пари на данъкоплатците, което имаше допълнително деморализиращо въздействие върху предприятията. Към края на 1994 г. ЗУНК-овете представляваха дълг от почти 2,5 млрд долара.
  Друга част от новите проблемни кредити се появи като следствие от раздаването на необезпечени кредити от страна на частните банки. Масово разпространение получи практиката да се финансират свързани с акционерите на банките фирми и лица, разчитайки на рефинансирането на БНБ. Активното използване на този механизъм за изпомпване на пари стана възможно благодарение на липсата на правила при използването на парите на другите, и благодарение на активната намеса на самата централна банка, която облягайки се на съществуващата държавна гаранция, пренасочваше набраните от ДСК спестявания в закъсали банки.
  Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
  "Митът" за баташкото клане:
  Предателство истинно и предателство без да ще, от страх
  Опитът от годините на прехода ни научи да се съмняваме във всеки изблик на патриотизъм за масова употреба, особено когато такъв се демонстрира в навечерието на избори. Затова винаги си задаваме въпроси от рода на: „защо сега?” и „кому е изгодно?.” Никога не се питаме обаче дали патриотизмът е истински, защото сме убедени, че не е нищо повече от театрален жест. Обикновено събитията, които следват, потвърждават нашия скептицизъм.
  Така ще стане и след скандала с „мита” за баташкото клане, при който управляващи и опозиция - без ДПС, проявиха завидно единомислие в осъждането на провокацията. Някакъв си доктор от Берлинския свободен университет, Улф Брунбауер, в съдружие с „българката” Мария Балева - типична представителка на онази част от научната общност, готова да осребри всякакви подлости у нас, решават да развенчаят мита за баташкото клане, тръгвайки от една картина. За целта подготвят „научен” проект, предвиждащ опровергаването с научни аргументи на онова, което е станало основа на националното ни самосъзнание и гордост...
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...


  Бай Ганьо и изборната урна:
  - Да не стане, мааму стара и за праха ми...
  карикатура: Тодор Цонев