"Нова Зора" - брой 17 - 1 май 2007 г.

Кой милее за род и родина
 • Историята - като проблем на изкуството!?
 • Всичко е възможно - очевидно това е мотото на спекулативните псевдонаучни и псевдохуманистични изследвания, които визират различни етапи в историческото битие на България. Последният опит да бъде “преоформена” историята на втората най-древна държава в Европа, която ние, българите, имаме щастието да населяваме, оформи поредния скандал в публичното пространство.
  Изкуствоведката Мартина Балева и германецът Улф Брунбауер от Института за Източна Европа към Берлинския свободен университет са изпратени да ни “сменят чипа”, но по твърде нескопосен сценарий. С няколко думи тезата им се заключава в твърденията, че баташкото клане е само един мит, че жертвите са раздути и че турското робство е мнимо, т.е. само така се нарича, но “такова животно нема” в историята...
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Самоопровергаване на силата
  На 23 април 2007 г. си отиде от нашия свят Борис Николаевич Елцин, първият президент на Руската федерация, историческа личност, която почти десет години стоя на кормилото на държавата. През периода на неговото управление станахме свидетели на дълбок исторически прелом, белязан от края на социалистическия строй и победата на капитализма в най-голямата като като територия страна в света. Много от решенията, които вземаше Елцин, промениха лицето на вътрешната и външната политика на Руската федерация, отразиха се върху съдбата на планетата. Позитивни актове в дейността на Елцин като политик и държавник са възвръщането към принципа на многопартийността в руския живот, както и приемането на конституцията на Русия. Но може би най-значимата заслуга на Елцин е определянето на Владимир Путин за негов наследник на поста президент на Русия.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Гюбеците привличат
  Изразът е на Захари Стоянов. Още в зората на новата българска държава той прозрял, че избори с печелят не непременно с умни послания (българинът вика - акъл не ща, пари ми дай!), нито само с “гасене на свещи”, при което бюлетините ачик се подменят, но и с празници на душата в техния мегдански смисъл. Едно време това е ставало лесно - наемаш банда джукести свирачи, задължително подпийнали, които завъртат около себе си три ката хоро. Игроводците сматрят на света с накървени очи, щото прекалили с пърцуца, и са готови да вдигнат сопи срещу “опонента”.
  Това са, да кажем на съвременен език, твърдите партийни ядра. Те и печелят изборите. Особено при ниска избирателна активност. А такава определно се очертава при т. нар. евровот.
  Автор: Венцеслав Начев>> Пълния текст...
  Разправата с българския индустриален интелект - 4
  Огромната държавна индустрия беше национално богатство, което никой нямаше право да разпилява потайно.
  За нейното създаване бе направен и външен дълг от 9,2 милиарда щ. д. Първото задължение беше именно неговото погасяване. Нямахме право да го оставим за бъдните поколения!
  Задачата не беше сложна. Само от продажбата на внесеното и още немонтирано оборудване можеха да постъпят над 1 милиард щ. д. Приватизацията на 50-60 добри завода от реномирани чужди фирми можеше да покрие останалия дълг. Това не стана!
  Немонтираното оборудване още отлежава в сандъците, или се даде за скрап. Заводите рухнаха и се разпродават на безценица.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Нападението на Ахмед ага
  В петък, 5-и май, селяните видели, че наближава армията на Ахмед ага, съставена от 3000 и повече башибозуци и събрана от около 22 турски села. Самият Ахмед ага водел мъжете, призовани от Доспатския район, синът му - тези от близкото Йени-махале, а Мохамед ага от Дорково - хората от седем села, главното от които е наречено Ракитово. Когато трите колони достигнали Батак, те заобиколили селото и скоро след това започнали да стрелят по него.
  При идването на башибозуците бил изпратен човек извън селото, за да се срещне с Ахмед ага и да се увери в неговите желания, но той бил застрелян, преди да стигне там. Следващия ден (събота) бил изпратен друг човек със същата задача. Било му съобщено, че Ахмед ага искал при него да дойде старейшината на селото. И така, последният отишъл и Ахмед ага му рекъл, че заповядва на жителите да се откажат от оръжието си и да се предадат. Пратеникът се върнал и уведомил селяните за исканията. Някои от тях се възползвали от преговорите, за да избягат. Останалите, които не се доверявали на Ахмед ага, на първо време отказали да се съгласят. При това Ахмед ага, след като заобиколил селото, събрал целия добитък и конете и тогава започнал да стреля по хората в горната част на селото, като запалвал техните къщи, бичкиджийници и хамбари. Всички, които се опитали да избягат, били застреляни от башибозуците.
  Жителите на долната част на селото, като видели, че се нападат съселяните им от горната част, изпратили куриер до Ахмед ага, за да запитат защо ги убиват и да го помолят да пожали жителите. Той наредил при него да бъдат доведени първенците на селото. Когато тази делегация от около 18 души, сред които бил и Ангел Тредафилов, неговият син Петър и един селянин, отишла, Ахмед ага им съобщил, че ако жителите предадат оръжието си, той не само ще изтегли башибозуците от селото, но се заклел, че както е живял 30 години като техен съсед и е ял хляб и сол с тях, ако не успее да ги запази след извършеното от тях, не само ще стане християнин, но и жените му ще ядат свинско. След тези уверения делегацията, придружена от заптиета, се върнала в селото с изключение на сина на Трендафил, който бил задържан като заложник, събрала оръжието и с коли го докарала в лагера на Ахмед ага.
  Автор: Робърт Джаспър МОР>> Пълния текст...
  Митовете и лъжите за Жан Виденов и неговото управление
  Разработването на адекватна за пазарната икономика нормативна уредба за банковото счетоводство също изостана значително във времето, независимо че Закон за счетоводството в България бе приет още през 1991 г. Заложените в него изисквания по отношение на банковото счетоводство създаваха основа за налагането на принципите на националните сметки и международните счетоводни стандарти, но внедряването им се забави значително. До май 1995 г., когато влезе в сила Национален сметкоплан на банките, банковото счетоводство се основаваше на методиката от централно планираната икономика. Последната по няколко пъти годишно се модифицираше от БНБ под натиск на международните институции.
  Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
  Проблемът "двойно гражданство"
  Вероятно мнозина си спомнят студентските бунтове в София в началото на “демократичния преход”. С времето стана ясно, че този начин на практикуване на демокрация, а защо не и на пазарна икономика, има свои специфични и неумолими закони. Според анализатори от “развитите демокрации” шаблонът винаги е един и същ, вариантите са просто незначителни.
  “Оранжевата революция” в Украйна бе дело на американци, планиран бе маркетинг и движение в западна посока на “революцията на кестените”. Стратегиите са добре тренирани и проверени за четири години в четири различни страни. Изборите са фалшифицирани, а неудобните правителства - свалени.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Отвъд екрана на вип-овете
  В интерес на истината - тази закачка с Вапцаров не се отнася за Азис и Десислава. Но пък за някои от останалите VIP-персони пасва като поръчана..
  Когато някога писах за първия Big Brotner, наивно предположих, че тези злочести псевдореални (риалити) упражнения няма да имат у нас кой знае какви светли перспективи. Очевидно (съвсем интелигентски) надцених българския зрител, който всъщност с нищо не е по-мъдър от зрителя в други европейски страни, към които се стремим - и където риалити-шоуто процъфтява.
  Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  Владетел-Монах-Светец
 • “Великият, честният и благоверният наш княз Български” Борис-Михаил
 • На 2 май 907 г., преди 1100 години, в манастира край Голямата базилика на първата българска столица Плиска, сломен от тяжестта на годините и старостта, уморен от тежки държавнически грижи и съдбоносни решения, раздиран от терзанията на трагичната си величавост, умира владетелят на България княз Борис Първи - Михаил.
  Цели петдесет и пет години от близо осемдесетгодишния му жизнен път били изцяло посветени на непрестанна дейност за укрепване и възвисяване на българската държава: тридесет и шест години той стоял на престола и държал здраво скиптъра на властта и управлението; деветнадесет години прекарал в монашеско уединение с непрекъсната готовност да се намеси в решаващи за историята и съдбата на народа и държавата събития. Непосредствено подир смъртта му учредената от него Българска църква го канонизирала и включила във все още тогава бедния пантеон от български светци.
  Автор: Акад. Васил ГЮЗЕЛЕВ>> Пълния текст...


  карикатура: Тодор Цонев