"Нова Зора" - брой 15 - 17 април 2007 г.

Пренаписаната приказка за бедняка
Кой от нас навремето не се е вдъхновявал от образа на бедняка в родния фолклор? Той - в края на краищата - и след всички препятствия, които трябваше да преодолее, излизаше победител. И ни даваше кураж, че и с нас ще се случи същото, че в живота съществува една морална сила, - за Бог тогава не се говореше, - която пренарежда нещата, както трябва и добрият и доброто получават заслужено приза на финала.
Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
Интернационалният капитализъм
 • Диктатурата на глобалния пазар
 • Хотел “Феърмонт” в Сан Франциско е обгърнат с легенди от световен формат. Той е институция и икона, символ на радостта от живота. Който го познава, фамилиарно го нарича “Феърмонтът”, а който живее в него, значи е един от успелите в живота... В просторните плюшени салони са празнували триумфалните си успехи и забогателите от катастрофалното земетресение 1906 г. (Сан Франциско е полуразрушен тогава, б.р.), както и американските генерали от двете световни войни, основателите на ООН, господарите на концерни, както и всички американски президенти.
  В края на септември 1995 г. в тази обвеяна с митове и история обстановка един от хората, които сами творят история, Михаил Горбачов, приема елита на света.
  Автор: Ханс-Петер МАРТИН и Харалд ШУМАН>> Пълния текст...
  Инкасаторски шмекерии
  В село Медешевци, община Грамада, има канализационна мрежа за питейна вода от 16 години, ала до ден-днешен за нея няма акт 16. Обаче има кой да събира парите за изразходваната вода, а няма кой да попита в чий джоб(ове) потъват левчетата при издадените фалшиви фактури?
  След няколко публикации във видински вестници и във в. “Стършел”, “грижещата” се за водоснабдяването частна фирма на Цветан Тодоров от с. Тошевци се отдръпна, а местният инкасатор хвърли чукалата.
  Автор: Вълослав СТРАТЕВ>> Пълния текст...
  Мафиянски и Тамерлан
  ...След поражението на турците, разбити от сърбите през 1387 г. при Плочник, султан Мурад решил да се справи окончателно с тях и да се заеме със завладяването на българските земи. По това време най-мощната държава на Балканския полуостров е сръбската. Решаващата битка става на Косово поле. Сърбите са предвождани от княз Лазар. Една нощ сърбинът Милош Обилич се промъква в палатката на султана и го убива (юни 1389г.). Властта поема синът на Мурад - Баязид, наречен Илдаръм (Мълнията).
  ... Но съдбата му изневерява. От изток във владенията му нахлуват ордите на Тамерлан (или Тимур, наречен още Tимурленг или Тимур куция). Баязид е принуден бързо да тръгне за Мала Азия. Битката става през 1402 г. при Анкира. Тамерлан отправя писмо до Баязид, в което му предлага да се предаде. Известни са думите му: “Ти си нещастна мравка, която аз ще стъпча като слон. Предай се!"
  В тази прочута битка Баязид е разбит и пленен. Победителят при Косово и Никопол е поставен в клетка и в нея е развеждан като животно...
  Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Дъщерята на Клио
  На 26 март т.г. по Българската национална телевизия бе показан “документалният филм за Вера Мутафчиева “Дъщерята на Клио”, както нееднократно преди това бе анонсирано по телевизията.
  Автор: Васил КОЛЕВСКИ>> Пълния текст...
  Разправата с българския индустриален интелект - 3
  До 1980 г. произвеждахме само спортни гуменки. След 3-4 години, по лицензи от "Ромика", "Трейнинг", "Адидас" и "Пума", предприятията в Благоевград, София, Хаджидимово, Добрич, Хасково стигнаха общо годишно производство 5 милиона маратонки - повече от всички соцстрани, взети заедно. Всяка събота и неделя туристи от Гърция и Югославия купуваха по 4-5 чифта български маркови маратонки от софийския ЦУМ.
  В тази поредица могат да се включат още много стоки на леката ни индустрия: обувки - от София, Пловдив, Добрич, Кюстендил, с. Бояново - Елховско; дамски блузи и трикотаж - от Ст. Загора, Русе, Враца, Червен Бряг; куфари и чанти от Пловдив, Силистра; съвременна пасмантерия - от Ямбол, Първомай, Болярово; копринени изделия - от Карлово и Хасково; ленени тъкани - от Самоков; килими - от Сливен, Котел, Смолян и др.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Митовете и лъжите за Жан Виденов и неговото управление
  За управлението на Жан Виденов са изречени и изписани толкова лъжи, че се смята едва ли не за признак на лош вкус всеки опит за обективен анализ - както на управлението, така и на причините за падането от власт. Всъщност и думата “падане” е лъжа - властта бе сдадена, но не от Виденов. Обаче за това по-нататък.
  Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
  Има ли възелът Иран военно решение?
  Техеран разбира, че ядреното оръжие е най-добрата гаранция, и САЩ няма да посмеят да направят с Иран онова, което направиха с Ирак! Президентът Махмуд Ахмадинежад все по-ясно декларира, че няма намерение да лиши държавата си от ядрената програма.
  Бедата за САЩ е в това, че не могат да се откажат от войната срещу Иран. Възникването на още една ислямска ядрена държава за тях е недопустимо от политически съображения и поставя под въпрос позициите им в Близкия изток. За непризнаваната от иранския президент държава Израел, основния съюзник на свръхсилата, обаче това е въпрос на физическо оцеляване.
  Възможната агресия срещу Иран крие изключително остри и опасни за света подводни камъни.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Гражданската умора и съображения за “дясно”-то
  Вече 17 години ни проглушават ушите с достойнствата на политическото дясно (пространство, ориентация, мислене, лидери, и каквото още ви хрумне). Практиката е малко по-различна - всички видяхме как се разграбва национален капитал и как може да се съсипе една държава. Видяхме как мафия и държава се сливат в единно цяло, разбрахме какво представлява неоколониалната външна политика. (Почти като “гледаш и не вярваш на ушите си”)...
  Убеждават ни, че всяка година ставало все по-добре (нищо, че сме безкрайно далеч от равнището на 1989 г.). Само че усещането за качеството на живота е нещо относително. По-точно - съпоставително.
  Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  Най-цветният български поет
  Преди петнайсетина години литературният критик, литературният историк и изследовател Свилен Каролев в поредицата на БАН издаде една обстойна анкета с Петър Караангов. В нея между многото друго поетът си мечтаеше някога от своите стихосбирки да си направи едно избрано, което може и да не е хронологично, но да бъде от него си композирано, обобщено, избрано - да бъде като негов поетичен автопортрет.
  Ето го този автопортрет, разкошно издание на “Захарий Стоянов”, автопортрет на един от най-интересните български поети от втората половина на двайсетия век, един от най-развълнуваните и вълнуващи анализатори на това време и най-яркият словесен живописец, най-цветният български поет.
  Автор: Найден ВЪЛЧЕВ>> Пълния текст...


  Един бизнесменски съвет:
  - Повече от това не печели!
  карикатура: Тодор Цонев