"Нова Зора" - брой 14 - 10 април 2007 г.

Узаконяваната безнравственост
или духовният маразъм на обществото
Няма как да не повторя достатъчно баналната истина, че обществото ни живее при изключително тежки материални условия. Каквито и да са официалните данни за нарастващия икономически потенциал на България, няма да им повярвам, защото не виждам тези данни да намират своя израз при хората.
Пенсиите са все така мизерни, заплатите оскърбително ниски, пари няма нито за здравеопазването, нито за науката и образованието, нито за правосъдието. Няма пари, защото всъщност няма производство. (Парите могат да дойдат единствено от производството.)
Но ако материалното състояние на обществото е трагично, толкова по-трагичен е духовният живот на нашето общество.
Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
Откъдето и да погледнеш!
 • Писмо от Сливен - размисли и записки
  на един български патриот
 • 17 години минаха от падането на социализма в Източна Европа. Държавите от този блок, включително и България, тръгнаха по пътя на своето развитие уж към някаква прогресивна западна демокрация. Досега единственото нещо, което е видно от тази демокрация, е неограничената свобода на словото. Като се вслушвах в громола на хайдушкия сливенски вятър, загледан в сините камъни над града, и аз ще се възползвам от нея - от свободата на словото, за да кажа това, което ми е на сърце като български патриот. Пък който има уши, да чуе.
  Вече от десетина години 24 часа в денонощието, когато и да пуснеш телевизора, независимо на кой канал, или радиото, на която и да е вълна, в часовете, определени за политически, икономически, социални, военни, здравни, научни, културни, търговски, управленчески, производствени и др. житейски въпроси, ще чуеш недоволство, ругатни и най-често глупости.
  Автор: Благой ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
  ДПС посяга и към курортите
  Повечето от нашите читатели навярно смятат, че ДПС яростно се противопоставя на изискването за уседналост при местните избори заради изборния туризъм от Турция. Това обаче е само едната страна на проблема. Антиконституционната протурска партия действа по същия начин и във вътрешен план.
  Съвсем целенасочено създава предпоставки за завземнето на местната власт и в общини, където няма и кьорав турчин. Пример за това е Созопол. От градската организация на СДС биха тревога, че строителни работници от вътрешността масово се регистрират като жители на курортното градче, за да могат да участват в местните избори през октомври. Според местните, две трети от тях са с криминални досиета.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Грабежът продължава
  Всички предизборни обещания на БСП се спукаха като балон. Включително и това, което изглеждаше най-изпълнимо - разтрогването на грабителския договор за магистрала “Тракия”. Не би! На “Позитано” явно решиха да не се карат с НДСВ. И лично с Кобурга, който чрез фирмите на жена си стои в дъното на далаверта. Или пък влязоха в играта. Така или иначе, българо-португалският консорциум “Магистрала “Тракия” АД ще получи сумата от хазната за 35-годишния период, през който ще стопанисва аутобана. За същото време концесионните такси, които ще плати на държавата, са общо 5,014 млрд. евро. А това означава, че португалците не само че няма да ни платят нищо, но и ще спечелят само по това перо 300 000 евро. Освен това данъкоплатците ще броят до 50 000 евро на километър годишно за поддръжка на трасето. Сумата може да се увеличава допълнително и с процента на годишната инфлация.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Лелята от Америка слиза от сцената
  Винаги сме се отнасяли с уважение към българските земеделци, но сме били безмилостни към лидерите им, които са готови на всичко, за да си уредят парламентарно битие, вместо да работят за обединието си. А особено сме били критични към дошлата от Америка Анастася Мозер. Защото освен семейния си произход, тя няма нищо общо нито с България нито с БЗНС. Цели 15 години тя прави всичко възможно, за да обезличи напълно земеделското двежине и да го превърне в сателит и същевременно в политическа легитимация на рушителите на съвременна България.
  Е, всичко си има край. Съдът обяви Мозер извън закона в политическия смисъл на думата. Веднага след произнасянето на съда хората около Стефан Личев информираха ръководството на ЕНП. И понеже за европейците съдът е висш аввторитет, Европейската народна партия обави, че Земеделски народен съюз (ЗНС) с председател Стефан Личев е неин легитимен член. Така г-жа Мозер остана не само генерал без армия, но и без външна подкрепа. Естествено, тя веднага писна, че от ЗНС са подвели ЕНП и са пуснали лъжлива информация.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Бариерата пред ВУЗ - ниско или високо
  От кандидатстудентската кампания през 2007 г. УНСС въвежда нов тип приемни изпити - тестове.
  Първо ще има общ образователен тест по литература и математика. Следват специализирани тестове по отделни дисциплини. Всеки ВУЗ е автономно звено, което само може да определя формата на прием и степента на трудност. Още повече че тестовете могат да бъдат трудни или лесни, коректно направени или пък подвеждащи, с наличие на грешки дори.
  Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
  Разправата с българския индустриален интелект - 2
  Инвестиционното машиностроене
  до 1945 г. не беше известно у нас дори като понятие. Индустрията работеше само с вносни машини. През 50-те години се появиха първите ни заводи, съоръжени с българска техника. Заводът за пектин в Перник проектирахме под ръководството на инж. Иван Байчев. Завършил и работил в Германия, той донесе в паметта си технологичната схема и конструкциите на машините. Заводът за цимент в Димитровград бе оборудван изцяло с български машини. Под ръководството на инж. Петко Башев и инж. Илия Илиев конструирахме трошачките, ситата, елеваторите, шнековите транспортьори, 40-метровата въртяща се пещ за клинкер.
  Флотационната фабрика в Кърджали бе съоръжена с наши топкови, конусни, челюстни, чукови мелници и трошачки, транспортьори и флотационни басейни. Заводът за помпи във Видин заработи в началото на 50-те години. През 80-те години произвеждаше годишно 100 000 помпи, вкл. за големите дунавски помпени станции. Експортираше 95% от продукцията си и конкурираше световни фирми, в т.ч. и “Сигма”.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Въпрос, който поражда други въпроси
  Палестинско-израелският конфликт не е от вчера. Великите сили след Втората световна война се договарят за създаване на държава на два народа - Израел. След първата война през същата година Израел има 30% от територията на древната земя Палестина. 60 години след това историческо за еврейския народ събитие, съотношението на притежаваната земя е вече обратното - 70% от територията се владее и управлява от Израел, а в останалите 30%, като в огромен бантустан, са палестински араби и най-вече жителите на ивицата Газа и Западния бряг на р. Йордан. Мирните преговори продължават десетилетия, но войните и интифадите не прекъсват. Противопоставянето на евреи и палестинските араби е знаково. Ако то бъде решено с мирни средства, пътят за омиротворяване на целия Близък изток ще бъде открит.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Голямата лъжа
  Държавният бюджет продължаваше да налива милиони левове на “успешно” продадените големи фирми.
  Така гигантът “Кремиковци”, купен от “Дару металс” за 1 долар, получи от фонда “Структурна реформа” 183 млн. лв. за покриване на стари дългове. Собствениците на “Дару” имаха офшорни фирми, регистрирани с разрешението на Министерството на финансите и с благословията на финансовия министър Муравей Радев. Ето към тези фирми изтичаше заработеното в металургичния комбинат.
  Купувачът на девненския торов завод “Агрополихим” “Асид & Фъртилайзърс” плати 1 долар, но държавни фондове му отпуснаха 63 млн. лв., за да се разплати с “Булгаргаз”. Собственикът отново бе с офшорна регистрация. По-късно “Асид” получи облекчени цени на природния газ, което си е чисто субсидиране.
  Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
  Антиамериканизмът -"съпътстващата щета" на войната на Буш против тероризма
  През април-май 2007 г. в Турция ще избират президент. Досега президентите се избираха от Великото национално събрание на Турция и по правило печелеше кандидатът на управляващата коалиция, ако има и подкрепата на ГЩ.
  Тази година върху хода и изхода на предизборната кампания със сигурност ще влияят няколко политически събития, вътрешни и външни. Едно от тях е вероятното приемане от американския Конгрес на закона, признаващ арменския геноцид в Турция по време на Първата световна война. Това ще накара всички кандидати за президентския пост да възприемат подчертано националистическа поза, отричайки геноцида и порицавайки поддръжниците на тезата за извършените престъпления срещу човечеството в самия край на империята.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Писмо до приятеля
  Приятелю Чавдаре,
  Воевода на своята духовна безбрежност и пиратски капитан в океана на поезията. Много старо е нашето приятелство, още от трапезните беседи с отлетелите в небитието: Павел Вежинов - двойника на Моравия, вселенския ловец Емилиян Станев, гневния философ фолкнерианец Димитър Вълев, кашалота Васил Попов, спънатия в приказката, но не в поезията Димитър Дублев, изящния Михаил Берберов, както в словото, така и в приятелството. Подвижната Александрийска библиотека - Владо Свинтила. И живите Петко Братинов и Дончо Цончев, които изтърсваха джобовете си за приятелска почерпушка и отлитаха като албатроси в нощта с някоя чаровница.
  Автор: Тодор ВЕЛЧЕВ-Тато>> Пълния текст...


  При всички власти...
  карикатура: Тодор Цонев