"Нова Зора" - брой 13 - 3 април 2007 г.

Предизборна експертиза
За първи път в България ще гласуваме за евродепутати с преференциални листи по пропорционална система. Естствено, това изобщо не е гаранция, че избраните кандидати няма да действат обратно пропорционално на националните ни интереси. При това изключително “експертно”!
Най-дразнещо в поредното политическо жонглиране с кухи фрази е именно натъртването върху думата експерт - от латински - опитен.
За 17 години политическата върхушка с такава вещина унищожи промишлеността, селското стопанство, здравеопазването, образованието, науката, армията и пр., така умело превърна културата и медиите в евтин пазарен продукт за масово манипулативно изпростяване, че изобщо не сме изненадани от опита й да скрие опротивялата си физиономия с лансирането на т. нар. нови експерти - издънки от собственото й номенклатурно котило.
Автор: Рени МЕРЕТЕВА>> Пълния текст...
Разправата с българския индустриален интелект
В. “Нова Зора” помести през октомври 2000 г. моя статия под това заглавие. Тогава този процес все още протичаше и тя звучеше в ушите на някои като пресилена прокоба. Връщам се на същата тема, защото всичко е свършено и тя прерасна в огромен национален проблем.
Индустриалният умствен капитал на България вече е унищожен. Това е престъпление, по-голямо от самото разрушаване на индустрията, защото без интелект е невъзможно нито изграждането, нито развитието й. Той се създава бавно и трудно. Нужни са време, подходяща среда и много пари.
Разправата бе извършена професионално. Тя включваше:
 • Бърза раздяла със старите специалисти. Те бяха унизени и оставени на мизерно доизживяване.
 • Разгонване по чужбина на специалистите от средното и младото поколение под натиска на безработица и безперспективност.
 • Сриване възпроизводството на нови специалисти. Съсипана бе образователната система.
  Това изключи България от групата на индустриалните държави, тя се превръща в неоколониална територия.
 • Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Грабежът продължава
  Николай Свинаров ощети държавата с 19 млн.евро. Всеизвестно е, че най-сладките далавери във властта са свързаните с воените доставки. При тях в името на секретността и сигурноста винаги може да завъртиш сделката на тъмно. Така е в света, така е и в българско. Не че ни става по-добре от такава аналогия.
  От прословута афера “Шарл и Жан” през 1904 г., в която генералите Михаил Савов (военен министър) и Рачо Петров (министър-председател) се облажват с комисиона от доставката на патрони за пушки “Манлихер”, та до наши дни.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Европарламентът като дембелхане
  На онези, които се колебаят в значението на тая остаряла думичка, ще поясним - дембелхане (от перс.-тур. Tembelhane) означава приют, дом за мързеливци.
  И такова нещо е имало навремето, много преди Емилия Масларова да простре покровителствена ръчица над т.нар. социално слаби граждани, най-вече от малцинствен произход, които изпълниха с ново съдържание лежането на чужд гръб.
  И трябва да кажем, че проблемът с дембелхането и с дембелите остро е занимавал българското общество още в зората на третата българска държава. Израз на това неугасимо любопитство към потайния живот на дембелите и на всеобщата настръхналост към тях дава и Алеко Константинов. Той пише: “Види се, че българският народ недостатъчно осезателно е дал на тия хора да разберат, че народът не иска да му натрапват чорбаджийски дембелханета.”
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Пенсионната реформа е насочена срещу солидарността
  - Г-н Ценов, обещахме на читателите да покажем главните герои на пенсионната реформа. Но събитията се развиват така, че първо трябва да Ви попитам за мнението Ви за предложенията на Лидия Шулева и Христина Христова - и двете бивши социални министърки от правителството на Сакскобурготски. В началото на миналата седмица медиите гръмнаха във връзка с тяхното предложение, направено на сбирка "на високо ниво".

  - Трябва да призная, че в понеделник станах рано и записах на видео гостуването им в две от официалните телевизии - за пореден път се убедих, че командният център е един. Охарчих се и за вестниците, които бяха отразили събитието. Порових се и в интернет. За съжаление, не мога да зарадвам читателите на "Нова Зора". Това е поредната пропагандна шумотевица. И знаете ли, г-жа Велева, кое ми направи особено впечатление? Шулева и Христова направиха куп формални грешки. Някои от тези грешки показват, че те дори не познават добре законодателството. Ако изобщо някога са го познавали. И именно такива "дреболии" укрепват мнението ми, че раздвижването по медиите е свързано с поредната предизборна кампания. Това се разбира от все повече хора.
  Иван ЦЕНОВ пред "Нова Зора">> Пълния текст...
  Операция "От кол и въже"
  „Американската армия е готова на всичко, за да вербува професионални войници. След като не може да намери достатъчен брой доброволци, Пентагонът смекчава своите критерии за подбор, мултиплицира медицинските оправдания и вече не се колебае да приема кандидати с обременено съдебно минало”. Това пише Лизе Алварес във в. „Ню Йорк таймс”, февруари 2007.
  Струва си новият подход на Пентагона да стане достояние на критиците в България, които гнусливо се дистанцираха от пуснатия в интернет видеозапис, показващ отношението на нашите войници към местното иракско население.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Голямата лъжа
  В два поредни броя разказахме подробно за откровените лъжи на поредицата “Власт, пари, комунизъм”, публикувана във в. ”Труд” и едноименната книга, публикувана в едноименното издателство. Тяхната цел бе да се отклони вниманието на хората не само от привилегиите на сегашните управляващи, които на брой са много повече от “правоимащите” по социалистическо време, но и да внуши, че 45-годишната комунистическата власт чрез привилегиите на управляващите е довела България до разоранието и икономическата катастрофа. И че именно политиката на БКП е причина за днешната мизерия на хората. Мизерия, непозната през “върховата” в икономическото състояние на България 1939 г., когато страната ни “била сред най-развитите европейски страни”. А истината е, че големият грабеж започна след 1989 г. и доведе до резултати, несраванми с предшeстващите социализма национални катастрофи, причинени от недалновидната политика на буржоазна България вследствие на участието й във войни, довели до хиляди жертви по фронтовете и до неминуема стопанска разруха.
  Нищо обаче не може да се сравни с унищоженото и заграбено национално богатство за стотици милиарди левове и емигриралите в чужбина близо 1 милион българи само за 17 “съзидателни” години демокрация.
  Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
  Десертът на софийската мафия - жк “Яворов”
  Доскоро жителите на известния в миналото жилищен комплекс “Ленин”, сега “Яворов”, под сурдинка споделяха помежду си тревогата от тишината, която се е възцарила. На фона на безогледното, чудовищно по размери и кич строителство в останалите части на нещастната ни столица в комплекса царяха мир и спокойствие... Видни бяха напъните да се построи нещо на мястото на емблемата от близкото минало - сладкарница “Феята”, но и там нещата замряха, остана само грозната гледка на полусъборена сграда.
  Ресторант “Ропотамо”, и той частна собственост от 1994 г., тръгна да овехтява, осиротял откъм грижовни стопани. И не щеш ли “Ропотамо” рухна.
  Автор: Камелия ПЕЕВА>> Пълния текст...
  Откъм нашия бряг на реката
  В бр. 43 на в. “Балчишки телеграф” от 30.11-5.12.2006 г. бяха публикувани две паралелни мнения за книгата “Балчик”, която от миналата година присъства на книжния пазар. Похвално е, че едно ново издание предизвиква интерес, не оставя равнодушни наши съвременници, става повод за размишления и коментар. В духовната криза, която изживяваме, това наистина звучи позитивно.
  Със сигурност и двете мнения за книгата могат да бъдат обект на по-обстоен анализ, но ако искаме лаконично да ги маркираме, трябва да отбележим, че основното, което ги обединява, е неподправеният и спонтанен възторг от личността на кралица Мария. Неоспоримо право на всеки е да изразява свободно мнението си. В случая обаче споменатата чужда владетелка е свързана с един важен период от миналото ни, който и до днес е обект на спекулации. В този смисъл сме задължени да осмислим каква е историческата оценка за четвъртвековната румънска окупация и респективно за нейния останал ни в наследство, най-характерен паметник - бившата кралска резиденция.
  Автор: Дарин КАНАВРОВ>> Пълния текст...
  Ние повтаряме грешките на СССР
  Преди няколко седмици един млад офицер от пресслужбата на италианския контингент на коалиционните сили в Афганистан бе освободен многозначително от длъжност. Причината - съобщил, че в Герат нашите войници ще строят католическа църква “Пресвета Богородица”, чийто образ, както се изразил офицерът, “има важно духовно значение и за мюсюлманите”. Ако този офицер внимателно бе прочел Корана, вероятно щеше да е на друго мнение. За съжаление, той не знае и един друг факт: за цялата си история в Афганистан е построен само един католически храм. Той е открит през 1933 г. с разрешението на крал Аманулла в знак на благодарност, защото Италия е сред първите, признали независимостта на Афганистан.
  Автор: Валерио ПЕЛИЗАРИ>> Пълния текст...
  Ние сме във времето. Да го обърнем!
  Уважаема редакция,
  Като българин и гражданин на гр. Варна изразявам безпокойството на варненската общественост от процеса на турцизация във Варна.
  В края на февруари т.г. бе изпратено писмо до председателя на общинския съвет на гр. Варна и до Православния клир в града ни. В това писмо насочваме вниманието на държавните институции към следните факти, които са твърде тревожни.
  Във варненския кв. Аспарухово бе продаден терен на ДПС, на който вече е построена джамия. На обществеността не бе оповестено каква е цената на продадената варненска земя и колко струва джамията. Това води до един още по-важен въпрос - какъв е произходът на тези пари?
  Автор: Николай Атанасов>> Пълния текст...


  Генерал Бойко Борисов: - Мутрата е мъртъв... Заснехте ли ме? Чао!..
  карикатура: Тодор Цонев