"Нова Зора" - брой 12 - 27 март 2007 г.

Приятели и врагове
Има арабска поговорка, която гласи: „Врагът на моя враг е мой приятел. Приятелят на моя враг е мой враг.”
Някога учителите по математика обясняваха с тази поговорка защо когато умножаваме числа с еднакви знаци, дори да става реч за минус, резултатът винаги е с положителен знак, тоест плюс. И обратно, произведението на две числа с различни знаци винаги е отрицателно, колкото и голяма да е абсолютната стойност на едното от тях. Както е известно, числата, с които днес си служим, са арабско изобретение.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Голямата лъжа
скрита в жалката манипулация "Власт, пари, комунизъм" на в. "Труд" и "изповедта" на един финансов ревизор
Далеч сме от идеята да идеализираме онази система, в която имаше и неправди, и грешки, но за едно не можем да си скършим съвестта - обикновеният човек живееше далеч по-добре, отколкото днес. Привилегировани имаше (в коя ли система ги няма?), но по броя и по привилегиите им те са жалки бедняци в сравнение с днешните преуспели олигарси.
Всеки човек над 30 години знае по собствения си джоб кога се случи катастрофата - след 1989 г. или после. Всеки мислещ човек знае кой, как и кога разграби държавата. Ние обаче държим да подредим фактите, за да няма излишни емоции и измислени аргументи.
Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
С привкус на гавра
Наскоро стана известно едно повече от провокативно предложение на ДПС - в учебниците по история да влезе текст, осъждащ т.нар. възродителен процес. Това не е нищо друго освен разчовъркване и подсърдване на рана, та да не може тя никога да зарасне. Целта е да се изкопаят демаркационни линии и турската етническа общност да се капсулира и окончателно да се отчужди от българите и българската държава.
Ако подобен текст наистина влезе в учебниците по история, това ще означава вменяване на дълговечна вина на целия български народ. Или простичко казано - защото това е целта на занятието - “виновният” да се обложи с данък възмездяване. Ще рече - доокато има българин на тази земя, той все да пълни касичката на ДПС и непрестанно да преяжда етническата партия. Не че това не става и сега - нека си припомним източването на фонд “Земеделие”, пренасочването на средства от Министерството за бедствия и аварии към “обръчите от фирми” на Доган, и, разбира се, безогледното изсичане на българската гора пак от “индустриалци”, близки до етноформацията.
Автор: Венцеслав Начев>> Пълния текст...
ДПС първо да си признае за атентатите
Наглостта на анкарските петоколонци надхвърли отдавна всякакви граници. От движението поискаха “възродителният процес” да влезе в учебниците по история. На сър Уинстън Чърчил се припсва фразата, че историята се пише от победителите. А също и че военнопрестъпници имат само победените нации.
Очевидно ДПС смята че окончателно е спечелило войната срещу българския народ. И като част от условията на мирния договор, иска да му наложи своя “прочит” върху съвсем пресни събития.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Пенсионната реформа е насочена срещу солидарността
- Г-н Ценов, едно от предложенията за рязко подобряване на положението на част от пенсионерите е да се преизчислят пенсиите на пенсионираните преди 2000 г. Отговорът на официалната власт е познат - “Няма пари”. Тогава от обратната страна се припомня, че има огромен бюджетен излишък, сиреч от него да се вземе. Какъв е Вашият коментар?

- Г-жа Велева, Вие присъствахте, ако не ме лъже паметта, на едно предаване на г-н Веселин Бончев преди около две години. Тогава също коментирах пенсионната система и споделих, че май съм пропуснал един капан на кодекса, заложен още при приемането му. Казвам капан, защото последиците от него стават очебийни след 5-6 години. Усетих капана, когато реших да изчисля пенсията на баща ми и да я сравня с актуализираната стойност за 2005 г. Установих, че има около 22 % разлика, и както всеки може да се досети, във вреда на пенсионера.
Когато бях при г-н Бончев още нямах обяснение. Ако си спомняте, тогава от екрана се заканих на НОИ, че ще направя голям скандал, ако нарушават кодекса. Но си оставих вратичка, казах, че трябва да проверя внимателно текстовете, които определят актуализирането на пенсиите. След проверката разбрах, че “всичко е законно”! Беше ми убягнала една “малка промяна” в начина на ежегодното актуализиране на пенсиите.

Пак ли става дума за разликите между Закона за пенсиите от времето на Жан Виденов и Кодекса за задължителното обществено осигуряване, сега Кодекс за социално осигуряване, които ощетяват пенсионерите?

- Да. Законът за пенсиите определяше ежегодно актуализиране на пенсиите, като при равни условия - осигурителен стаж и индивидуален коефициент, актуализираните пенсии бяха равни на новоотпусканите. А една “малка промяна” изхвърли този принцип. Актуализацията бе поверена в ръцете на Надзорния съвет на НОИ и той “правилно” разбра задачата. Така за 5 години се получи разликата от 22%, за която вече казах. Това е причината за “изоставането на пенсиите”. Сега се въведе т. нар. швейцарско правило, утре ще се въведе “марсианско правило”, но очевидно ще се спазва принципът: колкото повече живееш, толкова по-голямо ще е наказанието.
Но Вашият въпрос ми дава повод да отговоря и на един друг въпрос, който има отношение не само към истината, но притежава и морална страна. Законът за пенсиите, който Жан Виденов остави на следващите, тоест на СДС, вероятно се определя от Истинската власт като едно от най-големите му “престъпления”. Ако не бе приет кодексът в края на 1999 г., тоест ако бе запазен законът (а трябва ли пак да припомням еуфорията в парламента на 2 декември), бюджетът за пенсиите през 2000 г. трябваше да бъде с 62.5% по-голям от този за 1999 г. Казано с други думи, пенсиите на всички трябваше да се увеличат с 62.5%, ако не работеше секирата, наречена “таван”. Като се има предвид, че бюджетът за пенсиите през 1999 г. бе почти 2 млрд. лв., бюджетът за 2000 г. трябваше да е 3.25 млрд. лв. А той бе около 2.138 млрд. лв. Тоест, номинално (без отчитане на инфлацията) бюджетът за 2000 г. спрямо този от 1999 г. бе само с 4.2% по-голям от бюджета за 1999 г. - това “увеличение” едва покриваше официалната инфлация за 1999 г. В статията “Десет милиона стари негърчета” (в. “Нова Зора”, бр. 35, 2 октомври 2000 г.) дадох пълна картина на причините за форсираното приемане на кодекса. Отпадането на 1996 г. от трите поредни години, които определяха базата за изчисляването на пенсиите, даваше увеличение от 62.5%, а при една сравнително малка годишна инфлация от порядъка на 5%, Кодексът на Нейков дава два пъти по-малка пенсия от Закона на Жан. Този резултат бе доказан с математически средства и публикуван още през далечната 2000 г.

Иван ЦЕНОВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
Левият антикомунизъм - 2
  • Чистият социализъм и обсаденият социализъм
  • Според някои американски леви драматичните промени в Източна Европа не са поражение за социализма. Той не бил съществувал никога в тия страни. Твърдят още, че комунистическите държави не предложили нищо друго освен бюрократичен, еднопартиен “държавен капитализъм” или нещо подобно. Дали ще наричаме бившите комунистически страни “социалистически”, или нещо друго, било само избор на епитет. Достатъчно е да кажем, че те са нещо различно от онова, което тогава имаше по света - системата на капитализма, ориентирана само към печалбата. Даже самите капиталисти признаха този факт незабавно.
    Автор: Майкъл ПАРЕНТИ>> Пълния текст...


    Бай Ганю: - Бе жилетката добра, ама трябват и бронирани гащи!..
    карикатура: Тодор Цонев