"Нова Зора" - брой 11 - 20 март 2007 г.

Досиетата:
Цинизмът на прехода
Седемнадесет години постоянно ферментиращата политическа класа, която сътвори криминалния преход и измами надеждите на хората, дъвче и не може да преглътне голямата хапка, наречена досиета на бившата ДС (Държавна сигурност). Подобно на заспал вулкан, досиетата предизвикват внезапни изригвания и трусове на параноя, и особено когато се стигне до овладяване лостовете на властта.
Въпросът за досиетата е последното оръжие от антикомунистическия арсенал на самообявилите се след 10-и ноември за единствени носители и двигатели на т.нар. демократичен процес. Това е и пореден опит да останат верни на своя твърд и минимизиран електорат.
Автор: О.р. полк. Сава КРЪСТАНОВ>> Пълния текст...
Голямата лъжа
скрита в жалката манипулация "Власт, пари, комунизъм" на в. "Труд" и "изповедта" на един финансов ревизор
В миналия брой разказахме подробно за някои от откровените лъжи на поредицата “Власт, пари, комунизъм” на в. ”Труд”, която целеше да се отклони вниманието на хората от привилегиите на сегашните управляващи, които количествено са много повече от “правоимащите” по социалистическо време. Както и да се внуши, че комунистическата власт чрез привилегиите на управляващите е довела България до икономическа катастрофа и е причина за днешната мизерия на хората. Мизерия, непозната през “върховата” в икономическото състояние на България 1939 г., когато страната ни “била” сред най-развитите европейски страни.
Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
Шест века турско присъствие на Балканите
Слушам с отегчение и тъга доценти и професори, получили титлите си, преминавайки през последните 17 години през Народното събрание. Слушам мъдрите им напъни да коригират “научно” Иван Вазов, като се опитват да ни внушат, че той не разбирал значенето и смисъла на термина “Под игото”.
По българските земи било имало само Османско присъствие. Горкият Вазов! подведен от емоциите си, не само написал роман “Под игото”, но и “Епопея на забравените!” Единствената ми утеха е, че още много поколения ще помнят и препрочитат с вълнение и самочувствие Вазов, докато никой утре няма да си спомня имената на присъстващите в днешната историография тежкофизически работници.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
На университетите - оглавник
Тая наша държава седи, седи и току измудри поредната недомислица. Това се прави, за да се скрие, че нищо не се прави по сериозните проблеми на страната.
Сега на дневен ред идва подпукването на университетите.
Замисълът е ректорите да се назначават или от министъра на образованието, или от премиера. И още: на ректора му слагат оглавник - някакво настоятелство, което си е ачик борд. А половината от този борд също ще бъде назначаван (пряко поставен) от овластени лица.
Какво означава това? Това означава, че политиката влиза с кални политически ботуши във вузовете.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Пазар и/или морал
Неотдавна в един разговор по БНТ (предаването “Интеграл”) проф. Андрей Пантев подхвърли мимоходом, че щом говорим за пазарна икономика, би трябвало да говорим и за пазарно съзнание. Тази находчива забележка ми напомня един проблем, който заслужава специално внимание.
Понеже у нас, съвсем по библейски - лявата ръка не иска да знае какво прави дясната, изглежда нормално да се възхвалява “пазарната икономика”, като същевременно се пренебрегват напълно нейните закономерни последици за общественото съзнание.
Ако наистина битието определя съзнанието, то пазарната икономика трябва да породи и пазарно съзнание. Колкото и активността на съзнанието да има обратно въздействие, тя трудно може да промени съществено общественото битие като цяло. Затова пък може - твърде значително! - да подобри или влоши индивидуалното битие на мнозина.
Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Пенсионната реформа е насочена срещу солидарността
- Ако не ставаше въпрос "за геноцид с маска пенсионно осигуряване", сравнението между "Нейков 1999" и "Нейков 2007" би било доста забавно. Вие вероятно пак ще се позовете на Оруел - перманентното пренаписване на миналото води до "края на Историята". Нали така?

- Радвам се, че почитателите на Оруел се множат! Но Нейков демонстрира много повече. Той показва, че заслужава мястото си в "партядрото" - владее почти до съвършенство основното оръжие на управляващите - двумисълта. Тоест, качеството да се придържаш към две противоположни твърдения в един и същи момент от времето. И забележете, хем да си убеден в това, което говориш, хем да знаеш, че не е така. "Никой не иска да направи преценка на модела ... Чисто експертните анализи показват, че има процес на много сериозна ерозия на пенсионния модел.
Значи хем "никой не иска", хем има някакви експертни анализи...

Преди да Ви попитам какво може да се направи за рязкото подобрение на положението на пенсионерите, бихте ли коментирали направените в последно време предложения. Можете ли да кажете добра дума за някои от тях?

- Не бих се присъединил към никое от предложенията.
Проблемът е комплексен и такъв трябва д бъде и подходът за решаването му. И най-вече да се уточним какво се преследва.
Третиране на пенсионерите като някакъв баласт, или приобщаването им като достойни участници на пазара на стоки и услуги.
Вече съм писал на страниците на "Нова Зора", че изхвърлянето на половината от българите, които получават доходи, е удар и срещу България.

Иван ЦЕНОВ пред "Нова Зора">> Пълния текст...
Левият антикомунизъм
Повече от сто години управляващите кръгове в САЩ неуморно водеха антикомунистическа пропаганда сред населението, докато накрая антикомунизмът се превърна в нещо като религия. По време на "студената война" идеологическата машина на антикомунизма можеше да превърне всяка информация за комунистическите страни в истински враждебно отношение към тях. Ако Съветите откажеха преговори, веднага ставаха "войнствени и непоправими". Ако тръгнеха на компромис, то това било само "уловка", за да "приспят нашата бдителност". Ако са против ограничаването във въоръженията, значи те просто "демонстрират своите агресивни намерения". Не дай Боже, пък да подкрепят тези ограничения (което ставаше в повечето случаи), това било само защото са "лъжливи и хитри". Когато църквите в СССР са пусти, това доказва едно-единствено нещо - че "там се потиска религията". Ако са пълни, значи хората са отхвърлили атеистичната идеология на режима. Когато работниците стачкуват (което се случва съвсем рядко), тълкуванието е отчуждение от "колективистичната система"; ако не стачкуват, то било само защото са заплашени и нямали свобода. Недостигът на стоки за населението демонстрирал провала на икономическата система; повишаването на количеството стоки е опит на режима "да успокои населението", за да засили властта си над него...
Автор: Майкъл ПАРЕНТИ>> Пълния текст...
Генералът и сянката му
Това, че Бойко Борисов стана набързо - скорострелно - генерал във вътрешното министерство, може и да се оспорва от горещите му привърженици, но едва ли има особено значение. Дефакто той наистина е генерал и в буквалния смисъл, и като легенда за персонаж, който изпълнява лидерска роля в определен сектор от живота.
В случая лидерска е ролята му в политическата ни действителност. Кмет, неформален ръководител на ГЕРБ (партията, която социолозите посочиха още преди да бъде регистрирана, че ще спечели второ място на бъдещите избори), освен това крупен бизнесмен от гледна точка на паричните знаци, които притежава. Григор Лилов го причислява към “гилдията на милионерите у нас", а по непотвърдени от одитори данни имането му възлизало на 28 млн.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
България обеднява непоправимо
Уважаеми господа,
Най-голямото оправдание за вредите от действията на политици икономисти е твърдението, че България е малка по територия и население и бедна на минерални ресурси страна. И едното, и другото не отговарят на истината.
В Европа България (с нейните 111 хил. кв. км) заема 12-о място по територия след Гърция (132 хил. кв. км), а по население към 1974 г. е на 15-о място отново след Гърция. Според прогнозните, проучените и добитите полезни изкопаеми България е богата страна. Тя има 123 типа ресурси, доказани още от Главното управление по геология и охрана на земните недра (ГУГОЗ), начело с акад. Йовчо Йовчев. През 1960 г. ГУГОЗ установява, че по термо-минерални извори България е на 1-во място в Европа с 650 действащи извора на наша територия, с дебит 730 л/сек, плюс още толкова извори от нехидрогеоложки сондажи.
Отворено писмо>> Пълния текст...


Деветоюнски птици
карикатура: Илия Бешков