"Нова Зора" - брой 10 - 13 март 2007 г.

Голямата лъжа
скрита в жалката манипулация “Власт, пари, комунизъм” на в. “Труд” и “изповедта” на един финансов ревизор
“Власт, пари, комунизъм”, претендира за книга, която прави “скандални” разкрития за близкото ни минало, претендира да е събрала всички факти, които 17 години някой упорито бил прикривал от обществото, факти за "тоталитарното" минало, за привилегиите на т. нар. правоимащи и за дейността на УБО (Управление за безопасност и охрана). Книгата бе анонсирана в публикации на в. "Труд", където заглавия от три думи очевидно имат свое автономно значение, например Лъжата Жан, Иван и другите. Ясни са и мотивите на авторите Кирил Лалов и Валерия Велева. Контрапунктът обаче е естествено да се потърси в една друга книга, издадена през 1994 г. - “Делото Живков. Обвинение, защита, съд”. В нея могат да се прочетат всички “новоразкрити факти”, но и да се види доколко "новите факти" са истина и доколко истината е била спестявана.
Претоплената манджа от “факти” представлява извадки от ревизионния акт по Дело номер 1. Обвинението целяло да докаже, че този човек е нанесъл огромни щети на УБО и на държавния бюджет. Именно тази теза беше разбита от защитата и отхвърлена с окончателното оправдаване на Живков от Върховния съд.
Автор: Невена ГЮРОВА>> Пълния текст...
Политическите диабетици
Празнуването на националните празници ни дава представа както за обществото, така и за т.нар. политически елит. Поради опитите да се приватизира миналото от различни политически сили - нацията дълбоко в себе си продължава да е разделена.
Незаглъхналият спор, макар и не с такава острота, чий е Ботев, комай продължава и до днес. Няма я тръпката на едно сакрално единение и онова почти мистично усещане за съпричастност и преклонение пред великите сенки на предците.
Прагматиката на консумативизма ни отдалечава от свещения национален пантеон.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Първа стъпка в правилна посока
Заинтересовани партийни среди от ДПС, както и от НПО (неправителствени организации), внушават на българската общественост, че с включването в Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България на изискването за отседналост от най-малко три месеца преди изборния ден, на изселници от Република Турция или на български граждани в страни от Европейския съюз, се отнема едно основно конституционно право.
Това изискване се счита за дискриминационно и по отношение на българи, заселили се в държави извън Европейската общност по своя воля и свободен избор.
Натрапва се мнението, че наличието на такова ограничение нарушава не само върховния закон на страната, но и съществуващите международни стандарти.
Автор: Милко БОЯДЖИЕВ, Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Пенсионната реформа е насочена срещу солидарността
- Г-н Ценов, няколко месеца вече проблемите на пенсионерите не слизат от сцената. Отначало предимно предаването на г-н Велизар Енчев по телевизия “7 дни”, но напоследък почти всички медии са съпричастни към темата. Чуват се най-различни мнения, идеи, конкретни предложения. И пак се натъкваме на “проблема на Оруел” - колкото повече информация, толкова по-неясно става... Наемате ли се да внесете яснота?

- Нещата са банални. Наближават избори за евродепутати и туземната колониална администрация е тотално мобилизирана. Страхът от пълен провал, в смисъл на масово негласуване, налага промяна не само в правилата, но и в предизборната кампания.

Виждате връзка с изборите? Но когато се говори за пенсиите, за избори не се споменава!

- Засега за избори се говори в друга тема - “уседналост”. Тоест, кой да има право да гласува. Но до изборите има още време. А в контекста на това, което казах, връзката между двете теми е пряка.

Иван ЦЕНОВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
Необявеният тероризъм на НАТО - 2
Даниел Гансер е професор-доктор по съвременна история в университета във Вале, президент е на швейцарската Асоциация за изучаване на нефтения пик (ASPO). Проф. Гансер е автор на наскоро публикуваното справочно издание “Секретните армии на НАТО: тероризмът в Западна Европа”.
Интервю на Силвия КАТОРИ>> Пълния текст...
Асиметричният отговор на Русия
Вицепремиерът на Русия Сергей Иванов каза на американския министър на отбраната Робърт Гейтс, че отговорът на разполаганата до границите американска система за противоракетна отбрана (ПРО) „разбира се, ще бъде асиметричен”. Президентът Владимир Путин пред журналисти в Мюнхен (в. "Нова Зора" публикува изказването и пресконференцията на Вл. Путин в бр. 7, 8 от т.г., б.р.) обясни, че ако Русия, съобразявайки се с днешните си икономически и финансови възможности не строи система за ПРО, тя трябва да създаде оръжия, които да преодоляват изгражданата от нейните партньори ПРО, която цели неутрализиране на руските ядрени сили, нарушаване на баланса и развързване на ръцете на едната страна за нежелани конфликти.
Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Родината крепителка
- Валентин Григориевич, преди Вие доста активно пишехте публицистика. Дори една от последните Ви крупни работи - имам предвид “Пожар”, беше по същество публицистика. Защо в последно време толкова рядко излизате в пресата? Да не би да сте престанали да вярвате в силата на пряката намеса на писателското слово в обществения живот?

- Публицистиката си е публицистика, и тя очевидно минава незабелязано в изданията. Но което е вярно, вярно е.
Мисля, че сега не бива никого да убеждавам в правотата си, всичко си дойде на мястото, по своите си позиции, и самият живот го доказва.
Особеното на нашето време днес е, че ситият не само не разбира гладния, но го и ненавижда. По същия начин този, който не е прав, ненавижда онзи, който е прав, само защото е прав, а пък самият той с правдата не е в крак, живее си и разчита да си живее по други закони. Но истината винаги е нужна, обаче и тя като че ли е уморена от своето многократно повтаряне. Затова някой път е по-полезно да си замълчиш.

Но какво бихте казали за най-важното - за Родината?

- Родината е най-вече духовна земя, в нея се съединяват миналото и бъдещето на твоя народ, а едва после е “територия”. Твърде много неща са скрити в тези звуци!.. Има ли човек Родина - той обича и защитава всичко добро и безпомощно на света, няма ли - ненавижда всичко и е готов всичко да разруши. Това е нравствената и духовната скрепителка, смисълът на живота от раждането до смъртта, и тя ни сгрява. Аз вярвам, че и там, отвъд прага на живота, ще живеем също така топло в своите деца и внуци, безкрайно. Безкрайно, докато има Родина. Извън нея връзката се къса, паметта слабее, родството се губи.
За мен Родината е преди всичко Ангара, Иркутск, Байкал. Но тя е и Москва, която никому не бива да отдаваме. Москва събира Русия. Не можем да си представяме Родината без Троицата на Сергиевата лавра, без Оптиновата обител, без Варлаам, без Куликовското и Бородинското поле, без многочислените поля на Великата Отечествена...
Родината е нещо по-голямо от нас самите. По-силно от нас. По-добро от нас. Днес нейната съдба е в ръцете ни - нека бъдем достойни за нея.

Интервю на Виктор КОЖЕМЯКО>> Пълния текст...
Триумфът на цивилизацията
Идеалът за свобода чрез самодисциплина
Забележителната съставна част, завещана от елините на човешката културна еволюция, е концепцията за демокрация или управлението на гражданите. Сега тази идея се превръща в част от човешката мисъл: обикновените хора могат и трябва да управляват себе си, без да е нужно да се кланят на военен, политически, икономически или религиозен водач. На тази концепция предстои да играе важна роля в съвременната история, тъй като хората се връщат към идеята, че те могат да се управляват сами.
Както ще видим, този идеал за гражданско самоуправление е все още неосъществен дори и в САЩ от 21 век. Независимо от това той продължава да упражнява силно влияние над човешката мисъл и да служи за цел, към която всички ние продължаваме да се стремим.
Автор: Норман Д. ЛИВЪРГУД>> Пълния текст...


Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
карикатура: Тодор Цонев