"Нова Зора" - брой 9 - 6 март 2007 г.

“Тигърът” показа зъби
"Зора"

“Азия е спящ вулкан!Не му позволявайте да се събуди!”, пророчески казал някога Наполеон.
Точно по Баба Марта станахме очевидци на това колко са били верни предвижданията на великия корсиканец, поне що се отнася до Китай.
Сякаш вчера беше времето, когато се шегувахме съвсем добродушно с китайската техника. Великата азиатска страна респетираше с милиардното си население, но не и с икономически показатели.
Само че докато живеехме в нашето българско безвремие, докато Щатите се разхождаха и дрънкаха оръжие из Близкия изток и къде ли не, а българските властимеющи кудкудякаха някакви клетви за атлантическа солидарност и плачехме да се включим в коалицията на желаещите, и най-накрая затвориха атомната централа в Козлодуй, в Китай работеха и се учеха на бизнес.
Така буквално за една нощ Китай не само догони далекоизточните икономически “тигри” Тайван и Южна Корея, но и добрата стара Англия. И вече диша във врата на Германия.
Днешен Китай е незаобиколим световен индустриален и финансов фактор. Достатъчен бе само слухът, че Пекин възнамерява да облага с данък печалбите от акциите на китайската борса, и настъпи тридневна паника по всички световни тържища на ценни книжа. В резултат на което играчите изгубиха 674 млд долара...
Както писа пресата, Китай срути световните борси с “черен вторник”. Спадът на котировките на акциите в Хонконг, Токио, Лондон, Ню Йорк бе най-зашеметяващият след атентатите в САЩ на 11 септември. САЩ “обедняха” с 600 млрд., а световният фондов пазар загуби 1 трилион долара заради тоталния спад на акциите. Някои от най-големите борсови играчи естествено се възползваха от понижението на котировките. Според анализатори обаче в Шанхай вторникът не бил толкова непрогледно черен. Големи инвеститори активно изкупували акции на доста по-ниски цени, което породи подозрения, че борсовият трус е бил целенасочен. Почвата бе отдавна подготвена.
На 25 февруари бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан предупредил инвеститорите да са внимателни, защото в края на 2007 г. в американската икономика може да започне рецесия (ами вече няма голям социалистически Изток, откъдето да се краде необезпокоявано и на много-много едро, както бе след падането на Берлинската стена). Паниката дошла след слуховете, че в Китай правителството може да започне ограничаване на спекулативната дейност на фондовия пазар, че можело възможно властите да наложат данък върху печалбите на борсовия чуждестранен капитал. Но "борсовото затъмнение" премина. След стабилизирането на Шанхайската фондова борса, където всъщност се зародил борсовият “циклон”, нещата полека се намествали вече. Сривът обаче каза едно истинско "добро утро" на европейските обединени сили...
Май и Америка ще трябва сериозно да се замисли дали да продължава да дърпа руската мечка за опашката. Че докато се занимава с Русия, току-виж я захапал китайският тигър. Чиито зъби тепърва ще стават все по-големи и по-остри.

Нагоре
Съдържание на броя