"Нова Зора" - брой 9 - 6 март 2007 г.

Дим без огън няма
д-р Тедор БОЕВ

Става все по-ясно, че обзетият от мания за величие, съчетана на всичкото отгоре с псевдохристиянско месианство американски президент ще заповяда въздушен удар срещу Иран. В крайна сметка никой не харчи пари да прехвърля цели групи самолетоносачи, ако няма намерение да ги използва...
Какво ще се случи след това, можем само да гадаем. Във всеки случай едва ли ще е приятно. В поредната авантюра на Джордж Буш, няма никакво съмнение, ще бъдем замесени и ние. Защото въпреки безбройните предупреждения на редица политици, общественици и експерти от националната сигурност, правителството се съгласи да разположи американски бази на наша територия. Които няма как да не станат бази за агресията срещу Иран.
Миналата седмица шотландският вестник “Сънди хералд” написа че първите Б-2 “Стелт” са вече в България. Може и да не са, и сигурно все още ги няма. Все пак те са “невидими” само за радарите. И то донякъде, както знаем от Сърбия. Но не и за жителите на Сарафово. Затова и от Министерството на отбраната, и американският посланик у нас Джон Байърли, не лъжат, като обявиха информацията на шотландското издание за инсиуация.
“Твърденията за самолети “Стелт” в България са пълни измислици”, каза посланик Байърли. САЩ нямат такива самолети в България, нямаме планове да базираме такива самолети тук, допълни посланикът.
Джон Байърли уточни, че в базите няма да се случи нищо без знанието на българското правителство. И допълни, че става дума за български, а не за американски бази и определи твърденията в публикацията като “пълна фантазия”. Но дим без огън няма. Няма и нищо по-опасно от полуистините. “Стелтовете” все пак най-вероятно наистина няма да кацат в Сарафово.
Но всички помним как по време на операцията срещу талибаните в Афганистан през 2002 г. именно от Сарафово излитаха “летящи цистерни”, за да дозареждат същите тези “Стелт”. И нищо не пречи така да стане и сега. Което автоматично ще ни направи съучастници в агресията. И съответно мишена за всички ислямски терористи.

Нагоре
Съдържание на броя