"Нова Зора" - брой 9 - 6 март 2007 г.

Категоричният императив на политиката:
Този свят не е за слаби и страхливи
На 8 февруари 2007 г., в разгара на т. нар. севернокорейска ядрена криза, уважаваният японски вестник „Асахи Шимбун” уведоми своите читатели, че преговорите по ядреното досие на Пхенян са на път да завършат успешно.
На 13 февруари това вече беше свършен факт и Филип Тюро - Данжен можеше да озаглави своята редакционна статия в „Куриер интернасионал” така - „Две сензационни новини и само една бомба!”. В замяна на съгласието да затвори ядрения си реактор в Йонгбьон и да допусне там инспектори на Международната агенция за атомна енергия - МААЕ, севернокорейският комунистически режим ще получи условна помощ в петрол и храни. Стойността й може да достигне 400 млн. долара. Това е повече от предвиденото в споразумението от септември 2005 г. Оказва се, че през последните месеци Пхенян е успял да вдигне залозите, благодарение на извършените от него подземни ядрени взривове, като този от 9 октомври 2006 г.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Триумфът на цивилизацията
В най-общото си значение културата включва знание, вяра, изкуство, морал, закон, обичаи и други способности и навици, усвоени от хората като членове на дадено общество.
По същество културата е сборът от всички технологии и ценности, които определят човешкия живот. Определението на културата се променя в зависимост от това как тълкуваме човешкия живот и ценностите. Ако определяме човешкия живот само като физическо съществувание, и ако в основата на стойностната система е само себезадоволяването, то тогава културата ни е материалистична, независимо от степента на технологичния напредък.
Автор: Норман Д. ЛИВЪРГУД>> Пълния текст...
Дим без огън няма
Става все по-ясно, че обзетият от мания за величие, съчетана на всичкото отгоре с псевдохристиянско месианство американски президент ще заповяда въздушен удар срещу Иран. В крайна сметка никой не харчи пари да прехвърля цели групи самолетоносачи, ако няма намерение да ги използва...
Какво ще се случи след това, можем само да гадаем. Във всеки случай едва ли ще е приятно. В поредната авантюра на Джордж Буш, няма никакво съмнение, ще бъдем замесени и ние. Защото въпреки безбройните предупреждения на редица политици, общественици и експерти от националната сигурност, правителството се съгласи да разположи американски бази на наша територия. Които няма как да не станат бази за агресията срещу Иран.
Автор: д-р Тедор БОЕВ>> Пълния текст...
Двойните стандарти на Хага
Още от началото на кървавите конфликти в бивша Югославия на страниците на нашия вестник изобличавахме неведнъж антисръбската и антиправославна линия, която следваха не само разнородни правозащитници, но и официалните международни институци. Става дума за това, че “лоши” бяха само сърбите. А хърватите, и особено мюсюлманите - все едно дали боснеци или косовари - се определяха за невинни жертви. Теза, която бе тиражирана с цялата мощ от почти всички водещи световни медии.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
“Тигърът” показа зъби
“Азия е спящ вулкан!Не му позволявайте да се събуди!”, пророчески казал някога Наполеон.
Точно по Баба Марта станахме очевидци на това колко са били верни предвижданията на великия корсиканец, поне що се отнася до Китай.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Софиянската концесия за “Чистотата”
В последната предприсъединителна еврогодина в София избухна фойерверк от корупционни скандали, огрял “финалната права” на българския маратон в ЕС. Афери за стотици милиони на тема смет, топлофикация, електроразпределение ограбиха бюджета на Софийската община и бръкнаха дълбоко в джоба на всеки жител на столицата.
Ако се вгледаме внимателно в грубия бандитски почерк на софиянската сага на прехода, ще видим учудваща повторяемост на действащи лица и корупционни сценарии.
Един от тях безспорно е концесията за “чистотата”. Обект на многогодишни критики и обещания, тя с нищо не се доближи до цивилизованото решаване на един от най-сложните комунални проблеми.
Автор: Д-р инж. Емил МАРКОВ>> Пълния текст...
Необявеният тероризъм на НАТО - 1
Даниел Гансер е професор-доктор по съвременна история в университета във Вале, президент е на швейцарската Асоциация за изучаване на нефтения пик (ASPO). Проф. Гансер е автор на наскоро публикуваното справочно издание “Секретните армии на НАТО: тероризмът в Западна Европа”.
Според изследванията му САЩ са организирали терористични актове в Западна Европа в продължение на 50 години, а после лъжливо ги приписвали на левите партии, за да ги дискредитират пред обществеността. Същата стратегия се прилага и днес, за да се оправдаят войните за нефта със страха от исляма.
Автор: Силвия КАТОРИ>> Пълния текст...
Посткомунизмът - рожба на революции "отгоре"
Процесите, на които сме свидетели и в които сме участници, излязоха на повърхността с идването на Горбачов на власт. Оттогава изминаха повече от седем години, време достатъчно да се направи оценка на основните тенденции. Вместо това хаосът и несигурността както в живота на гражданите, така и в средствата за информация, нарастват все повече и като че ли вероятността от драматична развръзка не изглежда вече толкова малка.
Първоначалното опиянение от гласността, довела до граждански и политически свободи, първоначалното опиянение от първите “победи” над комунизма, постепенно отстъпи място на разочарование, в някои случаи стигащо до песимизъм и отчаяние. Дошъл е моментът да се осмисли извървеният път и без паника, без страх, да се дадат сравнително точни отговори на основни въпроси.
Ако това не стане, и то в най-скоро време, огромната част от хората могат да изпаднат в състояние на безтегловност, т. е. да станат лесно манипулируеми.
Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
Българската армия в зоната на здрача
Превръщането на Българската народна армия (БНА) в Българска армия (БА) не се състои само в премахването на една думичка от наименованието на нашата родна войска. Това се оказа огромен, всеобхватен, продължителен процес. Продължителен, защото никой не знае и не се наема да прогнозира кога ще му се види краят. Всеобхватен, защото бе обвързан с ликвидирането на оръжейната ни индустрия и всички други пъстри кокошчици, които снасяха златни яйца за Отечеството. Огромен, защото нашата страна днес няма организационен и технологически капацитет да ликвидира докрай това, което България създаде в областта на националната сигурност и отбраната.
Ето по тези причини от една силна, обучена, подготвена и добре въоръжена армия остана само сянката й.
Автор: Васил ПОПОВ>> Пълния текст...
Една много неприятна партия
В истинския смисъл на думата ДПС едва ли отговаря на критериите за партия. Приемаме терминологично да я наричаме такава с много уговорки и условности. Защото ДПС преди всичко е етнически продукт. А това, че се прави на либерална формация, е опит да се избяга от етническото, защото то е уличаващо.
Тази партия не защитава и не представлява интересите на дадена социална прослойка, както е по презумпция при всички останали партии, а се застъпва за правата на етнос. Това автоматично я изключва от зоната на нормалността като политически субект.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...


Спасение от тигана на демокрацията
карикатура: Тодор Цонев