"Нова Зора" - брой 5 - 6 февруари 2007 г.

Докато чакаме да цъфнат колците, изсъхнаха ни доматите
Българската политика презпоследните 17 години е същинска приказка за чакането на Годо. Народът отдавна е казал, че Бежанова майка не плаче, плаче Стоянова, но кой да помни такива мъдрости. Политиците ни само замениха Стоянова майка с Чаканова, и толкоз! Останалото е торба с лъжи.
Чакахме ускорено връщане на иракския дълг към България поради участието ни, издействано от Соломон Паси, и поддържано от почти целия „политически елит”, а дочакахме да ни агитират да опростим тези 2,5 млрд. долара. И не само това, ами да издържаме военен контингент в Ирак, при положение че ситуацията там е катастрофална. Каза го Нанси Пелоуси, а не Волен Сидеров, макар че си знаехме това и без нея.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Последният протуберанс на народното негодувание
Призрак броди из Европа. Днес това не е призракът на комунизма, който се привиждаше на Маркс, а призракът на Европейската комисия. Като всеки призрак той е невидим, но това, че е минавал някъде, лесно се познава. Тези, които спускат решения и издават команди от негово име, са еврокомисарите, а тъй като те се сменяват често (главно заради корупция), никой не запомня техните имена. В някои европейски градове (в Лондон например) има пътеводители и справочници, в които са описани местата, където се появяват призраци. Тъй като призраците обичат майтап на чужд гръб, на тези места човек не трябва да губи самообладание и да е готов да замахне с тояга или бухалка, ако види движещи се сенки или следи по пясък... Гледал съм анимации, в които призраците биват надхитрени и дори получават цицини по главата от потърпевши (“Том и Джери” например). А да направиш цицина на призрак, означава да го откажеш да се прави на недосегаем.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Представителите на новото сдружение за защита и пускане на реакторите на АЕЦ-Козлодуй не търсят реванш, а разум и национално отговорни решения
На 31 януари т.г. в БТА гражданското движение “Съюз за защита и пускане на блокове 3 и 4 на АЕЦ-Козлодуй” даде първата си пресконференция. От името на движението проф. Найден Андреев, Иван Иванов, Веселин Бончев, проф. Евгений Гиндев, Костадин Христов, Альоша Първанов, и други техни колеги обърнаха внимание на специално поканените гости и на журналистите, че проблемът, породен от затварянето на АЕЦ “Козлодуй”, е проблем на националната сигурност на България, както и тежка икономическа бомба за стопанството на страната, непосилно социално и финансово бреме за българските граждани и огромна тежест за българския бизнес.
Иван Иванов, ексизпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” подчерта за пореден път, че ситуацията става все по-сложна и тежка и не само в България, но и в целия регион на Балканите, в Албания вече е въведен режим на тока, същото чака и другите балкански страни и наши съседи, ако работата на АЕЦ-Козлодуй не бъде подновена.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Особености на западната благотворителност
През 2005 г. из световните медии се понесе гръм и трясък, че Бил Гейтс, най-богатият човек на планетата, бил подарил 35 млрд. долара за благотворителност. Самият мистър Гейтс дори подаде оставка от "Майкрософт", за да се отдаде изцяло на филантропския занаят.
Но ако си мислите, че в момента щедрият Бил и жена му Мелинда раздават пачки долари из Черна Африка, представата ви е малко измамна. В цивилизования Запад благодеянията не се вършат просто така. За целта най-напред се създава благотворителна фондация със съответните директори, началници на отдели, служители, разсилни, бодигардове, офиси, обзавеждане, служебни автомобили и прочие чиновнически стоки от първа необходимост. После фондацията започва да функционира и предназначените за безкористна филантропия пари се инвестират в разни користни капиталистически дейности, които целят да ги умножат още повече. Чат-пат, разбира се, известни суми все пак отиват и за благотворителност, но лъвският пай и от тях всъщност се краде от чиновниците на фондацията или на държавата, на която благодетелите са се притекли на помощ.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Как да си заживеете лайф на Запад
 • фейлетон
 • Българският висшист и 200 лева заплата да получава, пак му се струва, че семейството му може да живее още по-добре. Ето защо той все някак си се врежда за специализация в някой щатски университет. След което продава апартамента на родителите си, за да се снабди с изисквания документ, че не е някакъв си там бездомен неудачник (looser), и цъфва на опашката пред американското консулство. И минали-неминали няколко сезона - ето ви го вече нашият човек на събеседване (interview) с консулския чиновник. Който, естествено, му казва, че тая, дето я е намислил, няма да стане.
  За да ви спестим подобна катастрофа, тук даваме най-безотказния начин да си осигурите билет за Америка.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Четвъртофевруарският преврат - 4
  Бурната 1997 г. е преломна в българската история. Държавната власт беше овладяна от представители на местната и чуждестранната мафия и олигархия. Под формата на реституция и приватизация започна бързо и открито разграбване и присвояване на държавните банки, предприятия, туристически комплекси, гори и земи от частни лица. В страната беше въведен колониален валутен борд. Българската държава стана напълно зависима от отвъдокеански политически и финансови институции и организации, включително Международния валутен фонд (МВФ). Организация, която кубинският народен вожд Фидел Кастро нарича „екзекутор” на експлоатираните нации и държави.
  Автор: Ангел ДИМОВ>> Пълния текст...
  Границите не спасиха Рим

  - И как да излезем от глобалната криза? Кой да мисли за антикризисни мерки? Нали виждаме сега как деградират умствените способности на политиците и управляващия елит, нали виждаме как пада качеството на образованието на Запад и у нас. Но многобройните кризисни явления се натрупват и раждат нови беди?

  - Спадът в качеството на образованието е частен симптом на общата криза. Образованието се руши още от 60-те години на 20 век, от времената, които на Запад някои наричат “световна студентска революция”. Резултатите са плачевни. Аз съм се сблъсквал със студенти в Америка, от прочути университети, които никога не са чували за Робеспиер, Бисмарк, Шарл де Гол. Те изучават историята на Втората световна война по романи и по художествените филми. Нашите ученици и студенти също деградират постепенно.
  Образованието в съвременния свят се превръща в средство за формиране на ново обществено разслоение. Тъкмо образованието в съвременни условия позволява да се откъснат цели сегменти от обществената баница, и не само от днешното, но и от бъдещото общество.
  Днес образованието подготвя утрешните незнайковци, “информационно бедните”, то свежда процеса на обучението до дресура - оглупяване чрез тестове, които отучват човека от най-важното - умението да поставя въпроси и да формулира проблеми. Анализът на образованието трябва да се постави на едно от важните места в новата дисциплина, която предстои да бъде създадена - кризисологията (или кризологията) и нейните практически съвети.
  Засега това се случва само във фантастичните романи. Нали помните цикъла на Айзък Азимов “Фондацията”? В него математикът Селдън предсказва, че след няколко десетилетия външно процъфтяващата галактическа империя ще рухне в криза с продължителност десетки хиляди години. Тя не може да се предотврати, но може да се свият “тъмните векове” до хиляда години, ако се реализира антикризисният “план на Селдън”. Заради това в двата края на галактиката се създават две Фондации - явна и тайна, и много поколения учени-психоисторици в крайна сметка извеждат ситуацията от криза.
  Някога Ленин казваше, че за нас най-важното изкуство е киното. Ако перифразирам думите му, днес може да се каже - от всички науки за нас най-важната е кризисологията, която трябваше вчера да създадем.
  Беседа с Андрей ФУРСОВ>> Пълния текст...
  Целенасоченото унищожение на образованието в САЩ
  Постепенното разяждане на образованието в САЩ и рязкото понижаване на интелигентността на средния гражданин на тази страна не е случайност. Обучението в САЩ и крайните резултати от работата на обществените училища се понесе стремглаво надолу от средата на 20 век, защото беше планирано да стане така.
  Мислещите граждани на САЩ трябва да знаят, че всички процеси в едно общество са планирани от ръководния му елит. Той създава точните социални, психологически, икономически и идеологически условия, които да реализират крайната му цел - извънмерно богатство за членовете на този елит и унищожително, унизително обедняване на работническата класа.
  Автор: Д-р Норман Д. ЛИВЪРГУД>> Пълния текст...
  Храним паразити заради ЕС
  Неотшумял още случаят с наглия грабеж на "Топлофикация", осигуряващ лукса на Вальо Топлото, гръмна нов скандал около екстрите на властта.
  Проверка на Сметната палата установи, че в продължение на три години и половина Комисията за защита на личните данни се е занимавала основно с купуване на автомобили и търсене на сграда. Чиновниците предпочели да плащат по 20 000 евро наем на месец за служебни помещения, вместо да се настанят в предложените им държавни сгради. Общата сума, похарчена за наем на луксозна постройка до НДК, е 425 хиляди лева.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Алчността е по-силна от срама
  Богатите германци стават все по-богати, бедните - все по-бедни. Между 1990 и 2005 г. брутните доходи на бизнесмените и на заможните хора са нараснали с близо 50 %. В същото време възнагражденията на наемната работна ръка са се увеличили само с 8%.
  Богатите германци са три вида: наследници на големи състояния, собственици на преуспяващи фирми или борсови спекуланти. Въпреки огромните си доходи те плащат твърде малки данъци. И то напълно законно - такива са действащите в страната закони. Печалбите от борсови операции например не се облагат с данъци. Но за богаташите и това не е достатъчно.
  По данни на западния печат>> Пълния текст...
  Българският данъкоплатец - спонсор и на белгийските Кобурги?
  В Брюксел, столицата на измислената държава Белгия и на разни други измислени неща (напр. на Европейския съюз или НАТО), царува династия, за която не е нужно да казваме, че е измислена, защото това си е казано още в името й - Сакскобургготска династия.
  Тамошните роднини на детронирания с общонароден референдум Симеон II са една от най-богатите владетелски фамилии в Европа. Основният им капитал е натрупан през първата половина на миналия век, като страничен резултат от тази династична дейност са милионите изтребени конгоанци.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Ревността на боговете
  През 1940 г. в единствената си стихотворна книга “Моторни песни” Никола Вапцаров помества знаменитата творба “Огняроинтелигентска”, в която създава манифест на една нова категория писатели, споили у себе си качествата на интелектуалеца и работника. Това е естетика, която отхвърля изолираността на художника от проблемите на големия свят, за да ни приобщи към каузата на работническата класа, към нейното историческо самочувствие и призвание “в боя ни за хляб и свобода”. През последните седемнайсет години редица интерпретатори на Вапцаров насочиха стрелите си срещу самото понятие “огняроинтелигент”, тъй като то разрушава кулите им от кристал и тласка публиката по посока на радикалните промени на личността и обществото. Без съмнение, Минчо Минчев е наследник и продължител на подобно преплитане на участта на работника и интелектуалеца с корен в борческата лирика на поета от Банско.
  В такъв план Минчо Минчев е уникално явление в историята на родната ни литература през втората половина на 20 в. и началото на 21 в. В неговите жили, по подобие на Вапцаров, също тече работническа кръв, също се откроява преданост към освободителната идея, също се реализира непоклатимост на духа. Едно от обясненията има биографичен характер - Минчо Минчев пренася през годините името на великия възрожденец поп Минчо Кънчев, автора на “Видрица”. Но по-дълбокото обяснение се крие в това, че той дълги години изкарва хляба си като локомотивен машинист, който кара “звездния влак” по мащабното определение на белетриста Тодор Велчев - Тато. През този период в нашата поезия се наложи само още един значим творец с работническо родословие: Пеню Пенев. Пеню Пенев, възпял красотата и тревогите на работническия живот и строителство обаче се приобщи към работническата класа като човек на духовния труд, докато Минчо Минчев изживя цялата скала от трудности, лишения, издръжливост и тренинг на характера, присъщи на българското работничество.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...


  - Крокодилски сълзи за демокрацията в България
  карикатура: Тодор Цонев