"Нова Зора" - брой 4 - 30 януари 2007 г.

Фарсът се повтаря?
Ако се имат предвид последиците от „другарската критика” на „бащата” на СДС Желю Желев, отправена към „първото демократично правителство” след 1989 г. - това на Филип Димитров, - за привържениците на „синята идея”, първите „Боянски ливади” бяха истинска трагедия. Защото „победилите с малко, но завинаги” бяха свалени бързо от власт. По-точно, самосвалиха се, когато Филип Димитров поиска вот на доверие от Народното събрание и не го получи, благодарение и на „сините мравки.”
Създателят на СДС остана президент, за да види как бившите му съотборници горят неговите портрети и книги, или гладуват протестно под девиза „Един народ срещу лъжата”.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Геноцид с маска “Пенсионно осигуряване”
Това е историята на геноцида над пенсионерите. Тя не се отличава от “цялата история”, но е несравнимо гадна. Гадна е, откъдето и да я погледнеш.
Историята започна веднага след началото на “демократичните промени”. По-точно след “свалянето” на Луканов. Луканов бе свършил своята работа и стана неудобен. Но “кадровиците” се бяха подготвили. Сини, червени, оранжеви, зелени... Все достойни заместници.
Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
Нощ след тежък ден
It's been a hard day's night... Настъпваше нощта след тежък ден. Цял ден бях работил като куче и смятах да спя като пън. Но не би. Тъкмо полегнах на дясната си страна и някакъв заповеднически глас ме стресна в тъмнината:
- Ей, к'во си въобразяваш ти бе? Така не дават! Я се обърни веднага на другата страна!
- Ха! - рекох, щом се поокопитих от изненадата. - Че кой си ти да ми нареждаш как да лежа в собственото си легло, в собствения ми дом, до собствената ми жена?
- Аз може и да съм никой - отвърна гласът, - но в случая съм говорител на САЩ. Знаеш какво са това САЩ, нали?
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
На кого служат "българските" медии?
Да имам акъла на българина, дето му идва отподире, гласи една поговорка, казват, че била турска. Както и да е - след като поради престъпното безхаберие на кабинетите на Костов и Симеон капитулирахме най-позорно пред Брюксел по въпроса за АЕЦ, сегашното правителство одобри т.нар. екшънплан за повторно пускане на 3-ти и 4-ти блок. Той предвижда поне един път месечно да има по едно значимо мероприятие в София или в Брюксел с участие на държавните институции, на представители на страните от региона и с европейските институции.
Така, според министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, ще се покаже значимостта на проблема и възможностите за неговото решаване.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
След Ирак накъде?
Прогнози, които бяха направени от политическите анализатори преди около десетина дни, най-накрая намериха своето медийно отражение на страниците на централния български печат, едва след като в някаква степен бяха потвърдени от авторитетни източници. На обществеността беше поднесена новината, че се очаква САЩ да започнат военни действия срещу Иран през април т.г. В. “Нова Зора” винаги се е опитвал преди всичко да отговори на въпроса “защо нещо се случва" и чак след това “къде”, “кога” и “как”.
Събития с около едногодишна давност трасираха пътя на големите играчи на международната арена. Само опит да се излезе от ираското блато ли е прогласената война, или голям политически блъф? Отговорът на този сериозен въпрос би могъл да даде отражение не само на участниците в конфликта, но и на цели региони, дори и на такива “закътани” страни като нашата.
Автор: Свилен ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
Десетоянуарският пуч - 3
Преди полунощ в пленарната зала лидерът на Демократическата партия Стефан Савов ми даде кутия с бисквити. Купил я при едно от излизанията си от парламентарната сграда (след обяд на 10 януари 1997 г. бюфетът на НС беше затворен). Каза ми, че не бил посветен в заверата на пучистите и с възмущение се разграничи от тях. После в кръга на шегата сподели, че ще му бъде приятно някой ден да си спомня за донесените от него бисквити (от които и той яде) и да го призная за свой “ятак”.
Автор: Ангел ДИМОВ>> Пълния текст...
Границите не спасиха Рим
- Получава се доста кошмарен коктейл - многопластова криза, и освен това една криза, в друга, и двете заедно - в трета!

- Съвсем на място напомнихте за третата криза. “Къснофеодалният” аналог-сегмент на днешната криза влече след себе си “късноантичния” и е вложен в него като в голяма матрьошка, а “късноантичният” е в сегмента-аналог на “къснопалеолитния”. И това е доста мрачно. Дори ако теоретично можем да решим проблемите на първия и втория сегмент, няма как да не се сблъскаме с третия. Както казва Толкиновият Гандалф, повтаряйки всъщност думите на Шекспировия Макбет - “Ако ние загубим, ще загинем; ако успеем, ще трябва да разрешаваме следващия проблем”. Но това е само на теория.
В действителност всяка от кризите “матрьошки” може да бъде разрешена на следващото ниво, а следователно - единствено в целостта й. И тъкмо тази цялостност се сблъсква с реалността, наречена “капитализъм”.
Беседа с Андрей ФУРСОВ>> Пълния текст...
Фарисейската ода за правата на човека
От всичките лицемерни приказки, изричани в нещастното ми Отечество, най-непоносими са ми приказките за правата на човека. Неотдавна един от водещите корифеи на лицемерието патетично се провикна, че най-важното за нас били правата на човека. Лицемерието е дръзко и цинично. То е истинска гавра с действителността.
Конституцията наистина ни предостави множество красиво звучащи права, но те, за съжаление, са напълно лишени от съдържание. Един кратък преглед на основните, конституционно закрепени права, ще разкрие тяхното мизерно социално битие.
Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
Истината за Милошевич излиза наяве
На 11 март м.г. Хагският трибунал, създаден преди 13 години по инициатива на зловредната Мадлин Олбрайт, и проявил се като истинска инквизиция спрямо сръбската нация, остави да умре в килията си Слободан Милошевич.
Видният български юрист Велко Вълканов обвинява Хагския трибунал.
Очевидно съдът и неговите господари си въобразяваха, че запечатвайки ковчега му, ще скрият и истината за югославската трагедия. Западните ръководители, които поради невежество или зловредната политика, подчинявайки се най-напред на Германия, а след това и на Съединените щати, хвърлиха цялата отговорност върху Милошевич.
Автор: Комнен БЕЦИРОВИЧ>> Пълния текст...
Укрепените икономически пространства
В Източна Европа, а особено в родината на Алековите антигерои Гочоолу и Дочоолу, политическите елити вече се задъхват от трепетното изживяване на “успехите” си от преговорите за разширяването на Европейския съюз. През 2004 г. 8 източноевропейски държави с общо 70 милиона население бяха присъединени към ЕС, а по-малко от 3 години по-късно има и втори рунд за още 2 страни с 30 млн. жители. Тези 10 нови членки ще внесат в ЕС общо човешки ресурс, равняващ се на този на Мексико, което преди 10 години бе присъединено към Северноамериканската зона за свободна търговия - НАФТА. Оттогава икономическите и социалните проблеми на Мексико не само не са намалели, но дори са се увеличили. Въпреки че от 1994 г. страната е утроила износа си, предимно за САЩ, които поемат 88% от него, за този период безработицата в Мексико нараства значително, а броят на живеещите под екзистенц-минимума се е увеличил с още 20 млн. души. Цели региони в страната пустеят и се обезлюдяват, а изложената на безмилостната конкуренция от САЩ традиционна мексиканска промишленост фалира.
Автор: Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
Крепостта Америка
/.../ Укрепеният континент представлява блок от държави, които са обединени, за да са достатъчно силни да диктуват на други страни, изгодни за тях условия за търговия и да провеждат координиран контрол на външните си граници срещу проникването на нелегални имигранти. Но за да се превърне един континент в истинска крепост, е необходимо в нея да са включени една или няколко по-бедни държави, за да има някой, който да върши черната и мръсна работа.
Прототипът на този модел идва от Европа, където предстои разширение на Европейския съюз с бедни държави от бившия Източен блок. В същото време ЕС предприема все по-настъпателни мерки за своята защита срещу потока от имигранти от още по-бедни страни като Ирак или Нигерия.
В Америка трябваше да се случат трагичните събития от 11 септември 2001 г., за да се започне с осъществяване на идеята за превръщането й в крепост.
Автор: Наоми КЛАЙН>> Пълния текст...


- Накъде без Бае ви Ганя?!
карикатура: Тодор Цонев