"Нова Зора" - брой 3 - 23 януари 2007 г.

За селския казан - с гняв и носталгия
Някога Захари Стоянов с присмехулна добронамереност бе казал: “Смърт е за българина всяка свобода, която не е свързана с къща, нива, лозе и дърт пелин”. В тоя интимен свят на благополучието и домошарството достолепно се кипри и селският казан. От него, най-вече по темелно време, църцори на тънък синджир ракийката. Нея гальовно, макар и не много изискано, я наричат още пукница или скоросмъртница.
За незнающите ще кажа - това е едно мъжко царство. Там шетлива булка не замята поли и не се чува женско мърморене. Под опушен таван и припукване на главни (ах, как играят бакърени отблясъци по стената!) се извършва тайнството на “печенето” на ракия.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Границите не спасиха Рим
Андрей Илич Фурсов е учен и публицист, директор на Института за руска история (РГГУ), създаден през 1997 г., съдиректор на Центъра по глобалистика и компаративистика ИФИ РГГУ, завеждащ отдела за Азия и Африка ИНИОН РАН. Той е автор на трудове върху руската история и руската власт, капиталистическата система на Изтока, геополитиката и глобализацията, световните войни и идеологията. В своите работи той отделя особено място на проблемите на макроисторическите кризи. Максим Калашников разказва за своя беседа с А. Фурсов по фундаментални въпроси за същността на човешкото общежитие.
Беседа с Андрей ФУРСОВ>> Пълния текст...
Зимата на нашето недоволство
Толкова студено лято като тази зима никой не помни. Ей Богу, станахме вече по на толкова години. И точно сега, когато вместо да дойде при нас на пенсионерския митинг, госпожа Масларова започна да се изживява като една разочарована и обидена матрона...
Може би тя е очаквала, че пенсионерите тихо и кротко ще се примирят с геноцида, на който са подложени? Или дълбоко в душата си тя вярва, че един пенсионер с осемдесет лева пенсия е в състояние да плати сто лева за топло, ток и вода, след което да се отдаде на разгулен живот!
Автор: Марин АБАДЖИЕВ>> Пълния текст...
Похвално слово за домашната ракия
"Който не е видял новосадската лития, който не е прочел Максима Изповедника, който не е ходил в Бачковския манастир, който не е ял “шкембе-чорбасъ” в Цариград, който не е живял у мадам Клайн в Болград и който не е пил казанлъшка гюлова ракия - той нищо не знае, от нищо не отбира.
Ах, ти, моя люляно, ах, ти, казанлъшка гюлова ракийко!
В твойте алхохолни искрици се скриват стотина тома из най-знаменитите епохи на българската история, които са пълни с хиляди велики и славни подвизи, с демостеновски красноречия, с атиловски походи, с ватерловски сражения и пр. и пр."
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Опако племе
фейлетон
В България всичко е наопаки.
Докато владетелите ни бяха само ханове, държавата ни беше империя. Щом се сдобихме с царе, сиреч с императори, загубихме империята. Загубихме империята, а еничарите ни стигнаха чак до Виена. Откъдето сега ни казват, че сме били много далеч оттам, понеже сме били много бедни. Уж сме мнооого бедни, а имаме най-мнооого мерцедеси на глава от населението. Уж имаме най-много мерцедеси, а нямаме глави.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Скандалът в Скопие
В Скопие биха българи, които живеят в Македония и имат двойно гражданство. Гостите от България не бяха бити. Явно биячите много добре са знаели кого и защо бият. Полицията, иначе много активна, този път пасуваше. Местните телевизии ги нямаше, но предишните години бяха там.
Дипломатите и политиците на Скопие йезуитски се извиниха, но вътрешно тържествуваха. В политиката е като в живота: „Битият - бит"..., останалото се знае и без да се изписва.
Мара Бунева едва ли е предполагала, че загива за България във "формат", както днес е модерно да се казва, от 2007 г. Ако знаеше доколко жалка е днес държавата, за която загива, сигурно щеше да запази и няколко куршума за определени български политици.
Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
Последният велик британец

- Г-н Ценов, казахте и държите на думата си. Не пишете. В електронните медии отдавна не сте се появявали. Но ето, пак сме януари и имате повод да проговорите. На 21 януари се навършват 57 години от смъртта на Оруел.
Но преди това да Ви попитам, ще се върнете ли в медиите?

- Не бих казал, че съм дал някакъв обет за мълчание за неучастие в медийното пространство. Силното редуциране на медийните ми изяви не е въпрос на инат или на някаква поза - не виждам полза. В началото, когато навлязох в медиите, ако не някой друг, поне аз имах някаква полза. Пишейки за пресата, говорейки пред радиата или телевизиите, имах чувството, че съм полезен на обществото и това ми носеше удволетворение.
По-късно започнах все по-ясно да чувствам, че съм част от неприятен сценарий. Приех ролята на човек, който казва нещо различно от мнозина други и в този смисъл допринася за създаването на една илюзия - живеем в свободно, демократично общество, където няма пречки за словото и всеки може свободно да сподели, дори публично, в медиите, това, което мисли. Да, за известно време приех тази роля. Дори открито. По една телевизия, заявих нещо подобно: "Появата ми тук е един компромис. Зная, че ме използват, за да се покаже, че у нас има свобода на словото. Но аз също използвам медиите. Не че имам илюзията, че нещо ще се промени от това, което казвам. Участвам в медиите заради тези, които мислят като мен - да не остават с чувството, че са луди". Всъщност през този период от време отделях по-голямо значение на едни мисли на Уинстън Смит (основния персонаж от книгата на Оруел "1984"), когато започва да пише своя дневник. Но от известно време навлязох в нов, "трети етап". И този етап отново е повлиян съществено от Оруел.
Иван ЦЕНОВ пред в. "Нова Зора">> Пълния текст...
Десетоянуарският пуч - 2
През това време в БСП трябваше да се приеме ясна банкова, индустриална, аграрна, външнотърговска и външна политика. В нея да бъдат включвани механизми, чрез които да се съчетават народните интереси и се осигурява обществен прогрес и просперитет на българската нация и държава. Вместо това партийните “теоретици”, “стратези” и “книжници” изтъкваха “тактически съображения” за по-дълго задържане на БСП в изпълнителната държавна власт, без да се пречи на извършващото се от мафията пладнешко ограбване на държавните обекти. Според тях БСП щяла да продължи още известно време да властва в страната, ако през м. май и най-късно м. ноември 1996 г. правителството на Жан Виденов било подало оставка. Само че никой от тези “тактици” не посочваше кои партийни или извънпартийни лица ще заменят подалото оставка правителство, какво ще бъде новото, различното в тяхната политика. За разработването и прилагането на такава политика се изискват много знания, трудолюбие и любов към род и отечество.
Автор: Ангел ДИМОВ>> Пълния текст...
Данъчно безсъние в Германия
Немските данъчни служби нямат ни сън, ни покой. Всяка година бюджетът губи милиарди евро, които би могъл да събере от данъци върху проституцията. Но как да сложи ръка на тези пари?
Берлинската проститутка Анна Ц., специализирана в садомазохисткия бранш, изкарва 4000-5000 евро на месец. Тя е една от малкото в занаята, които стриктно си плащат данъците. Това се цени високо от градската данъчна служба. Чиновниците й позволяват да приспада разходите, свързани с неговото упражняване - 500 евро за специалния камшик, 400 за кървавочервения гащеризон, 20 за белезниците и т.н.
Анна Ц. обаче е изключение. От общо четирите хиляди берлински леки жени в данъчните регистри фигурират не повече от 50. По данни на Федералната сметна палата данъци плащат по-малко от един процент от 400-те хиляди женски и мъжки проститутки в страната.
По данни на чуждия печат>> Пълния текст...
Златните венци на българските владетели
През средновековието короните са били най-малкото десетки. Четем за тях в старинните ръкописи, виждаме техните изображения по стенописите, миниатюрите, монетите и печатите на древните ни царе и царици.
До наши дни обаче е оцеляла само една. Което пак не е никак малко. Това е така, защото в цяла Европа запазените средновековни корони далеч не са многобройни.
Латинската дума “корона” значи “венец”. “Венец” е и старобългарската дума за корона. Това е най-важният от инсигниите, от знаците на владетеля. И точно заради това нашите предци наричат владетелите си “венценосци”. Коронясването, сиреч “венчанието”, се подготвя месеци наред. При този пищен церемониал всеки нов монарх бива помазан с миро и поема с Божията благословия властта.
Ако е вече задомен, патриархът коронясва и съпругата му. Ако се жени по-късно, младоженката бива коронясана с големи церемонии след сватбата.
Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
На ход е законодателят
 • Политиканството вреди на културно-историческото наследство
 • През изминалата седмица доста политици и журналисти оправдаха правото си на съществуване като уси-лено, най-често недобронамерено, коментираха изложбата “Великолепието на България”, уредена в Европейския парламент под патронажа на председателя на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Греъм Уотсън и министъра на културата на България проф. Стефан Данаилов.
  В изложбата, открита на 9 януари 2007 г., се показват 40 уникални антични предмети от частната сбирка на Васил Божков, един от най-крупните български колекционери на културно-исторически ценности и председател на фондация “Тракия”. Част от предметите са включени и в постоянната изложба на Националния исторически музей-София.
  За подготовката на събитието освен фондацията и в. “Нова Европа”, особена заслуга имат акад. Светлин Русев, проф. Иван Маразов, проф. Веселина Инкова и ст. н. с. Гергана Кабакчиева.
  Фондацията е получила необходимите документи от Министерството на културата за временен износ на експонатите и е застраховала същите в международната застрахователна компания “Кунст транс”, а също така е наела пи-ар агенция, която подготви мероприятието.
  Автор: Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
  Началото на края на иракската авантюра?
  В статията "Жерав в небето", публикувана във в. "Нова Зора", (бр. 51, 26.12.2006 г., с.8) изложихме основните констатации и предложения в доклада на групата за проучване на ситуацията в Ирак, водена от бившия държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър и бившия конгресмен от Индиана Лий Хамилтън.
  Докладът, представен на 6 декември м. г. разпали оживен дебат в САЩ за смяна на стратегията и евентуално изтегляне на американските войски от Месопотамия. Той предвиждаше и установяване на нормални отношения със Сирия и Иран, нещо, което породи страх особено в Израел, монархиите от Персийския залив и иракското правителство на премиера Нури Камал Ал-Малики. Дали това няма да бъде началото на края на иракската авантюра на Буш и „желаещите му коалиционери"? Във всеки случай Малики даде израз на своя страх, на 30.12.2006 г. обеси скоростно бившия иракски президент Саддам Хюсеин. За да не се консолидирала съпротивата на сунитите баасисти около бившия диктатор в случай на американско военно изтегляне от Ирак.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...


  карикатура: Тодор Цонев