"Нова Зора" - брой 2 - 16 януари 2007 г.

Либийският пъзел
Всички, които повтаряха, без никакво изключение, че вярват на либийското правосъдие и очакват от него справедлива присъда, са не само наивници, неориентирани или невежи политически, но по отношение на обвинените българки, на българската общественост и нейните очаквания, те умишлено я въвеждаха в заблуждение и лъжеха. Ако това е престъпление, или би могло да доведе до престъпление по НПК, значи са престъпници.
Ако трябва да се споменат имена на хора, които олицетворяваха тази политика на заблуда и извличане на политически дивиденти от нещастието на няколко медицински сестри, по силата на случайността превърнали се в изкупителна жертва във външната политика на Либия в отношенията й със САЩ, Англия, Германия и Франция, то би било трудно да се отминат имената на Соломон Паси, Надежда Михайлова, Иван Костов, говорителите на външно министерство, на Феим Чаушев, напоследък. Всеки грамотен българин би могъл да проследи публичните им изяви и внушенията, които излъчваха. И е крайно време да се направи не само от журналистите, но и от прокуратурата.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Не чипът, не дискетата, а чепът!
Какво е нужно, за да повярваме в добрините на управляващата ни (не)Света троица?
Според „царя” - който и след „успешното” си премиерстване, по време на което реституира по „царски” държавни имоти за няколко стотици милиони евро, продължава да царува като член на Председателския съвет на коалицията БСП-НДСВ-ДПС, - означава да си сменим чипа. Тоест, да започнем да гледаме положително.
Според Доган, трябва да си сменим дискетата.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Европейски вести
Помогнаха Доган и английското посолство на Бай Ганя да наметне пак агарянския ямурлук, хвърли той върху ямурлука една мантия от евродирективи, накичи го и Брюксел с предпазни клаузи като коледна елха - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Досущ като през 1879 г. впрочем.
И щом се усетиха, че историята пак се повтаря като фарс, Гочоолу, Дочоолу, Гуньо Адвокатина и Данко Хаирсъзина одма станаха и те цели европейци.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Нашите ароматни "ядрени реактори"
Ракиджийският казан е за българина нещо много по-важно от трети и четвърти блок на АЕЦ-Козлодуй. Майтап, майтап, ама е точно така...
На свещи може да се живее, на сухо - не! ЕС да си припомни опитите за сух и полусух режим при Михаил Горбачов в СССР и Тодор Живков в България. Абсурд!
Тоталитаризмът, партията и полицията не успяха да се справят, та сега някаква си демокрацийка ще пречупи инатлъка на нашего брата. Отнюд! - както би казал писателят Венци Начев.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Великите българи и техните ментета
Класацията „Великите българи” си остана неясна и неопределена - и като събитие, и като проучване на общественото мнение по този повод, защото стана ясно, че извадката е повече от представителна, т.е. не участват големи маси от гражданите на републиката, а само т. нар. извадка. Но пък е добър повод за наблюдение и изводи по линията на историческите паралели.
Нека да си припомним как през последните 18 години някои наши политици се опитваха да обличат "кожата" на „велики българи” от миналото. Самите те, техните политически щабове и медиите им, създаваха подходящ ореол, после леко ги подбутваха към съответната сянка от историята. В хода на своята парламентарна дейност и министерско величие някои от тези политически джуджета си повярваха и действително се изживяваха като хора, които ще останат в историята като титани. Но твърдо скоро балонът се пукаше. Историческата личност си оставаше в съзнанието на хората непокътната, докато политическото менте се оттегляше на заслужен отдих като посланик, бизнесмен, или второстепенен депутат в днешното измерение, т.е. историческо време.
Автор: Доц.д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
Десетоянуарският пуч
След направеното съобщение за убийството на Андрей Луканов беше прекратено заседанието на НС.
Вероятно заради станалото година по-рано спречкване между нас, при излизането ми от пленарната зала парламентарните репортери най-напред се втурнаха към мен за коментар на ужасното събитие.
Без колебание им заявих, че убийството на Андрей Луканов е политическо. Имах предвид, че Андрей Луканов се бореше на всяка цена отново да стане министър-председател на Република България. А като „перестройчик” (1985-1990 г.) на държавния социализъм, задкулисен вдъхновител на извършените десетоноемврийски (1989 г.) партийни и държавни промени у нас и първи „посткомунистически” министър-председател той си беше създал множество опасни врагове.
Автор: Ангел ДИМОВ>> Пълния текст...
Истинската катастрофа
Президентът Джордж Буш каза снощи на американците, че неуспехът в Ирак ще е катастрофа. Катастрофата е войната на Буш и той вече се провали. Миналата вечер бе шансът му да спре да излиза с неясни предложения и да бъде честен с нацията, но той не се възползва от него.
Американците се нуждаеха да чуят ясен план за избавяне на американските войници от катастрофата, която причини Буш. Това, което те получиха, бяха още прозрачни приказки за победа във войната срещу тероризма и за създаване на “млада демокрация” в Ирак. С други думи, начин за президента да спечели време и да завещае кашата на своя наследник.
Автор: в. “Ню Йорк таймс”>> Пълния текст...
Социални модели в криза
В концепцията за държавата закрилник (Welfare State - Държава на благоденствието) на се съдържат поне няколко скрити послания.
Изразът „Държава на благоденствието” датира от най-ужасните години на Втората световна война. Архиепископът на Йорк използваше тогава термина „Държава на благоденствието”, като опозиция на нацистката „Warfare State” („Военна държава”), или другояче казано, държава, посветила се на войната.
Архиепископът имаше предвид две идеи. Първо, че демократичните правителства трябва да поставят сред приоритетите си социалната закрила на своите граждани. После, че ако не го сторят, поемат риска от едно плъзгане на обществото към тоталитаризма. С други думи, съществуването на една държава закрилник е абсолютно условие за всяко свободно и демократично общество.
Автор: Госта Еспинг-АНДЕРСЕН>> Пълния текст...
И Франция прилага челния чешки опит на Бангладеш
Неотдавна с Нобелова награда за мир бе удостоен бангладешкият икономист и банкер Мохамад Юнус. Макар и през последните десетилетия тази награда да е доста дискредитирана (“нобелист за мир” например бе американският президент Клинтън, екзекуторът на славянска Сърбия), в случая проф. Юнус я получава напълно заслужено. Ето защо.
Проф. Мохамед Юнус е основател на бангладешката Грамин банк, която кредитира дори просяци! Тя отпуска пари, с които те могат да започнат нов живот. Заемите са, меко казано, скромни - от 100 до 3000 таки (от 2 до 60 лв.!!!). Но за бедняците в Бангладеш, където само просяците са 300 хил. души, това е цяло състояние. С такива суми те могат да накупят сладкиши, плодове, дрехи или детски играчки и да ги продадат с печалба на улицата. По-оправните дори скъсват с просяшкия занаят и се захващат с търговия.
По материали на западния печат>> Пълния текст...
Джон Ъпдайк:
Америка като клоака
Гласът му е спокоен, леко дрезгав, в детството си заеквал, и досега у него се усещат ранимост и скромност. Той е автор на романи, разкази, стихове, водещ колонката на критика в сп. “Ню Йоркър”. Джон Ъпдайк е на 74 години, той е най-продуктивният от всички знаменити американски писатели, мастит летописец на историята на средната класа на същата тази бяла Америка, която от “библейския белт” * до предградията на Ню Джърси непрестанно се измъчва от духовната задуха.
Но какво да се направи, ако Бог се е затворил в мълчание? Как да се живее в скуката на малките предградия, които в наши дни съставляват сърцевината на американската империя, благодарение на своята необятна протяжност? Той е автор на историко-еротичната сага за Заека - “Заеко, бягай”, “Заекът се завръща”, “Заекът забогатява”, “Почивката на Заека”, и Ъпдайк категорично зае своето място в средите на класиците на северноамериканската литература. Неговото остро око регистрира и най-дребната подробност от разлагащата се тъкан на градския живот, възпява не само женския пол, но и стълбовете на света, които внезапно пронизват нашите мрачни бъднини.
Ъпдайк неуморно следи обезсилената, но и не по-малко пълна с живот Америка.
Автор: “Льо Монд”>> Пълния текст...
Чалга обществото
Извърши се страшна, че и страховита трансформация в системата на ценностите. Рухнаха добродетели, смятани за непоклатими. Нравствените християнски постулати, известни като десетте Божии заповеди, бяха преобразувани в своите противоположности. Забраните - не лъжи, не кради, не убивай, - които все пак бяха някакъв морален намордник, бяха пометени от разгула на дива престъпност.
Но защо всичко това стана с такава дебилна лекота? Защо се стигна до почти масово побесняване? Много могат да бъдат отговорите, но според нас същинската причина е една: цивилизацията е само един тънък варак, който покрива (а и сдържа!) дивото варварство на клокочещи в недрата на обществото тъмни енергии на изоглавеността. И когато паднат законите, и когато те въобще не се спазват - обществото изпада в първично дивачество.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...


карикатура: Тодор Цонев


карикатура: Тодор Цонев