"Нова Зора" - брой 1 - 9 януари 2007 г.

България - спасител на обединена Европа
Ако в края на 14 век България не беше спряла ятаганите с гръкляна си, зурливите орди на изсипалите се от Анадола селджукски турци щяха да прегазят Европа като мека вода. Столцата на Османската империя щеше да се казва Париж, Рим или Виена. Събули папуци, натътрузили гъжви, потомците на Робеспиер, Дантон и Марат щяха по пет пъти на ден да вирват дънцето на потурите под носа на следващия в редицата, да пухтят и да бият чела о пода на някоя изпотена, вмирисана на лой джамия.
Автор: Валери СТАНКОВ>> Пълния текст...
Ключът към новия български Великден
Ние сме в Европейския съюз - това е историческата новост за България. Аз дори не обсъждам дали е за добро или за лошо, просто е ново. Всички знаем, че не сме готови и най-малкото, не сме готови психологически. Кой ще ни води такива, каквито сме? Съмнявам се, че това е по силите на днешните политици и държавници. Техните амбиции и претенции стократно надхвърлят техните възможности. Да ги сменим? Това е решение, но как? И кой ще дойде на тяхно място?
Президентските избори през 2006 г. демонстрираха цялата наивност и утопичност на такъв подход. Условно казано, „крайният ляв спектър” претърпя унизително и съкрушително поражение с някакви си 13 854 гласа. За „десния спектър” няма да говоря, защото смятам, че дори като минимално организирана сила такъв в България не съществува и предполагам, че няма да съществува.
Автор: Проф. др. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
В годината на Огнената свиня:
Кому геврек, кому дупката от геврека
Отиде си още една година от българския „преход”. Последната от дългото ходене по мъките - ако вярваме на политиците и хранените им хора, политолозите. Защото от 1 януари 2007 г. вече сме член на европейското семейство. Или на клуба на богатите, откъдето ще потекат като пълноводен поток еврофондове за милиарди. Политическата класа, особено онази й част, която подкрепя управляващата несвета троица, се облизва нетърпеливо в очакване да набъбнат чувствително семейните и партийните авоари. Било чрез пряко „усвояване” на еврофондовете, било чрез комисиони и рушвети от фирми, срещу отпуснати им европари.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
38 години - преход, та дрънка!
Странен празник беше 31.12.2006 г. Слушах всички новини. Сякаш някой ми четеше Ньойския договор за загробването на България през 1919 г.
Реакторите се затварят, всички цени ще се вдигат, медиците - осъдени на смърт, здравеопазването в колапс, и прочие.
В същото време някакви усмихнати особи ни казват, че днес е най-великият ден в най-новата българска история. Всъщност на деня само времето му беше хубаво, особено на село. А, хубава беше и една сутрешна новина от Португалия, че ще се оправим като тях след исторически преход за около 20 години.
Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
Време за реализъм
И така България е вече член на ЕС. За добро или за зло. Фойерверките заглъхнаха (бая парица се потроши!), шампанското вкисва в недопитите чаши. Мирише на вкиснат живот. И е време тутакси да си зададем въпроса - какво губим като печелим, ако въобще печалбата е изчислима поради своята маломерност.
Никоя страна не плати толкова скъпо за своето приемане в ЕС. Е, тук не става въпрос за евроскептицизъм, а за еврореализъм.
С нас постъпиха безцеремонно и жестоко, като с победена страна. От небитието се надигна черният дух на Ньойския договор. Европа за сетен път доказа, че е паметозлобна и алчна като стара куртизанка. Затварянето на четирите реактора на АЕЦ “Козлодуй” бе триумф на свещения европейски егоизъм и неизмерима пагуба за нас. То има не само икономически измерения, но и морални, защото бяхме унизени под хомота на железен диктат. И тук се присещаме за жестокото прозрение на Ницше: “Държавите са студенокръвни чудовища, които имат само интереси”.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Лицемерие без край
На 30 декември 2006 г. сутринта, в навечерието на християнската Нова година и на мюсюлманския празник Ейд ал Адха, марионетното иракско правителство на премиера Нури ал Малики обеси бившия президент на страната Саддам Хюсейн. Вашингтон се направи на изненадан от изпълнението на смъртната присъда над диктатора, сякаш е настоявал за помилването му. И сякаш той не беше предаден на иракските власти от американските военни. „Независимите” медии в България дори внушават, че янките са настоявали за отлагане на екзекуцията.
Чухме, че Буш бил разочарован, а европейските лидери -възмутени. Може и да имат основания за подобни реакции. Те обаче съвсем не са израз на човеколюбие, а на страх. Страх от факта, че обесването стана достояние на световната общественост, понеже е било записано от камера на GSM на иракски правителствен служител.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Наши евродепутати - само с европейска идентичност
 • Автогол за България и троянски коне за ЕС
 • Присъединяването на България към Европейския съюз изисква запознаване на обществеността, и най-вече на депутатите в Народното събрание, с установените в договорите за ЕС от 1992 и 1997г. и в Европейската конституция (2003 г.) устройствени структури, техните компетенции и механизми за функциониране.
  Това се отнася и до актуалните проблеми по регламентиране със закон на реда и условията за провеждане на насрочените за 13 май 2007г. избори за 18 български депутати в Европейския парламент.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ, Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Внимание - провокатор!
 • Бившият посланик в Русия Илиян Василев:
  костовистът, който ненавижда Русия
 • В последно време българските медии проявяват необикновен интерес към бившия български посланик в Русия Илиян Василев. Така от неизвестността, като Афродита от морската пяна, се роди един нов автор на журналистически текстове, който хипнотизира собствениците и главните редактори на най-тиражираните печатни и електронни медии.
  Адресатът му винаги са Русия, руският президент Владимир Путин, новото държавно ръководство на Руската федерация. Би трябвало да отбележим, че г-н Василев интензивно навлиза в дебрите на ироничното слово, на обругателната реплика и остро критичното обсъждане на всичко, което олицетворява Русия. Нито за миг авторът на този букет от журналистически прояви не се отклонява от главната си цел: да покаже, че Русия е монстър, заплашващ да погълне България, която непрекъснато попадала в лапите на библейския звяр. Русия по всякакъв начин се опитвала да къса живи меса от плътта на отечеството ни. Тя била основният неприятел на нашата независимост - ние, българите, сме били изпадали непрекъснато в робска зависимост от Русия - възраждащата се заплаха за сигурността на планетата. Едно от уравненията, които решава г-н Василев, е да покаже, че ако я нямаше агресивността на руското държавно ръководство, България би съхранила суверенитета си, баланса във външната търговия.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Възкресението на безсмъртния
  Вече седемнайсет години Вапцаров непрекъснато го разстрелват: вярата, физическия му образ, антифашизма, организираното му бунтовничество.
  Случайно ли е? Ще отговоря - напълно закономерно! Истината на големите поети боде като трън очите на субектите, наметнати с мантията на властта. И на наетите от тях убийци.
  Средствата, използвани за такива убийства, не са оригинални. През вековете те се повтарят.
  Опериране на съвестта - подготвени фалшификати за наивници. Естетски пози - гнусящи се от суровата гримаса и истинското слово. В такива случаи литературните наследници на Дракула без никакво угризение пият кръвта на поетичния талант - най-скъпоценния дар на природата.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Ода на радостта
  Урррааа, бийте цигански тъпани, пищете анадолски зурни, ликувай, български народе! Най-накрая и ние влязохме в Европа!!!
  И то как триумфално влязохме, а! Само две години след естонците, латвийците, словаците, словенците или унгарските цигани, дето си нямат никаква държавна традиция!
  И само с тройно по-висока безработица и двойно по-ниски заплати от румънците! А също така с най-ниската раждаемост и най-високата смъртност в света!
  Де сте сега, Аспаруше, Круме, Симеоне, Самуиле, Калояне, Иван-Асене? Де сте да ни видите, да ни чуете и шапки да ни свалите за това чудо невиждано!
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Добронамерен и човечен свят, който ни просветлява
  Да пишеш за избраните стихотворения на своя най-близък приятел и състудент, означава да изживееш отново и своята човешка и лирическа биография. Защото всеки ред от книгата на Паруш Парушев “Дом на брега” ме връща в някой ден от нашата младост или по-зряла възраст, спомня ми местата, където за първи път съм чул стиховете, вълненията, които сме преживели тогава, аплодисментите на литературните четения в градове и села.
  “Дом на брега” е автопортрет в стихове на Паруш. Защото той е изповеден автор в истинския смисъл на думата.
  В неговата книга няма измислени теми, волни фантасмагории, игри на чувства, въображаеми болки и радости. Това е изповедта на рано помъдрял човек, който още в далечните, “великотърновски”, години на студентската ни младост се е научил да разговаря спокойно и овладяно с читателя, убедително да му поднася лирическите си аргументи и в крайна сметка да го спечелва за своята кауза.
  Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
  Гласът на народите
  Гражданите на Централна и Източна Европа не се радват много-много на демокрацията - най-добрата политико-икономическа система в света. Нещо повече: само 33 % от жителите на бившите соцдържави смятат, че изборите в тяхната страна са свободни и справедливи. За какво става дума, се вижда от сравнението с другите региони на планетата. В Латинска Америка и Африка доволните също са само 34 %, в Азия - 40 %. Най-свободни и справедливи се привиждат изборите на израелците и турците, американците и канадците (по 55 %) и на западноевропейците (57 %).
  Странно наистина, но как така не някой друг, а именно хората от Източна Европа, които не са имали свободни избори цели 45 години, сега изобщо не се радват на многопартийната система?
  Въпросът, разбира се, е риторичен. Неговият отговор е известен на всеки източноевропеец, който е живял и при социализма, и при демокрацията.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Похитена демокрация
  Десетгодишнината от разигралите се събития около Народното събрание на 10 януари 1997 г. дава добра възможност за по-обективна оценка на станалото в България на този ден. Ако трябва кратко да дефинирам този политически фарс, ще кажа, че това е денят, в който демокрацията в страната бе похитена за дълго време.
  Това беше метеж, който осъществи целите на подготвен преврат за овладяване на държавната власт от върхушката на СДС. Той става възможен по внушение и не без помощта на външни политически сили. Преврат срещу демократично и законно избран парламент и правителство. Преврат, в който политическото малцинство, чрез инструмента на уличния диктат, подмени властта на множеството от народа.
  Различни и дори взаимноизключващи са тиражираните версии от политици, политолози и социолози за причините на тези събития. Като един от свидетелите и пряк участник в тях, ще се опитам, през призмата на моята политическа и нравствена ценностна система, да формулирам гледната си точка.
  Автор: Георги ЗАХАРИЕВ>> Пълния текст...


  карикатура: Тодор Цонев