"Нова Зора" - брой 51 - 26 декември 2006 г.

Окончателно европясване
фейлетон
Всички бяха единодушни, че нашето диво племе трябва да се европеизира, ама то все си правеше оглушки.
И ето че сега ножът опря до кокала - до 1 януари остана само една седмица, а племето още не е европеизирано докрай. Вярно - благодарение на гениалните ни партийни и държавни ръководители България постигна нечувани триумфи (така например сега вече ще са ни нужни само трийсетина години да стигнем жизнения си стандарт от 1989 г.).
Ала и племето също трябва да се понапъне и да даде своя принос в довършителните работи по нашето окончателно европясване. Ето прочее какво ни остана да направим в дните до Нова година.
Най-неотложната ни работа е да се уподобим на европейците външно, тоест да станем руси като шведите, мургави като испанците и рижи като ирландците.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
ДПС зад паравана на либерализма
Изминаха повече от 20 години от т. нар. възродителен процес и протестите срещу него, в които загинаха всичко на всичко 8 български турци и българи-мохамедани. В това време турската държава унищожи 3000 села на кюрдите, които искаха всичко, което нашите сънародници, изповядващи исляма, имаха или получиха. Създаденото в 1990 г., в нарушение на конституцията на България, Движение за права и свободи, се превърна в политическа партия и в момента представлява уникална тоталитарна мафиозна структура, която капсулира своите единоверци, всявайки в тях не по-малък страх отколкото комунистическата държава.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Нова година преди много години
Новогодишните празници на нашия народ не се изчерпват само с Коледа и Нова година.
Те представляват един цялостен цикъл, който започва от 20 декември (Игнажден) и продължава до 7 януари (Ивановден).
През този цикъл нашите предци изпълнявали около 400 обичаи и обреди, най-вече славянски и християнски по произход. Като част от бита и душевността на един земеделски народ, който водел патриархален и природосъобразен начин на живот, те били жизнерадостни и оптимистични, насочени по-скоро към земята отколкото към Небето. Ето някои вярвания и обичаи отпреди около 200 години.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Бламирането на "тихата дипломация"
Истина се оказа, че една беда никога не идва сама. Една смърт влече след себе си друга: още не претръпнали от ужасната катастрофа на моста край Бяла, ето че ни сервираха и смъртните присъди над нашите медици в Либия.
Ако Господ не се намеси, ще бъдат почернени още пет български семейства, плюс това на палестинеца доктор Ашраф. Само чудо може да спаси нашите в Триполи, след като съдът там потвърди присъдите им, без да му пука за научните доказателства за тяхната невинност и за негативната реакция на международната общност.
Чудеса обаче не стават, когато се срещнат две фикции - „независимата” либийска съдебна власт и българската дипломация. Тиха или гръмка, последната просто доказа, че е боса поне от 17 години.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Мухата-кюрановка Камов
По-паметливите читатели на “Зора” знаят добре какво означава определението “муха кюрановка”.
За новите ни читатели е нужно да поясним, че така наричахме през 90-те години всички опортюнисти от т. нар. Обединение за социална демокрация (ОСД) в БСП, начело с покойния вече Чавдар Кюранов. Бог да го прости, той си беше само параван, докато пълзящата лукановизация на партията, която повече от век бе защитавала хората на труда в битката им с капитала, се ръководеше от едноименния и о бозе почивший.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Да въведем латвийския етнически модел
Миналата седмица депутатите приеха на първо четене два законопроекта за провеждане на избори за европейски депутати.
Единият е предложен от Министерския съвет, а другият лично от Надежда Михайлова, която наскоро бе произведена в директор на Европейски институт за демокрация... Към тях се добави и предложението на движение “Гергьовден” и ВМРО българите в чужбина да имат право на глас на евровота, само ако живеят в страни-членки на ЕС.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
Не бъди гад!
Не обичай чуждото нещастие!
От известно време “Спрайт” ни облъчва с една извънредно човеколюбива реклама, която натрапчиво внушава: “Чуждото нещастие те забавлява... Ти обичаш чуждото нещастие!” Принцип, много подходящ за едно пазарно общество, впрочем.
Лесно е да се констатира, че това е поредната гнусна реклама, която ни атакува от ефира, апелирайки най-откровено към низките страсти. (Други отрадни “попадения” са битката на бабата и дядото без чейне за картофения чипс или пък рекламата на вафли “Споко”.)
Автор: Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Лисугерът Доган
Лисица на пазар не излиза. Кумичката е хитра. Така и Доган. Той предпочита зад кадър да пуска по някой масал. Сиреч реплика или знаково послание. Като онова за прословутите “обръчи от фирми”, което си бе чиста наглост и гавра с уви, дълготърпеливото наше общество.
И ето че изненадващо на пръв поглед предколедно се появи в предаването “Панорама” на БНТ.
Бойко Василев като сръчен теляк внимателно го обгрижваше и не му зададе нито един неудобен въпрос. А той има за какво да бъде питан и за какво да отговаря. Поне за прословутия “оня списък” с имената на наши разузнавачи в чужбина, който преди години на поднос тактиса в турското посолство. За “обръча от фирми”, което си бе ачик далавера, да не говорим. Само за тия два “фокуса” в една нормална държава направо бесят, а не черпят с баклава и рахат локум.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Американската политика в Ирак:
Жерав в небето
В началото на декември американците бяха объркани и гневни от разрастването на тероризма и гражданската война в Ирак, който отдавна трябвало да е демократизиран и стабилизиран, ако се вярва на обещанията на Буш. Тази неосъществена демократизация и стабилизация костват на САЩ 3000 убити и над 400 млрд. долара, към които Буш иска да се добавят още 100 милиарда.
Какво стана с обещанията за „национално строителство” в Месопотамия? Нищо. Изглежда, малко хора, начело с Буш, вярват все още, или се правят, че вярват, в осъществимостта на тази задача. Макар Републиканската партия да изгуби контрола върху Сената и Камарата на представителите на американския Конгрес, президентът продължава да настоява за продължаване на американското военно присъствие в Ирак. Точно обратното на основната препоръка, съдържаща се в доклада за Ирак на групата, водена от бившия държавен секретар Джеймс Бейкър и бившия конгресмен от щата Индиана Лий Хамилтън.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Левият марш
В обновителната епоха на света руският поет Владимир Маяковски създаде словесната емблема на романтичния революционен порив - стихотворението “Ляв марш”. Ето идейния смисъл на творбата:

Стига сме живели по закони
още от Адам и Ева!
Крантата на историята да подгоним!
Леви!
Леви!
Леви!
Автор: Никола ИНДЖОВ>> Пълния текст...
Обикновен либерализъм
или как се разпалват етнически и междудържавни конфликти
Може ли една несъществуваща етническа искра да предизвика истински междудържавен пожар? Разбира се, че може - стига искрата да се отразява от политически правилни медии.
Доказателство за това е казусът с Хедвига Малинова, словашка студентка от унгарски произход. Раздухан от местната и западната либерална преса, той предизвика огромно напрежение в отношенията между Будапеща и Братислава.
В края на лятото 23-годишната студентка Хедвига от словашкия град Нитра нахлува, раздърпана и разранена, в кабинета на един от университетските си преподаватели, при когото трябва да се яви на изпит. Обяснява, че по пътя за университета е била нападната от двама словашки младежи, които й взели клетъчния телефон, обиците и личните документи. Накрая, след като я съборили на земята, нападателите й смъкнали блузата и написали на нея “Маджарите - отвъд Дунава!” (граничната река между Словакия и Унгария).
Автор: Борис ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Зверствата на ген. Аугусто Пиночет и САЩ
На 11 септември 1973 г. в Сантяго видях над себе си чилийски реактивни самолети. След миг чух взривове и видях стълбове дим в небето - гореше президентският дворец. Салвадор Алиенде, законно избраният президент на Чили, загина в двореца.
Смъртта на Аугусто Пиночет ми навява, в качеството ми на американец, спомени за военния преврат и ролята, която изигра американското правителство в насилственото сваляне на Алиенде. От момента на избирането на Алиенде за президент, през септември 1970 г., администрацията на Никсън започна срещу него тайна кампания.
Автор: Роджър БУРБАХ>> Пълния текст...


Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
карикатура: Тодор Цонев


Отстояване на "демокрацията"
карикатура: Тодор Цонев