"Нова Зора" - брой 50 - 19 декември 2006 г.

И царят гол, и дипломацията боса
От няколко години посрещаме Коледа и Нова година със свити сърца. Празниците не минават без човешки курбан, ако не утрепят българин в Ирак, Косово или Афганистан, ще се удавят деца в някоя река, или пътен инцидент ще попари нечии светли надежди за щастие в тази далеч от нормалностите на Европа държава.
Не направи изключение и този декември. Град Бяла, а с него и цяла България, изтръпна пред поредното безумие по пътищата: автобус, изблъскан от камион, претоварен с жито, полетя от моста над река Янтра и отнесе душите на 18 невинни. Ден по-късно, верижна катастрофа край ловешкото село Микре, и още четирима души. Животът на ранените при двата пътни инцидента бе оставен в ръцете на лекарите и особено - на съдбата.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Родени в СССР
На 8 декември се навършиха 15 години от мига, когато ръководителите на РСФСР, Белорусия и Украйна подписаха Беловежките споразумения, в които се фиксира прекратяването на съществуванието на СССР като субект на международното право, и образуването на Общността на независимите държави - ОНД (СНГ - Содружества независимых государств). Тези ръководители, за някой, който е забравил, бяха Борис Елцин, Станислав Шушкевич и Леонид Кравчук.
Само след две седмици в Алма Ата към тях се присъединиха още осем президенти, които създадоха ОНД. На 25 декември 1991 г. Михаил Горбачов подаде оставка от поста президент на СССР и от Кремъл бе свален червеният флаг на Съветския съюз. На кремълската кула се появи руският трикольор, което окончателно ознаменува края на “перестройката”, разпада на могъщата многонационална държава и началото на нова политическа епоха в историята на страната.
Автор: Александър ПЕТРОВ>> Пълния текст...
"Апостолът" Ричард Томас
Тези дни българските медии се възторгнаха едва ли не до сълзи от писмо на един бивш посланик на Нейно Величество в България, публикувано във в. “Индипендънт”.
В него г-н Ричард Томас, напомняйки, че е бил британски посланик у нас от 1989 г. до 1994 г., яростно напада своето “малодушно правителство” (сигурно вече е пенсионер, та проявява такава смелост), което “категоризира като втора класа” тези българи, които биха искали след 1.1.2007 г. да работят в Обединеното кралство. Томас напомня, че в онези години “новото правителство гледаше на Великобритания като модел и ментор, а ние насърчавахме цялостната реформа”. Пише, че “България свали своя визов режим за Великобритания, докато ние запазихме нашия спрямо нея” (ето един пример за “равноправно” партньорство!) Сега “нашето поведение заслужава презрение - пише Томас, - и аз бих се срамувал като бивш апостол на всичко благородно в Британия да се покажа отново в България”.
Автор: Иван СПАСОВ>> Пълния текст...
В клуба на най-богатите държави
През изтеклата седмица политическият хайлайф пак беше много зает. Да реди листите на бъдещите евродепутати, естествено. Ето, свръхнационалистът Волен вече записа на второ място в листата на “Атака” любовницата на сина на бившата си любовница. Не че евродепутатските заплати са кой знае колко евро, а за да не се даде на Емелчето Етем, Юналчо Лютфи и нудистчето Ферхуйген, които отдавна-отдавна уредиха любимите си твари.
Адски заета бе и Главната прокуратура на Републиката и Монархията. След като им отпусна половин година да покрият каквото могат, тя арестува четирима подчинени на Вальо Топлото. И така, все по същата низходяща градация, прокуратурата рано или късно ще натика в затвора единственото виновно служебно лице - леля Мара, чистачката на “Топлофикация”. А тъй като леля Мара не е от висшата циганска раса, тоя път и адвокатите от Хелзинкския комитет няма да осъдят България в Страсбург за поредната правораздавателна грешка. Така дори соросоидите ще спестят на Републиката и Монархията пари за още няколко нови депутатски мерцедеса.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Мераците не са от вчера
 • къде минава пътят към "булгаристан"
 • Образът на Балканите като конфликтна зона отдавна е закрепен в общественото мнение на Запада.
  Балканите - в тесния географски смисъл, и в широкия - културологичен смисъл, присъстват в западния политически, политологичен и културен дискурс така, както в съзнанието на Античността са присъствали морските простори отвъд Херкулесовите стълбове - като място, където не действат рационалните зависимости на обживения Космос, законът на Архимед не е валиден и където властват стихиите на Хаоса.
  Баналностите от рода на "Балканизация", "Балканско буре с барут", "Балкански погреб" и т.н. са не само досадни журналистически клишета (обслужващи всекидневното съзнание на европейския бюргер), те работят като "носещи смисъла" идеологеми в солидни културологически, геополитически и политически теории.
  Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
  За досиетата и за още нещо
  Следя с интерес как се развива това, което някои предвзети журналисти наричат “обществен диалог” по въпроса за досиетата. И признавам си, обземат ме доста противоречиви чувства и мисли.
  Първо, въобще не става дума за някакъв обществен диалог или дискусия, защото обществото въобще не взема участие и не изказва никакво мнение по този въпрос. Достатъчно добре съзнава, че него никой не го пита и че от неговото мнение нищо не зависи. Второ, това, което чуваме по радиото и телевизията, това което четем по вестниците, представлява само една не чак дотам добре и умно режисирана, но затова пък много агресивно провеждана пропагандна кампания против бившата Държавна сигурност и против нейната агентура.
  Да разгледаме тезите на тази пропагандна кампания. Две са главни и няколко - второстепенни. Първата главна теза е, че Държавна сигурност е била една престъпна организация, обслужваща интересите на още по-престъпна политическа сила, затова да си бил служител на Държавна сигурност или неин агент, е срамно, унизяващо и затова компрометиращо обстоятелство. Вярна ли е тази теза?
  Автор: Владислав ТРИФОНОВ>> Пълния текст...
  Край Вардара шум се вдига
  И там, както и в песента за Босфора, не само шум се вдига, но също така “лъскат саби, щитове”.
  От арсенала на омразата и завистта са извадени ръждясалите коминтерновски калъчки на българобесието. Види се за някои субекти в Повардарието часовникът на историята е спрял в благатките времена на лагерите Голи Оток и Идризово, където са били измъчвани и избивани хиляди нещастници, чийто единствен “грях” бил, че са имали българско съзнание.
  Е, речените субекти с черноутробно наслаждение биха пречукали всеки бугараш, но друг е вече светът. Това не пречи да се преследват, уволняват, че и осъждат на затвор всички ония, които се одързостяват да се нарекат българи. А те стават все повече, защото “не се гаси туй, що не гасне”.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Другите за нас
  Сините знамена със звездите се веят отдавна из София. Но колкото по-близо е 1 януари, толкова чувствата на българите са по-противоречиви.
  Те знаят, че влизат в Европа със своята мизерия. Социолозите предупреждават, че поскъпването на живота ще предизвика широко недоволство, тъй като обществото е безкрайно уморено от борбата за съществуване и от начина, по който политиците упражняват властта.
  Това се потвърждава от публикувано наскоро проучване - близо 60% от българите имат психиатрични проблеми. По улиците на София все по-често се срещат хора, които си говорят сами. Психолозите знаят, че това се дължи на дългогодишния живот в силен стрес.
  Автор: Ягенка ВИЛЧАК>> Пълния текст...
  Страшилището за Европа
  На срещата в Кремъл, на 26.10.2006 г., министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов сподели пред генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер безпокойството на Москва от плановете на САЩ да разгърне „трети позиционен район” от глобалната си система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа.
  „Не бих искал, у вас да се създаде впечатление, че ние много се боим, но в случая ще се наложи да променим някои планове на нашето военно строителство и ще се породи необходимост Русия да предприеме определени предпазни мерки” - каза той дипломатично на Схефер.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Ковачница на глобалистки кадри
  Нюйоркската банка "Голдмън Сакс" е истинска ковачница на глобалистки кадри. През юли нейният шеф Хенри Поулсън оглави американските финанси. Докато бе изпълнителен директор на банката, той получаваше 38 млн. долара годишна заплата. Сега като финансов министър взима само 175 хил. Но това не е толкова важно. Както и другите ръководители на "Голдмън Сакс", и Поулсън е мултимилионер.
  Той е третият изпълнителен директор на "Голдмън Сакс", който оглавява американското министерство на финансите. При президента Клинтън например същият пост се заемаше от Робърт Рубин. В момента на ключови места са и други кадри на "Голдмън Сакс". Джошуа Болтън ръководи кабинета на президента Буш. Джон Корзин е губернатор на щата Ню Джърси. Джон Тейн е изпълнителен директор на Нюйоркската фондова борса. Както писа в. "Лос Анджелиз таймс", "От времената на Джон Рокфелер насам не бе се случвало една-единствена фирма да има такова огромно влияние върху икономиката и финансовата политика на Америка".
  По данни на западния печат>> Пълния текст...
  През призмата на геополитиката и геостратегията
  - Господин Гиндев, на читателите на “Нова Зора” е известно че работите над ръкописа на книга с работното заглавие “Векът на Сталин”. През декември наближават две знаменателни дати. На 21-ви е 127-годишнината от рождението на Сталин, а на 27-ми се изпълват 15 години от “самоубийството на СССР”.
  Както знаете, тази формулировка за краха на Съветския съюз принадлежи на Фидел Кастро. В случая я използвам за да поговорим и за двенте събития.

  - Да, аз повече от две години работя върху геополитическия и геостратегическия портрет на Йосиф Висарионович Сталин. Добре сте запомнили, така се казва изследването ми: “Векът на Сталин”. То е голямо по обем, обхваща над 1000 електронни страници и е разделено в две части. Първата част включва дейността на Сталин от Октомврийската революция 1917 г. до победата на Съветския съюз във Втората световна война. Тази част е напълно завършена. Втората книга е посветена на дейността на Сталин от 1945 г. до смъртта му на 5 март 1953 г. От втората част на моето изследване са написани около 30%. Надявам се, до края на 2007 г. да успея да завърша своя труд. Но за всеки случай вече съм написал и заключението на книгата...
  Проф. Евгений ГИНДЕВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Направих това, което сърцето ми подсказа
  Христо Танев е сред най-добрите български скулптори - монументалисти. Творчеството му е свързано с историята на България. Предпочита да вае скулптори на прабългари и възрожденци. Негово дело са паметници на Георги Бенковски (Копривщица), Павел Бобеков (Панагюрище), Софроний Врачански (край Карнобат), баба Тонка (Русе). Създал е образите на Васил Левски, Иван Вазов, Захари Стоянов, Христо Ботев и Георги Раковски, цар Калоян и цар Иван Асен Втори.
  Интервю на Антония КЮМЮРДЖИЕВА>> Пълния текст...


  - Вуте, я съм, ама станах дистрибутор на САЩ...
  карикатура: Тодор Цонев


  Спасение от тигана на демокрацията
  карикатура: Тодор Цонев