"Нова Зора" - брой 48 - 5 декември 2006 г.

Самотни изстрели на съвестта
Ако трябва хронологично да проследим този процес - по-точното название е мартиролог, - първия изстрел се раздава след дирижираните смутове в градинката около сладкарница “Кристал” - срещу Военния клуб. Тогава подполковник Пешо Бонев, несправедливо обвинен от министъра на вътрешните работи Георги Танев, че е превишил правата си, принуден да избира между унижението и честта, и притиснат от невъзможността да остане верен на клетвата и воинския дълг, вдига пистолета срещу себе си. Трагедията обаче не свършва само с неговата смърт. В знак на солидарност съпругата му, служител на МВР, също се самоубива.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Моделът на краха на СССР
Повече от 10 години продължава мъчителното търсене на отговора на въпроса какво се случи с нашата страна през 20 век.
Разбира се, странностите в нашата близка история са достатъчно, опити да бъдат обяснявани се правеха и продължават да се правят, но така и не се появи що годе адекватна теория.
Засега никой не успя да обясни - без да изпада в противоречие, - как и защо страната ни, въздигнала се почти за един миг до свръхдържава, също така мигновено деградира и се разпадна.
Съответно народът-герой се превърна в народ-скот, народ-посмешище, за който чаша бира е по-важна от дереджето на промишлеността и селското стопанство.
Автор: Д. ЗИКИН>> Пълния текст...
Грабежът продължава - 2
Миналата седмица ви показахме как властимеющите увеличават доходите си. Съвсем законно. Сега ще разкажем как се подарява цял отрасъл от транспорта, и то печеливш. Пак законно.
Купувачът на параходство “Български морски флот” (БМФ) най-вероятно ще получи целия пакет от акциите и никаква част от тях няма да се пуска на борсата. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Всичко е готово, добави той, чака се само парламентът да приеме промените в Закона за приватизация.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
След АЕЦ, парафин с конец
През 1991 г., когато на мястото на омразния чл. 1 в конституцията на Р България записахме, че “Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция, или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет”, писателката Блага Димитрова, в изблик на закъснял антикомунизъм, изрече следното проклятие: “И нека ръцете на тези, които я подпишат, да изсъхнат!”.
За 17 години лутане в сбъркан преход България загуби последователно своя икономически суверенитет с въвеждането на Валутния борд през 1997 г., и политическия си суверенитет с членството в НАТО през 2001 г. Дойде времето и на последното унижение - заради приемането в ЕС през задния вход загубихме и енергийния си суверенитет.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Врагът мина портите
Тоталитаризмът сякаш се е преместил на Запад. До 10 ноември 1989 г. Западът ни критикуваше, че не позволяваме свободното придвижване на гражданите си, а днес, когато над 800 000 души от тях вече се изнесоха в чужбина, страните от ЕС смъкват бариерата срещу евентуалния приток на нови имигранти от Източна Европа.
Каква ти бариера, цяла Берлинска и дори велика китайска стена издигат от страх да не им отнемем работните места и социалните придобивки. Казват, че щели сме да им занесем СПИН, сякаш по-рано не са го имали? Сякаш не те нас, а ние тях накарахме да узаконят хомосексуалните бракове.
Първи се застраховаха британците, последваха ги германците, след тях гърците с решение на парламента си въведоха карантинен период, през който няма да допускат до своя пазар на труда българи и румънци.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Българските “рицари” - снобизъм, комплекси или по-лошо?
Българинът винаги е стигал до крайности в сляпото си чуждопоклонство и копиране на обществения живот на Запада. Тази му слабост е описана още в “Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников - произведение, чието изхвърляне от учебните програми едва ли е случайно.
Оказа, се че за съжаление, за век и половина нищо не се е променило в психологията на т. нар български политически елит. Дори е станало по-лошо. Защото в стремежа си "да стане европеец", е готов да се прави на маймуна, имитирайки съвършено чужди на всякаква българска традиция обичаи и организации.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Рубиконът 10 януари
Второто табу се отнася до 45-годишния период на социализма. След януарския метеж от 1997 г. този период вече по-определено се възприема като негативен за историческия ни развой. Общата присъда на левицата за времето на социализма се приближи до тази на десницата. На първи план пред националната аудитория се “прожектират” упражняваното насилие, ограничаването на гражданските права, кризите в икономиката, насилственото коопериране, тоест “лошият спомен” от социализма. И само под сурдинка се изтъква, че 45-те години социализъм са време на модернизация в икономиката, на етапи, характеризиращи относителната свобода на гражданите и словото, че социалното положение на българите беше добро и стабилно, че българското изкуство и култура постигнаха големи успехи.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Време е да се пробудим от сън
Проф. Мурат САНАКОЕВ, председател на Обществото за Южноосетинско- българска дружба, преподавател в Южноосетинския държавен университет в разговор с Инал ПЛИЕВ...
>> Пълния текст...
Наследството на нашето поколение
Изтеклата политическа седмица беше толкова напрегната, че даже депутатските мерцедеси намалиха скоростта си из населените места от 110 на 130 мили в час. В резултат на това дори свръхсоциалистите не можаха да убият нито една електорална единица или друга нула.
Причината за огромното политическо напрежение бе там, че в Европейския парламент някой си Джефри ван Орден, явно руски агент, се опита да отложи с осем месеца екзекуцията на АЕЦ-а. За щастие обаче нашите хитри евронаблюдатели, до един от дипломатическата школа на Соломон Паси (“Аецът е гнездо на Ал Кайда”), успяха да убедят евродепутатите да не кандисват на никакви месеци.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Европа-хищница
Светът гърми и вече оглушахме
от новини, от речи и събития.
Светкавично връхлитат новините.
И ти към всичко вече безучастен си.

Европа губи дъх от разрушения,
за стотен път под бойни знамена.
Париж е мъртъв. Лондон в запустение
събаря се за всички времена.
Автор: Александър ВУТИМСКИ>> Пълния текст...
Ос на доброто
Преди десетина години руският философ и вечен дисидент Александър Зиновиев написа една необичайна статия, озаглавена „Коммунизм умер - да здравствует коммунизм!” В нея този, който беше излежал присъда в ГУЛаг за заговор за убийство на Сталин (1938 г.), за първи път изказваше еретичната за марксист като Ж.М.Ж. мисъл, а именно, че ако за нашето поколение идеята за социално равенство се е провалила, то за идните поколения тя неизбежно ще намери своите последователи и те с нови лидери на свой ред ще започнат борба с олигарсите и неолиберализма.
През 2006 г. Александър Зиновиев напусна този свят и не можа да види с очите си как неговото пророчество се сбъдва.
Като от отсечено старо дърво, по примера на Кастро, в Латинска Америка израснаха млади филизи, безстрашни млади лидери, които заявиха, че тяхна цел ще бъде „социализъм на 21 век”.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Равнис по белия дом
Вашингтон, Деветнайсета улица, централата на Международния валутен фонд. Тринайсететажната бетонна грамада прилича на крепост. Това впечатление се подсилва от могъщите каменни корита с цветя, чиято истинска задача е да не допуснат приближаването на возила с взривни материали.
МВФ не обича света, но и светът не обича него. Вътре обаче фортификационните "мотиви" изчезват мигновено. Мраморното фоайе прелива от светлина, която нахлува през остъкления покрив. Над главите на посетителите се издигат знамената на 184-те държави-членки. Пак във фоайето е уредена експозиция с паричните знаци на тези страни.
По данни от западния печат>> Пълния текст...
В името на свръхпечалбата и мизерията
Жителите на богатите страни с основание се оплакват, че имигрантите отнемат поминъка на все повече местни хора, тъй като се съгласяват да работят за далеч по-малки заплати и при много по-лоши условия на труд.
Към това напоследък се прибавя и страхът, че фирмите ще прехвърлят работните места в държави с по-евтина работна ръка. Управниците, естествено, са напълно наясно с това, но за тях имиграцията и прехвърлянето на работни места в чужбина е желано, тъй като то е добре дошло за икономическата олигархия - по простата причина, че повишават рентабилността (чрез свръхексплоатацията и мизерните разходи за човешкия труд).
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...


- Заето, гусин Балкански!
карикатура: Тодор Цонев


Политически компромис
карикатура: Тодор Цонев