"Нова Зора" - брой 45 - 14 ноември 2006 г.

От Пилат Христос не става
Националното съвещание на ДСБ, което трябваше да обсъди резултатите (по-точно да се каже резил-татите) от президентските избори през октомври 2006 г., показа ясно едно. Че Командира, заседнал трайно (и да се надяваме - завинаги) в опозиция, е готов да бъде лидер на едночленна дясна партия, не и да поеме някаква лична отговорност за десния провал.
Нищо ново под синьото слънце! Когато ръководеният от Костов СДС се издъни на парламентарните избори през 2001 г., виновни се оказаха „Негово Величество” и народът, отказал да бъде „гражданско общество”. Сиреч, да гласува за наш Иван...
След това сините загубиха последователно президентските избори, кметския пост в София и редица други областни центрове. И виновниците бяха посочени, без да падне сянка върху тъмното лице на Командира. Петър Стоянов, Надка Михайлова, Бойко Борисов, БСП, НДСВ, ДПС, Стефан Софиянски и т.н., все виновни...
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Стратегическите козове на възраждащия се руски гигант
Срещата на върха в Париж, през септември т.г., в която взеха участие Владимир Путин, Жак Ширак и Ангела Меркел, мина под знака на възраждащата се велика световна сила Русия.
Нова Русия завоюва влияние чрез серия стратегически маневри, свързани с нейните енергийни запаси - най-вече нефтени и от природен газ. Маневрите се правят умно и умело, като се използват стратегическите и политическите пропуски на Вашингтон.
Освен това Русия добре съзнава, че ако не действа решително, в най-скоро време ще бъде обкръжена и победена от военните си противници - САЩ, на които едва ли ще може да се опре.
Автор: Уилям ИНГДАЛ>> Пълния текст...
Завръщането на героя
Точно преди две години тази снимка обиколи света.
Тя е направена на 10 ноември 2004 г. в иракския град Фалуджа. На нея се вижда мъжко лице в кръв и прах и с цигара “Марлборо” в уста.
Това е морският пехотинец Джеймс Милър. Военният кореспондент на сп. “Тайм” го е уловил след превземането на града.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Десницата си отива, спете спокойно, деца
На президентските избори десницата катастрофира, казват. Но всъщност що е десница и има ли тя почва у нас. Този разговор трябва да се състои, за да се разбере най-сетне кой кой е.
Същинска десница у нас нямаше. Просто нямаше откъде да се вземе. Защото липсва електорална база, или политологически казано - електорално тяло. Сиреч - средна класа. Тя бе унищожена под смазващите гъсенични вериги на т.нар. преход. Алюзията за съществуването на дясност се създаваше от придворни писачи и от заклинанията на сини лидери. Те залагаха на тезата “анти”.
До известно време мантрата антикомунизъм, ченгета, досиета и всякакъв там популистки буламач вършеше работа и спояваше буйстващите сини тълпи. Но и те се умориха, затиснати от грижата за насъщния, пък и вождовете извършиха толкова глупости, че отвратиха мало и голямо. В крайна сметка те предадоха и своя електорат, защото нищо не изпълниха от онова, което обещаха.
Тези, които мимикрираха под тогата на десни лидери, всъщност бяха аморални кариеристи, които яхнаха вълната на така желаната промяна. Те нямаха никакво желание да работят за обществото, а единствено за себе си. И бяха завършени измамници.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Българите от Македония и Западна Тракия са предадени и забравени
Управляващи партии и коалиции от всякакъв цвят внушаваха през целия “преходен период”, неверни твърдения и откровени лъжи, прикривайки нещастната участ на българското национално малцинство в Гърция. Стигна се дотам министър-председател на България да заяви от трибуната на Народното събрание, че “такава общност няма, тъй като тя не се визира нито от най-авторитетните международни правозащитни организации, нито от гръцкото правителство, нито от някоя друга балканска страна, нито от основните европейски държави”. И оправдавайки етническото прочистване на нашите сънародници от Егейска Македония и Западна Тракия и асимилацията на останалите там, продължава да заблуждава: “има спогодба, известна като Моллов - Кафандарис за размяна на населението между двете страни”.
Обстоятелствата налагат да припомним някои преднамерено пренебрегвани и прикривани факти, които опровергават тези необосновани твърдения. Ето някои от тях.
В чл. 4 на валидния и понастоящем Договор за закрила на малцинствата, сключен на 10.08.1920 г. в Севър (Франция) и ратифициран през юни 1924 г. от Британската империя, Франция, Италия, САЩ и други съюзни сили с Гърция, се казва: “Гърция признава и обявява за лица от гръцко гражданство с пълни права и без всякакви формалности лицата от български произход, живеещи на датата на влизане в сила на настоящия договор в териториалните предели на Гърция съгласно сключени след 01.01.1913 г. договори.”
Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
Интелектуална сегрегация на обществото
Днес сме свидетели как под натиска на апологетите на неолибералните пазарни догми протича вълна от приватизационни „реформи” във всички сфери на обществения живот. След приватизиране на повечето социално значими сектори в производството и услугите, като водо- и електроснабдяване, здравеопазване, транспорт и телекомуникации апетитите на транснационалния капитал се насочиха и към образованието. Във все по-голям брой училища и университети по света днес вече властват законите на пазарната джунгла.
Обществените учебни заведения или са приватизирани, или са подложени на целенасочен финансов натиск, водещ до тяхното неизбежно приватизиране. Особен феномен, който съпровожда този процес е, че колкото по-несигурно е финансовото положение и професионалното бъдеще на широки слоеве от населението, толкова по-податливи са те на внушенията на лобистите от частни фондации и мозъчни тръстове за ползата от пазарните реформи в образованието.
Автор: Д-р. юр.н. Иван АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
Рубиконът 10 януари
Ще задържа малко по-подробно вниманието върху някои промени, настъпили след февруари 1997 г. в дейността на БСП, както и в общодържавната политика.
Преди всичко тогава започна интензивна смяна на външнополитическия курс. Левицата престана да опонира на президента Стоянов, който първи заговори за новата геополитическа ориентация - идеал на България. Соцпартията възприе тезата, че ако България иска да просперира, тя трябва да се “съгласи” с участта си на сателит на световния хегемон.
Десницата още след 1989 г. заяви ясно своята атлантико-европейска ориентация. БСП обаче дълго време лъкатушеше между обявяването на Русия за стратегически партньор и фактическото си придвижване към западния свят. В началния период след февруари 1997 г. ръководството на соцпартията наклони везните към Европа и Европейския съюз, за сметка на отслабване на отношенията с Руската федерация. Едва на втория етап - в края на 90-те и началото на новия 21 век - откровено се наложи ориентация, идентична с тази на Съюза на демократичните сили: главният стратегически съзник и покровител на България стават Съединените американски щати!
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Голямата северна мечка се пробужда
На Запад бе разпространен доклад за Русия, подготвен от т.нар. Тристранна комисия. Според официалните твърдения тази Тристранна комисия “представлява знаменитости от Европа, Северна Америка и Япония”. Според нейните противници пък това е световното правителство на масоните.
Докладът е написан от трима бивши посланици в Москва - британеца Родерик Лайън, японеца Коджи Уатанабе и американеца Строб Талбот. Целта на авторите е дадат рецепти за отношението на Запада към Русия. За тях управлението на Путин е “победа на реакционерите над реформаторите, на бюрокрацията над свободния пазар и гражданското общество, на органите на сигурността и някогашните апаратчици над либералните западници”.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Истината като документ
Има документални книги, които са силни с обобщенията и анализите , правени от автора, на основата на които той извежда своите оценки и изводи, което пък му позволява да издига определени версии, свързани както с настоящето, така и с бъдещето.
Има обаче и друг тип документални книги, в които са посочени основно факти, но събрани и подредени така, че карат самия читател да прави своите обобщения, анализи, оценки и да стига до определени изводи и версии.
Винаги съм предпочитал този вид книги, защото те провокират моето мислене, те ме карат да разсъждавам сам и въздействат много по-силно върху моето съзнание. Смятам, че от тези книги е и представената наскоро на читателя нова книга на Веселин Божков “Заплахата настъпва”.
Автор: Проф. д-р Бончо АСЕНОВ>> Пълния текст...
В защита на националните интереси
"Йес, йес, йес, йес, йес, йес, йес, йес, йес..."
Драги читатели, току що чухте как госпожа Меглена Кунева защитава националните интереси в Брюксел. Но вие не си мислете, че госпожа Кунева не може да казва “не”. Ето, чуйте сами:
"Не, не, не, не, не, не, не, не, не, не, не..."
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
България, гнездо на "големия гарван"?
На 28 октомври 2006 г. РИА "Новости" от Вашингтон съобщи, че шефът на Агенцията за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ генерал-лейтенант Хенри Оберинг е обявил началото на летателните изпитания на самолет, с монтирана на борда му лазерна система за ПРО: „Дойде времето да проверим как действа „големият гарван”, казал Оберинг на тържествената церемония пред изведения от хангара модернизиран самолет „Боинг-747", наречен от него „епохално американско оръжие”.
„От времето, когато преди две хиляди години Архимед използвал отразените слънчеви лъчи, за да запали римския флот при Сиракуза, светът не е виждал оръжие, което придава ново значение на фразата „в режим на реално време”, пояснил шефът на агенцията. „Аз вярвам, че ние сме създали оръжието на доброто, за да поразим оръжието на дявола. Ние направихме първата крачка към първия американски светлинен меч”.
Това съобщение нямаше да предизвика така силно нашия интерес, ако не бяха зачестилите твърдения в световните информационни агенции, че САЩ имат намерение да разположат на територията на България, Румъния, Полша, Чехия и Словения комплекси от собствената система за ПРО и заявлението на военния министър Сергей Иванов, че в такъв случай Русия ще бъде принудена да смени военната си политика.
Автор: Полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
Гагаузите - най-старите и чисти добруджански българи
Опитите за създаване на нови нации са абсурдни, но често присъщи на Балканския полуостров. За съжаление те засягат най-често и преди всичко нас, българите.
Най-агресивно в това отношение си остава малкото на брой племе на сърбите, поради безцеремонното вмешателство на Великите сили в съдбата на балканските държави. Т.нар. македонска нация бе формирана по изкуствен начин на територията на етническия конгломерат Югославия, който не можеше да не се разпадне.
Автор: Александър ЛАМБОВ>> Пълния текст...карикатура: Тодор Цонев


Януари '97: Гладниии сме!.. Гладниии сме!..
карикатура: Тодор Цонев